Damasus II

Allikas: Vikipeedia
Damasus II
Sünninimi Poppo Brixenist (Poppo von Brixen)
Valitsemisaja algus 17. juuli 1048
Valitsemisaja lõpp 9. august 1048
Eelkäija Benedictus IX
Järeltulija Leo IX
Sünnikoht Pildenau
Surmakuupäev 9. august 1048
Surmakoht Palestrina

Damasus II (Poppo Brixenist, Poppo von Brixen) oli paavst juulist augustini 1048. Ta oli 151. paavst.

Poppo sündis Alam-Baieris Eringi lähistel Pildenaus. Tema isa oli kas Rotti krahv Poppo II või Benediktbeuerni kloostri foogt Chuno.

Poppot on mainitud 16. jaanuaril 1040 dateeritud ürikus Brixeni piiskopina. Ta läks 1046 koos Saksa kuninga Heinrich III-ga Itaaliasse ning osales Pavias toimunud sinodil ja 5. jaanuaril 1047 Roomas toimunud sinodil. Mais 1047 läks ta tagasi Saksamaale.

Heinrich III sai Clemens II surmast teada Pöhldesse saabunud Rooma saadikutelt. Liège piiskop Wazon (Wazo) soovitas tal paavstiks määrata pagenduses viibinud Gregorius VI, Rooma saadikud pakkusid paavstina Lyoni piiskoppi Halinardi, kuid Heinrich III määras ametisse Poppo.

Poppo siirdus Itaaliasse, kuid Roomas oli taas võimul Benedictus IX ja Toscana krahv Bonifacio ei lubanud Poppot Rooma. Alles Heinrich III nõudmisel tagandas Bonifacio 16. juulil 1048 Benedictus IX ja pühitses 17. juulil Poppo Damasus II nime all ametisse. Ta võttis nime Damasus I järgi.

Damasus II määras Salvador Miranda andmetel kardinaliks preester Altwini.

Damasus II siirdus suvekuumuse eest Palestrinasse, kus ta 9. augustil 1048 suri malaariasse, kuid on kahtlustatud ka, et ta võidi mürgitada. Ta maeti Rooma San Lorenzo fuori le Mura kirikusse.

Damasus II valitses 23 päeva. See oli lühim valitsemisaeg pärast Theodorus II. Pärast teda on veel vähem valitsenud vaid Urbanus VII, Coelestinus IV ja Marcellus II.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Wilhelm Dies. Papst Damasus II. Ein bairischer Papst des 11. Jahrhunderts. Festgabe für Wilhelm Hausenstein. München, 1952: 160–169.
  • Hans Göttler. Spurensuche nach Papst Damasus II. in Pildenau am Inn. Tiefenbach, 2005.
  • J. N. D. Kelly. The Oxford Dictionary of Popes. 1996.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Eelnev
Benedictus IX
Rooma paavst
1048
Järgnev
Leo IX