Hyginus

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on paavstist; Rooma õpetlase ja kirjaniku kohta vaata artiklit Gaius Iulius Hyginus; teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Hyginus (täpsustus).

Hyginus
Valitsemisaja algus 136/138
Valitsemisaja lõpp 140/142
Eelkäija Telesphorus
Järeltulija Pius I
Sünnikoht Ateena

Hyginus oli 9. paavst, kes valitses "Liber Pontificalis"e andmetel 2. sajandil Telesphoruse järel 4 aastat 3 kuud ja 8 päeva. "Liber Pontificalis" pakub tema ametisseasumise aastaks 154. aasta, kuid kaasaegsete allikate puudumisel on tema valitsemisaastad vaieldavad. Hiljem on kirikuloolased enim pakkunud ajavahemikku aastatel 136140 ja 138142. Samas annab "Liberiuse kataloog" tema valitsemisaja pikkuseks 12 aastat.

"Liber Pontificalise" järgi oli Hyginus kreeklane, kes pärines Ateenast ja oli enne vaimulikuks pühitsemist filosoof. Traditsioon omistab Hyginusele vaimulikkonna hierarhilise reorganiseerimise. Ta olevat kohustanud vaimulikke ristima ristivanemate juuresolekul, kes peavad ristitavat assisteerima kristlikus elus. Ta sätestas, et kõik kirikud peavad olema pühitsetud. Tema valitsemisajal tulid Egiptusest Rooma gnostikud Valentinus ja Cerdo.

Ta ordineeris 15 presbüterit, 5 diakonit ja 7 piiskoppi. Ta maeti Vatikanis Peetruse haua lähedale.

Hyginust austatakse katoliku kirik ja õigeusu kirikus märtri ja pühakuna. Tema mälestuspäev on 11. jaanuar.

Tema järeltulija oli Pius I.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Eelnev
Telesphorus
Rooma paavst
136/138140/142
Järgnev
Pius I