Eusebius (paavst)

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib paavstist; kirikuajaloolase kohta vaata artiklit Eusebios Kaisareast; teiste samanimeliste isikute kohta vaata lehekülge Eusebius.

Eusebius (kreeka keeles Εὐσέβιος 'vaga') oli paavst 310. aasta paiku. Ta oli 31. paavst.

Eusebius oli "Liber Pontificalise" järgi kreeklane, kes oli pärit Kreekast või Calabriast Cassano allo Ioniost. Ta oli arsti poeg, sai ise arstiks ja oli seejärel Roomas presbüteriks.

Eusebius sai paavstiks 18. aprillil, kuid tema ametiaeg pole puudulike andmete tõttu teada. Erinevad allikad pakuvad tema valitsemisaastaks kas 308, 309 või 310 aastat. "Liber Pontificalis" pakub tema ametiaja pikkuseks 2 aastat 1 kuu ja 25 päeva, "Liberiuse kataloog" aga 4 kuud.

Eusebius sai paavstiks Rooma keiser Diocletianuse ediktiga algatatud kristlaste tagakiusamise ajal, mis keiser Maxentiuse valitsemisajal oli mõnevõrra leevenenud. Eusebius jätkas oma eelkäija Marcellus I kurssi kiriku reorganiseerimisel ja osadusse tagasipöördunute kohtlemisel. Tema lubadus tagakiusamise ajal usust taganenutel pärast meeleparandust saada taas osa osadusest tekitas koguduses teravaid pingeid, sest Rooma vaimulik Heraclius ei soostunud tema seisukohaga. Kristlaste vahel valitsenud pingete tõttu ähvardas kogudust lõhenemine, kuid Maxentius saatis mõlemad mehed eksiili Sitsiiliasse, kus Eusebius suri.

"Liber Pontificalis" mainib, et Eusebiuse ajal leiti Jeesus Kristuse rist.

Ta ordineeris 13 presbüterit, 3 diakonit ja 14 piiskoppi.

Eusebius suri "Liberiuse kataloogi" järgi 17. augustil 310 Sitsiilias, kuid kirikuajaloolane J. N. D. Kelly pakub tema surmakuupäevaks 21. oktoobrit 310. Ta maeti "Liber Pontificalise" järgi 26. septembril 311 San Callisto katakombidesse. See oli lühim valitsemisaeg pärast Anterust. Eusebiust austatakse katoliku kirikus ja õigeusu kirikus märtri ja pühakuna. Tema mälestuspäev oli varem 26. september, kuid nüüd tähistatakse seda 17. augustil.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Isidoro Carini: "I lapsi e la deportazione in Sicilia del Papa S. Eusebio". Roma, 1886.
  • J. N. D. Kelly "The Oxford Dictionary of Popes". 1996.
  • "Liber Pontificalis".
  • Louis Reekmans "Les tombeaux des papes Gaius (283–296) et Eusèbe (309 ou 310) et des martyrs Calocerus et Parthenius dans la catacombe de Callixte". "Memoriam sanctorum venerantes. Miscellanea Victor Saxer". Città del Vaticano, Roma 1992: 689–709.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Eelnev
Marcellus I
Rooma paavst
310
Järgnev
Miltiades