Riikide loend pindala järgi

Allikas: Vikipeedia
Ambox outdated serious.svg See artikkel vajab ajakohastamist.
Palun ajakohasta selle artikli sisu ning pärast ajakohastamist eemalda see märkus.

Riikide loendisse pindala järgi on maailma riigid kantud pindala järjekorras.

Nummerdatud on ainult iseseisvad riigid, kuid võrdluseks on nimekirja kantud ka mõned sõltuvad territooriumid. Välja on jäetud Antarktika alad, millele mõned riigid pretendeerivad.

Koht Riik Pindala (km²) Märkused
  Maailm 510 072 000 70,8% maailma pinnast on vesi, 29,2% maa
1 Venemaa 17 075 200
2 Kanada 9 984 670
3 Ameerika Ühendriigid 9 631 418 sisse on arvatud ainult 50 osariiki ja Washington
4 Hiina Rahvavabariik 9 596 960 ilma Taiwani, Hongkongi ja Macauta
5 Brasiilia 8 511 965 sealhulgas Fernando de Noronha, Atol das Rocas, Ilha da Trindade, Ilhas Martin Vaz, ja Penedos de São Pedro e São Paulo
6 Austraalia 7 686 850 sealhulgas Lord Howe saar ja Macquarie saar
  Euroopa Liit 3 976 372
7 India 3 287 590
8 Argentina 2 766 890 ilma Falklandi, Lõuna-Georgia ja Lõuna-Sandwichi saarteta.
9 Kasahstan 2 724 900
10 Alžeeria 2 381 740
11 Kongo DV 2 345 410
  Gröönimaa 2 166 086
12 Mehhiko 1 972 550
13 Saudi Araabia 1 960 582
14 Indoneesia 1 919 440
15 Sudaan 1 861 484
16 Liibüa 1 759 540
17 Iraan 1 648 000
18 Mongoolia 1 564 116
19 Peruu 1 285 220
20 Tšaad 1 284 000
21 Niger 1 267 000
22 Angola 1 246 700
23 Mali 1 240 000
24 Lõuna-Aafrika Vabariik 1 219 912 sealhulgas Prints Edwardi saared
25 Colombia 1 138 910 sealhulgas Malpelo saar, Roncador Cay, Serrana Bank ja Serranilla Bank
26 Etioopia 1 127 127
27 Boliivia 1 098 580
28 Mauritaania 1 030 700
29 Egiptus 1 001 450
30 Tansaania 945 087
31 Nigeeria 923 768
32 Venezuela 912 050
33 Namiibia 825 418
34 Pakistan 803 940
35 Mosambiik 801 590
36 Türgi 780 580
37 Tšiili 756 950 sealhulgas Lihavõttesaar ja Sala y Gómez
38 Sambia 752 614
39 Birma 678 500
40 Afganistan 647 500
41 Lõuna-Sudaan 644 329
42 Somaalia 637 657
43 Kesk-Aafrika Vabariik 622 984
44 Lõuna-Sudaan 619 745
45 Ukraina 603 700
46 Botswana 600 370
47 Madagaskar 587 040
48 Kenya 582 650
49 Prantsusmaa 547 030 sisaldab vaid régions métropolitaines; välja on arvatud muud administratiivpiirkonnad
50 Jeemen 527 970
51 Tai 514 000
52 Hispaania 504 782 sisaldab 19 autonoomset regiooni, muuhulgas Baleaarid ja Kanaari saared, ning kolm väikest Hispaania omandit Maroko ranniku lähedal: Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas ja Peñón de Vélez de la Gomera
53 Türkmenistan 488 100
54 Kamerun 475 440
55 Paapua Uus-Guinea 462 840
56 Rootsi 449 964
57 Usbekistan 447 400
58 Maroko 446 550
59 Iraak 437 072
60 Paraguay 406 750
61 Zimbabwe 390 580
62 Jaapan 377 835 sealhulgas Bonini saared (Ogasawara-gunto), Daito-shoto, Minami-jima, Okino-tori-shima, Ryukyu saared (Nansei-shoto) ja Vulkaani saared (Kazan-retto)
63 Saksamaa 357 021
64 Kongo Vabariik 342 000
65 Soome 338 145
66 Malaisia 329 750
67 Vietnam 329 560
68 Norra 324 220
69 Elevandiluurannik 322 460
70 Poola 312 685
71 Itaalia 301 230
72 Filipiinid 300 000
73 Ecuador 283 560 sh Galápagose saared
74 Burkina Faso 274 200
75 Uus-Meremaa 268 680 sealhulgas Aucklandi saared, Bounty saared, Campbelli saar, Chathami saared ja Kermadeci saared
76 Gabon 267 667
  Lääne-Sahara 266 000
77 Guinea 245 857
78 Suurbritannia 244 820 sealhulgas Rockall ja Shetlandi saared
79 Ghana 239 460
80 Rumeenia 237 500
81 Laos 236 800
82 Uganda 236 040
83 Guyana 214 970
84 Omaan 212 460
85 Valgevene 207 600
86 Kõrgõzstan 198 500
87 Senegal 196 190
88 Süüria 185 180 sealhulgas 1295 km² Iisraeli okupeeritud ala
89 Kambodža 181 040
90 Uruguay 176 220
91 Tuneesia 163 610
92 Suriname 163 270
93 Bangladesh 144 000
94 Tadžikistan 143 100
95 Nepal 140 800
96 Kreeka 131 940
97 Nicaragua 129 494
98 Eritrea 121 320
99 Põhja-Korea 120 540
100 Malawi 118 480
101 Benin 112 620
102 Honduras 112 090
103 Libeeria 111 370
104 Bulgaaria 110 910
105 Kuuba 110 860
106 Guatemala 108 890
107 Island 103 000
108 Lõuna-Korea 98 480
109 Ungari 93 030
110 Portugal 92 391 sealhulgas Assoorid ja Madeira
111 Jordaania 92 300
  Prantsuse Guajaana 91 000
112 Serbia 88 538
113 Aserbaidžaan 86 600
114 Austria 83 870
115 Araabia Ühendemiraadid 82 880
116 Tšehhi 78 866
117 Panama 78 200
118 Sierra Leone 71 740
119 Iirimaa 70 280
120 Gruusia 69 700 sealhulgas Abhaasia 8668
121 Sri Lanka 65 610
122 Leedu 65 200
123 Läti 64 589
  Teravmäed 62 049 sealhulgas Karusaar
124 Togo 56 785
125 Horvaatia 56 542
126 Bosnia ja Hertsegoviina 51 129
127 Costa Rica 51 100 sealhulgas Kookosesaared
128 Slovakkia 48 845
129 Dominikaani Vabariik 48 730
130 Bhutan 47 000
131 Eesti 45 226
132 Taani 43 094 ilma Fääri saarte ja Gröönimaata; nendega oleks Taani 2 389 903 km² 11. kohal maailmas
133 Holland 41 526
134 Šveits 41 290
135 Guinea-Bissau 36 120
136 Taiwan 35 980 sealhulgas Penghu saared, Matsu ja Quemoy
137 Moldova 33 843
138 Belgia 30 528
139 Lesotho 30 355
140 Armeenia 29 800
141 Albaania 28 748
142 Saalomoni Saared 28 450
143 Ekvatoriaal-Guinea 28 051
144 Burundi 27 830
145 Haiti 27 750
146 Rwanda 26 338
147 Makedoonia 25 333
148 Djibouti 23 000
149 Belize 22 966
150 El Salvador 21 040
151 Iisrael 20 770
152 Sloveenia 20 273
  Uus-Kaledoonia 19 060
153 Fidži 18 270
154 Kuveit 17 820
155 Svaasimaa 17 363
156 Ida-Timor 15 007
157 Bahama 13 940
158 Montenegro 13 812
159 Vanuatu 12 200
  Falklandi saared 12 173
160 Katar 11 437
161 Gambia 11 300
162 Jamaica 10 991
163 Kosovo 10 877
164 Liibanon 10 400
165 Küpros 9250
  Puerto Rico 9104
  Prantsuse territooriumid Antarktika lähedal 7829 sealhulgas Amsterdami saar, Saint-Pauli saar, Crozet' saared ja Kerguelen; pole hulka arvatud Adélie maa nõudlust (umbes 500 000 km² Antarktikas
  Jordani Läänekallas 5860 sealhulgas Latrun Salient;
166 Brunei 5770
167 Trinidad ja Tobago 5128
  Prantsuse Polüneesia 4167
168 Roheneemesaared 4033
  Lõuna-Georgia ja Lõuna-Sandwichi saared 3903 Shag Rocks, Black Rock, Clerke Rocks, Lõuna-Georgia saar, Birdi saar ja Lõuna-Sandwichi saared, mis koosnevad üheksast saarest
169 Samoa 2944
170 Luksemburg 2586
  Réunion 2517
171 Komoorid 2170
172 Mauritius 2040
  Guadeloupe 1780 Basse-Terre, Grande-Terre, Marie-Galante, La Désirade, Îles des Saintes (2), Saint-Barthelemy, Îles de la Petite Terre ja Saint Martin
  Fääri saared 1399
  Martinique 1100
  Hongkong 1092
173 São Tomé ja Príncipe 1001
  Hollandi Antillid 960 Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius ja Sint Maarten
174 Kiribati 811
175 Dominikaani Vabariik 754
176 Tonga 748
177 Mikroneesia Liiduriigid 702
178 Singapur 692,70
179 Bahrein 665
180 Saint Lucia 616
  Mani saar 572
  Guam 549
  Põhja-Mariaanid 477
181 Andorra 468
182 Belau 458
183 Seišellid 455
184 Antigua ja Barbuda 443
185 Barbados 431
  Turks ja Caicos 430
  Heardi saar ja McDonaldi saar 412
  Saint Helena 410 sealhulgas Saint Helena, Ascension ja Tristan da Cunha
186 Saint Vincent ja Grenadiinid 389
  Mayotte 374
  Jan Mayen 373
  Gaza tsoon 360
  Neitsisaared 352
187 Grenada 344
188 Malta 316
189 Maldiivid 300
  Wallis ja Futuna 274
  Kaimanisaared 262
190 Saint Kitts ja Nevis 261
  Niue 260
  Saint Pierre ja Miquelon 242 8 väikest saart
  Cooki saared 240
  Ameerika Samoa 199 Rose Island ja Swains Island
  Aruba 193
191 Marshalli Saared 181.30
192 Liechtenstein 160
  Briti Neitsisaared 153
  Jõulusaar 135
  Jersey 116
  Anguilla 102
  Montserrat 102
  Guernsey 78
193 San Marino 61,20
  Briti India ookeani ala 60 Chagose saarestik
  Bouvet' saar 58,50
  Bermuda 53,30
  Pitcairn 47
  Norfolki saare ala 34,60
194 Tuvalu 26
  Macao 25,40
195 Nauru 21
  Kookosesaared 14 koosneb kahest saarest: West Island ja Home Island
  Palmyra atoll 11,90
  Tokelau 10
  Gibraltar 6,50
  Wake 6,50
  Midway saared 6,20 sealhulgas Lihavõttesaar, Liivasaar ja Süljesaar
  Clippertoni saar 6
  Navassa saar 5,40
  Ashmore ja Cartier 5
  Jarvise saar 4,50
  Juan de Nova saar 4,40
  Johnstoni atoll 2,80
196 Monaco 1,95
  Howland 1,60
  Baker 1,40
  Tromelin 1
197 Vatikan 0,44

Allikas: CIA World Factbook [1] 15. veebruari seisuga 2005