Korallimere saared

Allikas: Vikipeedia
Korallimere saarte kaart
Korallimere saarte kaart
Korallimere saarte territooriumi kaart
Korallimere saarte territooriumi kaart

Korallimere saarte territoorium on grupp väikeseid ja enamasti asustamata troopilisi saari ja korallrahusid Korallimeres, Austraalia Queenslandist kirdes. Territoorium kuulub Austraaliale. Kogu territooriumi pindala on 780 000 km², piirnedes idast ja lõunast Suure Vallrahu välise servaga ja sisaldades Heralds Beacon saart, Osprey korallrahu, Willise saarte gruppi ja viitteist muud korallriffi/saartegruppi. Ainus inimestega asustatud saar on Willise saar[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Korallimere saared kaardistati aastal 1803. 1870. ja 1880. aastatel korjati saartel guaanot, kuid pideva värske vee varu puudumise tõttu ei olnud alaline asustus seal võimalik.[1] Ala kui territoorium seadustati 1969. aastal Korallimere saarte seadusega (enne seda peeti piirkonda Queenslandi osaks) ning alaga liideti 1997. aastal ka Elizabethi korallrahu ja Middletoni korallrahu ligi 800 km kaugusel lõunas, Tasmani meres. Viimased kaks korallrahu on palju lähemal Lord Howe'i saarele Uus-Lõuna-Walesis (umbes 150 km), kui algse territooriumi kõige lõunapoolsele saarele (Cato saar). Suure Vallrahu saared ja korallrahud kuuluvad Queenslandile. Suure Vallrahu kaugem serv on Queenslandi ja Korallimere saarte territooriumi vaheliseks piiriks.

Mitmele saarele on Austraalia paigutanud automaatsed ilmajaamad. Majandustegevus praktiliselt puudub (välja arvatud tellimus-kalastamise- ja sukeldumisettevõtted).

2004. aasta juunis purjetasid LGBT-aktivistid Austraaliale kuuluvatele Korallimere saartele. Protesteerides sellele, et Austraalia valitsus keeldus tunnustamast samasooliste abielu, kuulutasid nad territooriumi Austraaliast iseseisvaks Korallimere saarte Gei ja Lesbi Kuningriigiks. Kuningriigi ametlikuks lipuks kuulutati vikerkaarelipp.[2][3] 17. novembril 2017 kuulutati kuningriik laialisaadetuks, kuna Austraalia otsustas seadustada samasooliste abielu.[4]

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Alal on umbes 30 omaette korallrahu ja atolli, kaksteist neist on täielikult vee all või paljastuvad vaid väga suure mõõna ajal. Atolle on väga erineva suurusega (mõnekilomeetrisest läbimõõdust kuni suuruselt võimalik et teise atollini maailmas (koos laguuniga): Lihou korallrahu, mille laguuni suurus on 100 x 30 km ja pindala 2500 km². Saared on kõik väga madalad. Territooriumi FIPS 10-4 kood on CR, samas kui ISO 3166 järgi on see osa Austraaliast (AU).

Willise laiud on tähtsaks pesitsuspaigaks lindudele ja kilpkonnadele. Maismaa pinda on vähem kui kolm ruutkilomeetrit.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Coral Sea Islands". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. august 2006. Vaadatud 11. märtsil 2009.
  2. "Introduction". Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands. Originaali arhiivikoopia seisuga 10. juuli 2007. Vaadatud 12. august 2018.
  3. Hans Hafkamp (13. jaanuar 2005). "Gay Kingdom Declares War On Australia". Gay-News. Originaali arhiivikoopia seisuga 23. juuli 2011. Vaadatud 12. august 2018.
  4. Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands, Facebook, 17. november 2017, vaadatud 17. november 2017