Riikide loend

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti
Teemaga seotud artiklid
Riigid teemati
Loendid riigiti
Loendid enamiku riikide kohta
Teisi loendeid

Siin loetletakse iseseisvaid tunnustatud riike, tunnustamata ja osalise tunnustusega riike, sõltuvaid ja erstaatusega territooriume.

Tunnustatud riigid[muuda | muuda lähteteksti]

Lipp ja riik Pindala (km²) Rahvaarv Pealinn Iseseisvumine
 Afganistan 647 500 37 466 414 (juuli 2021) Kabul 19.08.1919
 Albaania 28 748 2 873 457 (2017) Tirana 28.11.1912
 Alžeeria 2 381 740 41 318 142 (2017) Alžiir 05.07.1962
 Ameerika Ühendriigid 9 826 675 328 239 523 (2019) Washington 04.07.1776
 Andorra 468 77 282 (2018) Andorra la Vella 1278
 Angola 1 246 700 29 784 193 (2017) Luanda 11.11.1975
 Antigua ja Barbuda 441 102 012 (2017) Saint John's 01.11.1981
 Araabia Ühendemiraadid 82 880 9 400 145 (2017) Abu Dhabi 2.12.1971
 Argentina 2 766 890 44 938 712 (2019) Buenos Aires 09.07.1816
 Armeenia 29 743 2 930 450 (2017) Jerevan 23.09.1991
 Aserbaidžaan 86 600 9 593 000 (2015) Bakuu 28.05.1918
 Austraalia 7 692 024 25 671 900 (31.03.2020) Canberra 01.01.1901
 Austria 83 879 8 838 171 (2018) Viin 976, 27.07.1955
 Bahama 13 878 395 361 (2017) Nassau 10.07.1973
 Bahrein 767 1 492 584 (2017) Manama 15.08.1971
 Bangladesh 147 570 165 775 000 (2021) Dhaka 26.03.1971
 Barbados 431 285 719 (2017) Bridgetown 30.11.1966
 Belau 490 17 661 (2015) Ngerulmud 1.10.1994
 Belgia 30 528 11 492 641 (2020 Brüssel 4.10.1830
 Belize 22 966 374 681 (2017) Belmopan 21.09.1981
 Benin 112 620 11 175 692 (2017) Porto-Novo 1.08.1960
 Bhutan 38 394 807 610 (2017) Thimphu 8.08.1949
 Boliivia 1 098 581 11 051 600 (2017) Sucre (tegelikult La Paz) 6.08.1825
 Bosnia ja Hertsegoviina 51 129 3 507 017 (2017) Sarajevo 5.04.1992
 Botswana 581 737 2 291 661 (2017) Gaborone 30.09.1966
 Brasiilia 8 515 767 213 554 360 (2021) Brasília 7.09.1822
 Brunei 5765 421 300 (2017) Bandar Seri Begawan 1.01.1984
 Bulgaaria 111 003 6 951 482 (2020) Sofia 3.03.1878
 Burkina Faso (end Ülem-Volta) 274 200 20 835 401 (juuli 2020) Ouagadougou 5.08.1960
 Burundi 27 834 11 530 580 (2019) Gitega 1.07.1962
 Colombia 1 141 748 49 065 615 (2017) Bogotá 20.07.1810
 Costa Rica 51 100 4 905 769 (2017) San José 15.09.1821
 Djibouti 23 000 956 985 (2017) Djibouti 27.06.1977
 Dominica 751 73 925 (2017) Roseau 03.11.1978
 Dominikaani Vabariik 48 730 10 403 761 (2013) Santo Domingo 27.02.1844
 Ecuador 283 560 16 624 858 (2017) Quito 24.05.1822
 Eesti 45 339 1 329 460 (2021) Tallinn 24.02.1918
 Egiptus 1 010 408 94 798 827 (28.03.2017) Kairo 28.02.1922
 Ekvatoriaal-Guinea 28 051 1 267 689 (2017) Malabo 11.08.1968
 El Salvador 21 041 6 427 479 (2019) San Salvador 15.09.1821
 Côte d'Ivoire (Elevandiluurannik) 322 460 26 378 274 (2020) Yamoussoukro valitsuse asukohaks Abidjan 7.08.1960
 Eritrea 121 320 3 497 000 (2019) Asmara 24.05.1993
 Etioopia 1 104 300 104 957 438 (2017) Addis Abeba 1270
 Fidži 18 270 905 502 (2017) Suva 10.10.1970
 Filipiinid 343 448 100 981 437 (1.08.2015) Manila 12.07.1898
 Gabon 267 667 2 025 137 (2017) Libreville 17.08.1960
 Gambia 11 300 1 882 450 (2013) Banjul 18.02.1965
 Ghana 238 533 24 658 823 (2010) Accra 06.03.1957
 Grenada 344 107 825 (2017) Saint George’s 07.02.1974
 Gruusia 69 700 3 717 100 (2017) Thbilisi 26.05.1918
 Guatemala 108 889 17 263 239 (2018) Guatemala 15.09.1821
 Guinea 245 857 10 628 972 (2014) Conakry 02.10.1958
 Guinea-Bissau 36 125 1 861 283 (2017) Bissau 24.09.1973
 Guyana 214 970 777 859 (2017) Georgetown 26.05.1966
 Haiti 27 751 10 981 229 (2017) Port-au-Prince 01.01.1804
 Hiina 9 596 961 1 442 965 000 (2021) Peking 01.10.1949
 Hispaania 504 645 46 733 038 (2018) Madrid 20.01.1479
 Holland 41 543 17 282 163 (2019) Amsterdam 26.07.1581
 Honduras 112 492 9 265 067 (2017) Tegucigalpa 1821
 Horvaatia 56 594 4 105 493 (2018) Zagreb 25.06.1991
 Ida-Timor 14 609 1 296 311 (2017) Dili 28.11.1975
 Iirimaa 70 280 4 813 608 (2017) Dublin 16.12.1921
 Iisrael 20 770 9 187 000 (aprill 2020) Jeruusalemm 14.05.1948
 India 3 287 590 1 210 193 422 New Delhi 15.08.1947
 Indoneesia 1 904 569 275 439 000 (2021) Jakarta 17.08.1945
 Iraak 437 072 38 274 618 (2017) Bagdad 3.10.1932
 Iraan 1 648 000 79 966 230 (2017) Teheran 678 eKr
 Island 103 001 364 260 (2020) Reykjavík 17.06.1944
 Itaalia 301 340 60 317 000 (2020) Rooma 17.03.1861
 Jaapan 377 835 125 961 625 (1.03.2020) Tōkyō 660 eKr
 Jamaica 10 991 2 890 299 (2017) Kingston 06.08.1962
 Jeemen 527 970 28 250 420 (2017) Aden 30.10.1918
 Jordaania 92 300 10 428 241 (19.06.2019) Amman 25.05.1946
 Kambodža 181 040 16 005 373 (2017) Phnom Penh 09.11.1953
 Kamerun 475 440 24 053 727 (2017) Yaoundé 01.01.1960
 Kanada 9 984 670 36 933 418 (2018) Ottawa 01.07.1867
 Kasahstan 2 717 300 18 877 128 (2021) Nur-Sultan 16.12.1991
 Katar 11 437 2 639 211 (2017) Doha 03.09.1971
 Keenia 582 650 47 564 296 (2019) Nairobi 12.12.1963
 Kesk-Aafrika Vabariik 622 984 4 659 080 (2017) Bangui 13.08.1960
 Kiribati 811 119 940 (2020) Tarawa South 12.07.1979
 Komoorid 2170 575 660 (2003) Moroni 06.07.1975
 Kongo DV 2 345 410 86 790 567 (2019) Kinshasa 30.06.1960
 Kongo Vabariik 342 000 5 260 750 (2017) Brazzaville 15.08.1960
 Kreeka 131 940 10 760 421 (2017) Ateena 25.03.1821
 Kuuba 110 860 11 484 636 (2017) Havanna 10.10.1898
 Kuveit 17 820 4 600 000 (2019) Al-Kuwayt 19.06.1961
 Kõrgõzstan 198 500 6 201 500 (2017) Biškek 31.08.1991
 Küpros 9251 864 200 Nikosia 16.08.1960
 Laos 236 800 6 858 160 (2017) Vientiane 19.07.1949
 Leedu 65 300 2 794 329 (2020) Vilnius 16.02.1918
 Lesotho 30 355 2 203 821 (2016) Maseru 04.10.1966
 Libeeria 111 370 3 476 600 (2008) Monrovia 26.07.1847
 Liechtenstein 160 38 896 (2020) Vaduz 1806
 Liibanon 10 400 6 100 075 (2018) Beirut 22.11.1943
 Liibüa 1 759 540 6 678 567 (2018) Tripoli 24.12.1951
 Luksemburg 2586 613 900 (2019) Luxembourg 1839
 Lõuna-Aafrika Vabariik 1 219 090 59 622 350 (1.07.2020) Pretoria 31.05.1910
 Lõuna-Korea 99 720 51 466 201 (2017) Seoul 15.08.1948
 Lõuna-Sudaan 619 745 8 260 490 (2008) Juba 9.07.2011
 Läti 64 589 1 909 000 (1.12.2019) Riia 18.11.1918
 Madagaskar 587 041 25 570 895 (2017) Antananarivo 26.06.1960
 Malaisia 329 750 31 624 264 (2017) Kuala Lumpur 31.08.1957
 Malawi 118 480 14 900 000 (2010) Lilongwe 06.07.1964
 Maldiivid 298 436 330 (2017) Male 26.07.1965
 Mali 1 240 000 18 541 980 (2017) Bamako 22.09.1960
 Malta 316 434 403 (2015) Valletta 21.11.1964
 Maroko 446 550 33 848 242 (2014) Rabat 02.03.1956
 Marshalli Saared 181,3 53 158 (2011) Majuro 21.10.1986
 Mauritaania 1 030 700 3 537 368 (2013) Nouakchott 28.11.1960
 Mauritius 2007,2 1 237 091 (2011) Port Louis 12.03.1968
 Mehhiko 1 972 550 128 628 460 (2020) México 16.11.1810
 Mikroneesia Liiduriigid 702 105 544 (2017) Palikir 03.11.1986
 Moldova 33 843 2 913 281 (2014) Chișinău 27.08.1991
 Monaco 2,02 38 100 (2019) Monaco 8.01.1297
 Mongoolia 1 565 000 3 081 677 (2016) Ulaanbaatar 11.07.1921
 Montenegro 13 812 622 359 (2018) Podgorica 3.06.2006
 Mosambiik 801 590 29 668 834 (2017) Maputo 25.06.1975
 Myanmar (Birma) 678 578 51 419 420 (2014) Naypyidaw 04.01.1948
 Namiibia 825 615 2 533 794 (2017) Windhoek 21.03.1990
 Nauru 21,30 13 650 (2017) Yaren 31.01.1968
 Nepal 147 181 30 327 877 (juuli 2020) Katmandu 25.09.1768
 Nicaragua 130 373 6 217 581 (2017) Managua 15.09.1821
 Nigeeria 923 768 209 603 600 (2021) Abuja 01.10.1960
 Niger 1 267 000 21 477 348 (2017) Niamey 03.08.1960
 Norra 385 207 5 391 369 (2021) Oslo 07.06.1905
 Omaan 309 550 4 829 480 (2018) Masqaţ 1741
 Paapua Uus-Guinea 462 840 8 251 162 (2017) Port Moresby 16.09.1975
 Pakistan 881 913 223 773 700 (2021) Islamabad 14.08.1947
 Panama 78 200 4 098 587 (2017) Panamá 03.11.1903
 Paraguay 406 750 6 811 297 (2017) Asunción 14.05.1811
 Peruu 1 285 220 32 162 184 (2018) Lima 28.07.1821
 Poola 312 696 38 382 576 (2020) Varssavi 11.11.1918
 Portugal 92 090 10 341 330 (2015) Lissabon 868
 Prantsusmaa 547 030 65 154 327 (2018) Pariis 06.06.1523
 Põhja-Korea 120 540 25 490 965 (2017) Pyongyang 09.09.1948
 Põhja-Makedoonia 25 713 2 075 301 (2018) Skopje 08.09.1991
 Roheneemesaared 4033 531 238 (2016) Praia 05.07.1975
 Rootsi 447 435 10 379 295 (2021) Stockholm 06.06.1523
 Rumeenia 238 391 19 586 539 (2017) Bukarest 09.05.1877
 Rwanda 26 338 12 208 407 (2017) Kigali 01.07.1962
 Saalomoni Saared 28 450 515 870 (2009) Honiara 7.07.1978
 Saint Kitts ja Nevis 261 55 345 (2017) Basseterre 19.09.1983
 Saint Lucia 616 178 844 (2017) Castries 22.02.1979
 Saint Vincent ja Grenadiinid 389 109 897 (2017) Kingstown 27.10.1979
 Saksamaa 357 111,91 83 149 300 (30.09.2019) Berliin 843
 Sambia (Põhja-Rodeesia) 752 612 17 094 130 (2017) Lusaka 24.10.1964
 Samoa 2831 195 979 (2016) Apia 01.01.1962
 San Marino 61 33 627 (2021) San Marino 03.09.0301
 São Tomé ja Príncipe 1001 204 327 (2017) São Tomé 12.07.1975
 Saudi Araabia 2 150 000 33 000 000 (2018) Ar-Riyāḑ 23.09.1932
 Seišellid 455 93 400 (2015) Victoria 29.06.1976
 Senegal 196 190 15 850 567 (2017) Dakar 04.04.1960
 Serbia 77 453 7 022 268 (2017) Belgrad 1877
 Sierra Leone 71 740 6 190 300 (2013) Freetown 27.04.1961
 Singapur 719 5 888 926 (juuli 2017) Singapur 09.08.1965
 Slovakkia 48 845 5 439 892 (2017) Bratislava 01.01.1993
 Sloveenia 20 273 2 066 880 (2018) Ljubljana 25.06.1991
 Somaalia 637 657 11 031 386 (2017) Muqdisho 24.10.1960
 Soome 338 454,6 5 516 224 (2018) Helsingi 06.12.1917
 Sri Lanka 65 610 21 413 249 (2020) Sri Jayewardenepura Kotte (ametlik), Colombo (de-facto) 4.02.1948
 Sudaan 1 886 068 40 533 330 (2017) Hartum 1.01.1956
 Suriname 163 820 563 402 (2017) Paramaribo 25.11.1975
 Suurbritannia 243 610 66 022 273 (2017) London 01.05.1707
 Svaasimaa 17 363 1 124 753 (2017) Mbabane 6.09.1968
 Süüria 185 180 18 499 181 (2019) Damaskus 17.04.1946
 Šveits 41 285 8 466 017 (2017) Bern 01.08.1291
 Zimbabwe (Rodeesia) 390 757 16 529 904 (2017) Harare 11.11.1965
 Taani 43 094 5 827 463 (1.10.2019) Kopenhaagen 8. sajand
 Tadžikistan 143 100 9 200 000 (2019) Dušanbe 9.09.1991
 Tai 514 000 66 188 503 (31.12.2017) Bangkok
 Tansaania 945 087 44 928 923 (2012) Dodoma 09.12.1961
 Togo 56 785 7 797 694 (2017) Lomé 27.04.1960
 Tonga 748 100 745 (2016) Nuku‘alofa 04.06.1970
 Trinidad ja Tobago 5128 1 369 125 (2017) Port of Spain 31.08.1962
 Tšaad 1 284 000 11 206 000 (2009) N'Djamena 11.08.1960
 Tšehhi (end Böömimaa) 78 866 10 693 939 (2020) Praha 01.01.1993
 Tšiili 756 950 18 054 726 (2017) Santiago 18.09.1810
 Tuneesia (end Kartaago) 163 610 11 565 204 (2018) Tunis 20.03.1956
 Tuvalu 26 11 192 (2017) Funafuti 01.10.1978
 Türgi 783 562 83 614 362 (2020) Ankara 29.10.1923
 Türkmenistan 491 200 5 662 544 (2016) Aşgabat 27.10.1991
 Uganda 236 040 34 856 813 (2014) Kampala 9.10.1962
 Ukraina 603 700 42 558 328 (1.02.2017) Kiiev 24.08.1991
 Ungari 93 030 9 769 526 (2020) Budapest 31.10.1918
 Uruguay 176 220 3 456 750 (2017) Montevideo 25.08.1825
 Usbekistan 447 400 32 656 700 (2018) Taškent 01.09.1991
 Uus-Meremaa 268 680 5 112 300 (31.12.2020) Wellington 26.09.1907
 Valgevene 207 595 9 349 645 (2021) Minsk 25.03.1918
 Vanuatu 12 190 276 244 (2017) Port Vila 30.07.1980
 Vatikan 0,44 1000 (2017) Vatikan 11.02.1929
 Venemaa 17 098 246 143 759 445 (2021) Moskva 12.06.1990
 Venezuela 912 050 28 515 829 (2019) Caracas 05.07.1811
 Vietnam 331 690 94 660 000 (2018) Hanoi 02.09.1945

Tunnustamata ja osalise tunnustusega riigid[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Abhaasia
  2. Hiina Vabariik (Taiwan)
  3. Kosovo
  4. Lõuna-Osseetia
  5. Mägi-Karabahh
  6. Palestiina Riik
  7. Põhja-Küpros
  8. Sahara Araabia Demokraatlik Vabariik
  9. Somaalimaa
  10. Transnistria

Sõltuvad ja eristaatusega territooriumid[muuda | muuda lähteteksti]

Territoorium Pindala (km²) Rahvaarv Keskus Valdaja Märkused
 Ameerika Samoa 195 55 689 (2019) Pago Pago Ameerika Ühendriigid Asub Okeaania keskel
 Anguilla 91 13 037 (2011) The Valley Suurbritannia Asub Kariibi meres
Antarktis 14 000 000 0
 Aruba 178,91 101 484 (2010) Oranjestad Holland Asub Kariibi mere lõunas
Ashmore ja Cartier 0 (2011) Austraalia Asub Austraaliast loodes
 Bermuda 53 65 024 (2013) Hamilton Suurbritannia Asub USA-st idas
Bouvet' saar 49 0 Norra Asub Atlandi ookeani lõunaosas
 Briti India ookeani ala 60 0 Diego Garcia Suurbritannia Asub India ookeani keskel
 Briti Neitsisaared 153 28 054 (2010) Road Town Suurbritannia Asub Kariibi meres, Puerto Ricost idas
 Ceuta 28 84 202 (2020) Ceuta Hispaania Asub Aafrikas, Gibraltari väina ääres
 Cooki saared 236 17 434 (2016) Avarua Uus-Meremaa Asub Okeaanias
 Falklandi saared 12 173 3398 (2016) Stanley Suurbritannia Asub Atlandi ookean edela osas. Nõudleb Argentina, nimetab Malviini saarteks
 Fääri saared 1 399 52 153 (2020) Tórshavn Taani
Gaza sektor 360 1 500 000 (2008) Gaza Palestiina Asub Iisraelist edelas
 Gibraltar 6,84 33 140 (2014) Gibraltar Suurbritannia Taotleb tagastamist Hispaania
 Gröönimaa 2 166 086 56 560 (2018) Nuuk Taani
 Guadeloupe 1628 387 629 (2018) Basse-Terre Prantsusmaa Asub Kariibi meres
 Guam 545 178 430 (2010) Hagåtña Ameerika Ühendriigid Asub Okeaania edelaosas
 Guernsey 78 63 026 (2016) Saint Peter Port Suurbritannia Asub La Manche väinas
Heard ja McDonald 372 0 Austraalia Asub India ookeani lõunaosas
 Hollandi Antillid 800 197 041 (2009) Willemstad Holland Asub Kariibi meres
 Hongkong 1 108 7 500 700 (2019) Hongkong Hiina
Jan Mayen 377 0 Olonkinbyen Norra Asub Atlandi ookeani põhjaosas
 Jõulusaar 135 1 843 (9.08.2016) Flying Fish Cove Austraalia Asub India ookeanis Java saarest lõunas
 Kaimanisaared 264 54 900 (2010) George Town Suurbritannia Asub Kariibi meres, Kuubast lõunas
 Kookossaared 14 544 (2016) West Island Austraalia Asub India ookeanis, Indoneesiast edelas
Korallimere saared 4 Willise saar Austraalia Asub Austraalia kirde ranniku lähedal
 Lõuna-Georgia ja Lõuna-Sandwichi saared 3 903 16 King Edward Point Suurbritannia Asub Atlandi ookeani lõunaosa
 Lääne-Sahara 252 120 300 900 (2004) Bir Lehlús Maroko Asub Marokost edelas
 Macau 31,3 552 503 (2011) Aomen Hiina
Macquarie saared 128 0 Austraalia Asub Uus-Meremaa ja Antarktise vahel
Mani saar 572 85 888 (2013) Douglas Suurbritannia Asub Iiri meres
Marioni ja Prints Edwardi saar 335 0 Lõuna-Aafrika Vabariik Asub Aafrikast lõunas
 Martinique 1 106 368 783 (2018) Fort-de-France Prantsusmaa Asub Kariibi meres (Väikesed Antillid)
Mayotte 373 256 518 (2017) Mamoudzou Prantsusmaa Asub Madagaskari ja Aafrika vahel
 Melilla 12,3 87 076 (2020) Melilla Hispaania Asub Aafrikas Gibraltari väina lähedal
 Montserrat 102 4 922 (2011) Plymouth Suurbritannia Asub Kariibi meres (Väikesed Antillid)
 Niue 260 1 611 (2011) Alofi Uus-Meremaa Asub Okeaanias
Norfolk 34,6 1 748 (2016) Kingston Austraalia Asub Austraaliast idas
 Palestiina Riik 6242 4 793 781 (2017) Rām Allāh Asub Iisraelist idas
 Pitcairn 44,7 50 (2018) Adamstown Suurbritannia Asub Okeaania kaguosas
 Prantsuse Guajaana 86 504 276 128 (2018) Cayenne Prantsusmaa Asub Lõuna-Ameerika kirdeosas
 Prantsuse Lõunaalad 11 249 0 (viibivad teadlased ja sõjaväelased) Port-aux-Français Prantsusmaa Asub Aafrika kaguosas
 Prantsuse Polüneesia 3 521,2 275 918 Papeete Prantsusmaa Asub Okeaania kaguosas
 Puerto Rico 9 104 3 142 779 (2021) San Juan Ameerika Ühendriigid Asub Kariibi meres
 Põhja-Mariaanid 477 55 144 (2017) Saipan Ameerika Ühendriigid Asub Okeaania loodeosas
 Réunion 2 547 855 961 (2021) Saint-Denis Prantsusmaa Asub Madagaskarist idas
 Saint Helena 414 5 633 (2016) Jamestown Suurbritannia Asub Atlandi kesk- ja lõunaosas
 Saint-Pierre ja Miquelon 242 6 057 (2013) Saint-Pierre Prantsusmaa Asub Kanadast idas Newfoundlandi saarest lõunas
Svalbard (Teravmäed) 61 022 2 310 (2018) Longyearbyen Norra Asub Norrast põhjas
 Tokelau 10 1 499 (2016) Atafu Uus-Meremaa Asub Okeaania keskel
 Turks ja Caicos 417 31 458 (2012) Cockburn Town Suurbritannia Asub Kuubast idas
 USA Neitsisaared 352 109 750 (2010) Charlotte Amalie Ameerika Ühendriigid Asub Puerto Ricost idas
 Uus-Kaledoonia 18 575,5 278 500 (2017) Nouméa Prantsusmaa Asub Austraaliast idas
Wake'i saar 7,1 0 (~100 vahetuvat) (2017) Ameerika Ühendriigid Asub Vaikse ookeani keskel
 Wallis ja Futuna 264 12 197 (2013) Mata-Utu Prantsusmaa Asub Okeaania edelaosas
Ühendriikide hajasaared 34,2 300 (2009) Ameerika Ühendriigid Vaikses ookeanis: Bakeri saar (2,1; 0), Howlandi saar (1,84; 0), Jarvise saar (4,5; 0), Johnstoni atoll (2,67; 0), Kingmani riff (0,03; 0), Midway saared (6,2; 40), Palmyra atoll (12; 0). kariibi meres: Navassa saar (5,2; 0)

Ajaloolised riigid[muuda | muuda lähteteksti]

Endiste riikide nimistut vaata eraldi artiklist.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]