Oranjestad (Aruba)

Allikas: Vikipeedia
Oranjestad

Elanikke 34 980 (2015) Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 12° 31′ N, 70° 2′ W
Oranjestad (Aruba) (Väikesed Antillid)
Oranjestad (Aruba)
Oranjestadi kesklinn
Tüüpiline hollandipärane arhitektuur

Oranjestad on Aruba pealinn ja suurim linn.

Oranjestadi elanike arv on 2005. aasta andmetel 30 000.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Transport[muuda | muuda lähteteksti]

Linnas on rahvusvaheline lennujaam Queen Beatrix International Airport, mille kaudu toimub lennuühendus Kariibi mere maade, USA ja Euroopaga.

Oranjestadi sadamat külastavad paljud kruiisilaevad.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Enne 1790. aastat oli Aruba keskuseks lõuna pool asuv Savaneta, kuid Oranjestad osutus laevadele paremini ligipääsetavaks.

Aastal 1796 rajasid hollandlased fordi (Fort Zoutman). Varsti pärast seda kerkisid lähedusse esimesed majad. Sellest ajast ongi Oranjestad Aruba halduskeskus.

Aastal 1986 Oranjestadi tähtsus kasvas, sest Aruba sai üheks kolmest Madalmade Kuningriigi maast Hollandi ja Hollandi Antillide kõrval.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Turiste tõmbavad ligi Fort Zoutman, Willem III torn, kuunarisadam paljude tax-free-poodidega ja mitmesuguste sportimisvõimalustega ja väga vaheldusrikas kaubatänav Wilhelminastraat. Kaubatänav on ka Caya G. F. Betico Croes.

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Eriti vanalinnas on väga ainulaadne arhitektuur. Värvilised, rikkalikult kaunistatud, õhulised ja kõrged hooned on hollandipärased. Kogu vanalinnas valitseb hollandi-kariibi õhustik, mis tõenäoliselt eksisteeris juba koloniaalajal.