Tarawa South

Allikas: Vikipeedia
South Tarawa asukoht
Tarawa South

South Tarawa (kiribati ja inglise keeles Teinainano Urban Council või TUC) on ametlik Kiribati Vabariigi pealinn. Linn asub Tarawa atollil. Teinainano tähendab "masti alumine osa", mis viitab atolli purjelaevaga sarnasele kujule. Geograafilised koordinaadid on 1°19' N 172°58' E.

South Tarawa rahvaarv oli 2020. aastal 63 439 (2005. aastal 40 311 inimest).

South Tarawa koosseisu kuulub neli omavalitsust, kus asuvad erinevad riigiasutused ja peamised ettevõtted. Need omavalitsused on: Betio, Bairiki, Bonriki, Bikenibeu (nad kõik asuvad samanimelistel saartel).

Kõige lõunapoolsemas Betio omavalitsuses asub riigi peamine sadam, atolli peamine elektrijaam, mitu riigiasutust, Mereinstituut (The Maritime Training Institute) jm.

Bairiki omavalitsuses asuvad Presidendi residents, Riigikogu (Ambo saarel), mitu ministeeriumi, Kiribati Riigikohus, postkontor ja linnaturg.

Bonriki omavalitsuses asub South Tarawa suurim 60-kohaline hotell, Haridusministeerium, Õpetajate seminar (The Teachers Training College), riiklik haigla.

Bikenibeu omavalitsuses asub lennujaam ja Keskkonnaministeerium.

Bonriki ühendavad Betioga palju tamme.

Mõnikord nimetatakse Kiribati pealinnaks Bairiki, kus varem asusid Presidendi residents ja Riigikogu.

Bairiki[muuda | muuda lähteteksti]

Bairiki on küla ja saar ning nad on praegu South Tarawa osa. Varem oli ta ise Valitsuse asukoht ja niimoodi Kiribati pealinn. Külas asub üks kolmest Kiribati postkontorist.

Bairiki saar on Tarawa Atolli kõige lõunapoolsem saar. Umbes 9 saart Kiribati territooriumil on suuremad kui Bairiki.