Riikide loend pindala järgi

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Riikide loendisse pindala järgi on maailma riigid kantud pindala järjekorras.

Nummerdatud on ainult iseseisvad riigid, kuid võrdluseks on nimekirja kantud ka mõned sõltuvad territooriumid. Välja on jäetud Antarktika alad, millele mõned riigid pretendeerivad.

Koht Riik Pindala (km²) Märkused
  Maailm 510 065 285 70,8% maailma pinnast on vesi, 29,2% maa
1 Venemaa 17 098 246
2 Kanada 9 984 670
3 Ameerika Ühendriigid 9 833 520 sisse on arvatud ainult 50 osariiki ja Washington
4 Hiina Rahvavabariik 9 596 961 ilma Taiwani, Hongkongi ja Macauta
5 Brasiilia 8 515 767 sealhulgas Fernando de Noronha, Atol das Rocas, Ilha da Trindade, Ilhas Martin Vaz, ja Penedos de São Pedro e São Paulo
6 Austraalia 7 692 024 sealhulgas Lord Howe saar ja Macquarie saar
  Euroopa Liit 4 475 757
7 India 3 287 263
8 Argentina 2 780 400 ilma Falklandi, Lõuna-Georgia ja Lõuna-Sandwichi saarteta.
9 Kasahstan 2 724 900
10 Alžeeria 2 381 741
11 Kongo DV 2 345 409
12 Saudi Araabia 2 149 690
  Gröönimaa 2 166 086
13 Mehhiko 1 972 550
14 Indoneesia 1 904 569
15 Sudaan 1 866 068
16 Liibüa 1 759 541
17 Iraan 1 648 195
18 Mongoolia 1 566 200
19 Peruu 1 285 215
20 Tšaad 1 284 000
21 Niger 1 267 000
22 Angola 1 246 700
23 Mali 1 240 192
24 Lõuna-Aafrika Vabariik 1 221 037 sealhulgas Prints Edwardi saared
25 Colombia 1 141 748 sealhulgas Malpelo saar, Roncador Cay, Serrana Bank ja Serranilla Bank
26 Etioopia 1 104 300
27 Boliivia 1 098 581
28 Mauritaania 1 030 700
29 Egiptus 1 010 408
30 Tansaania 947 303
31 Nigeeria 923 768
32 Venezuela 916 445
33 Pakistan 881 913
34 Namiibia 825 615
35 Mosambiik 801 590
36 Türgi 783 356
37 Tšiili 756 096 sealhulgas Lihavõttesaar ja Sala y Gómez
38 Sambia 752 614
39 Birma 676 578
40 Afganistan 652 864
41 Somaalia 637 657
42 Kesk-Aafrika Vabariik 622 984
43 Lõuna-Sudaan 619 745
44 Ukraina 603 628
45 Madagaskar 587 041
46 Botswana 581 730
47 Keenia 580 367
48 Prantsusmaa 551 695 sisaldab vaid régions métropolitaines; välja on arvatud muud administratiivpiirkonnad
49 Jeemen 527 968
50 Tai 513 120
51 Hispaania 505 990 sisaldab 19 autonoomset regiooni, muuhulgas Baleaarid ja Kanaari saared, ning kolm väikest Hispaania omandit Maroko ranniku lähedal: Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas ja Peñón de Vélez de la Gomera
52 Türkmenistan 491 210
53 Kamerun 475 442
54 Paapua Uus-Guinea 462 840
55 Rootsi 450 295
56 Usbekistan 448 978
57 Maroko 446 550
58 Iraak 437 072
59 Paraguay 406 750
60 Zimbabwe 390 757
61 Jaapan 377 972 sealhulgas Bonini saared (Ogasawara-gunto), Daito-shoto, Minami-jima, Okino-tori-shima, Ryukyu saared (Nansei-shoto) ja Vulkaani saared (Kazan-retto)
62 Saksamaa 357 168
63 Filipiinid 343 448
64 Kongo Vabariik 342 000
65 Soome 338 424
66 Vietnam 331 231
67 Malaisia 330 803
68 Norra 323 804
69 Elevandiluurannik 322 463
70 Poola 312 679
71 Omaan 309 500
72 Itaalia 301 338
73 Ecuador 283 561 sh Galápagose saared
74 Burkina Faso 274 200
75 Uus-Meremaa 268 021 sealhulgas Aucklandi saared, Bounty saared, Campbelli saar, Chathami saared ja Kermadeci saared
76 Gabon 267 667
  Lääne-Sahara 266 000
77 Guinea 245 836
78 Suurbritannia 242 495 sealhulgas Rockall ja Shetlandi saared
79 Uganda 241 038
80 Ghana 239 567
81 Rumeenia 238 397
82 Laos 237 955
83 Guyana 214 970
84 Valgevene 207 595
85 Kõrgõzstan 199 951
86 Senegal 196 712
87 Süüria 185 180 sealhulgas 1295 km² Iisraeli okupeeritud ala
88 Kambodža 181 035
89 Uruguay 176 215
90 Suriname 163 821
91 Tuneesia 163 610
92 Bangladesh 147 570
93 Nepal 147 181
94 Tadžikistan 143 100
95 Kreeka 131 957
96 Nicaragua 130 375
97 Põhja-Korea 120 540
98 Malawi 118 484
99 Eritrea 117 600
100 Benin 114 763
101 Honduras 112 492
102 Libeeria 111 369
103 Bulgaaria 110 994
104 Kuuba 109 884
105 Guatemala 108 889
106 Island 102 775
107 Lõuna-Korea 100 210
108 Ungari 93 030
109 Portugal 92 212 sealhulgas Assoorid ja Madeira
110 Jordaania 89 342
  Prantsuse Guajaana 83 534
111 Aserbaidžaan 86 600
112 Austria 83 879
113 Araabia Ühendemiraadid 83 600
114 Tšehhi 78 866
115 Serbia 77 453
116 Panama 75 417
117 Sierra Leone 71 740
118 Iirimaa 70 273
119 Gruusia 69 700 sealhulgas Abhaasia 8668 km²
120 Sri Lanka 65 610
121 Leedu 65 300
122 Läti 64 589
  Teravmäed 61 022 sealhulgas Karusaar
123 Togo 56 785
124 Horvaatia 56 594
125 Bosnia ja Hertsegoviina 51 129
126 Costa Rica 51 100 sealhulgas Kookossaared
127 Slovakkia 49 035
128 Dominikaani Vabariik 48 315
129 Eesti 45 339
130 Taani 42 933 ilma Fääri saarte ja Gröönimaata; nendega oleks Taani 2 210 418 km² 12. kohal maailmas.
131 Holland 41 543
132 Šveits 41 285
133 Bhutan 38 394
134 Taiwan 36 197 sealhulgas Penghu saared, Matsu ja Quemoy
135 Guinea-Bissau 36 125
136 Moldova 33 846
137 Belgia 30 528
138 Lesotho 30 355
139 Armeenia 29 743
140 Albaania 28 748
141 Saalomoni Saared 28 400
142 Ekvatoriaal-Guinea 28 050
143 Burundi 27 834
144 Haiti 27 750
145 Rwanda 26 338
146 Makedoonia 25 713
147 Djibouti 23 200
148 Belize 22 966
149 El Salvador 21 041
150 Iisrael 20 770
151 Sloveenia 20 273
  Uus-Kaledoonia 18 576
152 Fidži 18 274
153 Kuveit 17 818
154 Svaasimaa 17 364
155 Ida-Timor 15 410
156 Bahama 13 878
157 Montenegro 13 812
  Falklandi saared 12 200
158 Vanuatu 12 189
159 Katar 11 581
160 Jamaica 10 991
161 Kosovo 10 908
162 Gambia 10 689
163 Liibanon 10 452
164 Küpros 9251
  Puerto Rico 9104
  Prantsuse territooriumid Antarktika lähedal 7628 sealhulgas Amsterdami saar, Saint-Pauli saar, Crozet' saared ja Kerguelen; pole hulka arvatud Adélie maa nõudlust (umbes 432 000 km² Antarktikas
165 Brunei 5765
  Jordani Läänekallas 5655 sealhulgas Latrun Salient;
166 Trinidad ja Tobago 5131
  Prantsuse Polüneesia 4167
167 Roheneemesaared 4033
  Lõuna-Georgia ja Lõuna-Sandwichi saared 3903 Shag Rocks, Black Rock, Clerke Rocks, Lõuna-Georgia saar, Birdi saar ja Lõuna-Sandwichi saared, mis koosnevad üheksast saarest
168 Samoa 2842
Hongkong 2755
169 Luksemburg 2586
  Réunion 2511
170 Mauritius 2040
171 Komoorid 1862
  Guadeloupe 1628 Basse-Terre, Grande-Terre, Marie-Galante, La Désirade, Îles des Saintes (2), Saint-Barthelemy, Îles de la Petite Terre ja Saint Martin
  Fääri saared 1399
  Martinique 1128
172 São Tomé ja Príncipe 1001
  Hollandi Antillid 999 Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius ja Sint Maarten
173 Kiribati 811
174 Bahrein 765
175 Tonga 748
176 Singapur 722
177 Mikroneesia Liiduriigid 702
178 Saint Lucia 617
  Turks ja Caicos 616
  Mani saar 572
  Guam 540
  Neitsisaared 499
179 Andorra 468
  Põhja-Mariaanid 464
180 Belau 459
181 Seišellid 459
183 Antigua ja Barbuda 440
184 Barbados 439
  Saint Helena 416 sealhulgas Saint Helena, Ascension ja Tristan da Cunha
185 Saint Vincent ja Grenadiinid 389
  Jan Mayen 377
  Mayotte 374
  Heardi saar ja McDonaldi saar 368
  Gaza tsoon 365
186 Grenada 344
187 Malta 316
188 Maldiivid 300
  Wallis ja Futuna 274
  Kaimanisaared 262
189 Saint Kitts ja Nevis 261
  Niue 260
  Saint Pierre ja Miquelon 242 8 väikest saart
  Cooki saared 240
  Ameerika Samoa 199 Rose Island ja Swains Island
  Aruba 193
190 Marshalli Saared 181.30
191 Liechtenstein 160
  Briti Neitsisaared 153
  Jõulusaar 135
  Jersey 116
  Anguilla 102
  Montserrat 102
  Guernsey 78
192 San Marino 61,20
  Briti India ookeani ala 60 Chagose saarestik
  Bouvet' saar 58,50
  Bermuda 53,30
  Pitcairn 47
  Norfolki saare ala 34,60
193 Tuvalu 26
  Macau 25,40
194 Nauru 21
  Kookossaared 14 koosneb kahest saarest: West Island ja Home Island
  Palmyra atoll 11,90
  Tokelau 10
  Gibraltar 6,50
  Wake 6,50
  Midway saared 6,20 sealhulgas Lihavõttesaar, Liivasaar ja Süljesaar
  Clippertoni saar 6
  Navassa saar 5,40
  Ashmore ja Cartier 5
  Jarvise saar 4,50
  Juan de Nova saar 4,40
  Johnstoni atoll 2,80
195 Monaco 1,95
  Howland 1,60
  Baker 1,40
  Tromelin 1
196 Vatikan 0,44