Eesti saarte loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Eesti saarte loend loetleb Eesti saared, mis piirnevad mere või siseveekoguga.

Eestis on 2015. aasta seisuga 2222 meresaart. Suuremates siseveekogudes asuvate saartega on Eestis kokku 2355 saart [1]. Umbes pooled Eesti väikesaared on ametlike nimetusteta.

Tuginedes topograafilisele kaardile, pakkus August Tammekann Eesti saarte varaseimaks arvuks 1922. aastal 1562 saart. [2] Jaan Rumma 19231924 avaldatud andmetel oli Eestis 728 meresaart. [3]

August Loopmanni 1996 avaldatud andmete alusel on Eestis 1521 meresaart. [4]

2015 koostatud EELIS meresaarte nimestik annab saarte kohta kaks pindala: põhikaardi ja Eesti topograafia andmekogu kombineeritud andmeid. Nimestiku koostamisel kasutati põhikaarti mõõtkavaga 1:10 000. Kombineeritud andmed saadi aeropildistamise ja laserskaneerimisega keskmise veeseisu ajal. Saarteks on arvestatud kuni 10 m² läbimõõduga maismaa-alasid, mis on merega ümbritsetud. [5] 2015 arvestuses on maakerke tulemusena teiste saartega liitunud ega kuulu meresaarte ametlikku nimistusse Kassari, Võilaid ja Suur-Tulpe.

Suurimad Eesti saared

Eesti suurimad saared (2015 seisuga)[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti topograafia andmekogu kombineeritud andmete alusel

  Saar Pindala
1 Saaremaa 2683,25 km²
2 Hiiumaa 1018,49 km²
3 Muhu 204,86 km²
4 Vormsi 93,34 km²
5 Naissaar 18,93 km²
6 Kihnu 17,1 km²
7 Väike-Pakri 13,5 km²
8 Suur-Pakri 12,68 km²
9 Ruhnu 11,87 km²
10 Vilsandi 9,39 km²
11 Abruka 9,28 km²
12 Piirissaar 7,5 km²
13 Prangli 6,61 km²
14 Osmussaar 4,87 km²
15 Vohilaid 4,48 km²
16 Tauksi 3,66 km²
17 Aegna 3,01 km²
18 Kõinastu laid 2,66 km²
19 Väike-Tulpe 2,08 km²
20 Manilaid 2,06 km²
21 Kesselaid 1,75 km²
22 Heinlaid 1,49 km²
23 Saarnaki laid 1,43 km²
24 Liialaid 1,31 km²
25 Kaevatsi laid 1,25 km²
26 Loonalaid 1,22 km²
27 Rammu saar 1,12 km²
28 Kõrksaar 0,91 km²
29 Pedassaar 0,9 km²
30 Hobulaid 0,89 km²



# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ö Ü X Y



A[muuda | muuda lähteteksti]

Aadjalaid - Aarmarahu - Aaslaid - Aavilaid - Ablusekare - Abruka - Adralaid - Aegna - Ahelaid - Aherahu (Atla laht)Aherahu (Väinameri) - Ahessäär - Ahtra saar - Aksi - Alamastelaid - Alarahu - Albilaid - Allikari - Allirahu (Kõiguste) - Allirahu (Pihtla)Alu kari - Allu saarAlumine NasuAlumine Pihlakuiv - Alumine Vaigas - Anekäbr - Anerahu mätasAnerava - AnkrurahuAnnerahu - Annilaid - AntsulaiudAnulaidAnõkarõ - Argikare - Arujoome - Asalaiud - Atukalaid - Auklaid

B[muuda | muuda lähteteksti]

Bjärrgronne

E[muuda | muuda lähteteksti]

Eerikulaid - Elmrahu - Endirahu - Esirahu

G[muuda | muuda lähteteksti]

Gutagrunne

H[muuda | muuda lähteteksti]

Haldi saar - Haldrekarahu - Hanemaa - Hanerahu - Hanerahu (Jausa laht) - Hanikatsi laid - Hara saar - Harakarahu - Harilaid - Harklaid - Hassalaid - Heinlaid (Tõstamaa laht) - Heinlaid (Väinameri) - Hellamaa rahu - Hiiumaa - HobulaidHoburahu - Holm (Liivi laht) - Hosgrunne - Hõralaid - Härglaid - Härjamaa - Hülgelaid - Hülgerahu (Kassari rand) - Hülgerahu (Laidelaht)Hülgerahu (Kõverlaid) (Kõverlaiu lähedal) - Hülgerahu (Suur Katel) - Hülge saaredHüljesterahu - Hüljestlaid

I[muuda | muuda lähteteksti]

Iedikrava - ImutlaidImutlao suardoInnarahu - Ipurahu - Iranasu

J[muuda | muuda lähteteksti]

Jaagulaid - Joosepikuiv - Juksirahu - Juudikselaid

K[muuda | muuda lähteteksti]

Männik Kihnus.

Kabjuse - Kadagasäär - Kadakalaid - Kadaklaid - Kadrinarahu - Kaevatsi laid - Kahtla laid - Kajakarahu (Haapsalu Eeslaht) - Kakaslaid - Kakralaid - Kakraots - Kakrarahu - Kakrasiär - Kalganasv - Kaljurahu - KambrinasvKamina säär - Kampsulilaid - Kanalaid - Kappa saarKapussaare nasu - Kare (Kõiguste laht) - Karedelaid - Kargerahu - Karirahu - Karurahu -Kassari - Kasselaid - Kassikuiv - Keila jõesaarKelnase kari - Kerdinasv - Keri - Keskmine lood - Keskmine Vaigas - Keskrahu - Kesselaid - Kibissäär - Kibuvitsalaid - KihnuKillasterahu - Kingissepalaid - Kirjunasu - Kirjurahu - Kitselaid (Atla laht) - Kitselaid (Liivi laht) - Kiveslaid - Kiveslaid (Oessaare laht) - Kivikari - Kivinasu - Kivirahu (Hiiu maakond) - Kivirahu (Haapsalu Tagalaht) - Kivirahu (Mõndelaiu rand) - Klaasirahu - Kodurahu - Koerakuiv - Koharahu - Koimaholm - Koipsi saarKokisäär - Kolmekivirahud - KolmenasvKoluma rahu - Kongirahu - Koplirahu - KorgekariKorgessaare kari - Korset - Krassi saar - Kreenholm - Kriimilaid - Kräsuli - Kuhjakari - Kuiv - Kuivakari - Kuivarahu (Kihelkonna laht) - Kuivarahu (Soonlepa laht) - Kuivarahu (Tauksi saarterühm) - Kuivarahu (Väinameri) - Kulkna - Kukka rahu - Kullikare - Kullipank - Kumari laid - Kumbli - Kuningasaar - Kunnati laid - Kuralaid - Kurgurahu - Kustase rahuKõbajad - Kõbajalaid - Kõinastu laid - KõrgelaidKõrgelaid (Kiudu lõpp)Kõrgelaid (Muraja laht) - Kõrksaar - Kõutsilaid - Kõverlaid - Kõversäär - KäkimaaKäkirahuKändmarahu - Kärkgrunne - Kärturaun - Käärikulaid - Köödukuiv - Kübarrahu - KülalaidKüll-laid - Künnisemaa

L[muuda | muuda lähteteksti]

Laasikse laidLaasirahuLabulaidLaevakariLahesaarLaiakariLaiamaaLaiarahu (Jausa laht)Laiarahu (Kihelkonna laht)LaiduLaidumaaLairahuLambakareLambarahu (Hiiu maakond)LammaslaidLangekareLånggrunneLangirahuLatikalaidLaurisaarLausmaLaususäärLeemetikareLeetselja rahuLembrilaidLestapankLieLiede küngLiia (Liialaid) – LiivakariLiivanuka ots (endine) – Liivasäär - Liivasäär (Ruhve - Kübassaare meri) - LipukariLombimaaLoode sild - LoodusLoomalaid - LoonalaidLuigerahu - Lõunarahu - LäbiketerLäkumätas

M[muuda | muuda lähteteksti]

MaakrirahuMaielaidMallerahuMalusi saaredMandujürnalaidManilaidMardirahuMariserahuMaturahuMerikajakarahuMihklirahuMihkrahuMillasanken - MohniMourikkariMuhuMuhukareMunaderahuMunasaarMustakivi laidMustarahuMustarahu (Siimurahu rand)Mustarahu (Kiirassaare laht)MustassaarMustnasuMustpankMustpank (Vaika)Mõisaholm (endine)Mõndalaid - MändalaidMännaklaidMännilaidMännirahu (Väinameri)Männirahu (Liivi laht)MätaslaidMättakari

N[muuda | muuda lähteteksti]

NaaskelrahuNabralaidNaissaarNaistekivimaaNaistesaarNasvaravaNeolaidNigula nasvNinalaidNinarahu (Paope laht)Ninarahu (Tahu laht)NinaravaNonnirahuNoogimaaNootamaaNorrsanken - NosurahuNudrirahu - NuudirahuNõonasva pankNätegrunne

O[muuda | muuda lähteteksti]

OhakalaidOitmelaidOju rahuOjurahuOorahuOorahu (Soonlepa laht)OoslamaaOosäärOostemadalOrikalaidOsmussaarOtsama ravaOtsmine kari

P[muuda | muuda lähteteksti]

PaasrahuPaelaidPaelaid (Kunnati laht)PaerahuPaerahu (Hiiu maakond)Pakri saaredPakulaidPalgirahuPaljarahuPaljaslaidPandjuPaope laidPapilaidPapirahuPapissaar (endine saar) - ParbukarePasilaidPaskarahuPauvanasuPedassaarPermisküla saar - PihanasvPihelgalaidPihlakaredPihlakalaidPihlalaid (Kihelkonna laht)Pihlalaid (Kõbajad)Pihlalaid (Muraja laht)Pihlalaid (Soela väin)PiirissaarPiiukaarelaidPikapendirahuPikassääre kariPikkrahu (Hiiu maakond)PisipendirahuPiskumadalPitkakivi rahuPitkanina müttPitkanina rahuPitkasääremaaPitklaid (Kiudu laht)Pitklaid (Oessaare laht)PitknasuPitknasvPlokilaidPoistekarePolvergimadalPorgiPotissepalaidPrangliPrantsusenasvPudurahuPuhtulaidPujurderahu - PulgalaidPunasekivirahu (Kihelkonna laht)Punasekivirahu (Laasimeri)PunningalaidPõdrarahuPõdvalaidPõiksäärPõllurahuPõntsulaidPähksaarPärdiränkPärnakarePätsurahuPätukarePäälukarePöia rahuPühadekarePüistenasuPüskujoomePüskumadalPüsku-Sitik

R[muuda | muuda lähteteksti]

Ruhnu kirik.

RambirahuRammu saarRampsilaidRannube rahu - Raoksi - Ratasrahu - Rauarahu - Raudrahu - Raudrahu (Vanamõisa laht)RaugilaidRiiassilma laidRiibaka laid - Riimirahu - RiinurahuRipaku - Ristinasu - Ristirank - RistlaidRohekari - Rohelserahu - Rohenina - Rohukari - Rohunasu - RohurahuRohusi saarRooglaid (Harju laht)Rooglaid (Kunnati laht)Rooglaid (Kõiguste laht)Rooglaid (Kübassaare meri)Rooglaid (Muraja laht) - Rooglaid (Undu laht)Roograhu (Tagalaht)Rooguderahu (Kasti laht)Rooguderahu (Sutu laht)Roolaid (Sepamaa laht)RoonasvRooravaRootsiklaidRugilaidRuhnuRuilaidRuirahuRukkirahuRukkirahu (Õunaku laht)RuserahuRusulaidRäimerahu - Ränisaar (endine) – Röpimaa

S[muuda | muuda lähteteksti]

SaapakareSaare otsSaaremaaSaarnaki laidSaarnaki laid (Õunaku laht)Saartneem - SadamalaidSalaSalarahuSalavamaaSalsgrunne - SaluputkSammaskariSangõSeanina nasu - SeasaarSeinakari - SelglaidSelgrahuSepakareSepamaa laid - Separahu - SihisuurrahuSiiakare - Siianasu - Siiapank - Siiarahu - SiiasaarSiimurahuSilmakrassSilmalaid - Silmarahu - SilmarankSilma säär - SipelgarahuSitakare - Sjõll-laid - Sjölafluto -Skoggrunne - Sokulaid - Soomerahu - Soondrerank - SorguSorgu kakra ots -Sorgu ladu - Stora Åbbargrunne - Storstaingrunne - Sunna Åbbargrunne - SunnasankenSuur AntsulaidSuur AsalaidSuur IdarahuSuur Kolmekivirahu - Suur Paljassaar (endine) – SuuregilaidSuurepoldi laiudSuurkari - SuurkuivSuur Kõrvalaid - Suurlaid (endine) – Suurlaid (Liivi laht)Suurliiv - SuurloodSuur-Malusi - Suur-PakriSuur Pasklood - Suur-PihlakareSuur Poldilaid - Suurraba - SuurrahuSuurrahu (Kaavi)Suurrahu (Sääre) - Suurrahu (Topu laht) - Suur-Sitik - Suuruks - Suur-UrvSuur ViiratükkSuur Viirelaid - Sõgerahu - SõmeriSäinakareSäinarahu (Kihelkonna laht)Säinarahu (Õunaku laht) - Säärelaid - SääreotsSääreotsa nasv - SäärerahuSääri - SüdamerahuSüllanina kuivSüsimäe nasu

T[muuda | muuda lähteteksti]

Tagarahu - Taguküla laidTallukravaTapu suardu - Tardirahu - TarjaTauksiTelvemaaTepu kareTiirerahu - Tiirlaid - Tiirloo säär - TiirloodTiirukari (Mädalaht)Tiirukari (Soome laht) - TiirurahuTinuri raun - Tjuka saarTohvri nina - Tombamaa - Tompulaid - TondirahuTondisaarTopeltpatareiTorninasv - Torniraun - Tumalaid - Turskakari - Tuudinasu - TuutsarahuTõllaskivi nasu - Tõõdilaid - Täkunasu - Tälmen

U[muuda | muuda lähteteksti]

Udriku laid - Uhtju saar - Uhtju saared - Uieda rava - Ulassaar - Ulksaar - Umalaid - Umalakotid - Umblu - UmbnasuUmbrahu (Karala rand)Umbrahu (Kukka laht) - Umnäsu - Umpasaar - Unnikarahu - Urgõ - Urverahu - Ussipealaid - Ussirahu - Uuemaarahu - Uuemererahu - Uulutilaid - Uusikuiv - Uus Nootamaa

V[muuda | muuda lähteteksti]

Vahalaid - VahaseVahekari (Kolga laht)Vahekari (Malusi meri) - Vahelaid - VahelmiserahuVaherahu (Haapsalu laht) - Vaherahu (Kihelkonna laht) - Vaherahu (Käina laht)VaidlarahuVaika saaredVaindlooValgekare - ValgerahuValgerahu (Saunja laht)ValkkareVare saar - VareserahuVareslaid (Käina laht)Vareslaid (Väinameri)VaresrahuVarikasäärVarsarahuVasikakuiv - VasikalaidVassiklaidVeistelaidVennastekehvelVeonasuVesiaja laidVesikaarerahuVesikrahuVesirahu (Abruka laht)Vesirahu (Kase laht)VesilooVesitükimaaVesitükimaa laiudVeskirahuVestilaidViiraravaViirekaaresäärViirekare - ViirelaidViirelaid (Kuusnõmme laht)Viirelaid (Laidevahe laht)Viirelaid (Muraja laht)Viirelaid (Varbla)Villemilaid - VilsandiVipaVirmalaidVissulaidVohilaidVohirahu - VormsiVullikrunnVõilaidVõrgukareVõrkrahu (Kuusnõmme laht)Võrkrahu (Soonlepa laht)VäheloodVäike AntsulaidVäike HarklaidVäike HärjamaaVäike KakrarahuVäike KasvaedVäike KolmekivirahuVäikekuivVäike KõrvalaidVäike LaiakariVäikelaidVäike-MalusiVäike MunarahuVäike Paljassaar (endine) - Väike PihlakareVäike-PakriVäike PaskloodVäike PihlakareVäike PikakariVäike PoldilaidVäikerabaVäikerahuVäike RistinasuVäike RoograhuVäike-Tjuka saarVäike-Tulpe - Väike UlkkariVäike UrvVäike VasikrahuVäike VesikrahuVäike ViiratükkVäike Viirelaid

Ä[muuda | muuda lähteteksti]

Äbanina nasu - ÄrmarahuÄrmbu nasu

Ö[muuda | muuda lähteteksti]

Öakse - Öörahu

Ü[muuda | muuda lähteteksti]

ÜlemastelaidÜlemine nasuÜlemine Vaika saarÜlerahu - Ülträ

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eesti sai 700 meresaare võrra rikkamaks, Postimees 24. august 2015
  2. August Tammekann: "Eesti piirjoone kurvimeetriline mõõtmine." – Eesti Statistika 3/4 (1922): 9–16
  3. Jaan Rumma: "Eestimaa järvede ja saarte pindala." – Loodus 1923-1924
  4. August Loopmann: "Eesti meresaarte nimestik." Eesti Vabariigi Keskkonnaministeeriumi Info- ja Tehnokeskus, Tallinn, 1996.
  5. Tiit Leito: "Maakillud meres. Eesti väikesaared." Varrak. 2015 lk.37

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Urve Ratas: "Väikesaared, meie rannikumere aarded." Eesti Loodus 2005/8