Eesti Vabadussõja mälestusmärkide loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Eesti Vabadussõja mälestusmärkide loendis on loetletud Eesti Vabadussõja ja sellega seotud sündmuste ja isikute auks püstitatud mälestusmärgid.

Välja on toodud mälestusmärgi nimi, esmaavamise aeg, mälestusmärgi asukoht nüüdisaegse haldusjaotuse järgi, esimese ja teise lõhkumise ja taastamise aeg.

Nimi Esmaavamise aeg Lõhkumise aeg Esimese taastamise aeg Teise lõhkumise aeg Teise taastamise aeg Asukoht
Aidu lahingu mälestussammas 23. juuni 1929 sügis 1940 - - 23. juuni 1989 Jõgeva maakond Pajusi vald
Alatskivi Vabadussõja mälestussammas 26. august 1928 november 1940 26. juuli 1942 (kadus 1948) 24. juuni 1991 Tartu maakond Peipsiääre vald Alatskivi
Ambla Vabadussõja mälestussammas 27. september 1925 oktoober 1949 - - 23. juuni 1990 Järva maakond Järva vald Ambla
Anton Irve mälestussammas 6. august 1933 29. september 1940 - - 23. aprill 1989 Viljandi maakond Viljandi
Anton Irve mälestussammas (langemiskohas Lätis) 27. aprill 1994 (alustatud 1939) - - - - Strenči lähedal Lätis
Anton Õunapuu mälestussammas (langemiskohas) 26. mai 1940 detsember 1940 10. juuni 1943 - taastamata Pitolova küla, Venemaa
Antsla Vabadussõja mälestussammas 27. september 1925 august 1945 - - 22. juuni 1993 Võru maakond Antsla vald Antsla
Ardu lahingu mälestussammas 4. september 1932 Hävitati veel vabariigi ajal 16. august 1942 teadmata, pärast Teist maailmasõda 23. juuni 1990 Harju maakond Kõue vald Ardu
Audru Vabadussõja mälestussammas 2. juuli 1939 kevad 1945 - - 2. juuli 1989 Pärnu maakond Pärnu linn (haldusüksus)
Balti pataljoni mälestussammas 2. detsembril 1928 nõukogude ajal - - 1990. aastatel Harju maakond Tallinn Toompea
Balti pataljoni mälestussammas (Mäetaguse kalmistul) 27. september 1936 Üks väheseid Vabadussõja mälestusmärke, mida nõukogude ajal ei hävitatud - - - Ida-Viru maakond Alutaguse vald Liivakünka küla Mäetaguse kalmistu
Friedrich Vreemanni mälestussammas (langemiskohal) oktoober 1924 1945 - - 10. november 1994 Võru maakond Rõuge vald Rõuge
Haapsalu Vabadussõja mälestussammas 9. november 1924 august 1940 või 19. juuni 1941 - - 27. november 1994 Lääne maakond Haapsalu
Haljala Vabadussõja mälestussammas 7. september 1930 sügis 1945 - - 24. veebruar 1989 Lääne-Viru maakond Haljala vald Haljala
Halliste Vabadussõja mälestussammas 29. oktoober 1933 sügis 1945 - - 24. juuni 1991, uue obeliskiga 17. august 1996 Viljandi maakond Mulgi vald Halliste
Harju-Jaani Vabadussõja mälestussammas 6. oktoober 1935 1940 23. august 1942 - 24. juuni 1989 Harju maakond Raasiku vald Raasiku
Harju-Risti Vabadussõja mälestussammas 29. juuni 1924 Üks väheseid Vabadussõja mälestusmärke, mida nõukogude ajal ei hävitatud - - - Harju maakond Lääne-Harju vald Harju-Risti
Helme Vabadussõja mälestussammas 14. oktoober 1928 20. september 1940 - - 23. juuni 1990 Valga maakond Tõrva vald Helme
Hugo Jürgensoni mälestussammas (langemiskohas) ehk Kõrve lahingu mälestussammas 16. juuli 1933 sügis 1940 - - 27. oktoober 2000 Ida-Viru maakond Toila vald Kõrve
Ilumäe Vabadussõja mälestussammas 6. juuli 1924 19. august 1940 - - 23. oktoober 1988 Lääne-Viru maakond Haljala vald Ilumäe
Joosep Parktali mälestuskivi (sünnikohas) 20. august 1939 Säilis oma kohal, ent kivil olnud tahvel oli ära peidetud - - 21. juuli 1990 (koos tahvliga) Harju maakond Kuusalu vald Vanaküla (Kuusalu)
Joala lahingu mälestussammas 8. august 1933 Hävitati veel vabariigi ajal - - - Ida-Viru maakond Narva
Johan Laidoneri mälestussammas 23. mai 1937 5. september 1940 - - 9. september 1990 Viljandi maakond Viiratsi vald Viiratsi
Julius Kuperjanovi mälestussammas 11. oktoober 1925 - - - - Tartu Maarja kalmistu
Järva-Jaani Vabadussõja mälestussammas 22. september 1929 1941 7. september 1941 märts 1949 29. september 2007 Järva maakond Järva vald Järva-Jaani
Järva-Madise Vabadussõja mälestussammas 23. juuli 1929 mai 1950 - - 23. juuni 1989 Järva maakond Järva vald Järva-Madise
Järvakandi Vabadussõja mälestussammas 22. juuni 1930 september 1940 1942 1950 24. juuni 1989 Rapla maakond Rapla vald Purku
Järve lahingu mälestussammas 11. september 1932 29. september 1940 21. oktober 1942 sügis 1944 24. veebruar 1993 Ida-Viru maakond Kohtla-Järve
Jõelähtme Vabadussõja mälestussammas 23. juuni 1939 1941 24. juuni 1942 1948 23. juuni 1992 Harju maakond Jõelähtme vald Jõelähtme
Jõhvi Vabadussõja mälestussammas 10. juuni 1935 25. oktoober 1940 16. august 1942 1945 23. juuni 1993 Ida-Viru maakond Jõhvi vald Jõhvi
Jüri Vabadussõja mälestussammas 26. september 1926 juuli 1941 23. august 1942 - 16. detsember 1989 Harju maakond Rae vald Jüri
Kaarepere Vabadussõja mälestussammas ? ? - - 24. veebruar 1990 Jõgeva maakond Jõgeva vald Kaarepere
Kadrina Vabadussõja mälestussammas 15. august 1926 18. juuni 1941 - - 23. juuni 1990 Lääne-Viru maakond Kadrina vald Kadrina
Kambja Vabadussõja mälestussammas 27. oktoober 1929 1940 12. juuli 1942 16. mai 1948 23. juuli 1989 Tartu maakond Kambja vald Kambja
Kanepi Vabadussõja mälestussammas 15. august 1926 1946 - - 25. september 1988 Võru maakond Kanepi vald Kanepi
Karksi Vabadussõja mälestussammas 23. juuni 1936 16. juuni 1941 - - 6. september 2008 Viljandi maakond Mulgi vald Karksi
Karula Vabadussõja mälestussammas 23. juuni 1936 1941 12. juuli 1942 10. detsember 1944 23. juuni 1992 Valga maakond Valga vald Karula
Kehra lahingu mälestussammas 23. juuni 1940 1944 - - 23. juuni 2000 Harju maakond Anija vald Kehra
Keila koolimaja Vabadussõja mälestustahvel 21. september 1930 1940 17. august 1942 1944 24. veebruar 1989, oma tänasele kohale pannud 26. mai 1990 Harju maakond Keila
Kihelkonna Vabadussõja mälestussammas 29. september 1934 Pärast esimest okupeerimist - - 10. juuni 1989 Saare maakond Saaremaa vald Kihelkonna
Kodavere Vabadussõja mälestussammas 31. august 1924 oktoober 1940 28. september 1941 1950 27. august 1989 Tartu maakond Kodavere
Kodijärve Vabadussõja mälestussammas 23. juuni 1934 1949/1950 (1940 eemaldati tahvlid) - - 23. juuni 1990 Tartu maakond Kambja vald Kodijärve
Koeru Vabadussõja mälestussammas 5. august 1934 1941 2. august 1942 1947 23. veebruar 1998 Järva maakond Järva vald Koeru
Kohila Vabadussõja mälestussammas 9. juuli 1939 29. juuni 1941 26. juuli 1942 sügis 1944 23. juuni 1993 Rapla maakond Kohila vald Kohila
Kohtla-Järve Vabadussõja mälestussammas 11. september 1932 29. oktoober 1940 21. oktoober 1942 sügis 1944 24. veebruar 1993 Ida-Viru maakond Kohtla-Järve
Kolga-Jaani Vabadussõja mälestussammas 16. august 1925 19. juuni 1941 - - 28. mai 1989 Viljandi maakond Viljandi vald Kolga-Jaani
Konstantin Pätsi mälestussammas 25. juuni 1939 11. august 1940 - - 25. juuni 1989 Pärnu maakond Häädemeeste vald Tahkuranna
Kose Vabadussõja mälestussammas 5. juuli 1925 juuli 1941 - - 17. juuni 1989 Harju maakond Kose vald Kose (Kose)
Krivasoo lahingu mälestussammas 24. mai 1936 9. juuli 1940 (üks esimestest enamlaste hävitatud Vabadussõja mälestussammastest, veel okupeeritud vabariigi ajal) - - taastamata Krivasoo küla
Kullamaa Vabadussõja mälestussammas 11. juuli 1926 26. august 1945 - - 30. september 1989 Lääne maakond Lääne-Nigula vald Kullamaa
Kunda Vabadussõja mälestussammas 15. juuli 1923 1960 - - 23. juuni 1998 Lääne-Viru maakond Kunda
Kuperjanovlaste mälestusmärk Lembitu kasarmus 23. detsembril 1928 - - - - -
Kuressaare Vabadussõja mälestussammas 29. juuli 1928 18. juuni 1941 11. detsember 1941 1945 23. juuni 1990 Saare maakond Kuressaare
Kursi Vabadussõja mälestussammas 26. september 1926 1948 (kivialus) - - 23. juuni 1992 Jõgeva maakond Põltsamaa vald Kursi (Põltsamaa)
Kuusalu Vabadussõja mälestussammas 16. mai 1921 2. juuli 1941 10. august 1942 Säilis pärast sõda oma kohal, 1945 ent eemaldati Vabadussõjas languile pühendatud tekstid 26. november 1988 (algsete tekstidega) Harju maakond Kuusalu
Kärstna lahingu mälestussammas 26. august 1928 19. juuni 1941 - 31. oktoober 1944 (alles jäänud sokliosa) 23. juuni 1989 Viljandi maakond Viljandi vald Kärstna
Kõnnu lahingu mälestussammas 27. juuli 1930 26. oktoober 1948 - - 15. oktoober 1988 Tartu maakond Kastre vald Kõnnu (Kastre)
Kõpu Vabadussõja mälestussammas 17. september 1933 17. juuni 1941 - - 23. juuni 1989 Viljandi maakond Põhja-Sakala vald Kõpu
Kõrve lahingu mälestussammas ehk Hugo Jürgensoni mälestussammas (langemiskohas) 16. juuli 1933 sügis 1940 - - 27. oktoober 2000 Ida-Viru maakond Toila vald Kõrve (Avinurme)
Külitse Vabadussõja mälestussammas ?. ? 1933 peideti 1940, pärast sõda enam üles ei leidnud - - praegu ennistamata Tartu maakond Kambja vald Külitse
Laiuse Vabadussõja mälestussammas 30. august 1925 juuli 1941 Saksa ajal 1954 22. veebruar 1998 Jõgeva maakond Jõgeva vald Laiuse
Lalsi Vabadussõja mälestussammas 19. september 1926 23. juuni 1941 ümber lükatud 19. juuli 1942 1945 taas ümber lükatud ja säilis kogu nõukogude aja 19. juuni 1988 Viljandi maakond Viljandi vald Lalsi
Lihula Vabadussõja mälestussammas 4. august 1935 september 1947 - - 23. juuni 1993 Pärnu maakond Lääneranna vald Lihula
Lohusuu lahingu mälestussammas 26. juuli 1931 1940 - - 23. juuni 1990 Ida-Viru maakond Mustvee vald Lohusuu
Lääne-Nigula Vabadussõja mälestussammas 14. september 1930 september 1946 - - 10. september 1989 Lääne maakond Taebla vald Lääne-Nigula
Lõuna-Eesti vabastajate mälestussammas 17. oktoober 1926 1940 - - 10. juuli 1991 Tartu maakond Tartu
Lüganuse Vabadussõja mälestussammas 28. september 1924 26. september 1940 13. august 1944 1944 30. september 1989 Ida-Viru maakond Lüganuse vald Lüganuse
Maarja-Magdaleena Vabadussõja mälestussammas 20. august 1920 peidetud 1945 - - 31. juuli 1988 Tartu maakond Tartu vald Maarja-Magdaleena
Martna Vabadussõja mälestussammas 9. juuli 1930 27. august 1953 - - 10. oktoober 1992 Lääne maakond Lääne-Nigula vald Martna
Mihkli Vabadussõja mälestussammas 30. mai 1926 maetud 1940 - - 26. juuli 1988 Pärnu maakond Lääneranna vald Mihkli
Misso lahingu mälestussammas 26. mai 1935 30. september 1945 - - 27. august 1989 Võru maakond Rõuge vald Misso
Munamäe lahingu mälestussammas 7. august 1932 14. juuni 1941 14. juuni 1942 sügis 1944 7. august 1988 Võru maakond Rõuge vald Haanja
Mäetaguse Balti pataljoni mälestussammas 27. juuli 1936 Üks väheseid Vabadussõja mälestusmärke, mida nõukogude ajal ei hävitatud - - - Ida-Viru maakond Alutaguse vald Mäetaguse
Mälestusehitis Tallinna garnisoni kalmistul 21. oktoober 1928 1950 - - 27. november 2012 Harju maakond Tallinn Tallinna garnisoni kalmistu
Mälestussammas Vabadussõjas langenud Soome vabatahtlikele Helsingis 1923 - - - -
Mälestustahvel Vigala kiriku tornil 30. juuli 1933 Peideti sügisel 1944. Skulptuurid maeti sügisel 1950 - - mai 1988 Rapla maakond Märjamaa vald Kivi-Vigala
Märjamaa Vabadussõja mälestussammas 11. september 1932 - - - 1989 Rapla maakond Märjamaa vald Märjamaa
Müüsleri lahingu mälestussammas 15. juuli 1934 1949 ümber lükatud - - 27. august 1988 Järva maakond Järva vald Müüsleri
Narva Vabadussõja mälestussammas 25. september 1921 sügis 1940 - - 15. juuni 1996 Ida-Viru maakond Narva Narva sõjaväekalmistu
Narva-Joala lahingu mälestussammas ?. august 1933 - - - - Ida-Viru maakond Narva
Narva-Jõesuu Vabadussõja mälestussammas 24. juuni 1926 12. juuni 1941 - - taastamata Ida-Viru maakond Narva-Jõesuu
Narva-Jõesuu Vabadussõja mälestussammas (kalmistul) 23. juuni 1926 Üks väheseid Vabadussõja mälestusmärke, mida nõukogude ajal ei hävitatud - - - Ida-Viru maakond Narva-Jõesuu kalmistu
Nissi Vabadussõja mälestussammas 18. juuni 1933 sügis 1945 - - 30. juuni 2000 Harju maakond Saue vald
Noarootsi Vabadussõja mälestussammas 10. juuni 1935 1948 - - 24. juuni 1990 Lääne maakond Lääne-Nigula vald
Nõva Vabadussõja mälestussammas 10. juuni 1935 Hävitati veel vabariigi ajal - - 6. august 1989 Lääne maakond Lääne-Nigula vald Nõva
Orava Vabadussõja mälestussammas 15. juuli 1934 1941 - 31. august 1945 15. juuli 1989 Võru maakond Võru vald Orava
Otepää Vabadussõja mälestussammas 10. juuni 1928 17. juuni 1950 - - 15. juuli 1989 Valga maakond Otepää vald Otepää
Pagari lahingu mälestussammas 23. juuni 1939 peidetud 25. oktoober 1940 13. august 1942 oktoober 1944 23. juuni 1990 Ida-Viru maakond Alutaguse vald Pagari
Paide rahvamaja Vabadussõja mälestustahvel 3. veebruar 1929 - - - - Järva maakond Paide
Paju lahingu mälestussammas 30. jaanuar 1994 (12. juuni 1938 pandi nurgakivi) - - - - Valga maakond Valga vald Paju (Tõlliste)
Palamuse Vabadussõja mälestussammas 29. mai 1924 1952 - - 29. mai 1994 Jõgeva maakond Jõgeva vald Palamuse
Pankjavitsa Vabadussõja mälestussammas 25. september 1932 1940 1. juuni 1942 - taastamata Petseri maakond Pankjavitsa
Pankjavitsa lahingu mälestussammas 6. oktoobril 1935 1940 8. oktoober 1942 - taastamata Petseri maakond Pankjavitsa
Peetri Vabadussõja mälestussammas 30. september 1928 Küll ei hävitatud, ent võeti sambalt pärast teist maailmasõda sõduri kuju ja vabadusrist, Vabadussõjas langenute pronkstahvel ja tähed "VABADUS-/JA". Okupatsiooniajal käsitati esimeses maailmasõjas langenute mälestusmärgina. - - 23. juuni 1995 (endiste sümboliteta) Järva maakond Järva vald Peetri (Kareda)
Piiskop Platoni mälestussammas 13. jaanuar 1929 - - - - Harju maakond Tallinn
Pikasilla lahingu mälestussammas 24. veebruar 1928 juuli 1940 (üks esimestest enamlaste hävitatud Vabadussõja mälestussammastest, veel okupeeritud vabariigi ajal) - - -
Pilistvere Vabadussõja mälestussammas 26. juuli 1931 19. august 1940 12. juuli 1942 sügis 1945 28. juuli 1991 Viljandi maakond Põhja-Sakala vald Pilistvere
Pilistvere Vabadussõja mälestussammas (kalmistul) 24. juuni 1932 Üks väheseid Vabadussõja mälestusmärke, mida nõukogude ajal ei hävitatud - - - - Viljandi maakond Põhja-Sakala vald Arjassaare
Priske lahingu mälestussammas 12. juuni 1932 suvi 1941 august 1942 pärast sõda 23. juuni 1990 Harju maakond Anija vald Anija-Priske
Puhja Vabadussõja mälestussammas 5. juuli 1925 peidetud mai 1950 - - 20. august 1988 Tartu maakond Elva vald Puhja
Pärnu Vabadussõja mälestussammas 16. juuli 1922 15. aprill 1945 - - 17. juuli 1993 Pärnu maakond Pärnu
Pärnu-Jaagupi Vabadussõja mälestussammas 24. september 1922 1945 - - 18. juuni 1989 Pärnu maakond Põhja-Pärnumaa vald Pärnu-Jaagupi
Põhja Poegade mälestussammas 4. detsember 1992 - - - - Valga maakond Valga vald Paju (Tõlliste)
Põltsamaa Vabadussõja mälestussammas 17. august 1924 oktoober 1940 - - 12. august 1989 Jõgeva maakond Põltsamaa
Põlva Vabadussõja mälestussammas 29. juuli 1928 1946 - - 29. juuli 1989 Põlva maakond Põlva
Rahumäe Vabadussõja mälestussammas 31. mai 1931 1951 - - 20. juuni 1997 Harju maakond Tallinn Rahumäe
Rakvere Vabadussõja mälestussammas 30. august 1925 21. oktoober 1940 - - 30. august 1992 Lääne-Viru maakond Rakvere
Rakvere terroriohvrite mälestussammas 12. jaanuar 1935 september 1940 - - 23. juuni 1995 Lääne-Viru maakond Rakvere Palermo mets
Rannu Vabadussõja mälestussammas 23. august 1931 mai 1949 - - - Tartu maakond Elva vald Rannu
Rannu lahingu mälestussammas 4. mai 1930 Hävitati veel vabariigi ajal - - - Lääne-Viru maakond Viru-Nigula vald Rannu küla
Rapla Vabadussõja mälestussammas 30. september 1923 Pärast Eesti okupeerimist - - 23. juuni 1989 Rapla maakond Rapla vald Rapla
Ratsarügemendi mälestussammas 6. juulil 1924 Hävitati veel vabariigi ajal - - - Tartu maakond Tartu
Reola lahingu mälestussammas 3. juuli 1932 1940 peidetud maa alla; ülejäänud osa lõhuti - - 27. november 1988 Tartu maakond Kambja vald Reola
Riigiküla lahingu mälestussammas 10. juuni 1935 juuni 1941 - - 7. juuni 2014 Ida viru maakond Narva-Jõesuu linn (haldusüksus)
Ristamäe Vabadussõja mälestussammas 23. juuni 1937 18. juuni 1941 - - - Lääne-Viru maakond Ristamäe
Rägavere lahingu mälestussammas 13. september 1931 1940 13. september 1942 1944 1. august 1989 Lääne-Viru maakond ? Rägavere (Tapa)
Räpina Vabadussõja mälestussammas 26. juuni 1927 oktoober 1940 12. oktoober 1941 1948 21. mai 1995 Põlva maakond Räpina vald Räpina
Rõngu Vabadussõja mälestussammas 30. september 1934 27. august 1945 - - 24. juuni 1989 Tartu maakond Elva vald Rõngu
Rõuge Vabadussõja mälestussammas 3. oktoober 1926 1945 - - 30. oktoober 1988 Võru maakond Rõuge vald Rõuge
Saarde Vabadussõja mälestussammas 5. juuni 1933 1945 - - 24. juuni 2008 Pärnu maakond Saarde vald Kilingi-Nõmme
Saduküla Vabadussõja mälestussammas 6. juuli 1930 nõukogude ajal - - 24. juuni 1989 Jõgeva maakond Jõgeva vald Saduküla
Simuna Vabadussõja mälestussammas 27. august 1927 1946 (1941 üritati sammast hävitada, kuid see ebaõnnestus) - - 24. juuni 1989 Lääne-Viru maakond Väike-Maarja vald Simuna
Sininõmme Vabadussõja mälestussammas 16. juuli 1933 Küll ei hävitatud, ent pärast teist maailmasõda eemaldati sambalt tahvel - - suvi 1990 (algsete tahvlitega) Ida-Viru maakond Narva-Jõesuu linn (haldusüksus)
Suure-Jaani Vabadussõja mälestussammas (Lembitu) 24. juuni 1926 19. juuni 1941 18. juuni 1942 30. november 1950 23. juuni 1990 Viljandi maakond Põhja-Sakala vald Suure-Jaani
Sänna lahingu mälestussammas 27. juuni 1937 sügis 1945 - - 14. oktoober 1989 Võru maakond Rõuge vald Sänna
Taagepera Vabadussõja mälestussammas 2. september 1934 oktoober 1940 - - 12. mai 1990 Valga maakond Tõrva vald Taagepera
Tapa Vabadussõja mälestussammas enne 1. detsember 1928 Asendatud sarnase sambaga, pole teada, mis endisest sambast sai - - 9. jaanuar 1991 Lääne-Viru maakond Tapa vald Tapa
Tartu Pauluse kalmistu Vabadussõja mälestussammas 11. november 1934 1950? - - 23. juuni 1998 Tartu Tartu Pauluse kalmistu
Tartu Vabadussõja mälestussammas 17. september 1933 28. aprill 1948 - - 23. juuni 2003 Tartu maakond Tartu
Tarvastu Vabadussõja mälestussammas 23. juuni 1937 18. juuni 1941 12. juuli 1942 kevad 1948 24. juuni 1990 Viljandi maakond Viljandi vald Tarvastu
Tori Vabadussõja mälestussammas 24. juuni 1923 august 1945 - - 30. september 1989 Pärnu maakond Tori vald Tori
Torma Vabadussõja mälestussammas 17. juuni 1923 26. oktoober 1948 - - 23. juuni 1992 Jõgeva maakond Torma vald Torma
Tudulinna Vabadussõja mälestussammas 16. september 1923 14. oktoober 1940 - - 6. oktoober 1990 Ida-Viru maakond Alutaguse vald Tudulinna
Tähtvere lahingu mälestussammas 3. juuli 1932 1940 - - 2. juuli 2006 Tartu maakond Tartu Tähtvere
Tõrva Vabadussõja mälestussammas 14. oktoober 1928 20. september 1940 - - 23. juuni 1990 Valga maakond Tõrva
Türi Vabadussõja mälestussammas 20. juuli 1924 märts 1949 - - 11. august 1990 Järva maakond Türi vald Türi
Utria dessandi mälestussammas 30. juuli 1933 5. november 1940 - - 6. juuli 1991 Ida-Viru maakond Narva-Jõesuu linn Udria
Utria dessandi mälestustahvel (maabumiskohas) 24. juuni 1939 4. november 1940 - - 2. juuni 1990 Ida-Viru maakond, Narva-Jõesuu linn (haldusüksus) Udria
Utria hõbepärg ja aukiri ? jaanuar 1919 - - - - Ida-Viru maakond Narva-Jõesuu linn (haldusüksus)
Vabadusristi kavaleride mälestussammas Taheti avada 1940, ent jäi okkupatsiooni tõttu avatamata 1950-ndate algus (pooleli kuju) - - 23. veebruar 1998 Harju maakond Tallinn
Vabadussõja juhtide mälestussammas 10. september 1933 1950 - - 22. veebruar 1998 Harju maakond Tallinn Tallinna kaitseväe kalmistu
Vabadussõja väikeskulptuur Tartu Ülikooli aulas 1. detsember 1939 - - - - Tartu maakond Tartu Tartu Ülikool
Vabadussõja väikevormiline skulptuur Tartu üliõpilaskonna Edustuse saalis 01. detsember 1930 - - - - Tartu maakond Tartu Tartu üliõpilaskonna Edustuse hoone
Vabadussõjas langenud raudteelaste mälestussammas 15. juuli 1929 - - - - Jõgeva maakond Kaarepere Kaarepere mõis
Vabadussõjas langenud raudteelaste mälestustahvel 17. november 1934 kadus suvi 1940 - - veebruar 2018 Tallinn Tallinna Raudteelaste Kodu
Vabadussõjas langenud saksa sõdurite mälestussammas 2. august 1931 - - - - Tallinn Kaitseväe kalmistu
Vahastu Vabadussõja mälestussammas 13. september 1931 16. juuni 1941 - - 20. september 1989 Rapla maakond Rapla vald Vahastu
Vaivara Vabadussõja mälestussammas 12. oktoober 1924 1940 - - 23. juuni 1991 Ida-Viru maakond Narva-Jõesuu linn (haldusüksus)
Valga Vabadussõja mälestussammas 27. september 1925 21. september 1940 - - 16. august 2013 Valga maakond Valga
Valga-Priimetsa Vabadussõja mälestussammas 11. oktoober 1925 september 1940 juuli 1941 pärast teist maailmasõda 27. november 1988 Valga maakond Valga linn Priimetsa kalmistu
Valjala Vabadussõja mälestussammas 24. juuni 1923 sügis 1944 - - 23. juuni 1993 Saare maakond Saaremaa vald Valjala
Valkla lahingu mälestussammas 23. juuni 1934 18. juuni 1941 - - 10. august 1989 Harju maakond Kuusalu vald Valkla
Vana-Irboska Vabadussõja mälestussammas 14. oktoober 1937 15. september 1940 - - taastamata Petseri maakond Vana-Irboska
Vara Vabadussõja mälestussammas 20. september 1925 1950 - - 30. oktoober 1988 Taru maakond Peipsiääre vald Vara
Vastseliina Vabadussõja mälestussammas 18. oktoober 1931 august 1948 - - 16. oktoober 1989 Võru maakond Võru vald Vastseliina
Vetla lahingu mälestussammas 26. juuni 1932 oktoober 1940 - - 6. jaanuar 1990 Harju maakond Anija vald Vetla
Viljandi Vabadussõja mälestussammas 19. september 1926 19. juuni 1941 - - - Viljandi maakond Viljandi
Viljandi Vabadussõja mälestussammas (kalmistul) 6. august 1933 11. september 1945 - - 19. juuni 1991 Viljandi maakond Viljandi Viljandi Vabadussõjas langenute ühiskalmistu
Viru-Jaagupi Vabadussõja mälestussammas 24. juuni 1923 peidetud sügis 1940 suvi 1941 7. september 1945 24. juuni 1990 Lääne-Viru maakond Vinni vald Viru-Jaagupi
Viru-Nigula Vabadussõja mälestussammas 12. juuli 1936 september 1940 9. august 1942 sügis 1944 22. juuli 1990 Lääne-Viru maakond Viru-Nigula vald Viru-Nigula
Voltveti lahingu mälestussammas ehk Punapargi lahingu mälestussammas 12. august 1934 1950 - - 15. oktoober 1988 Pärnu maakond Saarde vald Voltveti
Voose lahingu mälestussammas 20. juuli 1930 tundmatu - - 24. august 1991 (esimene taasiseseisvas Eestis taastatud Vabadussõja mälestussammas) Harju maakond Anija vald Voose
Vormsi Vabadussõja mälestussammas 12. mai 1929 Üks väheseid Vabadussõja mälestusmärke, mida nõukogude ajal ei hävitatud - - - Lääne maakond Vormsi vald Vormsi
Väike-Maarja Vabadussõja mälestussammas 14. juuni 1925 25. november 1940 21. oktoober 1942 1944 23. juuni 1991 Lääne-Viru maakond Väike-Maarja vald Väike-Maarja
Vändra Vabadussõja mälestussammas 24. juuni 1922 1941 saksa ajal (1945 teadmata kohta ära viinud) 24. juuni 1989 Pärnu maakond Põhja-Pärnumaa vald Vändra
Võnnu Vabadussõja mälestussammas 22. juuli 1934 1945 - - 1. september 1990 Tartu maakond Kastre vald Võnnu alevik
Võru Vabadussõja mälestussammas 23. juuni 1938 nõukogude ajal - - 23. juuni 1988 Võru maakond Võru
Äksi Vabadussõja mälestussammas 28. juuni 1925 1945 - - 27. august 1989 Tartu maakond Tartu vald Äksi
Õisu Vabadussõja mälestussammas ?. ? 1940 Sügis 1940 peidetud maa alla 9. juuli 1941 sügis 1944 uuesti maa sisse maetud 27. oktoober 1988 Viljandi maakond Mulgi vald Õisu
Õppursõdurite mälestussammas Tallinnas 13. november 1927 23. september 1940 28. august 1941 29. märts 1948 23. veebruar 1993 Harju maakond Tallinn

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Koostanud Mati Strauss. Vabadussõja mälestusmärgid Eesti Vabariigis. EK Bit, 1991