Tori vald

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib praegusest vallast; varasemate valdade kohta vaata leheküljelt Tori vald (täpsustus)

Tori vald


Pindala: 611 km² (2017)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke: 12 277 (1.01.2023)[2] Muuda Vikiandmetes
Rahvastikutihedus: 20,1 in/km²
EHAKi kood: 0809[3] Muuda Vikiandmetes
Keskus: Sindi
Kaart

Tori vald on vald Pärnu maakonna idaosas.

Tori vald moodustati 2017. aastal Are valla, Sauga valla, Sindi linna ja senise Tori valla ühinemisel. Vallavalitsus asub Sindi raekojas aadressil Pärnu mnt 12, Sindi. Teenuskeskused asuvad Sauga alevikus, Tori alevikus ja Are alevikus.

Vald on saanud nime Tori kihelkonna järgi. Tori vald on rahvaarvult Pärnumaa suurim vald, seal elab üle 12 000 inimese ja elanike arv kasvab pidevalt. Selle põhjuseks on Pärnu linna külje all asuvad elamupiirkonnad.

Asustusjaotus[muuda | muuda lähteteksti]

Vallas on üks linn (Sindi), kolm alevikku ja 41 küla.

Alevikud: Are, Tori, Sauga.

Külad: Aesoo, Eametsa, Eavere, Elbi, Elbu, Jõesuu, Kiisa, Kildemaa, Kilksama, Kuiaru, Kurena, Kõrsa, Lepplaane, Levi, Mannare, Muraka, Murru, Muti, Niidu, Nurme, Oore, Parisselja, Piistaoja, Pulli, Pärivere, Randivälja, Riisa, Rätsepa, Räägu, Rütavere, Selja, Suigu, Taali, Tabria, Tammiste, Tohera, Urge, Urumarja, Vainu, Võlla, Võlli.

Haridus ja noored[muuda | muuda lähteteksti]

Tori vallas on kolm põhikooli: Are Kool Are alevikus, Sauga Põhikool Nurme külas, Tori Põhikool Tori alevikus ja üks gümnaasium: Sindi Gümnaasium. Sindis tegutseb Karl Rammi nimeline Sindi Muusikakool. Tammiste külas tegutseb lasteaed-algkool. Lasteaedu on neli: Sindi lasteaed, Jänesselja lasteaed, Suigu lasteaed ja Tori lasteaed.

Noored käivad koos ja saavad huviringides osaleda Sindi, Sauga ja Are noortekeskuses ning Suigu noortetoas.

Kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Tori valla kultuurikeskus hõlmab Sindi seltsimaja, Are huvikeskust, Tori rahvamaja ja Sauga Musta Maja. Muuseumid asuvad Tori alevikus ja Sindi linnas. Tori Valla Raamatukogu haruraamatukogud asuvad Sindi linnas, Are alevikus, Tori alevikus, Sauga alevikus, Urge külas ja Suigu külas. Tammiste külas töötab välisteeninduspunkt. Jõesuu külas pakub raamatukoguteenust Jõesuu raamatulaenutus, mida veab eest MTÜ Viira Arendusselts.

Vallas on kolm kirikut: Eesti sõjameeste mälestuskirik Toris, Sindi õigeusu kirik ja Randivälja Kristuse Sündimise kirik. Võlla külas asub Suigu palvela.

Sport[muuda | muuda lähteteksti]

Spordisõpradel on treeninguteks võimalik kasutada Sindi gümnaasiumi võimlat, Sauga teenuskeskuses asuvat spordisaali, Are huvikeskuse spordisaali ja Tori põhikooli võimlat, samuti mitmesuguseid spordirajatisi. Staadionid asuvad valla koolide juures. Kettagolfisõbrad saavad mängida Sindis Sõpruse pargis, Tori kooli juures, Are mõisa pargis ja Sauga alevikus asuvatel radadel. Algajasõbralikud rulapargid on Sindis, Ares ja Saugas.

Hoolekandeasutused[muuda | muuda lähteteksti]

Hoolekandeasutused on Tori sotsiaalmaja, Are valla sotsiaalmaja ja Sindi sotsiaaltöökeskus.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Tori Kesk-Devoni liivakivipaljand
Sindi kärestik

Tori alevik on kuulus Tori põrgu ja hobusekasvanduse poolest, Eesti sõjameeste mälestuskirikus annavad ametivande Eesti politseinikud ja ohvitserid. Alevik asub Soomaa piiril ning on seetõttu Eesti ühe kuulsama rahvuspargi väravaks. Soomaa on tuntud sihtpunkt nii Eesti kui välismaa loodusturistidele, kes naudivad matku metsades, rabades ja jõgedel. Soomaa pälvis Euroopa kaitsealade liidult 2020.–2025. aastaks loodussäästliku turismi kvaliteedimärgi, sealne jõgede üleujutus ja suurvesi on saanud nimeks "viies aastaaeg". Jõesuus asub Pärnumaa pikim rippsild.

Tori vallas asub veel üks Pärnu maakonna populaarne turismisihtkoht – Are külje all Niidu külas tegutsev alpakafarm, mis toob piirkonda kümneid tuhandeid külastajaid aastas. Niidu külas asub ka riikliku arheoloogiamälestisena kaitse alla võetud Akupere linnus, Are mõisa park on kaitse alla võetud nahkhiirte elupaigana.

Pulli külast on leitud Eesti vanima inimasula jälgi. Sindis on palju arhitektuurilise väärtusega ja ajaloomälestisteks tunnistatud hooneid – kalevivabriku hooned ja vabriku elamud Pärnu maantee ääres, endise Sindi raudteejaama hooned koos kõrvalasuva kolme puitelamuga Paide maantee ääres jne. Võimas Sindi pais oli rohkem kui poolteist sajandit olnud pinnuks silmas kaluritele ja jõeäärsetele elanikele. Nüüdseks on pais lammutatud ja selle asemele on kerkinud Baltimaades ainulaadne tehiskärestik, mis võimaldab sel veesporti harrastada.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Maa-amet, vaadatud 11.03.2018.
  2. Statistikaamet, vaadatud 20.07.2023.
  3. http://metaweb.stat.ee/get_classificator_file.htm?id=4412334&siteLanguage=et, vaadatud 4.11.2017.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]