Riikide loend pindalade järjekorras

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Riikide loend pindalati)

Riikide loendisse pindala järgi on maailma riigid kantud pindala järjekorras.

Nummerdatud on ainult iseseisvad riigid, kuid võrdluseks on nimekirja kantud ka mõned sõltuvad territooriumid. Välja on jäetud Antarktika alad, millele mõned riigid pretendeerivad.

Koht Riik Pindala (km²) Märkused
  Ühinenud Rahvaste Organisatsioon Maailm 510 065 285 70,8% maailma pinnast on vesi, 29,2% maa
  Ühinenud Rahvaste Organisatsioon Kogu maismaa 148 940 000 ilma Antarktikata 134 740 000 km²
1  Venemaa 17 098 246 rahvusvaheliselt tunnustatud piirides (ilma 2022 aastal annekteeritud Ukraina aladeta)
  Antarktika 14 200 000 püsiasustuseta
2  Kanada 9 984 670
3  Ameerika Ühendriigid 9 833 520 sisse on arvatud ainult 50 osariiki ja Washington
4  Hiina Rahvavabariik 9 596 961 ilma Taiwani, Hongkongi ja Macauta
5  Brasiilia 8 515 767 sealhulgas Fernando de Noronha, Atol das Rocas, Ilha da Trindade, Ilhas Martin Vaz, ja Penedos de São Pedro e São Paulo
6  Austraalia 7 692 024 sealhulgas Lord Howe saar ja Macquarie saar
   Euroopa Liit 4 475 757
7  India 3 287 263 koos vaidlusaluste aladega Kashmiris. Inda valitsuse kontrollitava ala on 3 201 446 km²
8  Argentina 2 780 400 ilma Falklandi, Lõuna-Georgia ja Lõuna-Sandwichi saarteta
9  Kasahstan 2 724 900
10  Alžeeria 2 381 741
11  Kongo DV 2 345 409
12  Saudi Araabia 2 149 690
   Gröönimaa 2 166 086
13  Mehhiko 1 972 550
14  Indoneesia 1 904 569
15  Sudaan 1 866 068
16  Liibüa 1 759 541
   Briti Antarktika ala 1 724 900 Suurbritannia poolt taotletav ala Antarktikas; püsiasustuseta
17  Iraan 1 648 195
18  Mongoolia 1 566 200
19  Peruu 1 285 215
20  Tšaad 1 284 000
21  Niger 1 267 000
22  Angola 1 246 700
23  Mali 1 240 192
24  Lõuna-Aafrika Vabariik 1 221 037 sealhulgas Prints Edwardi saared
25  Colombia 1 141 748 sealhulgas Malpelo saar, Roncador Cay, Serrana Bank ja Serranilla Bank
26  Etioopia 1 104 300
27  Boliivia 1 098 581
28  Mauritaania 1 030 700
29  Egiptus 1 010 408
30  Tansaania 947 303
31  Nigeeria 923 768
32  Venezuela 916 445
33  Pakistan 881 913 Koos vaidlusaluste aladega Kashmiris. 1947 aasta piires on Pakistani territoorium 796,095 km²
34  Namiibia 825 615
35  Mosambiik 801 590
36  Türgi 783 356
37  Tšiili 756 096 sealhulgas Lihavõttesaar ja Sala y Gómez
38  Sambia 752 614
39  Myanmar 676 578
40  Afganistan 652 864
41  Lõuna-Sudaan 644 329
42  Somaalia 637 657 sealhulgas iseseisvust taotlev Somaalimaa 177 000 km²
43  Kesk-Aafrika Vabariik 622 984
44  Ukraina 603 628 rahvusvaheliselt tunnustatud piirides (koos Venemaa poolt ajutiselt okupeeritud aladega)
45  Madagaskar 587 041
46  Botswana 581 730
47  Keenia 580 367
48  Prantsusmaa 551 695 sisaldab vaid régions métropolitaines; välja on arvatud muud administratiivpiirkonnad
49  Jeemen 527 968
50  Tai 513 120
51  Hispaania 505 990 sisaldab 19 autonoomset regiooni (sh Baleaare ja Kanaari saari) ning 3 väikest Hispaania omandit Maroko ranniku lähedal: Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas ja Peñón de Vélez de la Gomera
52  Türkmenistan 491 210
53  Kamerun 475 442
54  Paapua Uus-Guinea 462 840
55  Rootsi 450 295
56  Usbekistan 448 978
57  Maroko 446 550
58  Iraak 437 072
59  Paraguay 406 750
60  Zimbabwe 390 757
61  Jaapan 377 972 sealhulgas Bonini saared (Ogasawara-gunto), Daito-shoto, Minami-jima, Okino-tori-shima, Ryukyu saared (Nansei-shoto) ja Vulkaani saared (Kazan-retto)
62  Saksamaa 357 168
63  Filipiinid 343 448
64  Kongo Vabariik 342 000
65  Soome 338 424
66  Vietnam 331 231
67  Malaisia 330 803
68  Norra 323 804
69  Côte d'Ivoire 322 463
70  Poola 312 679
71  Omaan 309 500
72  Itaalia 301 338
73  Ecuador 283 561 sh Galápagose saared
74  Burkina Faso 274 200
75  Uus-Meremaa 268 021 sealhulgas Aucklandi saared, Bounty saared, Campbelli saar, Chathami saared ja Kermadeci saared
76  Gabon 267 667
   Lääne-Sahara 266 000 ebaselge staatusega ala
77  Guinea 245 836
78  Suurbritannia 242 495 sealhulgas Rockall ja Shetlandi saared
79  Uganda 241 038
80  Ghana 239 567
81  Rumeenia 238 397
82  Laos 237 955
83  Guyana 214 970
84  Valgevene 207 595
85  Kõrgõzstan 199 951
86  Senegal 196 712
87  Süüria 185 180 sealhulgas 1295 km² Iisraeli okupeeritud ala
88  Kambodža 181 035
   Somaalimaa 177 000 Somaalia iseseisvust taotlev osa
89  Uruguay 176 215
90  Suriname 163 821
91  Tuneesia 163 610
92  Bangladesh 147 570
93  Nepal 147 181
94  Tadžikistan 143 100
95  Kreeka 131 957
96  Nicaragua 130 375
97  Põhja-Korea 120 540
98  Malawi 118 484
99  Eritrea 117 600
100  Benin 114 763
101  Honduras 112 492
102  Libeeria 111 369
103  Bulgaaria 110 994
104  Kuuba 109 884
105  Guatemala 108 889
106  Island 102 775
107  Lõuna-Korea 100 210
108  Ungari 93 030
109  Portugal 92 212 sealhulgas Assoorid ja Madeira
110  Jordaania 89 342
111  Aserbaidžaan 86 600 sealhulgas Mägi-Karabahhi Vabariik 4800 km²
112  Austria 83 879
113  Araabia Ühendemiraadid 83 600
   Prantsuse Guajaana 83 534
114  Tšehhi 78 866
115  Serbia 77 453
116  Panama 75 417
117  Sierra Leone 71 740
118  Iirimaa 70 273
119  Gruusia 69 700 sealhulgas Abhaasia 8668 km² ja Lõuna-Osseetia 3900 km²
120  Sri Lanka 65 610
121  Leedu 65 300
122  Läti 64 589
  Norra Teravmäed 61 022 sealhulgas Karusaar
123  Togo 56 785
124  Horvaatia 56 594
125  Bosnia ja Hertsegoviina 51 129
126  Costa Rica 51 100 sealhulgas Kookossaar
127  Slovakkia 49 035
128  Dominikaani Vabariik 48 315
129  Eesti 45 335
130  Taani 42 933 ilma Fääri saarte ja Gröönimaata (koos nendega oleks Taani 2 210 418 km² 12. kohal maailmas)
131  Holland 41 543
132  Šveits 41 285
133  Bhutan 38 394
134  Taiwan 36 197 sealhulgas Penghu saared, Matsu ja Quemoy
135  Guinea-Bissau 36 125
136  Moldova 33 846 sealhulgas Transnistria 4163 km²
137  Belgia 30 528
138  Lesotho 30 355
139  Armeenia 29 743
140  Saalomoni Saared 28 896
141  Albaania 28 748
142  Ekvatoriaal-Guinea 28 050
143  Burundi 27 834
144  Haiti 27 750
145  Rwanda 26 338
146  Põhja-Makedoonia 25 713
147  Djibouti 23 200
148  Belize 22 966
149  El Salvador 21 041
150  Iisrael 20 770
151  Sloveenia 20 273
   Uus-Kaledoonia 18 576
152  Fidži 18 274
153  Kuveit 17 818
154  Svaasimaa 17 364
155  Ida-Timor 15 410
156  Bahama 13 878
157  Montenegro 13 812
   Falklandi saared 12 200
158  Vanuatu 12 189
159  Katar 11 581
160  Jamaica 10 991
161  Kosovo 10 908
162  Gambia 10 689
163  Liibanon 10 452
164  Küpros 9251 sealhulgas Põhja-Küprose Türgi Vabariik 3355 km²
   Abhaasia 8660 Gruusia okupeeritud osa
   Puerto Rico 9104
   Prantsuse Lõunaalad 7628 sealhulgas Amsterdami saar, Saint-Pauli saar, Crozet' saared ja Kerguelen; pole hulka arvatud Adélie maa nõudlust (umbes 432 000 km² Antarktikas; püsiasustuseta
165  Palestiina 6020 Koosseisus on Jordani Läänekallas ja Gaza sektor
166  Brunei 5765
  Palestiina Jordani Läänekallas 5655 sealhulgas Latrun Salient;
167  Trinidad ja Tobago 5131
   Prantsuse Polüneesia 4167
   Transnistria 4163 Moldova okupeeritud osa
168  Cabo Verde 4033
   Lõuna-Georgia ja Lõuna-Sandwichi saared 3903 Shag Rocks, Black Rock, Clerke Rocks, Lõuna-Georgia saar, Birdi saar ja Lõuna-Sandwichi saared, mis koosnevad üheksast saarest; püsiasustuseta
   Lõuna-Osseetia 3900 Gruusia okupeeritud osa
   Põhja-Küprose Türgi Vabariik 3355 Küprose okupeeritud osa
   Mägi-Karabahh 3170 Aserbaidžaani okupeeritud osa
169  Samoa 2842
170  Luksemburg 2586
   Réunion 2511
171  Mauritius 2040
172  Komoorid 1862
   Guadeloupe 1628 Basse-Terre, Grande-Terre, Marie-Galante, La Désirade, Îles des Saintes (2), Saint-Barthelemy, Îles de la Petite Terre ja Saint Martin
   Ahvenamaa 1580
   Fääri saared 1399
   Martinique 1128
   Hongkong 1108
173  São Tomé ja Príncipe 1001
   Turks ja Caicos 948
174  Kiribati 811
175  Bahrein 765
176  Dominica 751
177  Tonga 748
178  Singapur 722
179  Mikroneesia Liiduriigid 702
190  Saint Lucia 617
   Mani saar 572
   Guam 540
181  Andorra 467,63
   Põhja-Mariaanid 464
182  Belau 459
183  Seišellid 459
   Curaçao 444
184  Antigua ja Barbuda 440
185  Barbados 439
  Saint Helena (meretagune ala) Saint Helena (meretagune ala) 394 sealhulgas Saint Helena, Ascension ja Tristan da Cunha
186  Saint Vincent ja Grenadiinid 389
  Norra Jan Mayen 377 püsiasustuseta
   Mayotte 374
  Austraalia Heardi saar ja McDonaldi saar 368 püsiasustuseta
  Palestiina Gaza tsoon 365
187  Grenada 348,50
   USA Neitsisaared 346,36
188  Malta 316
189  Maldiivid 298
   Bonaire 294
   Kaimanisaared 264
   Niue 261,46
190  Saint Kitts ja Nevis 261
  Suurbritannia Akrotiri ja Dhekelia 254 Briti sõjaväebaas
   Saint-Pierre ja Miquelon 242 8 väikest saart
   Cooki saared 236,70
   Ameerika Samoa 199 Rose Island ja Swains Island
191  Marshalli Saared 181,43
   Aruba 178,91
192  Liechtenstein 160
   Briti Neitsisaared 153
   Wallis ja Futuna 142,42
   Jõulusaar 135
   Jersey 118,2
   Montserrat 102
   Anguilla 91
   Guernsey 65
193  San Marino 61,20
   Briti India ookeani ala 60 Chagose saarestik; püsiasustuseta
   Saint-Martin 54
   Bermuda 53,30
  Norra Bouvet' saar 49 püsiasustuseta
   Pitcairn 47
   Norfolki saar 34,60
   Sint Maarten 34
   Macau 31
   Ceuta 28
194  Tuvalu 26
   Saint-Barthélemy 25
195  Nauru 21
   Sint Eustatius 21
   Kookossaared 14 koosneb kahest saarest: West Island ja Home Island
   Saba saar 13
   Melilla 12,3
   Palmyra atoll 11,90 püsiasustuseta
   Tokelau 10
   Gibraltar 6,50
   Wake 6,50 püsiasustuseta
   Midway atoll 6,20 sealhulgas Liivasaar ja Süljesaar; püsiasustuseta
  Prantsusmaa Clippertoni saar 6 püsiasustuseta
   Navassa saar 5,40 püsiasustuseta
  Austraalia Ashmore ja Cartier 5 püsiasustuseta
   Jarvise saar 4,50 püsiasustuseta
  Fail:Flag of Johnston Atoll (local).svg Johnstoni atoll 2,80 püsiasustuseta
196  Monaco 1,95
   Howland 1,60 püsiasustuseta
   Bakeri saar 1,40 püsiasustuseta
197  Vatikan 0,44
  Austraalia Korallimere saared ? püsiasustuseta

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]