Tallinna linnavolinike loend (1939)

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti

Tallinna linnavolikogu valimistel, mis toimusid 15. ja 16. oktoobril 1939 valiti ja Siseministri poolt kinnitati 11. novembril 1939 Tallinna linnavolikogu volinikeks (tähestiku järjekorras) järgmised isikud, kelle volitused algasid 1. detsembril 1939. Loend avaldati samal päeval, 11. novembril 1939, Riigi Teataja Lisas[1].

96 308 hääleõiguslikust kodanikust käis valimas 32 049 (33,3%), kõige rohkem hääli sai Anton Uesson[2].

  1. Anton Allik
  2. Arthur-Alexander Alu
  3. Nikolai Andresen
  4. Ludvig-Bernhard Aulik
  5. Ado Erit
  6. Arnold Erolaid
  7. August Gustavson
  8. Kustas Hark
  9. Hermann Isküll
  10. Helmi Jansen
  11. Alma Jeets
  12. Aleksander Jõeäär
  13. Richard Jõulu
  14. Karl Jürison
  15. Erich Kadakas
  16. Nikolai Kann
  17. Jakob Kents
  18. Johannes Kiivet
  19. Leopold Konga
  20. Johannes Koovits
  21. Elmar Kägu
  22. Richard Käsper
  23. Theodor Käärik
  24. Hans Kõrgesaar
  25. Hermann Lehtmets
  26. Tõnu Lesuke
  27. Hans Liiva
  28. Aleksander Maikalo
  29. Jaan Masing
  30. Louis Metslang
  31. August Mikk
  32. Aleksander Naeres
  33. Enn Nurmiste
  34. Alma Ostra-Oinas
  35. Oskar Ottas
  36. Vladimir Paavel
  37. Artur Perna; suri 28. aprillil 1940, tema asemele tuli Aleksander Mändvere[3]
  38. Artur Piht
  39. Jaan Poska
  40. Johannes Pruul
  41. Harry-Boris-Johann Pärkma
  42. Maks Pääbo
  43. Mari Raamot
  44. Jaan Reinbach
  45. Juhan Reintam
  46. Anatoli Renning
  47. Eduard Riisna
  48. Alfred Rästas
  49. Ilmar Saarna
  50. Aleksander Simon
  51. Theodor-Aleksis Tallmeister
  52. Valerian Teder
  53. Aleksander Tulp
  54. Anton Uesson
  55. Bruno Vahtrik
  56. Alfred Vender
  57. Roman Viederfeldt
  58. Helmut Volter
  59. Arnold Õunapuu
  60. Juhan Õunapuu

Volikogu pidas esimese koosoleku 6. detsembril 1939. See oli esimene Tallinna linnavolikogu koosseis, kuhu kuulusid ainult eestlased[4].

Linnavolikogu valimisringkonnad[muuda | muuda lähteteksti]

Tallinna linnavolikogu 1. valimisringkond:

Tallinna linna tänavad: Aiaasundusühing "Kodu", Balti Puuvillavabrik, Bekkeri tehas, Eerika tänav, Väike-Eerika tänav, Graniidi tänava majad, n-rid 1, 2, 3, 4, 5, 6, ja 7 ja paarisnumbrid 8-st ja üksiknumbrid 15-st alates, Uus-Kalamaja tänav, Vana-Kalamaja tänava majad — üksiknumbrid 13—39, Kalamaja kalmistu, Kalju tänav, Kalevi tänav — paarisnumbrid 28-st ja üksiknumbrid 17-st alates, Kalevi pataljon, Kanepi tänav, Karjamaa tänav, Kopli tänava — paarisnumbrid 22-st ja üksiknumbrid 9-st alates, Kopli rand, Kungla tänav, Köie tänav, Küti tänava — üksiknumbrid, Suur-Laagri tänav, Väike-Laagri tänav, Suur-Laevaehituse tänav, Väike-Laevaehituse tänav, Leigri tänav, Lina tänav, Linda tänava — üksiknumbrid, Lõime tänav, Maleva tänav, Malmi tänava — paarisnumbrid, Miini sadam, Neeme tänav, Niidi tänav, Noole tänav, Nõlva tänav, Paavli tänav, Paljassaar, Piiri tänav, Puuvilla tänav, Põhja tänav, Põhja puiestee — üksiknumbrid 1—27, Sitsi tänav, Soo tänava üksiknumbrid 17-st ja paarisnumbrid 28-st alates, Sõja tänav, Telliskivi tänava — üksiknumbrid 57-st alates, Tööstuse tänava— paarisnumbrid ja üksiknumbrid 21-st alates, Tõllu tänav, Vabriku tänava paarisnumbrid 10-st ja üksiknumbrid 15-st alates, Vene-Balti Tehas, Veelennuplats.

Tallinna linnavolikogu 2. valimisringkond:

Tallinna linna tänavad: Aia tänav, Aiavilja tänav, Aida tänav, Apteegi tänav, Baikovi kallas, Estonia puiestee — paarisnumbrid ja üksiknumbrid 1—9, Gonsiori tänava — paarisnumbrid 2—26 ja üksiknumbrid 1—29, Väike-Gonsiori tänav, Graniidi tänava n-rid 9, 11 ja 13, Hobuse tänav, Hollandi tänav, Hollandi põik, Uus-Hollandi tänav, Inseneri tänav, Jaama tänav, Jahtklubid, Jahu tänav, Jõe tänav, Ülem-Jõe tänav, Vana-Kalamaja tänava paarisnumbrid ja üksiknumbrid 1—11A, Kesk-Kalamaja tänav, Kalda tänava— paarisnumbrid ja nr. 1, Keskvangla, Kalevi tänava — paarisnumbrid 2—26 ja üksiknumbrid 1—15, Karu tänav, Kinga tänav — paarisnumbrid, Suur-Kloostri tänav, Väike-Kloostri tänav, Väike-Kompassi tänav, Kesk-Kompassi tänav, Kooli tänav, Kopli tänav — paarisnumbrid 2—20 ja üksiknumbrid 1—7, Kreutzvaldi tänav — paarisnumbrid 2—4 ja üksiknumbrid 1—5, Küti tänav — paarisnumbrid, Laboratooriumi tänav, Laeva tänav, Lai tänav, Linda tänav — paarisnumbrid, Malmi tänav — üksiknumbrid, Maneesi tänav, Mere puiestee — üksiknumbrid ja paarisnumbrid 2 —14, Mündi tänav, Munga tänav, Müürivahe tänav — paarisnumbrid 40-st ja üksiknumbrid 29-st alates, Narva maantee — paarisnumbrid 2—64 ja üksiknumbrid 1—79, Niine tänav, Nunne tänav — paarisnumbrid, Olevi mägi, Oleviste tänav, Paadi tänav, Pagari tänav, Suur-Patarei tänav, Väike-Patarei tänav, Pikk — üksiknumbrid ja paarisnumbrid 10-st alates, Pronksi tänav, Põhja kants, Põhja puiestee — paarisnumbrid, Püha-Vaimu tänav, Raekoja plats peale numbrite 1, 2, 3, 4 ja 5, Rannamäe tee, Suur-Rannavärava tänav, Väike-Rannavärava tänav, Raua tänav — üksiknumbrid 3-st alates, Raudtee majad, mis asuvad Balti jaama ja Balti Puuvillavabriku vahel, Reimanni tänav — paarisnumbrid 2—26 ja üksiknumbrid 1—37, Sadam, Sadama tänav, Sadama politseijaoskonna hoone, Uus-Sadama tänav, Saiakang, Siimoni tänav, Soo tänava — paarisnumbrid 2—26 ja üksiknumbrid 1—15, Sulevi mägi, Suurtüki tänav, Teenri tänav, Tehnika tänaval asuvad raudtee majad n-rid 16, 16B, 16D, 16E ja 18B, Telliskivi tänava — paarisnumbrid 60-st alates, Tolli tänav, Toompuiestee — raudtee majad n-rid 33, 35 ja 37, Tööstuse tänava — n-rid 1—19, Uus tänav, Uus sadam, Vabriku tänava — paarisnumbrid 2—8D ja üksiknumbrid 1—13, Vaimu tänav, Valgevase tänav, Vene tänav, Vilmsi tänav — paarisnumbrid 2—8, Viru tänav — üksiknumbrid, Vana-Viru tänav, Viru väljak, Võrgu tänav.

Tallinna linnavolikogu 3. valimisringkond:

Tallinna linna tänavad: Aspe tänav, Estonia puiestee — üksiknumbrid 11—29, Fählmanni tänav, Gonsiori tänavaRaua tänava ja Türnpuu tänava vaheline osa, Hermanni tänava— paarisnumbrid 4-st ja üksiknumbrid 3-st alates, Hõbe tänav, Imanta tänav — paarisnumbrid 2—34 ja üksiknumbrid 1—31, Jakobsoni tänav — peale n-rite 1 ja 2, Jannseni tänav, Joa tänav, Kaasani tänava üksiknumbrid, Kadri tee, Kana tänav, Kappeli tänav, — välja arvatud n-rid 1 ja 2, Kase tänav, Klaasingi tänav — paarisnumbrid, Koidula tänav, Kollane tänav, Kose tee, Kreutzvaldi tänav — paarisnumbrid 6-st ja. üksiknumbrid 7—31, Kuhlbarsi tänav, Kuke tänav, Kunderi tänav, Kuristiku tänav, Kuuse tänav, Köhleri tänav, Lahe tänav, Laulupeo tänav, — välja arvatud n-rid 1 ja 2, Lembitu tänav — üksiknumbrid, Lennuki tänav — paarisnumbrid 2—28 ja üksiknumbrid 1—15, Lepa tänav, Lubja tänav — üksiknumbrid, Maakri tänav, Mäekalda tänav, Männi tänav, Nafta tänav, Narva maantee — paarisnumbrid 66—132 ja üksiknumbrid 81—97, Oru tänav, Palli tänav, Petrooleumi tänav, Pihlaka tänav, Pirita tee, Poska tänav, Pärna tänav, Pääsukese tänav, Suur-Pääsukese tänav, Väike-Pääsukese tänav, Raua tänav — paarisnumbrid ja nr. 1, Reimanni tänav — n-rid 28 ja 39, Reinvaldi tänav, Roheline aas, Saare tänav, Sakala tänav — paarisnumbrid 2—28 ja üksiknumbrid 1—23, Seltersi tänav, Tamme tänav, Tartu maantee — paarisnumbrid 2—28 ja üksiknumbrid 1—43, Terase tänav, Tina tänav, Tobiase tänav, Tominga tänav, Tormi tänav, Tornimäe tänav, Türnpuu tänav, Vambola tänav, Vase tänav, Veizenbergi tänav, Vesivärava tänav, Viedemanni tänav, Vilmsi tänav — üksiknumbrid ja paarisnumbrid 10-st alates, Voolu tänav.

Tallinna linnavolikogu 4. valimisringkond:

Tallinna linna tänavad: Aafrika tänav, Asunduse tänav, Gildi tänav, Heeringa tänav, Hermanni tänav — n-rid 1 ja 2, Hommiku tänav, Imanta tänava — paarisnumbrid 36-st ja üksiknumbrid 33-st alates, Jakobi tänav, Jakobsoni tänav — n-rid 1 ja 2, Jüri tänav, Kaare teeApostliku Õigeusu ja Kaarli kalmistu vahelisest piirist kuni Tartu maanteeni, Kaasani tänava paarisnumbrid, Kalmistu tänava — üksiknumbrid, Kantsi tänav, Kappeli tänav — n-rid 1 ja 2, Kasarmu tänav, Katusepapi tänav, Keldrimäe tänav, Kiive tänav, Kivimurru tänav, Klaasingi tänava üksiknumbrid, Kure tänav, Kuuli tänav, Künka tänav, Laada plats, Suur-Lasnamäe tänav, Väike-Lasnamäe tänav, Lastekodu tänav, Laulupeo tänava — n-rid 1 ja 2, Lennuki tänava — paarisnumbrid 30-st ja üksiknumbrid 17-st alates, Liivalaia tänava üksiknumbrid 51-st ja paarisnumbrid 60-st alates, Liivamäe tänav, Lubja tänava — n-rid 1, 2 ja 4, Majaka tänav, Masina tänav, Narva maantee paarisnumbrid 134-st ja üksiknumbrid 99-st alates, Odra tänav, Paala tänav, Suur-Paala tänav, Väike-Paala tänav, Paekivi tänav, Pallasti tänav, Punane tänav, Põllu tänav, Püssirohu tänav, Suur-Raevalla tänav, Väike-Raevalla tänav, Roosi tänav, Saali tänav, Septembri tänav, Sootaga tänav, Suur-Sõjamäe tänav, Väike-Sõjamäe tänav, Kesk-Sõjamäe tänav, Tartu maantee paarisnumbrid 30-st ja üksiknumbrid 45-st alates, Tasuja tänav, Turba tänav, Valge tänav, Veski tänav, Väo tee, Võidujooksu tänav, Ülemiste jaam, Ülemiste tee.

Tallinna linnavolikogu 5. valimisringkond:

Tallinna linna tänavad: Suur-Ameerika tänav — üksiknumbrid 1—13, Väike-Ameerika tänav — paarisnumbrid 2—12 ja üksiknumbrid, Herne tänav, Hospidali tänav, Invaliidi tänav, Kaare teeVeerenni tänava otsa kohast kuni Apostliku Õigeusu ja Kaarli kalmistu vahelise piirini, Kalmistu tänav — paarisnumbrid, Kauna tänav, Kiire tänav, Kivi tänav, Kodu tänav, Koidu tänava paarisnumbrid 76-st ja üksiknumbrid 65-st alates, Kristiine tänav, Liiva tänav, Kesk-Liiva tänav, Liivalaia tänava üksiknumbrid 1—49 ja paarisnumbrid 2—58, Luha tänava paarisnumbrid 8-st ja üksiknumbrid 13-st alates, Kesk-Luha tänav, Ülem-Luha tänav, Lõuna tänav, Magasini tänav, Naeri tänav, Oa tänav, Pardi tänav, Planeedi tänav, Puhke tänav, Pärnu maantee paarisnumbrid 48—100 ja üksiknumbrid 43—89, Raudtee tänav — n-rid 1—30, Tatari tänav — paarisnumbrid 40-st ja üksiknumbrid 35-st alates, Uus-Tatari tänav, Uue-Maailma tänav, Vaestepatuste tänav — paarisnumbrid, Vaikne tänav, Veerenni tänav, Videviku tänav, Virmalise tänav, Õie tänav, Õnne tänav, Õpetajate tänav.

Tallinna linnavolikogu 6. valimisringkond:

Tallinna linna tänavad: Aasa tänav, Alevi tänav, Suur-Ameerika tänava üksiknumbrid 15-st alates, Kesk-Ameerika tänav, Väike-Ameerika tänava paarisnumbrid 14- alates, Auru tänav, Endla tänava paarisnumbrid 56-st ja üksiknumbrid 35-st alates, Juurdeveo tänav, Järve tänav, Kaarna tänav, Kadaka tee, Kaitseliidu lasketiir, Kanarbiku tänav, Kannikese tänav, Kauba tänav, Keemia tänav, Kiili tänav, Kirsi tänav, Koidu tänava paarisnumbrid 58—74 ja üksiknumbrid 47 —63, Kotka tänav, Kuldnoka tänav, Kullamaa tänav, Kullerkupu tänav, Käo tänav, Laane tänav, Laine tänav, Leete tänav, Lehe tänav, Lille tänav, Linnu tänav, Luha tänava paarisnumbrid 2—6 ja üksiknumbrid 1—11, Luite tänav, Lõokese tänav, Maasika tänav, Madara tänav, Magdaleena tänav, Marta tänav, Mehaanika tänav, Metalli tänav, Metsa tänav, Mineraali tänav, Mooni tänav, Muraka tänav, Mustamäe tee, Mustjõe tänav, Mõtuse tänav, Nelgi tänav, Nõmme tänav, Oksa tänav, Paide tänav, Paldiski maantee üksiknumbrid 25-st alates, Paluka tänav, Parmu tänav, Pilve tänav, Päikese tänav, Pärnu maantee paarisnumbrid 102-st ja üksiknumbrid 91-st alates, Püü tänav, Rahumäe tee, Rapla tänav, Raudtee tänava n-rid 31—43, Rähni tänav, Räägu tänav, Räästa tänav, Salu tänav, Seebi tänav, Side tänav, Siili tänav, Sinika tänav, Sipelga tänav, Sireli tänav, Suitsu tänav, Sääse tänav, Sõstra tänav, Tedre tänav, Tihase tänav, Tondi tee, Toom-Kuninga tänava paarisnumbrid 22-st ja üksiknumbrid 15- alates, Tuisu tänav, Tulbi tänav, Tulika tänav, Tuule tänav, Tähe tänav, Tüve tänav, Vaarika tänav, Vilja tänav, Viljandi tänav, Villardi tänava paarisnumbrid 26-st ja üksiknumbrid 25-st alates, Virve tänav, Välja tänav, Västriku tänav, Ööpiku tänav, Ülase tänav.

Tallinna linnavolikogu 7. valimisringkond:

Tallinna linna tänavad: Aarde tänav, Ao tänav, Aru tänav, Eha tänav, Endla tänava paarisnumbrid 42—54, Falkpargi tänava paarisnumbrid 12-st ja üksiknumbrid 9-st alates, Heina tänav, Härjapea tänav, Koidu tänava paarisnumbrid 2—56, Kolde tänav, Kolde puiestee, Kruusa tänav, Kõrre tänav, Leegi tänav, Loode tänav, Loode põik, Merimetsa tänav, Mulla tänav, Muru tänav, Mäe tänav, Nurme tänav, Orase tänav, Paldiski maantee üksiknumbrid 13—23 ja paarisnumbrid 14-st alates, Preesi tänav, Pärja tänav, Ristiku tänav, Rohu tänav, Roo tänav, Roopa tänav, Saani tänav, Sambla tänav, Saue tänav, Suve tänava üksilmumbrid, Sõle tänav, Sõmera tänav, Söödi tänav, Taime tänav, Tehnika tänava üksiknumbrid 15-st ja paarisnumbrid 20-st alates, Telliskivi tänava üksiknumbrid 1—55 ja paarisnumbrid 2—58, Timuti tänav, Vainu tänav, Villardi tänava paarisnumbrid 2—24 ja üksiknumbrid 1—23, Vismari tänav — paarisnumbrid 16-st ja üksiknumbrid 25-st alates, Õle tänav.

Tallinna linnavolikogu 8. valimisringkond:

Tallinna linna tänavad: Ahju tänav, Allika tänav, Suur-Ameerika tänava paarisnumbrid, Börsi käik, Dunkri tänav, Endla tänava paarisnumbrid 2—40 ja üksiknumbrid 1—33, Erbe tänav, Falgi tee, Falkpargi tänava paarisnumbrid 2—10 ja üksiknumbrid 1—7, Hariduse tänav, Harju tänav, Kaarli tänav, Kaarli puiestee, Suur-Karja tänav, Väike-Karja tänav, Kaupmehe tänav, Kentmanni põik, Kevade tänav, Kinga tänava üksiknumbrid, Kiriku tänav, Kiriku plats, Kiriku põik, Kohtu tänav, Koidu tänava üksiknumbrid 1—45, Komendandi tänav, Konstantin Pätsi tänav, Kullasepa tänav, Kuninga tänav, Lembitu tänava paarisnumbrid, Liivalaia põik, Lossi plats, Luise tänav, Lätte tänav, Lühike jalg, Müürivahe tänava paarisnumbrid 2—38 ja üksiknumbrid 1—27, Niguliste tänav, Nunne tänava üksiknumbrid/ Paldiski maantee paarisnumbrid 2—12 ja üksiknumbrid 1—11, Piiskopi tänav, Pikk tänav — paarisnumbrid 2—8, Pikk jalg, Vana-Posti tänav, Pärnu maantee paarisnumbrid 2—46 ja üksiknumbrid 1—41, Raekoja tänav, Raekoja platsi n-rid 1, 2, 3, 4 ja 5, Rahukohtu tänav, Rataskaevu tänav, Roosikrantsi tänav, Rutu tänav, Rüütli tänav, Sakala tänava paarisnumbrid 28A-st ja üksiknumbrid 25-st alates, Sauna tänav, Suve tänava paarisnumbrid, Süda tänav, Sügise tänav, Tatari tänava paarisnumbrid 2—38 ja üksiknumbrid 1—31, Tehnika tänava üksiknumbrid 1—13 ja paarisnumbrid 2—14, Toom-Kooli tänav, Toom-Kuninga tänava paarisnumbrid 2—20 ja üksiknumbrid 1—13, Toompark, Toompuiestee üksiknumbrid 1—23 ja paarisnumbrid, Toom-Rüütli tänav, Trepi tänav, Tui tänav, Tõnismägi, Uus turg, Vabaduse puiestee, Vabaduse väljak, Vaestepatuste tänava üksiknumbrid, Valli tänav, Vana turg, Varblase tänav, Veetorni tänav, Viru tänava paarisnumbrid, Vismari tänava paarisnumbrid 2—14 ja üksiknumbrid 1—23, Voorimehe tänav, Õllepruuli tänav[5].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. RTL 1939, 101
  2. Keda valis linnakodanik oma usaldusmeheks. Rahvaleht, 17. oktoober 1939, nr. 244, lk. 5.
  3. Linnavolikogu majandusrühm suurenes ühe voliniku võrra. Majaomanike Teataja, 11. mai 1940, nr. 19, lk. 1.
  4. Esimest korda ainult eestlased Tallinna raekojas. Rahvaleht, 7. detsember 1939, nr. 288, lk. 7.
  5. I. 587. Siseministri otsus linnavolikogude ja linnaosa volikogu valimisringkondade arvu ja nende piiride kohta., Riigi Teataja, nr. 75, 9 september 1939