Lühike jalg

Allikas: Vikipeedia
Kaart
Kaart
Lühike jalg

Lühike jalg (varasemad eestikeelsed nimed Lühikejalg ja Lühijalg) on tänav Rataskaevu tänava ja Pika jala vahel Tallinna vanalinnas, mis kulgeb Toompealt läbi Lühikese jala värava all-linna. Lühikesest jalast pääseb ka Taani kuninga aeda.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Lühikest jalga mainitakse esimest korda 1353 (brevis mons, ladina 'lühike mägi'), aastal 1371 nimetusega parvus mons (ladina 'väike mägi'). Ladinakeelsetes ürikutes nimetatakse seda ka descensus montis ad mare ('mäe laskumine mere poole').

Aastast 1428 on teada alamsaksakeelne nimetus korter berg ('lühike mägi'), 1500. aastast Korter dombergh ('Lühike toomimägi').

Tänava eestikeelne nimi oli Anton Thor Helle (1732) teatel lühhike jalg (saksakeelse nimena toob ta ära der kurtze Dohmberg ('lühike toomimägi')). Ametlik eestikeelne nimi oli 1939. aastani Lühike jalg, 10. novembrist 1939 Lühijalg[1] ning 8. juulist 1966 on see jälle Lühike jalg[2].

Ametlik saksakeelne nimi oli 20. sajandil Kurzer Domberg ja ametlik venekeelne nimi 20. sajandi alguses Малый Вышгородскій подъемъ.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ainult jalakäijatele mõeldud Lühike jalg oli koos Pika jalaga kuni Falgi tee ja Komandandi tee rajamiseni 19. sajandi lõpus ainus ühendustee ülalinna (Toompea) ja all-linna vahel.

Kahe eri pikkusega "jala" tõttu nimetatakse Tallinna mõnikord naljatades "lonkavaks linnaks".

Lühike jalg (1943)

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Rida Tallinna tänavaid ümberristimisele, Päewaleht, nr. 110, 23 aprill 1939
  2. Lühike jalg, http://www.eki.ee/, EKI KNAB: Eesti - Eesti Keele Instituut, Eesti kohanimed (vaadatud 26.06.2021)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]