Herne tänav (Tallinn)

Allikas: Vikipeedia
Kaart
Kaart
Vaade Herne tänavale Vana-Lõuna tänava poolt, ees paistavad Herne ja Veerenni tänava ristmiku foorid (aprill 2010)
Vaade Herne tänavale Magasini tänava ristmikult. Vasakul hoone Herne 20 ja paremal uusehitis Herne 23 (august 2011)

Herne tänav on tänav Tallinnas Kesklinna linnaosas Veerenni ja Juhkentali asumis.[1]

Herne tänav saab alguse Vana-Lõuna tänavalt. Suundudes ida poole, ristub Herne tänav Veerenni ja Magasini tänavaga, seejärel võtab Herne tänav suuna kirdesse.

Kui liikuda Vana-Lõuna tänavast mööda Herne tänavat Veerenni tänava poole, jääb paremat kätt endine Baltika tehase ala, kus tänapäeval on Moetänav.

Veerenni ja Magasini tänava ristmike vahel algab Herne tänavalt Õpetajate tänav, mis suundub lõuna poole.

Tiigiveski pargi juures võtab Herne tänav taas suuna ida poole ning pärast Kalevi spordihalli ja Kalevi kergejõustikuhalli vahelt kulgemist lõpeb Staadioni tänaval.

Herne tänava pikkus on umbes 890 meetrit. Peale Tiigiveski pargi on Herne tänava lähedal veel Siselinna kalmistu ja Poolamägi.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tänava nimi Erne võeti kasutusele 1908. aastal. Saksa keeles nimetati tänavat Erbsenstraße, vene keeles Гороховая ул. Herne[2] on tänavanimena kasutusel 1938. aastast.[3].

Hoonestus[muuda | muuda lähteteksti]

Herne 24 asub elamugrupp (Herne 24a, 24b, 24c,24d hooned), mille projekteeris Herbert Johanson 1924. aastal Tiigi tänavale[4] Tallinna linna keskhaigla ametnike jaoks. Herne tänava kõrgemal künkal paiknev elamugrupp koosneb kolmest ümber õue ehitatud kahekorruselisest elamust ja nende taha asümmeetriliselt paigutatud ühekorruselisest majast. Kõrge kelpkatusega majadel on esimene korrus kivist, teine aga puust, mis lisab vaheldusrikkust. Korteris on kaks tuba, köök ja klosett. Suurema eraldatuse ja parema kodutunde loomiseks on esimese korruse korteritel kummalgi omaette sissepääs õue poolt ja teise korruse korteritest väljub ühine trepp hoone vastasküljele. Hooned ehitati Tallinna linna tellimusel koostatud esimeste tüüpsektsioonide alusel.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tallinna tänavanimed. KNAB, vaadatud 1.03.2021.
  2. Rida Tallinna tänavaid ümberristimisele, Päewaleht, nr. 110, 23 aprill 1939
  3. Päring kohanimeandmebaasist. Eesti kohanimed
  4. Tallinna linna keskhaigla 150-aastane., Uus Eesti, nr. 50, 6 november 1935.
  5. Mart Kalm, Barbarid klassika kallal, Sirp ja Vasar, nr. 7, 17 veebruar 1989, lk 9.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]