Roheline aas

Allikas: Vikipeedia
Kaart
Kaart

Roheline aas on tänav Tallinnas Kesklinna linnaosas Kadriorus.[1]

Rohelise aasa tänava ääres asub 1926. aastal avatud Kadrioru staadion.

Kadrioru staadion

Hoonestus[muuda | muuda lähteteksti]

Aadressil Roheline aas 1 asub Kadrioru lossi endine aednikumaja.[2]

Roheline aas 3, Kadrioru lossi endine kastellaani elamu, kus ka aastail 1927–1933 elas Eduard Vilde[3]. Hoones asub Eduard Vilde majamuuseum.

Roheline aas 5, Kadrioru lossi endine teenijate maja.[4]

Roheline aas 13, Kadrioru tennisekeskuse Kadrioru tennisehall.

Roheline aas 24 asub Kadrioru staadion.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Lorenz-Heinrich Petersen, litograafia „Roheline aas Kadriorus“

Roheline aas sai ametlikult nime 1882. aastal. Saksa keeles oli tänava nimi Grüne Wiese, vene keeles Зелёный луг. Tänav on nimetatud Kardioru pargi haljendava aasa järgi. Seda nimetust hakati kasutama 19. sajandi algusest mitmes variandis: Grüner Platz (Roheline plats), Grüne Wiese (Roheline aas), Зелёный луг, Екатеринентальский луг (Kadrioru aas).[6]

1937. aastal avati Kadriorus aadressil Roheline aas 13 Tallinna tennise- ja hokiklubi Kadrioru tennisehalli algne hoone[7]. 1921. aastal asutatud "Tallinna Lawn-Tennise ja Hockey Klubile“ (muru-tennise ja maahoki klubi – CDL) ehitusinseneri Ado Johansoni ja Konstantin Bölau loodud Kadrioru tennisehalliga samasse ansamblisse kuulus ka Bölau projekteeritud traditsionalistliku välisilmega klubihoone, mis on vaatamata mõningatele ümberehitustele säilinud tänaseni[8]. Teises maailmasõjas sai tennisehall kannatada ning 1946-1947 hoone rekonstrueeriti. 1970. aastate lõpuks oli tennisehall täielikult amortiseerunud ning see lammutati. 1978. aastal valmis uus Kadrioru tennisehall, arhitektid Milvi Vainik ja Peep Jänes. Vt ka Kadrioru tennisekeskus.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]