Oleviste tänav

Allikas: Vikipeedia
‹ Kaart ajutiselt peidetud (?) ›

Oleviste tänav asub Tallinna vanalinnas, Kesklinna linnaosa Vanalinna asumis Pika tänava ja Laia tänava vahel.

Tänav on nime saanud Oleviste kirikult.

Vaade siseministeeriumi hoonetekompleksi kuuluvale hoonele Oleviste 1

Tänava ääres on Tallinna lahe pool Oleviste kirik ja Toompea pool Pagari tänava Siseministeeriumi hoonetekompleksi kuuluvad hooned Oleviste 1, Oleviste 3 ja Oleviste 5.

Vaade Oleviste kirikule ja hoonele Oleviste 5

Oleviste 3/5 kinnistut on mainitud 15. sajandi teisest poolest, hoone keldrikorrusel säilinud konstruktsioonide põhjal võib eeldada, et see on rajatud keskajal. Keskajast kuni 1940. aastani kuulus see Oleviste kirikule. Oma algsel kujul püsis kahekorruseline, kõrge katuse ja keskaegse raidportaaliga hoone 19. sajandi teise pooleni. 1880. aastal ehitati hoone põhjalikult ümber: katusealune ehitati välja täiskorruseks, muutusid plaanilahendus ja fassaadid. Ümberehituse projekteeris arhitekt Rudolf Otto von Knüpffer.

Oleviste 3/5 ja Lai tänav 46/48 kaks väiksemat hoonet liideti 1900. aastal Konstantin Wilckeni projekti järgi üheks kolmekorruseliseks uusklassitsistliku väliskujundusega elumajaks. Aastatel 1925–1940 asus selles majas Tallinna Politseikool.

Kvartal sai koos ülejäänud Tallinna vanalinnaga 1944. aasta märtsipommitamise ajal raskelt kannatada. 1946. aastal esitas Eesti NSV Riikliku Julgeoleku Ministeerium tellimuse kvartali taashoonestamiseks. 1948. aastal taastati Lai 46/48 hoone Friedrich Wendachi projekti järgi elumajaks, hoones olid korterid 1970. aastateni, seejärel kohandati ruumid Eesti NSV Siseministeeriumi ametiruumideks ning sinna kolisid Eesti NSV Siseministeeriumi Transpordimiilitsa Valitsus ja muud siseministeeriumi asutused[1].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Siseministeeriumi hoonete ajalugu. Oleviste 3/5, www.siseministeerium.ee, (vaadatud 26.01.2021)