Riikide loend alkoholitarbimise järgi

Allikas: Vikipeedia
Alkoholitarbimine eri riikides inimese kohta

See lehekülg loetleb riigid alkoholitarbimise järgi (puhas etüülalkohol liitrites inimese kohta aasta jooksul) Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) andmetel. WHO metodoloogias arvestati inimesi alates 15. eluaastast.

Kõigis tulpades on kasutatud 2005. aasta andmeid, v.a "Ametlik" ja "Kokku". Tulbas "Ametlik" on keskmine ametlik alkoholitarbimine 2003-2005. Mitteametlik tarbimine arvutati välja empiiriliste uuringute ja eksperthinnangute alusel. "Kokku" on kahe esimese tulba summa. Neli viimast tulpa on 2005. aasta ametliku alkoholitarbimise jagunemine alkoholitüübi järgi. "Õlu" tähendab linnaseõlut, "Vein" tähendab viinamarjaveini, "Kange alkohol" tähendab destilleeritud jooke ning "Muu" tähendab kõiki muid alkohoolseid jooke. Väärtusi on korrigeeritud turiste puudavate andmetega üksnes maades, kus turistide arv aastas on vähemalt võrdne elanike arvuga.

Andmed Põhja-Korea, Maldiivide, Marshalli saarte, Monaco, Montenegro ja San Marino kohta puuduvad.

Alkoholitarbimine täiskasvanute (üle 15-aastaste) seas liitrites inimese kohta[1]
Riik Ametlik Mitteametlik Kokku Õlu Vein Kange alkohol Muu
Moldova 8,22 10,00 18,22 4,57 4,67 4,42 0,00
Uganda 10,93 1,00 11,93 6,51 0,00 0,18 10,50
Tšehhi Vabariik 14,97 1,48 16,45 8,51 2,33 3,59 0,39
Ungari 12,27 4,00 16,27 4,42 4,94 3,02 0,14
Ukraina 8,10 7,50 15,60 2,69 0,58 5,21 0,02
Eesti 13,77 1,80 15,57 5,53 1,09 9,19 0,43
Andorra 14,08 1,40 15,48 3,93 5,69 3,14 0,00
Rumeenia 11,30 4,00 15,30 4,07 2,33 4,14 0,00
Sloveenia 12,19 3,00 15,19 4,10 5,10 1,33 0,00
Valgevene 11,22 3,91 15,13 1,84 0,80 4,08 2,67
Horvaatia 12,61 2,50 15,11 4,66 5,80 1,91 0,14
Leedu 12,03 3,00 15,03 5,60 1,80 4,50 0,60
Lõuna-Korea 11,80 3,00 14,80 2,14 0,06 9,57 0,04
Portugal 12,45 2,10 14,55 3,75 6,65 1,27 0,51
Iirimaa 13,39 1,00 14,41 7,04 2,75 2,51 1,09
Prantsusmaa 13,30 0,36 13,66 2,31 8,14 2,62 0,17
Venemaa 10,00 3,50 13,50[2] 3,65 0,10 6,88 0,34
Suurbritannia 11,67 1,70 13,37 4,93 3,53 2,41 0,67
Taani 11,37 2,00 13,37 5,06 4,43 1,78 0,00
Slovakkia 10,33 3,00 13,33 3,90 1,70 5,40 0,00
Holland 9,55 3,70 13,25 5,27 1,23 2,97 0,00
Austria 12,60 0,64 13,24 6,70 4,10 1,60 0,40
Luksemburg 12,01 1,00 13,01 1,59 8,16 2,00 0,00
Saksamaa 11,81 1,00 12,81 6,22 3,15 2,30 0,00
Soome 9,72 2,80 12,52 4,59 2,24 2,82 0,31
Läti 9,50 3,00 12,50 3,61 1,10 6,24 0,10
Bulgaaria 11,24 1,20 12,44 3,53 2,44 4,88 0,10
Nigeeria 9,78 2,50 12,28 0,54 0,01 0,02 9,17
Saint Lucia 11,35 0,50 11,85 3,49 0,71 8,21 0,31
Hispaania 10,22 1,40 11,62 4,52 3,59 1,31 0,61
Armeenia 10,05 1,30 11,35 1,05 0,39 0,65 9,36
Serbia 9,97 1,12 11,09 4,40 2,21 3,42 0,04
Šveits 10,56 0,50 11,06 3,10 5,10 1,80 0,10
Kasahstan 6,06 4,90 10,96 1,69 0,30 4,19 0,01
Belgia 9,77 1,00 10,77 5,49 3,55 0,62 0,03
Kreeka 8,95 1,80 10,75 2,20 4,51 2,38 0,13
Itaalia 8,33 2,35 10,68 1,73 6,38 0,42 0,00
Aserbaidžaan 7,30 3,30 10,60 7,00 0,03 0,97 0,00
Seišellid 9,59 1,00 10,59 7,15 3,15 1,59 0,00
Grenada 9,85 0,50 10,35 3,16 0,42 7,15 0,04
Rootsi 6,70 3,60 10,30 2,60 2,90 1,10 0,00
Palau 9,10 1,00 10,10 8,68 0,52 2,10 0,00
Poola 9,55 3,70 13,25 4,72 3,26 1,56 0,00
Austraalia 9,89 0,13 10,02 4,56 3,12 1,16 1,02
Argentina 8,00 2,00 10,00 2,49 4,62 0,52 0,20
Niue 8,85 1,00 9,85 4,63 0,11 2,95 0,00
Ruanda 6,80 3,00 9,80 0,54 0,00 0,01 6,44
Kanada 7,77 2,00 9,77 4,10 1,50 2,10 0,00
Sierra Leone 6,72 3,00 9,72 0,46 0,01 0,02 6,06
Bosnia ja Hertsegoviina 9,63 0,00 9,63 2,22 0,34 7,08 0,00
Uus-Meremaa 9,12 0,50 9,62 4,09 3,04 1,37 0,81
Namiibia 5,87 3,75 9,62 4,35 0,48 1,30 0,35
Guayana 7,50 2,00 9,50 1,14 0,31 5,70 0,01
Nepaal 7,20 2,20 9,48 1,15 0,00 0,07 0,00
Burundi 6,47 3,00 9,47 1,16 0,01 0,00 5,07
Lõuna-Aafrika Vabariik 6,96 2,50 9,46 3,93 1,17 1,15 0,75
USA 8,44 1,00 9,44 4,47 1,36 2,65 0,00
Saint Kitts ja Nevis 8,93 0,50 9,43 3,98 0,18 6,00 0,10
Ecuador 4,01 5,37 9,38 2,30 0,07 1,69 0,00
Gabon 7,32 2,00 9,32 5,38 0,80 1,69 0,00
Küpros 8,26 1,00 9,26 3,25 2,97 2,95 0,12
Brasiilia 6,16 3,00 9,16 3,36 0,33 2,49 0,03
Bahama 8,16 0,60 8,76 3,99 1,55 5,27 0,23
São Tomé ja Príncipe 5,82 2,92 8,74 1,12 3,40 0,83 0,00
Tšiili 6,55 2,00 8,55 2,03 2,59 2,16 0,04
Makedoonia 5,61 2,90 8,51 2,11 1,62 2,08 0,00
Mehhiko 5,02 3,40 8,42 3,96 0,02 1,09 0,03
Venezuela 6,83 1,40 8,23 5,19 0,07 1,65 0,00
Uruguai 6,14 2,00 8,14 1,33 3,95 1,21 0,06
Jaapan 7,83 0,20 8,03 1,72 0,29 3,37 2,61
Botswana 4,96 3,00 7,96 2,56 0,04 0,00 1,88
Paraguai 6,38 1,50 7,88 3,48 0,97 1,77 0,19
Dominica 7,34 0,50 7,84 0,50 0,80 6,69 0,07
Norra 6,21 1,60 7,81 2,98 2,00 1,28 0,11
Kamerun 4,97 2,60 7,57 2,05 0,05 0,00 2,60
Antigua ja Barbuda 6,76 0,46 7,22 2,67 1,70 5,04 0,09
Tai 6,37 0,71 7,08 1,75 0,02 4,69 0,00
Burkina Faso 4,48 2,50 6,98 0,41 0,09 0,42 3,77
Barbados 6,41 0,50 6,91 2,90 0,73 3,78 0,17
Peruu 2,90 4,00 6,90 2,16 0,32 0,61 0,00
Panama 5,85 1,00 6,85 3,71 0,22 1,91 0,01
Tansaania 4,75 2,00 6,75 0,57 0,02 0,15 4,51
Laos 5,73 1,00 6,73 1,42 0,03 4,35 0,00
Albaania 4,58 2,10 6,68 1,61 0,94 2,30 0,02
Haiiti 5,99 0,62 6,61 0,01 0,01 5,20 0,00
Côte d'Ivoire 4,48 2,00 6,48 0,61 0,33 0,05 3,55
Dominikaani Vabariik 5,76 0,65 6,41 2,69 0,14 2,92 0,01
Gruusia 3,90 2,50 6,40 0,76 0,83 2,56 0,02
Filipiinid 4,38 2,00 6,38 1,29 0,02 2,91 0,00
Island 5,91 0,40 6,31 3,67 1,95 1,33 0,10
Trinidad ja Tobago 5,78 0,50 6,28 3,10 0,11 2,78 0,04
Colombia 4,17 2,00 6,17 2,71 0,08 1,44 0,02
Surinam 5,19 0,90 6,09 2,00 0,13 3,26 0,05
Ekvatoriaal-Guinea 5,31 0,77 6,08 0,45 4,18 0,00 0,00
Belize 5,07 1,00 6,07 3,89 0,13 1,78 0,01
Hiina RV 4,21 1,70 5,91 1,50 0,15 2,51 0,23
Puerto Rico 5,47 0,28 5,75 3,68 0,34 1,35 0,05
Svaasimaa 5,70 0,00 5,70 1,64 0,21 0,15 3,05
Costa Rica 4,15 1,40 5,55 2,29 0,18 1,71 0,02
Lesotho 1,90 3,65 5,55 1,24 0,00 0,01 0,69
Kuuba 4,41 1,10 5,51 1,48 0,05 2,94 0,01
Mikroneesia Föderatsioon 4,50 1,00 5,50 1,43 1,31 0,60 0,00
Saint Vincent ja Grenadiinid 4,94 0,50 5,44 2,55 0,12 3,16 0,05
Angola 3,80 1,60 5,40 1,81 1,37 1,12 0,41
Nicaragua 3,77 1,60 5,37 1,13 0,03 2,55 0,00
Boliivia 2,62 2,50 5,12 2,17 0,06 0,61 0,00
Kõrgõzstan 3,19 1,90 5,09 0,45 0,10 2,26 0,01
Zimbabwe 4,08 1,00 5,08 0,96 0,19 0,06 2,61
Libeeria 3,47 1,59 5,06 0,30 0,01 3,16 0,01
Jamaica 3,50 1,50 5,00 1,49 0,11 1,80 0,10
Roheneeme saared 2,06 2,90 4,96 0,36 1,99 0,14 0,00
Nauru 2,33 2,50 4,83 2,24 0,08 0,00 0,00
Samoa 3,80 1,00 4,80 3,31 0,08 0,24 0,00
Kambodža 1,77 3,00 4,77 0,74 0,02 1,21 0,00
Türkmenistan 2,33 2,30 4,63 0,21 0,90 1,22 0,00
Honduras 3,08 1,40 4,48 1,29 0,04 1,87 0,00
Tšaad 0,38 4,00 4,38 0,23 0,01 0,02 0,15
Malta 3,85 0,42 4,27 1,79 1,45 1,86 0,15
Kongo Vabariik 2,04 2,23 4,20 1,76 0,00 0,11 0,12
Keenia 1,64 2,50 4,14 0,84 0,02 0,51 0,55
Guatemala 2,43 1,60 4,03 1,12 3,92 1,20 0,05
Etioopia 0,52 3,50 4,02 0,19 0,01 0,13 0,25
Sambia 2,35 1,50 3,85 0,42 0,01 0,27 1,62
Tonga 3,28 0,50 3,78 0,89 2,29 0,64 0,18
Vietnam 1,07 2,70 3,77 1,13 0,01 0,02 0,00
Mauritius 2,72 1,00 3,72 1,92 0,32 0,39 0,00
Kiribati 1,71 2,00 3,71 1,56 0,02 0,02 0,00
Cooki saared 3,20 0,50 3,70 0,54 1,39 3,45 0,00
Guinea-Bissau 2,58 1,10 3,68 0,24 0,66 0,53 1,75
Bahrein 3,56 0,10 3,66 1,91 0,52 1,24 0,00
El Salvador 2,61 1,00 3,61 0,88 0,04 1,57 0,00
Usbekistan 1,64 1,90 3,54 0,28 0,19 1,30 0,00
Paapua Uus-Guinea 1,49 2,00 3,49 0,57 0,02 0,90 0,00
Gambia 2,40 0,99 3,39 0,19 0,06 0,04 2,07
Tadžikistan 0,39 3,00 3,39 0,08 0,02 0,29 0,00
Kesk-Aafrika Vabariik 1,65 1,70 3,35 0,21 0,02 0,03 1,37
Kongo DV 1,97 1,26 3,30 0,32 0,01 0,02 1,67
Malawi 1,24 2,00 3,24 0,39 0,11 0,67 0,21
Ghana 1,47 1,50 2,97 0,40 0,07 0,03 0,97
Iisrael 2,39 0,50 2,89 0,97 0,18 1,30 0,04
Djibouti 1,37 1,50 2,87 0,78 0,07 0,46 0,00
Mosambiik 1,56 1,00 2,56 0,00 0,00 0,27 1,08
Tuvalu 1,94 0,50 2,44 0,71 0,02 0,58 0,00
Fidži 1,43 1,00 2,43 1,46 0,02 0,58 0,00
Iraak 0,20 2,21 2,41 0,07 0,00 0,13 0,00
Sudaan 1,56 0,82 2,38 0,52 0,09 0,79 0,05
Liibanon 1,73 0,50 2,23 0,36 0,56 0,78 0,01
Benin 1,15 1,00 2,15 0,49 0,14 0,15 0,30
Brunei 1,76 0,25 2,01 1,67 0,02 0,05 0,00
Togo 0,99 1,00 1,99 0,43 0,32 0,06 0,22
Türgi 1,37 0,50 1,87 0,24 0,08 1,35 0,00
Mongoolia 1,24 0,50 1,74 0,14 0,00 0,22 0,74
Saalomoni saared 1,16 0,50 1,66 0,66 0,03 0,40 0,00
Singapur 0,55 1,00 1,55 1,45 0,25 0,40 0,00
Eritrea 0,94 0,60 1,54 0,56 0,00 0,25 0,00
Maroko 0,46 1,00 1,46 0,23 0,17 0,06 0,00
Süüria 1,13 0,30 1,43 0,04 0,32 0,69 0,00
Madagaskar 0,78 0,55 1,33 0,34 0,11 0,32 0,00
Tuneesia 1,09 0,20 1,29 0,67 0,34 0,04 0,00
Katar 0,85 0,40 1,25 0,04 0,11 0,73 0,01
Mali 0,54 0,50 1,04 0,07 0,00 0,01 0,46
Iraan 0,02 1,00 1,02 0,02 0,00 0,00 0,00
Alžeeria 0,66 0,30 0,96 0,09 0,07 0,00 0,50
Omaan 0,64 0,30 0,94 0,27 0,00 0,39 0,00
Vanuatu 0,43 0,50 0,93 0,46 0,19 0,19 0,00
Ida-Timor 0,36 0,50 0,86 0,30 0,01 0,00 0,00
Malaisia 0,50 0,32 0,82 0,38 0,02 0,08 0,00
Sri Lanka 0,35 0,44 0,79 0,02 0,00 0,33 0,00
Komoorid 0,26 0,50 0,76 0,17 0,02 0,03 0,00
India 0,55 ,20 0,75 0,06 0,02 0,05 0,00
Jordaania 0,41 0,30 0,71 0,04 0,01 0,34 0,01
Senegal 0,30 0,30 0,60 0,15 0,12 0,01 0,00
Indoneesia 0,06 0,50 0,59 0,06 0,00 0,00 0,00
Birma 0,11 0,46 0,57 0,10 0,00 0,01 0,01
Bhutan 0,22 0,33 0,55 0,21 0,00 0,00 0,00
Araabia Ühendemiraadid 0,34 0,20 0,54 0,30 0,01 0,00 0,02
Afganistan 0,00 0,50 0,50 0,00 0,00 0,00 0,00
Egiptus 0,27 0,10 0,37 0,10 0,02 0,06 0,00
Guinea 0,26 0,10 0,36 0,14 0,02 0,06 0,00
Niiger 0,09 0,25 0,34 0,05 0,01 0,03 0,00
Saudi Araabia 0,05 0,20 0,25 0,00 0,00 0,05 0,00
Bangladesh 0,00 0,20 0,20 0,00 0,00 0,00 0,00
Kuveit 0,00 0,17 0,17 0,00 0,00 0,00 0,00
Liibüa 0,01 0,10 0,11 0,00 0,00 0,00 0,00
Mauritaania 0,01 0,10 0,11 0,00 0,00 0,01 0,00
Somaalia 0,00 0,10 0,10 0,00 0,00 0,00 0,00
Pakistan 0,01 0,05 0,06 0,00 0,00 0,00 0,01
Jeemen 0,00 0,02 0,02 0,00 0,00 0,01 0,00

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]

Viited[muuda | redigeeri lähteteksti]