Valdemar Väli

Allikas: Vikipeedia
Valdemar Väli
Sündinud 3. oktoober 1909
Kullamaa, Eesti
Surnud 17. märts 2007
Läänemaa, Eesti
Rahvus eestlane
Haridus kõrgem kunstikool Pallas
Tegevusala maal, joonistamine
Tunnustus Valgetähe III klassi teenetemärk

Valdemar Väli (ka Voldemar Väli; 3. oktoober 1909 Kullamaa, Läänemaa17. märts 2007 Tallinn) oli eesti maalikunstnik, kes sai tuntuks eelkõige portree- ja maastikumaalidega.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ta sündis Läänemaal Kullamaa savitööstuse meistri peres. Ta lõpetas Silla algkooli. 1924. aastast töötas ta põllu- ja aiatöölisena, meremehena, maalrina ja muudes taolistes ametites. 1932. aastal asus Väli kaubalaevale kütjaks. Töö kõrvalt õnnestus tal tutvuda suurte kunstikogudega Inglismaal, Hollandis, Belgias, Saksamaal ja Soomes.

Õppinud algul maalikunsti Tallinna eraateljeedes põhitöö kõrvalt, asus ta 1938. aastal õppima Kõrgemasse Kunstikooli Pallas Tartus. Tema peamiseks õpetajaks kujunes Ado Vabbe. Väli lõpetas õpingud 1943. aastal; selleks ajaks kandis Pallase kool juba nime Kõrgemad Kujutava Kunsti Kursused.

Aastast 1945 oli Valdemar Väli Eesti Kunstnike Liidu liige ja aastast 2002 auliige.

Maalikunsti viljelemise kõrvalt andis ta oma oskusi edasi ka üliõpilastele, olles 19471988 Eesti Riikliku Kunstiinstituudi õppejõud, 1969. aastast maalikunsti osakonna professor ja 1993. aastast kuni surmani emeriitprofessor.

Aastal 1999 autasustati Valdemar Välit Valgetähe III klassi teenetemärgiga. Aastal 2002 valmis Rein Raamatul temast portreefilm "Valdemar Väli".

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Esimest korda demonstreeriti Valdemar Väli töid 1942. aastal Tartu sügisnäitusel. Tema varase loomeperioodi peamisteks saavutusteks on portreemaalid. Neist tähtsaimaks peetakse 1943. aastal maalitud kunstnik Hilda Üpruse portreed. Samasse perioodi jäävad ka kunstnik Louis Paveli ja kunstiteadlase Helmi Üpruse portreed. Hilisemast ajast on tuntud Valdemar Väli maalitud Mihkel Lüdigi, Tiit Kuusiku, Olivia Saare, Edgar Arro, Heino Elleri ja paljude teiste kultuuriinimeste portreed. Ta maalis ka oma pereliikmeid.

Portreemaalide kõrval lõi Väli ka maastikumaale. Samuti on ta oma teostes kajastanud rannarahva, eelkõige Läänemaa, Muhu ja Kihnu saarte elanike eluolu. Talurahva kujutamisel on teda võrreldud Paul Raua ja Ants Laikmaaga.

Väli loomingus domineerivad hilisimpressionistlikud ja rahvusromantilised jooned. Hiljem, 1970. ja 1980. aastatel, on tema loomingus rohkem modernistlikke jooni; sellel perioodil maalis ta abstraktsionistlikke maale.

Tema maale leidub Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi, Tretjakovi galerii ja Tallinna Kunstihoone kogudes.

Ülevaate tema loomingust andsid isikunäitused Läänemaa Muuseumis (2003) ja Kihnu Muuseumis (2006, korraldas Vaal Galerii).

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eesti riiklike teenetemärkide kavaleride andmebaas presidendi kantselei kodulehel (president.ee).

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Levin, Mai, Maalikunstnik Valdemar Väli, Tallinn: Valdemar Väli, 2004.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]