Grigori (Krug)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Georg Krug)
Georg Krug
Grigori (Krug)
Sündinud 5. jaanuar 1908
Peterburi
Surnud 12. juuni 1969
Prantsusmaa
Rahvus rootsi päritolu venelane
Haridus Riigi Kunsttööstuskool
Kõrgem Kunstikool Pallas
Tegevusala maalikunstnik, graafik, ikoonimaalija

Grigori (vene keeles Григорий; kodanikunimega Georgi Krug, ka Georg Krug, vene keeles Георгий Иванович Круг; 23. detsember 1907 (ukj 5. jaanuar 1908) Peterburi12. juuni 1969 Püha Vaimu skiita Mesnil-Saint-Denis lähedal Prantsusmaal), oli rootsi päritolu vene kunstnik, õigeusu kiriku munk, ikooni- ja freskomaalija.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Georg Krug sündis Peterburis rootslasest isa ja venelasest ema peres. Isa oli luteri, ema õigeusku, poega kasvatati luteri usus. Õppis aastatel 19161917 Peterburi Karl May Gümnaasiumis. Pärast Eesti kodakondsuse saamist 1921. aastal asus perekond Narva, kus Georg lõpetas 1926. aastal Narva Vene Gümnaasiumi. Gümnaasiumiõpingute ajal võttis ta akvarellmaalitunde.

17-aastaselt huvitus Georg religioonist. Ta ühines õigeuskliku Vene Üliõpilaste Kristliku Liikumisega Eestis, külastas korduvalt Petseri kloostrit ja võttis 19-aastaselt vastu õigeusu. Samal ajal hakkas ta huvi tundma ikoonimaali vastu.

1926. aastal läks Georg Krug kunsti õppima Tallinna: joonistamist Klara Zeidleri ja Eduard Verberi juures ja graafikat Riigi Kunsttööstuskoolis Günther Reindorffi juhendamisel. Krug lõpetas kursuse parimate seas, Eesti Rahva Muuseum omandas diplomitööde näituselt kaks tema oforti. Aastatel 19281930 õppis ta maalimist Tartus Kõrgemas Kunstikoolis Pallas Ado Vabbe ja Nikolai Triigi maaliateljeedes. Ta äratas kunstnikuna, eriti joonistajana, tähelepanu. Temast loodeti väljapaistvat noort jõudu graafikapõllule.[1]

1931. aastal läks Georg Krug Pariisi ja jätkas maalimist äsja rahaliste raskuste tõttu suletud Academie Russe de Peinture'i õpilaste rühmas, keda juhendas Nikolai Milioti. Seal sai ta tuttavaks Leonid Uspenskiga, sõprus temaga kestis elu lõpuni.

Tallinnas osales Krug neljal korral Sihtkapitali näitustel, välismaal Prahas 1935. aastal ja Pariisis 1936. aasta Salon d'Automne'i näitusel. Veel täiendas Krug end ikoonimaalimises, pühendudes sellele täielikult ning astudes mungaks.

1932., 1934. ja 1937. aastal osales ta Konstantin Somovi suvistel joonistusstuudiumitel Alam-Normandias Granville'is. Ta sai lähedalt tuttavaks avangardistlike kunstnike Natalja Gontšarova ja Mihhail Larionoviga ning töötas nende ateljees.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tiina Nurk. Kõrgem Kunstikool Pallas 1919–1940. 2., täiendatud ja parandatud tr. Tallinn : Tänapäev, 2004. (lk 161)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]