Lüüdia Vallimäe-Mark

Allikas: Vikipeedia
Lüüdia Vallimäe-Mark
Sünninimi Lüüdia Mark
Sündinud 10. jaanuar 1925
Tartu, Eesti
Surnud 15. oktoober 2004 (79-aastaselt)
Tartu, Eesti
Rahvus eestlane
Haridus Kõrgem Kunstikool Pallas, Tartu Riiklik Kunstiinstituut
Tegevusala maal

Lüüdia Vallimäe-Mark (aastani 1953 Mark; 10. jaanuar 1925 Tartu15. oktoober 2004 Tartu) oli eesti kunstnik.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Lüüdia Vallimäe-Mark sündis keeleteadlase Julius Margi ning skulptor Kristine Mei ühena neljast tütrest. Kunstihariduse omandas ta aastatel 19431949 Kõrgemas Kunstikoolis Pallas ja Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis. Pärast lõpetamist asus Vallimäe-Mark tööle Tartu Ülikooli laborandina. Aastatel 1952–1954 töötas ta Kunstifondi Tartu töökojas, aastatel 1953–1973 Eesti Riiklikus Kirjastuses mittekoosseisulise kunstnikuna.

Lüüdia Vallimäe-Mark suhtles tihedalt oma õpingukaaslastega, kellest nimekaim oli Ülo Sooster.

Ta kuulus 1960. aasta rühmitisse, kes manifesteerisid oma modernistlikul kunstikeelel põhinevat loomingut legendaarsel Tartu 8. Keskkooli näitusel.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Lüüdia Vallimäe-Margi loomingu kaalukama osa moodustavad portreed. Ta on viljelenud ka akti- ja maastikumaali, figuraalkompositsiooni, linnavaadet ning hilisemal loomeperioodil abstraktsioone ja sürrealismisugemetega maale. Mitmed kriitikud on Vallimäe-Margi maalilaadi kirjeldades tõmmanud paralleele renessansiaja kunstnike värviharmoonia ning tehnilise virtuooslikkusega. Hinnatud on tema tundlikku koloriiditaju ja maalipeenust.[1] Vallimäe-Margi varasematele teostele on iseloomulikud realistlik käsitluslaad ja peen pintslikiri. 1950. aastate keskpaigast on maalid dekoratiivsemad, tajutav on tugev joonistuslik alge ja nüansseeritud koloriit.[2]

Lüüdia Vallimäe-Margi loomingu silmapaistva osa moodustavad lasteraamatute illustratsioonid, milles samuti avaldub kunstniku lüüriline maailmataju ja varjundirikas värvikäsitlus — pildid vendade Grimmide "Lumeeidele", Ellen Niidu "Midrimaale", Friedrich Reinhold Kreutzwaldi "Kullaketrajatele", Jakob Kunderi raamatule "Suur Peeter ja Väike Peeter" on olnud unustamatuteks kaaslasteks mitme põlvkonna lastele.

Vallimäe-Mark hakkas näitustel esinema 1956. aastast, tema isikunäitused on olnud Tartu Kunstimuuseumis 1976. ja 1985. aastal, Tartu Küü galeriis 1993. ja 1995. aastal.

Vallimäe-Mark oli alates 1957. aastast Eesti NSV Kunstnike Liidu liige. Kunstiühingu Pallas liige.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Lüüda Vallimäe-Margi isa oli keeleteadlane Julius Mark ning ema skulptor Kristine Mei. Tema emapoolsed tädid olid kunstnikud Natalie Mei ja Lydia Starkopf-Mei. Õde Elga Mark-Kurik oli tundud paleontoloog.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]