39. Kaitsepataljon

Allikas: Vikipeedia
39. Kaitsepataljon
Tegev 29. augustil 19411943
Riik Suursaksa Riik
Liik jalavägi
Suurus pataljon
Lahingud Teine maailmasõda Idarinne Neveli rinne
Ülemad
Märkimisväärsed ülemad major Aleksander Sobolev

39. Kaitsepataljon (valveteenistus) ehk 39. Kaitsepataljon (valveteenistus) "Oberpahlen" (Schutzmannschaft Wacht Bataillon 39 ehk Schutzmannschaft Wacht Bataillon 39 Oberpahlen) formeeriti vabatahtlikest 1941. aasta sügisel Põltsamaal. Pataljoni suurus oli 3 kompaniid ja 700 meest. Pataljon formeeriti Wehrmachti Põltsamaal asuva 281. julgestusdiviisi jaoks.

Vabatahtlik kaitsepataljon värvati väegruppi "Nord" tagalaülemjuhataja Ferdinand von Roques'i ja Rusland-Nord kõrgema SS'i ja politseijuhi korraldusel.

Pataljoniülem:

Pataljoni ühte kompaniid kasutati rühmade kaupa Luuga, Dno, Oudova ümbruses lennuväljade valveks. Pataljoni kaks kompaniid tegelesid ida pool Läti piiri rindetagala julgestuse ja valveteenistusega.

41. Kaitse Tagavarapataljoni koosseisus moodustatud suuskurkompanii liideti 3. märtsil 1942 major Aleksander Sobolevi 39. Kaitsepataljoni koosseisu, mis paiknes Kalinini rindelõigus. Suuskurkompanii ülemaks oli kapten Jaak Vinni. Kompaniis oli neli rühma: I rühma ülemaks oli leitnant Erich Saaristo, II rühma ülemaks leitnant Artur Zingel, III rühma ülemaks Paul Kivastik ja IV rühma ülemaks leitnant Ilmar Kompus. Suuskurite ülesandeks oli rindejulgestus ja luureteenistus ning võitlus partisanidega.

Pataljonist moodustatud 80-meheline võitlusgrupp (Kämpfgruppe), osales võitluses Neveli rindelõigus. 1942. aastal viidi pataljon Velikije-Luki lähistele Novosokolniki piirkonda, kus osales luureteenistuses ja rindejulgestuses ning võitluses partisanidega.

Aprillis 1943 toodi pataljoni osad tagasi Eestisse täienduspuhkusele ja pataljon likvideeriti. Enamus pataljoni isikkoosseisust astus Eesti SS-leegioni, osa ka 287. Kaitsepataljoni.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]