Sitsiilia romaanika

Allikas: Vikipeedia
Palermo Capella Palatina (12. sajand) kuningapalees
San Giovanni degli Lebbrosi (1071)
Cefalù toomkiriku fassaad
San Cataldo, Palermo
Sanctissima Annunziata dei Catalani kirik
Itri San Michele Angelo kellatorn, 11. sajand

Sitsiilia romaanika on mitmekultuurilises keskaegses Sitsiilia kuningriigis valitsenud kristluse ja islami sulamkultuurile omane arhitektuuri- ja kunstistiil, mis sai alguse 11. sajandil pärast Palermo vallutamist normannide poolt, ja sulandus 13. sajandil, Staufenite valitsusajal gootikasse. Selle ehitusstiili mõjusid on märgata hilisemas Itaalia gooti arhitektuuris isegi väljaspool Sitsiiliat, Apenniini poolsaarel kuni Salernoni.

Üheksa Palermo vanalinna ehitist kuuluvad alates 2015. aastast UNESCO maailmapärandi nimistusse koondnime "Araabia-normanni Palermo" all, samuti Monreale ja Cefalu toomkirikud[1].

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

Omapärase sulamkultuuri tekkimise põhjuseks oli asjaolu, et normannid ei rüüstanud Sitsiiliat pärast vallutamist, vaid asusid seal ülemkihina valitsema. Kohalik rahvastik, sealhulgas käsitöölised ja kunstnikud, oli varasemast ajast kreeka-bütsantsi päritolu ja 9. sajandil lisandusid sinna asunud muslimitest araablased; need oskustöölised jäid paigale ning püstitasid ehitisi ja lõid kunstiteoseid uutele valitsejatele. Normanni kuningad, olgugi kristlased ja paavstile lojaalsed valitsejad, laenasid ja mõtestasid ümber kohalikku kultuuripärandit,[2] nad võtsid ametisse kreeklastest ja araablastest nõunikke ja ametnikke, pidasid muslimi valitsejate eeskujul idamaist haaremit, leidsid oma valitsejajuhtmõtteid koraanist ja vermisid oma müntidele tekste kreeka ja araabia keeles.

Iseloomulikud jooned[muuda | muuda lähteteksti]

Sitsiilia keskaegsetes ehitismälestistes esinevad kõrvuti Põhja-Euroopa romaanikast, Bütsantsi ja islami arhitektuurist pärit elemendid:

Tarbekunstis kasutatakse palju idamaiseid panustehnikaid, geomeetrilist ornamenti, bütsantsi siidist tekstiile, idamaiseid loomi (lõvid, leopardid, kaamelid jm) jm motiive dekooris.

Ehitismälestised[muuda | muuda lähteteksti]

Sitsiilias[muuda | muuda lähteteksti]

Väljaspool Sitsiiliat[muuda | muuda lähteteksti]

Tarbekunst[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]