Gothique rayonnant

Allikas: Vikipeedia
Pariisi Notre-Dame'i kiriku roosaken radiaalse ehisraamistikuga
Sainte-Chapellei ülakirik

Gothique rayonnant ([ʁɛjɔnɑ̃], 'kiirgav gootika') on kõrggootika perioodi sisse loetav stiilisuund Prantsusmaa gooti arhitektuuris[1].

Üldised tunnused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Roosakna motiivi väljaarendamine ("kiirgav" viitab roosakna radiaalsele ehisraamistikule);
  • varasemast enamad ja suuremad aknad valgmikukorrusel;
  • transepti muutumine põhiplaanis vähem märgatavaks;
  • suuremad kaared löövi arkaadis ning ruumimõju ühtlustumine pealöövi ja külglöövide omavahelises suhtes.

Stiili iseloomustab dekoori tähtsuse tõus interjööris, mis ulatus ka välisseintele, fassaadidele ja tugikaartele. Ehismotiivid võisid korduda eri suurustes. Ehisraamistiku kasutamine muutus rikkalikumaks, konkureerides vitraažidega, ja arhitektuuri ilmusid ehisviilud.

Näiteid[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene rayonnant-ehitis oli Saint Denis' basiilika kooriosa ülakorruse ümberehitus 1231. aastal. Tuntuim näide Prantsusmaal on Amiensi katedraal (alates 1236. aastast), mille lääneosa eristub olles veel mõnevõrra vanemas, klassikalises stiilis (1200–1235), samuti Pariisi Jumalaema kiriku suurte roosakendega transeptiosa (ehitus algas 1250. aastatel). Hilises rayonnant-stiilis on Sainte-Chapelle, mille ülakorruse seinapind koosneb peaaegu tervenisti vitraažakendest.

Väljaspool tänapäeva Prantsusmaad võib stiili näiteks tuua Kölni toomkirikut, mille kooriosa ehitati valmis aastail 1248–1322, dekoor lõpetati 1360. aastal. 1528. aastal kiriku ehitus katkes kuni 1832. aastani ja katedraal valmis lõplikult 1880. aastal. Kiriku põhiplaan on täielikult keskaegne ja 19. sajandi pitserit kannab eelkõige kiriku lääneosa.

Prantsusmaalt ulatus stiil ka Inglismaale, eriti selle ehisraamistiku-käsitlus, mis lülitati Inglismaa gootika alalhoidlikumasse üldkavatisse. Kõige rayonnant-mõjulisemateks loetakse Lincolni katedraali kooriruumi (Angel Choir), samuti Exeteri katedraali koori (alustati enne 1280. aastat). Teised tähelepanuväärsed näited on Wellsi katedraali retrokoor (ehitus algas enne 1280. aastat), Bristoli Püha Augustinuse kiriku koor ja Westminster Abbey.

Pärast 14. sajandi keskpaika tuli gothique rayonnant asemele palju rikkalikumalt kaunistatud ja toretsevam leekestiil (gothique flamboyant).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]