Santi Pietro e Paolo d'Agrò

Allikas: Vikipeedia
Vaade kirikule lõunast
Kiriku põhiplaan
Kiriku ristlõige

Santi Pietro e Paolo d’Agrò on 12. sajandist pärit romaani kirik Casalvecchio Siculos Sitsiilias, üks olulisemaid Sitsiilia romaanika näiteid normannide Sitsiilia kuningriigi ajast.

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Tellistest kirik on 11 meetrit lai, 20 meetrit pikk ja 17 meetrit kõrge kolmelööviline basiilika, lihtsa risttahukja kavatisega, kuid rikkalikult kaunistatud välispinnaga. Välismüürid on liigendatud punastest tellistest, valgest lubjakivist ja mustast laavakivist liseenidega, mis ülal on ühendatud ristkaarfriisiks. Kesklöövist kerkivad kaks piklikku kuplit, üks pikihoone keskel ja üks kooriruumi kohal.

Arhitektuuris on täheldatavad Põhja-Euroopa, Bütsantsi ja islami arhitektuuri jooned läbisegi. Kiriku basilikaalne ehitusplaan ja konstruktsiooniprintsiip on pärit Lääne-Euroopa gooti arhitektuurist, selle põhiplaan on bütsantsipärane - kreeka risti kujulist ruumi jätkab läänes narteks ja idaküljes kolme apsiidiga altariruum - ja esinevad mauripärased detailid ning kaunistused, nt muqarnas-lagi, vaolised kuplid ja katusesakmed.[1]

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]