Fotorealism

Allikas: Vikipeedia

Fotorealism on kujutava kunsti suund, mis tekkis 1960. aastate lõpus USA ida- ja läänerannikul ning levis 1970. aastatel üle maailma. See on maalistiil, mille puhul kunstnik tugineb fotodele.

Stiil[muuda | muuda lähteteksti]

Fotorealismi žanri teoseid iseloomustab uskumatu usutavus ja pisimate detailide kujutamine. Fotorealistid kasutavad oma töödes fotosid, imiteerivad neid ja suurendavad fotograafilise pildi mõju. Fotorealistlik maal on võimatu ilma fotograafiata. Fotorealistid ei reprodutseeri originaalfotot täielikult, vaid püüavad luua midagi tõelisemat. Kunstnikud kogusid teavet kaamerate ja fotode abil. Tulemuseks oli foto koopia, kuid tavaliselt palju suurem kui originaal. Tavaliselt teevad autorid originaalfoto ise. Kunstnikud eelistavad kujutada tavalisi linnamaastikke või igapäevaste asjade natüürmorte. Tehnika valdamise demonstreerimiseks valib kunstnik sageli keerukad pilte. Need sisaldavad peegeldusi, klaaskonstruktsioone või paljusid linnapildi geomeetriliselt täpseid detaile.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Fotorealism tekkis 1960. aastate lõpus New Yorgi ja California kunstnike seas ning levis paar aastat hiljem Euroopasse. Sõna „fotorealism“ võttis kasutusele Louis K. Meisel 1968. aastal. Samuti koostas ta selle sõna definitsiooni ning selgitas välja ka fotorealistide peamised omadused, sealhulgas fotograafia kasutamine piltide lõuendile ülekandmisel ja valmis töö fotograafiline täpsus. Fotorealistid rõhutasid hoolika tööga iga pildi väärtust ja akadeemiliste meetodite tähtsust.

1990. aastatel viisid täiustatud tehnikad ja digitaaltehnoloogia veelgi täpsemate maalideni, sealhulgas kolmemõõtmelisuse illusioonini. Sellisel kujul hakati fotorealismi nimetama hüperrealismiks. Kaasaegsed kunstnikud suhtuvad originaalfotosse suurema vabadusega ega kopeeri seda alati täpselt.

Fotorealism Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Fotorealism tuli Eestisse 1970. aastal. Järgmise kümnendi jooksul muutus fotorealism Eestis ülipopulaarseks. Kunstnikud pöörasid suurt tähelepanu modernsusele. Tuntud Eesti fotorealistid: Olev Subbi, Aili Vint. Tänapäeval on see kunstisuund samuti populaarne.

Fotorealismi kuulsad esindajad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Richard Estes. Linnapiltide meister ja fotorealistide esimese põlvkonna esindaja.
  • Duane Hanson. Skulptor, realistike elusuuruste inimfiguuride autor.
  • Ben Schonzeit. Kunstnik, kes loob suureformaadilisi natüürmorte.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]