Ukraina barokk

Allikas: Vikipeedia
Püha Miikaeli Kuldsete Kuplitega kloostri peakirik Kiievis on üks tüüpilisemaid ukraina baroki näiteid
Kiievi koobasklooster
Zaborovski värav Kiievis
Johann Georg Pinseli ehitusplastika Lvivi Püha Georgi katedraalil
Ikonostaas Manjava skiitas

Ukraina barokk on paikkondlik arhitektuuristiil, mis kujunes ja valitses Ukraina aladel 17. ja 18. sajandil ja milles kohalik ehitustraditsioon sulandus Lääne-Euroopa barokkarhitektuuri joontega.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Ukraina barokkstiilis ehitisi iseloomustab võrreldes lopsakalt dekoratiivse ja ornamenteeritud Lääne-Euroopa barokiga ehitiste suurem konstruktiivsus, lihtsam vorm ja tagasihoidlikum arhitektuuriline dekoor. Väga iseloomulik Ukraina barokk-kirikutele on kirikukuplite pirnjas või pungjas kuju, mis laenati ka Moskva barokki.

Ukraina 17.–18. sajandi maalikunsti parimad näited leiab Kiievi koobaskloostri Püha Kolmainu kiriku ja Ristiülendamise kiriku seinamaalidelt, samuti ikonostaaside maalid ja portreed. Sel perioodil läbisid Ukrainas tormilise arengu ka graafikatehnikad nagu vasegravüür, mida kasutati allegoorilistest ja heraldilistest sümbolitest ja ornamentikast keerukate kompositsioonide edasiandmiseks graafikas.

Ikonostaasidelt ja pühakodade sisustusest leiab väljapaistvaid puunikerduskunsti näiteid, näiteks Manjava skiita ikonostaas ja Kiievi koobaskloostri ja Püha Miikaeli Kuldsete kuplitega kloostri peakirikute ikonostaasid. Ornamentikas ja tarbekunstis kasutati palju rahvakunstist pärit motiive, mis annab ukraina barokile silmapaistvalt originaalse vormi- ja pildikeele.

Ehitisi[muuda | muuda lähteteksti]

Kunstnikke[muuda | muuda lähteteksti]

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]