Kõrgeimate kirikute loend

Allikas: Vikipeedia

Kõrgeimate kirikute loend loetleb maailma kõrgemaid kirikuid.

Alates keskajast kuni moodsate pilvelõhkujateni tekkeni kuulusid kristlikud kirikud maailma kõrgeimate hoonete hulka. Seda juba aastast 1311, mil Lincolni katedraal ületas oma kõrguselt Giza püramiide.

Nimekirja on kantud kirikud kõrgusega üle saja meetri. Nimekirjast on välja jäetud teiste religioonide pühakojad.

Kaldkirjas on välja toodud kirikud, mis tänapäeval pole nii kõrged, aga mis kunagi ületasid kõrguselt sadat meetrit. Selliste kirikute endine kõrgus on märgitud sulgude vahel. Need kirikud võivad loetelus esineda mitmel korral, kui nende tänapäevane kõrgus ületab endiselt sadat meetrit.

Paksus kirjas on välja toodud kirikud, mis kandsid omal ajal maailma kõrgeima hoone tiitlit.

Kõrgus Nimi Kõrguse saavutamine Linn Riik Kommentaar
161,5 m Ulmi toomkirik 1890 Ulm Saksamaa Saksamaa Algselt oli kirik kavandatud lühemana, kuid kõrgus kasvas, et ületada Kölni katedraali; kirikut hakati ehitama 14. sajandil aga tänapäevane kõrgus saavutati 19. sajandi lõpus.
(159,7 m) Lincolni katedraal 1311 Lincoln Inglismaa Inglismaa Tänapäeval 83 meetrit – kirikutorn kukkus kokku 1549. aastal. Aastatel 1311 kuni 1549 maailma kõrgeim ehitis. Vahemikus 1549 kuni 1807 oli kõrgus 103 meetrit.
(158,4 m) Oleviste kirik 1519 Tallinn Eesti Eesti Tänapäeval 123 meetrit kõrge – kirikutorn hävis välgulöögi tagajärjel 1625. Tegemist oli maailma kõrgeima hoonega vahemikus 1549 kuni 1625.
158,0 m Yamoussoukro Jumalaema basiilika 1989 Yamoussoukro Elevandiluurannik Elevandiluurannik Aafrika kõrgeim kirik; kõrgeim roomakatolik kirik; maailma kõrgeim kupliga kirik.
157,4 m Kölni katedraal 1880 Köln Saksamaa Saksamaa Maailma kõrgeim ehitis 18801884. Suurim gooti kirik Saksamaal. Kõrgeim roomakatolik katedraal maailmas.
(153,0 m) Saint-Pierre’ katedraal 1569 Beauvais Prantsusmaa Prantsusmaa Torn kukkus 1573. aastal kokku
(151,0 m) Stralsundi Püha Maarja kirik 1478 Stralsund Saksamaa Saksamaa Tänapäeval 104 meetrit. Kirikutorn hävis pikselöögi tagajärjel 1647. aastal. Kõrgeim ehitis maailmas 1625–1647
151,0 m Notre-Dame katedraal 1876 Rouen Prantsusmaa Prantsusmaa Ajavahemikus 18761880 maailma kõrgeim ehitis. Prantsusmaa kõrgeim kirik.
(150,0 m) Vana Püha Pauluse katedraal 1240 London Inglismaa Inglismaa Kirikutorn hävis välgulöögi tagajärjel 1561. Katedraal hävis 1666. aasta Londoni suures tulekahjus.
147,3 m Hamburgi Püha Nikolause kirik 1874 Hamburg Saksamaa Saksamaa Maailma kõrgeim ehitis 1874 kuni 1876. Kirik hävis 1943. aastal pommitamise tagajärjel, püsti jäi ainult kirikutorn.
144,0 m Strasbourgi katedraal 1439 Strasbourg Prantsusmaa Prantsusmaa Ajavahemikus 1647 kuni 1874 maailma kõrgeim ehitis. Kõrgeim 15. sajandist pärinev ehitis.
141,5 m Licheńi Neitsi Maarja basiilika 2000 Licheń Stary Poola Poola Suurim kirik Poolas. Euroopas suuruselt seitsmes ja maailmas üheteistkümnes.
137,0 m Stephansdom 1570 Viin Austria Austria Austria kõrgeim kirik. Kõrgeim 16. sajandi ehitis.
(136,0 m) Riia Püha Peetri kirik 15. sajand Riia Läti Läti Kirikutorn kukkus sisse aastatel 1666 ja 1721. Torn ja katus said Teises maailmasõjas kannatada.
(134,5 m) Jumalaema ja püha Lambertuse kirik 1433 Liège Belgia Belgia Hävis 1793.
134,1 m Linzi uus toomkirik 1924 Linz Austria Austria  
132,8 m Hamburgi Püha Peetri kirik 1878 Hamburg Saksamaa Saksamaa  
132,5 m Rooma Peetri kirik 15601590 Vatikan Vatikan Vatikan Kuni 1989. aastani maailma suurim kirik. Kõrgeim renessanssiaegne ehitis maailmas.
131,9 m Hamburgi Püha Miikaeli kirik 1786 Hamburg Saksamaa Saksamaa Kõrgeim 18. sajandist pärinev kirik maailmas.
(131,3 m) Malmesbury Abbey Malmesbury Suurbritannia Suurbritannia Kirikutorn kukkus kokku 15. sajandi lõpus või 16. sajandi alguses.
130,6 m Landshuti Püha Martini kirik 1500 Landshut Saksamaa Saksamaa Kõrgeim tellistest ehitis maailmas.
(130,0 m) Wrocław Püha Elisabethi kirik 1535 Wrocław Poola Poola Kirikutorn kukkus 1529. aastal tormi ajal kokku. Tänapäevane kõrgus on 83 meetrit.
129 m Saint Joseph's Oratory 1967 Montreal Kanada Kanada Kanada kõrgeim kirik.
(127,0 m) Martinikerk 1482 Groningen Holland Holland Kirikutorn põles 1577. Tänapäeval 97 meetrit kõrge.
125,0 m Hamburg Püha Jakobi kirik 1962 Hamburg Saksamaa Saksamaa  
125,0 m Lübecki Maria kirik 1350 Lübeck Saksamaa Saksamaa  
124,0 m Maringá katedraal 1972 Maringá Brasiilia Brasiilia Lõuna-Ameerika kõrgeim kirik.
123,7 m Oleviste kirik 1931 Tallinn Eesti Eesti Kunagi palju kõrgem. Baltikumi kõrgeim kirik. Endise Nõukogude Liidu kõrgeim.
123,0 m Onze-Lieve-Vrouwekathedraal 1521 Antwerpen Belgia Belgia Madalmaade kõrgeim kirik
123,0 m Salisbury katedraal 1315 Salisbury Inglismaa Inglismaa Suurbritannia kõrgeim kirik. Kõrgeim 14. sajandil ehitatud hoone maailmas.
123,0 m Riia püha Peetri kirik 1973 Riia Läti Läti Kunagi palju kõrgem. Läti kõrgeim kirik.
123,0 m Peeter-Pauli katedraal 1733 Peterburi Venemaa Venemaa  
(122,3 m) Abbaye-aux-Hommes 13. sajand Caen Prantsusmaa Prantsusmaa 17. sajandil vahetati torn madalama vastu.
122,0 m Onze-Lieve-Vrouwekerk 1350 Brüssel Belgia Belgia  
121,0 m San Gaudenzio 1878 Novara Itaalia Itaalia  
(119,8 m) Szczecini Püha Jaakobuse katedraal basiilika 1892 Szczecin Poola Poola Katedraali torn hävis 1944. aastal sõjategevuse tulemusel. Tänapäeval 67 meetrit kõrge.
119,8 m Riverside'i kirik 1930 New York USA USA  
119,2 m Uppsala katedraal 1435 Uppsala Rootsi Rootsi Skandinaavia suurim kirik.
(119,0 m) Reinoldikirche 1520 Dortmund Saksamaa Saksamaa Ehitati 1454. aastal 112 meetri kõrguseks. Kukkus kokku 1661. aasta maavärinas. Tänapäeval 104 meetrit kõrge.
118,3 m Metzi katedraal 1468 Metz Prantsusmaa Prantsusmaa  
117,5 m Schwerini katedraal 1892 Schwerin Saksamaa Saksamaa  
117,0 m St. Petrikirche, Rostock 1577 Rostock Saksamaa Saksamaa  
116,5 m Freiburg Münster 1330 Freiburg Saksamaa Saksamaa  
116,5 m Berliini toomkirik 1905 Berliin Saksamaa Saksamaa Sai Teises maailmasõjas kannatada.
115,3 m Hamburgi püha Katariina kirik 1657 Hamburg Saksamaa Saksamaa  
115,3 m Sagrada Família ehitamisel Barcelona Hispaania Hispaania Valmis kujul peaks kõrgus küündima 172 meetrini, mis muudaks selle kõrgeimaks kirikuks maailmas.
115,0 m Hildesheimi püha Andrease kirik 1389 Hildesheim Saksamaa Saksamaa  
115,0 m Santa Maria del Fiore katedraal 1434 Firenze Itaalia Itaalia  
114,6 m Chartres'i katedraal 1514 Chartres Prantsusmaa Prantsusmaa  
114,0 m Bordeaux' püha Miikaeli basiilika 1492 Bordeaux Prantsusmaa Prantsusmaa  
(113,0 m) Keiser Wilhelmi mälestuskirik 1895 Berliin Saksamaa Saksamaa Kirikutorn sai Teises maailmasõjas kannatada. Praegune kõrgus 68 meetrit.
112,5 m Domtoren 1382 Utrecht Holland Holland Kirikulööv kukkus kokku 1674. aasta tormis
112,0 m Schleswigi katedraal 1894 Schleswig Saksamaa Saksamaa  
112,0 m Amiens'i Jumalaema katedraal 1549 Amiens Prantsusmaa Prantsusmaa
111,5 m Püha Pauli katedraal 1710 London Inglismaa Inglismaa Kuni 1962. aastani Londoni kõrgeim hoone.
(111,0 m) Lüneburgi Johanniskirche 14. sajand Lüneburg Saksamaa Saksamaa Tänapäeval 108,7 meetri kõrgune. Kirikutorn hävis osaliselt välgulöögi tagajärjel 1406. aastal
110,4 m Herz-Jesu-Kirche 1891 Graz Austria Austria  
110,1 m New Cathedral 1733 Salamanca Hispaania Hispaania  
109,0 m Milano toomkirik 1762 Milano Itaalia Itaalia  
108,8 m Nieuwe Kerk 1496 Delft Holland Holland  
108,7 m Lüneburgi Johanniskirche 14. sajand Lüneburg Saksamaa Saksamaa Varem veidi kõrgem. Kirikutorn taastati sellele kõrgusele 1406–1408
107 m Linköpingi katedraal 1886 Linköping Rootsi Rootsi  
106,5 m Milano katedraal 1886 Milano Itaalia Itaalia  
106,0 m Jasna Góra kloostrikompleksi basiilika 1900 Częstochowa Poola Poola  
106,0 m Saint-Joseph (Le Havre) 1957 Le Havre Prantsusmaa Prantsusmaa  
106,0 m Šuja Ülestõusmise katedraal 1832 Šuja Venemaa Venemaa Eraldiseisev kellatorn.
105,0 m Niguliste kirik 1230 Tallinn Eesti Eesti  
105,0 m Bayeux katedraal 1957 Bayeux Prantsusmaa Prantsusmaa Hinnanguline kõrgus.
105,0 m Regensburgi katedraal 1856 Regensburg Saksamaa Saksamaa  
105,0 m Zagrebi katedraal 1899 Zagreb Horvaatia Horvaatia  
105,0 m Lübecki katedraal 1341 Lübeck Saksamaa Saksamaa  
105,0 m Invaliidide kirik 1706 Pariis Prantsusmaa Prantsusmaa  
105,0 m Stockholmi Sankta Klara kirik 1888 Stockholm Rootsi Rootsi  
105,0 m Malmö Püha Peetri kirik 1310 Malmö Rootsi Rootsi  
105,0 m Melbourne Püha Patricku katedraal 1939 Melbourne Austraalia Austraalia  
105,0 m Moskva Kristuse Lunastaja Peakiriku Katedraal 2000 Moskva Venemaa Venemaa Rekonstrueerimisel. Algne katedraal pühitseti sisse 1883 ja hävitati 1931. Kõrgeim ortotoksne kirik maailmas.
105,0 m Püha Katariina kirik 1550 Hoogstraten Belgia Belgia  
104,0 m Magdeburgi katedraal 1520 Magdeburg Saksamaa Saksamaa
104,0 m Reinoldikirche 1954 Dortmund Saksamaa Saksamaa Ajavahemikus 1520 kuni 1661 oli kõrgust 119 meetrit.
103,3 m New Yorgi Püha Patricku katedraal 1878 New York USA USA  
103,0 m Püha Stanislawi ja Püha Waclawi kirik 1496 Świdnica Poola Poola  
103,0 m Katharinenkirche 1430 Osnabrück Saksamaa Saksamaa  
(103 m) Lincolni katedraal 1549 Lincoln Inglismaa Inglismaa Tänapäeval 83 meetrit – kirikutorn kukkus kokku 1549. aastal. Varem oli maailma kõrgeim ehitis. 1549–1807 oli kõrgus 103 meetrit.
102,6 m Chojna Püha Maarja kirik 1854 Chojna Poola Poola  
102,3 m Ypresi katedraal 20. sajand Ypres Belgia Belgia Peaaegu identne koopia keskaegsest kirikust, mis hävis Esimeses maailmasõjas.
102,3 m Püha Bartholomew katedraal 1600 Plzeň Tšehhi Tšehhi  
101,8 m Iisaku katedraal 1858 Peterburi Venemaa Venemaa  
101,5 m Püha Stanislawi katedraal 1912 Łódź Poola Poola  
101,0 m Liverpooli katedraal 1978 Liverpool Inglismaa Inglismaa Suurim protestantlik kirik Euroopas. Võimalik, et suurim protestantlik kirik maailmas.
101,0 m Püha Wenceslase katedraal 1892 Olomouc Tšehhi Tšehhi  
101,0 m Segovia katedraal 1558 Segovia Hispaania Hispaania  
100,0 m Speyeri toomkirik 1904 Speyer Saksamaa Saksamaa  
100,0 m Berni toomkirik 1893 Bern Šveits Šveits  
100,0 m Basilica of the National Shrine of Our Lady of Aparecida 1980 Aparecida Brasiilia Brasiilia Kirikutorn 100,0 meetrit. Kuppel 70,0 meetrit.
100,0 m Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception 1959 Washington USA USA Suurim roomakatolik kirik Ameerikas.
100,0 m Catedral da Sé 1954 São Paulo Brasiilia Brasiilia  
100,0 m Esztergomi basiilika 1869 Esztergom Ungari Ungari Ungari kõrgeim hoone.

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]