Eesti valitsusjuhtide loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Siin loetletakse Eesti peaministreid ja teisi valitsusjuhte.

Peaministrid või muud valitsusjuhid[muuda | muuda lähteteksti]

1918[muuda | muuda lähteteksti]

Ametinimetus: Ministrite Nõukogu esimees

Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev
* Konstantin Päts 24. veebruar 1918 12. november 1918

1918–1920[muuda | muuda lähteteksti]

Ametinimetus: peaminister

Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Partei Koalitsioon
1 Konstantin Päts 1 12. november 1918 26. november 1918 Maaliit parteideülene
2 Konstantin Päts 2 26. november 1918 8. mai 1919 Maaliit parteideülene
3 Otto Strandman 8. mai 1919 18. november 1919 Eesti Tööerakond ESDTP+TE+RE
4 Jaan Tõnisson 18. november 1919 28. juuli 1920 Eesti Rahvaerakond ESDTP+TE+RE
5 Ado Birk 2 28. juuli 1920 30. juuli 1920 Eesti Rahvaerakond TE+RE+KRE
6 Jaan Tõnisson (2. ametiaeg) 3 30. juuli 1920 26. oktoober 1920 Eesti Rahvaerakond RE
7 Ants Piip 26. oktoober 1920 21. detsember 1920 Eesti Tööerakond TE

1920–1934[muuda | muuda lähteteksti]

Peaministri ametinimetus puudus. Valitsust juhtis riigivanem.

Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Partei Koalitsioon
1 Ants Piip 21. detsember 1920 25. jaanuar 1921 Eesti Tööerakond TE
2 Konstantin Päts 25. jaanuar 1921 21. november 1922 Põllumeeste Kogud TE+PK+RE+KRE
3 Juhan Kukk 21. november 1922 2. august 1923 Eesti Tööerakond TE+PK (+RE)
4 Konstantin Päts 2. august 1923 26. märts 1924 Põllumeeste Kogud PK+TE+RE+KRE
5 Friedrich Akel 26. märts 1924 16. detsember 1924 Kristlik Rahvaerakond TE+RE+KRE
6 Jüri Jaakson 16. detsember 1924 15. detsember 1925 Eesti Rahvaerakond PK+ESDTP+TE+RE+KRE
7 Jaan Teemant 15. detsember 1925 23. juuli 1926 Põllumeeste Kogud PK+TE+KRE+AS+RVP
8 Jaan Teemant 23. juuli 1926 4. märts 1927 Põllumeeste Kogud PK+AS+RE+KRE+MAJA
9 Jaan Teemant 4. märts 1927 9. detsember 1927 Põllumeeste Kogud PK+AS+RE+KRE+MAJA
10 Jaan Tõnisson 9. detsember 1927 4. detsember 1928 Eesti Rahvaerakond PK+AS+TE+RE
11 August Rei 4. detsember 1928 9. juuli 1929 Eesti Sotsialistlik Tööliste Partei ESTP+AS+TE+KRE
12 Otto Strandman 9. juuli 1929 12. veebruar 1931 Eesti Tööerakond PK+AS+TE+RE+KRE
13 Konstantin Päts 12. veebruar 1931 19. veebruar 1932 Põllumeeste Kogud ESTP+PK+RE+MAJA
14 Jaan Teemant 19. veebruar 1932 19. juuli 1932 Põllumeeste Kogud PK+AS+TE+RE
15 Kaarel Eenpalu 19. juuli 1932 1. november 1932 Ühinenud Põllumeeste Erakond ÜPE+RKE
16 Konstantin Päts 1. november 1932 18. mai 1933 Ühinenud Põllumeeste Erakond parteideväline
17 Jaan Tõnisson 18. mai 1933 21. oktoober 1933 Rahvuslik Keskerakond RKE+AS (+end. PK siseopositsioon)
18 Konstantin Päts 21. oktoober 1933 24. jaanuar 1934 Ühinenud Põllumeeste Erakond parteideülene

1934–1937[muuda | muuda lähteteksti]

Ametinimetus: peaminister

Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev
* Konstantin Päts 24. jaanuar 1934 3. september 1937

1937–1938[muuda | muuda lähteteksti]

Ametinimetus: riigihoidja

Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev
* Konstantin Päts 3. september 1937 21. aprill 1938

1938–1940[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev
6 Kaarel Eenpalu 4 9. mai 1938 12. oktoober 1939
7 Jüri Uluots 12. oktoober 1939 21. juuni 1940
8 Johannes Vares5 21. juuni 1940 25. august 1940

Vabariigi Valitsus eksiilis 1940–1992[muuda | muuda lähteteksti]

Ametinimetus: peaministri asetäitja

Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev
* Otto Tief6 18. september 1944 12. jaanuar 1953
* Johannes Sikkar 12. jaanuar 1953 22. august 1960
* Tõnis Kint 22. august 1960 1. jaanuar 1962
* Aleksander Warma 1. jaanuar 1962 29. märts 1963
* Tõnis Kint 2. aprill 1963 23. detsember 1970
* Heinrich Mark 8. mai 1970 1. märts 1990
* Enno Penno 1. märts 1990 15. september 1992

Alates 1991. aastast[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Partei
Edgar Savisaar (kohusetäitja) 20. august 1991 29. jaanuar 1992 Eesti Rahvarinne
Tiit Vähi (kohusetäitja) 29. jaanuar 1992 21. oktoober 1992 (parteitu)
9 Mart Laar 21. oktoober 1992 8. november 1994 Isamaaliit
10 Andres Tarand 8. november 1994 17. aprill 1995 (parteitu)
11 Tiit Vähi (2. ametiaeg) 17. aprill 1995 17. märts 1997 Eesti Koonderakond
12 Mart Siimann 17. märts 1997 25. märts 1999 Eesti Koonderakond
Mart Laar (2. ametiaeg) 25. märts 1999 28. jaanuar 2002 Isamaaliit
13 Siim Kallas 28. jaanuar 2002 10. aprill 2003 Eesti Reformierakond
14 Juhan Parts 10. aprill 2003 13. aprill 2005 Erakond Res Publica
15 Andrus Ansip 13. aprill 2005 26. märts 2014 Eesti Reformierakond
16 Taavi Rõivas 26. märts 2014 23. november 2016 Eesti Reformierakond
17 Jüri Ratas 23. november 2016 Eesti Keskerakond

Märkused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Märkus 1. Varem, alates 24. veebruarist 1918, oli Päts Ministrite Nõukogu esimees. Päts oli vangistuses kuni 20. novembrini 1918, tema ametisse määramisest kuni vangistusest vabanemiseni täitis peaministri kohuseid Jaan Poska.
  • Märkus 2. Kuigi nimetati ametisse, ei asunud Birk ametikohuseid täitma.
  • Märkus 3. Oli peaministri kohusetäitja 29. juuli kuni 30. juuli 1920.
  • Märkus 4. Oli peaministri kohusetäitja 21. aprillist kuni 9. mai 1938.
  • Märkus 5. Nimetati ametisse Nõukogude okupatsioonivõimude korraldusel, ei ole Eesti seaduslik peaminister.
  • Märkus 6. Jäi okupeeritud Eestisse, Nõukogude Liidu vang alates 10. oktoobrist 1944.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]