Eesti Vabaduse Risti II liigi kavaleride loend

Allikas: Vikipeedia

Eesti Vabaduse Risti II liigi kavaleride loend on loetelu isikliku vapruse eest antud Eesti Vabariigi Vabaduse Risti II liigi 2. ja 3. järgu kavaleridest.

Eesti Vabadusrist

II liigi 1. järgu kavalerid[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti Vabaduse Risti II liigi 1. järku ei antud välja.

II liigi 2. järgu kavalerid[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti Vabaduse Risti II liigi 2. järku anti välja 29 korral:

Jrk. Aasta Nimi Eluaastad Märkused Riik / Interwiki
1 23. veebruar 1920 Anton Irv 1886–1919 Kapten
2 23. veebruar 1920 Julius Kuperjanov 1894–1919 Leitnant
3 11. juuni 1920 Nikolai Reek 1890–1942 Kindralmajor
4 17. august 1920 Eduard Neps 1884–1942 Kapten
5 17. august 1920 Hans Valdmann 1888–1942 Vanemallohvitser
6 24. august 1920 Martin Koks 1898–1945 Vanemallohvitser
7 24. august 1920 Hans Oldekop 1883–1924 Nooremleitnant
8 24. august 1920 Valter Thalheim 1893–1975 Leitnant
9 1. september 1920 Johannes-Voldemar Holland 1899–1942 Kapten
10 1. september 1920 Jaen Klaar 1889–1943 Vanemleitnant
11 1. september 1920 Tiido Kraus 1887–1945 Kaptenmajor
12 1. september 1920 Oskar Luiga 1894–1941 Kolonelleitnant
13 7. september 1920 Johannes Poopuu 1886–1929 Kolonelleitnant
14 15. september 1920 Peeter Asmus 1893–1942 Kolonelleitnant
15 15. september 1920 Gustav Jonson 1880–1942 Kindralmajor
16 15. september 1920 Elmar Koger 1896–1942 Lipnik
17 15. september 1920 Karl Lipand 1895–1928 Veltveebel
18 15. september 1920 Arthur Mahnke 1887–1957 Kaitseväeametnik
19 15. september 1920 August Orav 1895–1963 Vanemallohvitser
20 15. september 1920 Aleksander Selter 1887–1951 Nooremallohvitser
21 15. september 1920 August Vask 1891–1958 Major
22 8. oktoober 1920 Siegfried Pinding 1877–1931 Kolonel
23 18. veebruar 1925 Karl-Johann Laurits 1892–1941 Kolonel
24 18. veebruar 1925 Jaan Lepp 1895–1941 Major
25 18. veebruar 1925 Karl Parts 1886–1941 Kolonel
26 18. veebruar 1925 Johannes Remmel 1897–1942 Kolonelleitnant
27 18. veebruar 1925 Johan Schmidt 1885–1931 Kolonelleitnant
28 18. veebruar 1925 Aleksander Seiman 1886–1941 Kolonel
29 18. veebruar 1925 Johannes Soodla 1897–1965 Kolonelleitnant

II liigi 3. järgu kavalerid[muuda | muuda lähteteksti]

Vabadusrist II-3.jpg

Eesti Vabaduse Risti II liigi 3. järku anti välja 2247 korral, mis jagunesid riikide vahel järgnevalt:

Eestlastest kavalerid[muuda | muuda lähteteksti]

Eestlastest kavalere oli 1672 (Loend ei ole täielik)

Ohvitserid[muuda | muuda lähteteksti]

Allohvitserid[muuda | muuda lähteteksti]

Sõdurid[muuda | muuda lähteteksti]

Nimekiri ei ole täielik

Naised[muuda | muuda lähteteksti]

Eraisikud[muuda | muuda lähteteksti]

Välisriikide kavalerid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 495 Soome (loend ei ole täielik)
    • Kolonel: Martin Ekström
    • Majorid: Erik von Haartmann, Severi Kanerva, Valentin Schulgin, Aarne Snellman, Einari Walter Veijo
    • Kaptenid: Anto Nestori Eskola, Fritz Frantzon, Ensio Groundstroem, Yrjö Laaksonen, Sulo Aate Malm, Malmberg, Lars Gustav Ollonqvist, Paul Påhlsson, Emil Pekkanen, Aarne Salminen, Gustaf Svinhufvud, Erkki Varmavuori
    • Leitnandid: Onni Aulo, Erkki Hannula, Oiva Vohlonen
    • Lipnikud: Toivo Martin Heino
    • Ohvitseri asetäitjad: Hugo Saario, Axel Valdstedt
    • Veltveeblid: Martin Ehnrot, Helge Elfgrén, Oittio, Sigurd Valkamo, Simo Valtonen, Karl Vest, Emil Virkki, Martti Vuorenmaa
    • Vanemallohvitserid: Bertil Ekblom, Fredrik Brock, August Väänanen
    • Allohvitserid: Emil Vias, Otto Virtala
    • Nooremallohvitserid: Evert Zettermann
    • Kapralid: Erik Vasenius
    • Naine: jalaväelane ja hiljem halastajaõde Aino Mälkönen (algselt mehena: Aimo Mälkönen)
    • Eraisikud: advokaat Aulis Vehniäinen
  • 27 Taani Vabatahtlike Korpuse ehk Borgelini kompanii (taani keeles Dansk-Baltisk Auxiliær Corps – DBAC) liiget:
    • Kaptenid: Jens Martinus Mortensen, Peter Viggo Christensen, Charles Th. Dornonville de la Cour, Alfred Johannes Poulsen
    • Leitnandid: Erik H. Munch-Andersen, Christian August Beyer, Axel Harald Hansen, Kai Louis Hansen, krahv Ernst Emil Holstein, Otto Chr. Viggo Klingemann, Hans Oscar Kofoed, Charles Alfred Krause, Hans Chr. L. Larsen, Alfred Laurits Larsen, Christjan Søren Opffer, Knud Valdemar Zeltner, Axel Theilmann, Max Johannes Arildskov, Peter de Hemmer Gudme
    • Lipnikud: Kristen Jensen, Vagn Stefani Steffensen
    • Viitseveltveebelid: Erneste Peronard, Jens Vilhelm Thorbjørnsen, Hugo Læssøe Arboe
    • Vanemallohvitserid: Ivar Friederich Jensen, Viggo Jørgensen
    • Kapral: Andersen
  • 21 Suurbritannia:
    • 1. järgu madrused: Alexander Richard Bremner, Sidney Holmes
    • 2. järgu madrused: Robery Dalley, Charles Harvey, Alfred Hinchcliffe, William G. Smith
    • Mootori-peamehaanikud: Edwyn Thomas Clarke, Henry J. Dunkley, Vernon Fisher Gascoyne, Baden Masters, A. V. Piper, Herbert Pratten, Benjamin Reynish, Eric Sadler, Walter Montague Scales, Francis Stephens, Francic L. Thacher, Alfred William Henry Tidy, William White, Ernest Yeoman
    • Kütja-allohvitser Samuel McVeigh
  • 21 Läti:
    • Kolonelid: Nr. 3099 Artūrs Dannebergs, 3107 Arnolds Kurše, 3100 Kārlis Pencis, 3101 Teodors Skujenieks, 3102 Voldemārs Šēnfelds
    • Kolonelleitnandid: 3104 Artūrs Aparnieks, 3094 Jānis Alfreds Auniņš, 3105 Fricis Bērtulsons, 3093 Kārlis Bojārs, 3103 Kārlis Duņēns, 3096 Mārtinš Kasparsons, 3097 Kārlis Priedīts
    • Kaptenid: 2548 Arvīds Ivansons, 3109 Rūdolfs Opmanis, 3095 Arvīds Pētersons, 3106 Augusts Leopolds Sirks
    • Leitnandid: 3098 Edgārs Ratnieks
    • Veltveebelid: 3083 Kārlis Bušs, 3108 Jānis Oskars Kalniņš, 3110 Ādolfs Māziņš
    • Kapral: 3111 Jānis Mekšs
  • 11 Rootsi vabatahtlike korpuse liikmed:
    • Kolonelleitnant: C. V. Nyholm
    • Majorid: Einar Dahne, Vabahärra Wilhelm Liljencrantz
    • Kaptenid: Harry Tammelin, Josef Teander, Einar Lundborg
    • Leitnandid: Artur Johansson, Gunnar Samzelius,
    • Lipnikud: Per Lisell, Valdemar Olsson, Viking Viberg

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]