Eesti õigeusu koguduste loend

Allikas: Vikipeedia

Eesti õigeusu koguduste loend esitab alfabeetilise nimekirja Eesti aladel nii tänapäeval eksisteerivatest kui ka minevikus eksisteerinud õigeusu kogudustest, sõltumata nende kanoonilisest kuuluvusest.

Nimestikku on kaasatud ka Petserimaal ja Narva jõe tagusel territooriumil asunud või endiselt asuvad kogudused, mis kuulusid aastatel 19201940 Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku koosseisu.


# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ö Ü X Y
Koguduse nimi Muud nimed Tegevusaeg Jurisdiktsioon Asukoht Kaasaegne haldusüksus Ajalooline haldusüksus
Alajõe Jumalaema Sündimise kogudus Olešnitsa Jumalaema Sündmise kogudus 1884 MPEÕK Alajõe Alajõe vald, Ida-Viru maakond Iisaku kihelkond, Viru kreis
Angerja Issanda Taevaminemise kogudus 18941950, 1993 EAÕK Kohila Kohila vald, Rapla maakond Hageri kihelkond, Harju kreis
Antsla-Kraavi Prohvet Eelija kogudus Vana-Antsla õigeusu kogudus 18471986 Kraavi Antsla vald, Võru maakond Urvaste kihelkond, Võru kreis
Aruküla Püha Kolmainu kogudus 18711951 Kulli Raasiku vald, Harju maakond Harju-Jaani kihelkond, Harju kreis
Arussaare Issanda Taevaminemise kogudus Arusaare Issanda Taevaminemise kogudus
Pilistvere õigeusu kogudus (1848–1871)
1848 EAÕK Arussaare Kõo vald, Viljandi maakond Pilistvere kihelkond, Viljandi kreis
Aseri Püha Ksenia kogudus 2010 MPEÕK Aseri Aseri vald, Ida-Viru maakond
Elva Peetri ja Pauli kogudus 19291962 Elva Tartu maakond
Haanja-Plaani Püha Nikolai kogudus 18461962 Plaani Haanja vald, Võru maakond Rõuge kihelkond, Võru kreis
Haapsalu Maarja Magdaleena (Neeva Aleksandri) kogudus Haapsalu Neeva Aleksandri kogudus 1836[1] MPEÕK Haapsalu Lääne maakond Haapsalu kreis
Haapsalu Maria-Magdaleena kogudus Haapsalu Maarja Magdaleena kogudus 1836[1] EAÕK Haapsalu Lääne maakond Haapsalu kreis
Halliste-Penuja Kõikide Pühakute kogudus Penuja Kõikide Pühakute kogudus 18511964 Penuja Abja vald, Viljandi maakond Halliste kihelkond, Viljandi kreis
Helme-Tõrva Kristuse Sündimise kogudus 18801951 Tõrva Valga maakond Helme kihelkond, Viljandi kreis
Hiiumaa Jumalasünnitaja Sündimise kogudus Emmaste Jumalasünnitaja Sündimise kogudus
Emmaste Jumalaema Sündimise kogudus
Kuriste Jumalasünnitaja Sündimise kogudus
1884 EAÕK Taterma Käina vald, Hiiu maakond Emmaste kihelkond, Haapsalu kreis
Häädemeeste Issandamuutmise kogudus 1849 EAÕK Häädemeeste Häädemeeste vald, Pärnu maakond Häädemeeste kihelkond, Pärnu kreis
Ilmjärve Jumalailmumise kogudus Sangaste Jumalailmumise kogudus 1846 EAÕK Ilmjärve Otepää vald, Valga maakond Otepää kihelkond, Tartu kreis
Irboska Jumalasünnitaja Sündimise kogudus Irboska Jumalaema Sündimise kogudus
Izborski Jumalasünnitaja Sündimise kogudus
u 1700[2] VÕK Irboska Petseri rajoon, Pihkva oblast Irboska vald, Petserimaa[3]
Irboska Püha Nikolai kogudus Izborski Püha Nikolai kogudus u 1400[2] VÕK Irboska Petseri rajoon, Pihkva oblast Irboska vald, Petserimaa[3]
Jaama Püha Nikolause kogudus 1904 MPEÕK Jaama Illuka vald, Ida-Viru maakond Vaivara kihelkond, Rakvere kreis
Jaanilinna Jumalaema Uinumise kogudus Narva Jumalaema Uinumise kogudus
Ivangorodi Jumalasünnitaja Uinumise kogudus
u 1510[2]1944, 1991 VÕK Jaanilinn Leningradi oblast Narva, Virumaa[4]
Jaanilinna Jumalaema Tunnustähe ikooni kogudus Narva Znamenja kogudus
Ivangorodi Jumalaema Tunnustähe ikooni kogudus
u 1750[2]1944 Jaanilinn Leningradi oblast Narva, Virumaa[4]
Juuru Püha Vassili Suure kogudus Juuru Pühade Vassili ja Sergi kogudus
Juuru Püha Sergiuse kogudus
18871960 Juuru Juuru vald, Rapla maakond Juuru kihelkond, Harju kreis
Jõhvi Jumalailmumise kogudus 1890 MPEÕK Jõhvi Jõhvi vald, Ida-Viru maakond Jõhvi kihelkond, Rakvere kreis
Jõõpre Püha Suurkannataja Georgiuse kogudus Jõõpre Püha Georgi kogudus
Jõõpre Püha Jüri kogudus
1861 EAÕK Jõõpre Audru vald, Pärnu maakond Audru kihelkond, Pärnu kreis
Kaansoo Püha Issidori kogudus 19041943 Kaansoo Vändra vald, Pärnu maakond Vändra kihelkond, Pärnu kreis
Kaarepere Vaga Suzdali Eufimi ja Vaga Egiptuse Maria kogudus Kaarepere Pühade Jevfimi ja Maria kogudus 1892 EAÕK Kaarepere Palamuse vald, Jõgeva maakond Palamuse kihelkond, Tartu kreis
Kabala Peetri ja Pauli kogudus Kabala Pühade Apostlite Peetruse ja Pauluse kogudus 19011917 Kabala Türi vald, Järva maakond Pilistvere kihelkond, Viljandi kreis
Kaika Püha Kolmainu kogudus Kaika Püha Kolmainu Jumala kogudus 18961962 Kaika Antsla vald, Võru maakond Karula kihelkond, Võru kreis
Kalli Ristija Johannese kogudus –1985/1986 EAÕK Kalli Koonga vald, Pärnu maakond Audru kihelkond, Pärnu kreis
Kangro Püha Georgiuse kogudus Järva maakond
Karksi-Nuia Püha Aleksei kogudus 1847– EAÕK Karksi-Nuia Karksi vald, Viljandi maakond Karksi kihelkond, Pärnu kreis
Uduvere Apostel Jakobuse kogudus Jaagupi-Uduvere Apostel Jakobuse kogudus
Uduvere Apostel Jaakobuse kogudus
1846 EAÕK Pärnu-Jaagupi Halinga vald, Pärnu maakond Pärnu-Jaagupi kihelkond, Pärnu kreis

K[muuda | redigeeri lähteteksti]

L[muuda | redigeeri lähteteksti]

M[muuda | redigeeri lähteteksti]

N[muuda | redigeeri lähteteksti]

O[muuda | redigeeri lähteteksti]

P[muuda | redigeeri lähteteksti]

R[muuda | redigeeri lähteteksti]

S[muuda | redigeeri lähteteksti]

T[muuda | redigeeri lähteteksti]

U[muuda | redigeeri lähteteksti]

V[muuda | redigeeri lähteteksti]

Ö[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Haapsalu Maarja Magdaleena kogudus lagunes 1993. aastal kirikulõhe tõttu, mille tulemusel loevad mõlemad kogudused ennast 1836. aastal asutatud koguduse õigusjärglaseks.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Siin on esitatud kiriku rajamise aeg. Koguduse asutamine jääb ilmselt märksa varasemasse perioodi ega ole täpselt teada.
  3. 3,0 3,1 Siin on antud koguduse haldusterritoriaalne kuuluvus perioodil, mil see asus Eesti Vabariigi territooriumil (1919–1945). 1939–1945 kuulus Irboska Linnuse valda.
  4. 4,0 4,1 Siin on antud koguduse haldusterritoriaalne kuuluvus perioodil, mil see asus Eesti Vabariigi territooriumil. 1919–1945 moodustas Jaanilinn osa Narva linnast.