Eesti õigeusu koguduste loend

Allikas: Vikipeedia

Eesti õigeusu koguduste loend esitab alfabeetilise nimekirja Eesti aladel nii tänapäeval eksisteerivatest kui ka minevikus eksisteerinud õigeusu kogudustest, sõltumata nende kanoonilisest kuuluvusest.

Nimestikku on kaasatud ka Petserimaal ja Narva jõe tagusel territooriumil asunud või endiselt asuvad kogudused, mis kuulusid aastatel 19201940 Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku koosseisu.


# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ö Ü X Y
Koguduse nimi Muud nimed Tegevusaeg Jurisdiktsioon Asukoht Kaasaegne haldusüksus Ajalooline haldusüksus
Alajõe Jumalaema Sündimise kogudus Olešnitsa Jumalaema Sündmise kogudus 1884 MPEÕK Alajõe Alajõe vald, Ida-Viru maakond Iisaku kihelkond, Viru kreis
Angerja Issanda Taevaminemise kogudus 18941951, 1993 EAÕK Kohila Kohila vald, Rapla maakond Hageri kihelkond, Harju kreis
Antsla-Kraavi Prohvet Eelija kogudus Vana-Antsla õigeusu kogudus 18471985 Kraavi Antsla vald, Võru maakond Urvaste kihelkond, Võru kreis
Aruküla Püha Kolmainu kogudus 18711951 Kulli Raasiku vald, Harju maakond Harju-Jaani kihelkond, Harju kreis
Arussaare Issanda Taevaminemise kogudus Arusaare Issanda Taevaminemise kogudus
Pilistvere õigeusu kogudus (1848–1871)
1848 EAÕK Arussaare Kõo vald, Viljandi maakond Pilistvere kihelkond, Viljandi kreis
Aseri Püha Ksenia kogudus 2010 MPEÕK Aseri Aseri vald, Ida-Viru maakond
Elva Peetri ja Pauli kogudus 19291962 Elva Tartu maakond
Haanja-Plaani Püha Nikolai kogudus 18461962 Plaani Haanja vald, Võru maakond Rõuge kihelkond, Võru kreis
Haapsalu Maarja Magdaleena (Neeva Aleksandri) kogudus Haapsalu Neeva Aleksandri kogudus 1836[1] MPEÕK Haapsalu Lääne maakond Haapsalu kreis
Haapsalu Maria-Magdaleena kogudus Haapsalu Maarja Magdaleena kogudus 1836[1] EAÕK Haapsalu Lääne maakond Haapsalu kreis
Halliste-Penuja Kõikide Pühakute kogudus Penuja Kõikide Pühakute kogudus 18511964 Penuja Abja vald, Viljandi maakond Halliste kihelkond, Viljandi kreis
Helme-Tõrva Kristuse Sündimise kogudus 18801951 Tõrva Valga maakond Helme kihelkond, Viljandi kreis
Hiiumaa Jumalasünnitaja Sündimise kogudus Emmaste Jumalasünnitaja Sündimise kogudus
Emmaste Jumalaema Sündimise kogudus
Kuriste Jumalasünnitaja Sündimise kogudus
1884 EAÕK Taterma Käina vald, Hiiu maakond Emmaste kihelkond, Haapsalu kreis
Vormsi Ülestõusmise kogudus 1886 Vormsi Vormsi vald, Hiiu maakond vormsi kihelkond, Haapsalu kreis
Häädemeeste Issandamuutmise kogudus 1849 EAÕK Häädemeeste Häädemeeste vald, Pärnu maakond Häädemeeste kihelkond, Pärnu kreis
Ilmjärve Jumalailmumise kogudus Sangaste Jumalailmumise kogudus 1846 EAÕK Ilmjärve Otepää vald, Valga maakond Otepää kihelkond, Tartu kreis
Irboska Jumalasünnitaja Sündimise kogudus Irboska Jumalaema Sündimise kogudus
Izborski Jumalasünnitaja Sündimise kogudus
u 1700[2] VÕK Irboska Petseri rajoon, Pihkva oblast Irboska vald, Petserimaa[3]
Irboska Püha Nikolai kogudus Izborski Püha Nikolai kogudus u 1400[2] VÕK Irboska Petseri rajoon, Pihkva oblast Irboska vald, Petserimaa[3]
Jaama Püha Nikolause kogudus 1904 MPEÕK Jaama Illuka vald, Ida-Viru maakond Vaivara kihelkond, Rakvere kreis
Jaanilinna Jumalaema Uinumise kogudus Narva Jumalaema Uinumise kogudus
Ivangorodi Jumalasünnitaja Uinumise kogudus
u 1510[2]1944, 1991 VÕK Jaanilinn Leningradi oblast Narva, Virumaa[4]
Jaanilinna Jumalaema Tunnustähe ikooni kogudus Narva Znamenja kogudus
Ivangorodi Jumalaema Tunnustähe ikooni kogudus
u 1750[2]1944 Jaanilinn Leningradi oblast Narva, Virumaa[4]
Juuru Püha Vassili Suure kogudus Juuru Pühade Vassili ja Sergi kogudus
Juuru Püha Sergiuse kogudus
18871960 Juuru Juuru vald, Rapla maakond Juuru kihelkond, Harju kreis
Jõhvi Jumalailmumise kogudus 1890 MPEÕK Jõhvi Jõhvi vald, Ida-Viru maakond Jõhvi kihelkond, Rakvere kreis
Jõõpre Püha Suurkannataja Georgiuse kogudus Jõõpre Püha Georgi kogudus
Jõõpre Püha Jüri kogudus
1861 EAÕK Jõõpre Audru vald, Pärnu maakond Audru kihelkond, Pärnu kreis
Kaansoo Püha Issidori kogudus 19041943 Kaansoo Vändra vald, Pärnu maakond Vändra kihelkond, Pärnu kreis
Kaarepere Vaga Suzdali Eufimi ja Vaga Egiptuse Maria kogudus Kaarepere Pühade Jevfimi ja Maria kogudus 1892 EAÕK Kaarepere Palamuse vald, Jõgeva maakond Palamuse kihelkond, Tartu kreis
Kabala Peetri ja Pauli kogudus Kabala Pühade Apostlite Peetruse ja Pauluse kogudus 19011917 Kabala Türi vald, Järva maakond Pilistvere kihelkond, Viljandi kreis
Kaika Püha Kolmainu kogudus Kaika Püha Kolmainu Jumala kogudus 18961962 Kaika Antsla vald, Võru maakond Karula kihelkond, Võru kreis
Kalli Ristija Johannese kogudus 18461986 Kalli Koonga vald, Pärnu maakond Audru kihelkond, Pärnu kreis
Kangru Püha Georgiuse kogudus Kangro Püha Georgiuse kogudus
Järva-Jaani õigeusu kogudus
Järva-Jaani Järva-Jaani vald, Järva maakond Järva-Jaani kihelkond, Järva kreis
Karksi-Nuia Püha Aleksei kogudus 1847 EAÕK Karksi-Nuia Karksi vald, Viljandi maakond Karksi kihelkond, Pärnu kreis
Karula Jumalaema Kaitsmise kogudus 18461966, 2002 EAÕK Pikkjärve Karula vald, Valga maakond Karula kihelkond, Valga kreis
Kastna Püha Arseniuse kogudus Sööni Püha Arseniuse kogudus 18961986 Kastna Tõstamaa vald, Pärnu maakond Tõstamaa kihelkond, Pärnu kreis
Kastolatsi Neitsi Maarja Rõõmukuulutamise kogudus Kastolatsi Rõõmukuulutamise kogudus
Nüpli õigeusu kogudus (1846–1873)
18461957 Kastolatsi Otepää vald, Valga maakond Otepää kihelkond, Tartu kreis
Kavilda Püha Aleksandri kogudus 18461976, 2003 EAÕK Ulila Puhja vald, Tartu maakond Puhja kihelkond, Tartu kreis
Kergu Püha Suurkannataja Sinaiida kogudus 1852 EAÕK Kergu Vändra vald, Pärnu maakond Pärnu-Jaagupi kihelkond, Pärnu kreis
Kihnu Nikolaose kogudus Kihnu Püha Nikolai kogudus 1848 EAÕK Linaküla Kihnu vald, Pärnu maakond Tõstamaa kihelkond, Pärnu kreis
Kikevere Jumalaema Uinumise kogudus 18501951 Lõimetsa Imavere vald, Järva maakond Pilistvere kihelkond, Viljandi kreis
Kilingi Püha Nikolai kogudus Kilingi-Nõmme õigeusu kogudus
Saarde õigeusu kogudus
18461964 Saarde Saarde vald, Pärnu maakond Saarde kihelkond, Pärnu kreis
Kiviõli Jumalaema Kaitsmise kogudus Maidla õigeusu kogudus 1923 MPEÕK Kiviõli Ida-Viru maakond Lüganuse vald, Virumaa
Kohtla-Järve Issanda Muutmise kogudus 1919 MPEÕK Kohtla-Järve Ida-Viru maakond Kohtla-Nõmme vald, Virumaa
Kolpino Lunastaja kogudus Kulkna Lunastaja kogudus u 15501961 Kolpino saar Petseri rajoon, Pihkva oblast Kulje vald, Petserimaa
Krivasoo Aleksander Nevski kogudus Kriuši õigeusu kogudus
Kriušinski õigeusu kogudus
18891944 Kriuša Leningradi oblast Vaivara vald, Virumaa
Kuimetsa Ristija Johannese kogudus 18961917 VÕK Kuimetsa Kaiu vald, Rapla maakond Juuru kihelkond, Harju kreis
Kulje Prohvet Eelija kogudus Kuleiski Prohvet Eelija kogudus 1715 VÕK Kulje Petseri rajoon, Pihkva oblast Kulje vald, Petserimaa
Kullamaa Püha Nikolai kogudus Silla õigeusu kogudus 18951953 Silla Kullamaa vald, Lääne maakond Kullamaa kihelkond, Haapsalu kreis
Kunda õigeusu kogudus MPEÕK Kunda Lääne-Viru maakond Viru-Nigula kihelkond Rakvere kreis
Kuressaare Püha Nikolai kogudus 1747 EAÕK Kuressaare Saare maakond Kuressaare kreis
Kõrgessaare Kristuse Sündimise kogudus 1884 EAÕK Puski Hiiu vald, Hiiu maakond Reigi kihelkond, Haapsalu kreis
Kähri Peaingel Miikaeli kogudus 18461964, 1999 EAÕK Kähri Põlva vald, Põlva maakond Põlva kihelkond, Võru kreis
Kärkna-Lähte Kõikide Pühakute kogudus Elistvere õigeusu kogudus 18461974 Lähte Tartu vald, Tartu maakond Äksi kihelkond, Tartu kreis
Laanemetsa Pühade Apostlite Peetruse ja Pauluse kogudus Laanemetsa Taheva vald Valga maakond Hargla kihelkond Võru kreis
Laatre Püha Vaimu kogudus Laatre Tõlliste vald Valga maakond Sangaste kihelkond Tartu kreis
Laiksaare Ristija Johannese kogudus Laiksaare Saarde vald Pärnu maakond Saarde kihelkond Pärnu kreis
Laimjala Vassilius Suure kogudus 1848 EAÕK Laimjala Laimjala vald Saare maakond Pöide kihelkond Kuressaare kreis
Laiuse Jumalaema Sündimise kogudus 1849–19?? VÕK/EAÕK Laiuse Jõgeva vald Jõgeva maakond Laiuse kihelkond Tartu kreis
Lalsi Püha Nikolause kogudus Kolga-Jaani Püha Nikolause kogudus 1847 EAÕK Lalsi Kolga-Jaani vald, Viljandi maakond Kolga-Jaani kihelkond, Viljandi kreis
Leesi Püha Nikolai kogudus VÕK Kiiu-Aabla[5] Kuusalu vald, Harju maakond Harju kreis
Leisi Püha Olga kogudus VÕK/EAÕK Leisi Leisi vald, Saare maakond Karja kihelkond Kuressaare kreis
Lelle Püha Kolmainu kogudus VÕK/EAÕK Lelle Kehtna vald, Rapla maakond Rapla kihelkond Harju kreis
Levala Püha Neeva Aleksandri kogudus VÕK/EAÕK Levala Pöide vald, Saare maakond Pöide kihelkond Kuressaare kreis
Lihula Püha Neeva Aleksandri kogudus Lihula Lihula vald, Lääne maakond Lihula kihelkond Haapsalu kreis
Lisje Püha Vladimiri kogudus[6], [7] VÕK/EAÕK Lisje Petseri rajoon, Pihkva oblast, Venemaa Föderatsioon Pihkva maakond Pihkva kubermang
Lohusuu Jumalailmumise kogudus VÕK/EAÕK Lohusuu Lohusuu vald, Ida-Viru maakond Torma kihelkond Tartu kreis
Loksa Kroonlinna Püha Joanni kogudus asutatud 2000 EAÕK Loksa Lohusuu vald, Harju maakond
Luhamaa Pühavaimu kogudus Luhamaa Püha Vaimu Õigeusu kogudus EAÕK Luhamaa Misso vald, Võru maakond
Lümanda Issanda Muutmise kogudus VÕK/EAÕK Lümanda Lümanda vald, Saare maakond Kihelkonna kihelkond Kuressaare kreis
Maardu Peaingel Miikaeli kogudus Maardu Harju maakond Harju kreis
Malõ Kristuse Sündimise kogudus Pihkva oblast, Venemaa Föderatsioon Petserimaa
Meeksi Ristija Johannese kogudus Meeksi Meeksi vald, Põlva maakond Petserimaa
Mehikoorma Issandamuutmise kogudus Mehikoorma Meeksi vald, Põlva maakond Petserimaa
Metsküla Issanda Templisseviimise kogudus Metsküla Leisi vald, Saare maakond Karja kihelkond Kuressaare kreis
Muhu-Hellamaa Peetruse ja Pauluse kogudus Muhu/Hellamaa Muhu vald, Saare maakond Muhu kihelkond Kuressaare kreis
Muhu-Rinsi Neitsi Maria Kaasani Pühakuju kogudus Muhu/Rinsi Muhu vald, Saare maakond Muhu kihelkond Kuressaare kreis
Mustjala Prohvet Eelia kogudus Mustjala Mustjala vald, Saare maakond Mustjala kihelkond Kuressaare kreis
Mustvee Püha Kolmainu kogudus Mustvee Mustvee, Jõgeva maakond Torma kihelkond Tartu kreis
Mustvee Püha Nikolause kogudus Mustvee Mustvee, Jõgeva maakond Torma kihelkond Tartu kreis
Mõisaküla Püha Vaimu kogudus Mõisaküla Viljandi maakond
Mõla eesti kogudus (nimetus vajab täpsustamist Pihkva oblast, Venemaa Föderatsioon Petserimaa
Mõla Kristuse Sündimise kogudus Malõ Kristuse Sündimise kogudus Pihkva oblast, Venemaa Föderatsioon Petserimaa
Mõniste-Ritsiku Ristija Johannese kogudus Mõniste Mõniste vald Võru maakond Hargla kihelkond Võru kreis
Mõnnuste Kolmainu Jumala Ilmumise kogudus 1852– Mõnnuste Kärla vald Saare maakond Kärla kihelkond Kuressaare kreis
Mäemõisa Püha Nikolai Imetegija kogudus 1852– Mäemõisa Ridala vald Lääne maakond Ridala kihelkond Haapsalu kreis
Märjamaa Jumalaema Kaitsmise kogudus Märjamaa Märjamaa Rapla maakond Rapla kihelkond Harju kreis
Uduvere Apostel Jakobuse kogudus Jaagupi-Uduvere Apostel Jakobuse kogudus
Uduvere Apostel Jaakobuse kogudus
1846 EAÕK Pärnu-Jaagupi Halinga vald, Pärnu maakond Pärnu-Jaagupi kihelkond, Pärnu kreis

N[muuda | redigeeri lähteteksti]

O[muuda | redigeeri lähteteksti]

P[muuda | redigeeri lähteteksti]

R[muuda | redigeeri lähteteksti]

S[muuda | redigeeri lähteteksti]

T[muuda | redigeeri lähteteksti]

U[muuda | redigeeri lähteteksti]

V[muuda | redigeeri lähteteksti]

Ö[muuda | redigeeri lähteteksti]

Viited[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Haapsalu Maarja Magdaleena kogudus lagunes 1993. aastal kirikulõhe tõttu, mille tulemusel loevad mõlemad kogudused ennast 1836. aastal asutatud koguduse õigusjärglaseks.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Siin on esitatud kiriku rajamise aeg. Koguduse asutamine jääb ilmselt märksa varasemasse perioodi ega ole täpselt teada.
  3. 3,0 3,1 Siin on antud koguduse haldusterritoriaalne kuuluvus perioodil, mil see asus Eesti Vabariigi territooriumil (1919–1945). 1939–1945 kuulus Irboska Linnuse valda.
  4. 4,0 4,1 Siin on antud koguduse haldusterritoriaalne kuuluvus perioodil, mil see asus Eesti Vabariigi territooriumil. 1919–1945 moodustas Jaanilinn osa Narva linnast.
  5. AJALOOLINE ÜLEVAADE JUMINDA POOLSAARE KÜLADEST.
  6. EAÕK Petserimaa koguduste kollektsioon » Lisje kogudus (Лисейская ...; 1855-1926, Saaga.ee
  7. Lisje koguduse meetrikaraamat; EAA.1999.1.407; 1901-1910, Saaga.ee

Välislingid[muuda | redigeeri lähteteksti]