Eesti haridus- ja teadusminister

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Eesti haridusministrite loend)
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti

Eesti haridus- ja teadusminister on ametis Eesti Vabariigi haridus- ja teadusministeeriumis Eesti valitsuses. Minister vastutab Eesti haridussüsteemi juhtimise ja arendamise eest, samuti uurimis- ja arendustegevuste juhtimise ja finantseerimise eest riigi tasandil.

Haridus- ja teadusministri määramiseks teeb ettepaneku Eesti peaminister. Alates 26. jaanuarist 2021 on Eesti haridus- ja teadusminister Liina Kersna.

Taasiseseisvunud Eesti haridus- ja teadusministrid[muuda | muuda lähteteksti]

Taasiseseisvumise järgse Eesti erakondade keeruka arenguloo ning levinud parteivahetuste tõttu on haridusministrid kuulunud mitmetesse parteidesse, ehkki mitu ministrit ise on (esindades eri erakondi) olnud ametis korduvalt. Nii esindas hiljem pikalt Reformierakonda kuulunud Paul-Eerik Rummo ministrina 1992–1994 Eesti Liberaaldemokraatlikku Parteid, hilisem IRLi liige Peeter Olesk 1994–1995 ERSP-d, hilisem sotsiaaldemokraat Peeter Kreitzberg Keskerakonda, hilisem reformierakondlane Mait Klaassen oli ministrina algul parteitu ja 1998. aastast Koonderakonna liige. Kahekordne minister Tõnis Lukas on esindanud haridusministrina nii Isamaaliitu kui ka selle järglast, Isamaa ja Res Publica Liitu. Sama erakonna teist eelkäijat nimega Ühendus Vabariigi Eest – Res Publica esindas minister Toivo Maimets. Ministeeriumit on juhtinud kõik Eesti suuremad erakonnad.

Kahekordsete haridusministrite seas on olnud Rein Loik (1989–1992 ja 1996–1997), Jaak Aaviksoo (1995–1996 ja 2011–2014), Tõnis Lukas (1999–2002 ja 2007–2011) ning ainsana kahe eri nime all kolm korda minister olnud Mailis Reps (2002–2003 Mailis Rand, 2005–2007 ja 2016–2020 Mailis Reps)

Pikima staažiga haridusminister taasiseseisvunud Eestis on Mailis Reps, kes on kokku olnud haridusminister või haridus- ja teadusminister üle seitsme aasta.

Eesti haridusministrite loend[muuda | muuda lähteteksti]

1918–1940[muuda | muuda lähteteksti]

Pilt Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Ametiaja pikkus Partei Valitsus
Haridusminister
1 Peeter Põld.jpg Peeter Põld

(1876 – 1930)

24. veebruar 1918 27. november 1918 9 kuud ja 3 päeva parteitu Konstantin Pätsi esimene ajutine valitsus

Konstantin Pätsi teine ajutine valitsus

2 Karl luts1.jpg Karl Friedrich Luts

(1883 – 1942)

27. november 1918 12. märts 1919 3 kuud ja 13 päeva parteitu Konstantin Pätsi kolmas ajutine valitsus
3 Harald Alfred Johannes Laksberg

(1887 – 1963)

12. märts 1919 8. mai 1919  1 kuu ja 26 päeva parteitu Konstantin Pätsi kolmas ajutine valitsus
4 Juhan kartau1.jpg Juhan Kartau

(1883 – 1964)

8. mai 1919 18. november 1919 6 kuud ja 10 päeva Eesti Sotsiaaldemokraatlik Tööliste Partei Otto Strandmani esimene valitsus
5 Konstantin treffner1.jpg Konstantin Edmund Treffner

(1885 – 1978)

18. november 1919 28. juuni 1920 8 kuud ja 10 päeva parteitu Jaan Tõnissoni esimene valitsus
7 Nikolai kann253.jpg Nikolai Kann

(1873 – 1948)

28. juuni 1920 30. juuni 1920 2 päeva Kristlik Rahvaerakond Ado Birki valitsus
8 Friedrich Sauer

(1881 – 1927)

30. juuni 1920 26. oktoober 1920 2 kuud ja 26 päeva Eesti Rahvaerakond Jaan Tõnissoni teine valitsus
9 Jüri Annusson

(1884 – 1965)

26. oktoober 1920 25. jaanuar 1921 2 kuud ja 30 päeva Eesti Tööerakond Ants Piibu valitsus
10 Heinrich bauer1.jpg Heinrich Bauer

(1874 – 1927)

25. jaanuar 1921 21. november 1922 1 aasta, 9 kuud ja 27 päeva Kristlik Rahvaerakond Konstantin Pätsi esimene valitsus
11 Aleksander Veiderma

(1888 – 1972)

21. november 1922 19. veebruar 1924 1 aasta, 2 kuud ja 29 päeva Eesti Tööerakond Juhan Kuke valitsus

Konstantin Pätsi teine valitsus

- Rudolf Georg Gabrel (Gabriel)

(1871 – 1940)

(kohusetäitja)

19. veebruar 1924 26. märts 1924  1 kuu ja 7 päeva parteitu Konstantin Pätsi teine valitsus
12 Hugo Bernhard Rahamägi.jpg Hugo Bernhard Rahamägi

(1886 – 1941)

26. märts 1924 15. detsember 1925 1 aasta, 8 kuud ja 19 päeva Kristlik Rahvaerakond Friedrich Akeli valitsus

Jüri Jaaksoni valitsus

13 Jaan lattik1.jpg Jaan Lattik

(1878 – 1967)

15. detsember 1925 9. detsember 1927 1 aasta, 11 kuud ja 24 päeva Kristlik Rahvaerakond Jaan Teemanti esimene valitsus

Jaan Teemanti teine valitsus

Jaan Teemanti kolmas valitsus

14 Alfred Julius Mõttus

(1886 – 1942)

9. detsember 1927 4. detsember 1928 11 kuud ja 25 päeva Eesti Tööerakond Jaan Tõnissoni kolmas valitsus
Töö-, hoolekande ja haridusminister
15 Leopold johanson1.jpg Leopold Johanson

(1888 – 1941)

4. detsember 1928 9. juuli 1929 7 kuud ja 5 päeva Eesti Sotsialistlik Tööliste Partei August Rei valitsus
Haridus- ja sotsiaalminister
16 Jaan hynerson1.jpg Jaan Hünerson

(1882 – 1942)

9. juuli 1929 12. veebruar 1931 1 aasta, 7 kuud ja 3 päeva Põllumeestekogud Otto Strandmani teine valitsus
17 Jaan piiskar1.jpg Jaan Piiskar

(1883 – 1941)

12. veebruar 1931 19. veebruar 1932 1 aasta ja 7 päeva Eesti Sotsialistlik Tööliste Partei Konstantin Pätsi kolmas valitsus
18 Jaan hynerson1.jpg Jaan Hünerson

(1882 – 1942)

19. veebruar 1932 1. november 1932 8 kuud ja 13 päeva Põllumeestekogud Jaan Teemanti neljas valitsus

Karl Einbundi esimene valitsus

19 Hugo Villi Kukke

(1898 – 1942)

1. november 1932 18. mai 1933 6 kuud ja 17 päeva Rahvuslik Keskerakond Konstantin Pätsi neljas valitsus
20 Konstantin Konik.jpg Konstantin Konik

(1873 – 1936)

18. mai 1933 21. oktoober 1933 5 kuud ja 3 päeva Rahvuslik Keskerakond Jaan Tõnissoni neljas valitsus
21 Nikolai kann253.jpg Nikolai Kann

(1873 – 1948)

21. oktoober 1933 31. märts 1936 2 aastat, 5 kuud ja 10 päeva Rahvuslik Keskerakond Konstantin Pätsi viies valitsus
Haridusminister
(21) Nikolai kann253.jpg Nikolai Kann

(1873 – 1948)

1. aprill 1936 11. mai 1936  1 kuu ja 10 päeva Rahvuslik Keskerakond Konstantin Pätsi viies valitsus
22 Kolonelleitnant Aleksander Jaakson 1927.jpg Aleksander Jaakson

(1892 – 1942)

11. mai 1936 12. oktoober 1939 3 aastat, 5 kuud ja 1 päev parteitu Konstantin Pätsi viies valitsus

Kaarel Eenpalu teine valitsus

23 Paul Kogerman, 1920s.jpg Paul Nikolai Kogerman

(1891 – 1951)

12. oktoober 1939 21. juuni 1940 8 kuud ja 9 päeva parteitu Jüri Uluotsa valitsus

Eesti Omavalitsus[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Ametiaja pikkus Valitsus
Haridus- ja kohtudirektor
Hjalmar Mäe

(1901 – 1978)

15. september 1941 17. september 1944 3 aastat ja 2 päeva Eesti Omavalitsus

Vabariigi Valitsus eksiilis[muuda | muuda lähteteksti]

Pilt Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Ametiaja pikkus Valitsus
Haridusminister
- Arnold Susi 1938.jpg Arnold Susi

(1896 – 1968)

18. september 1944 12. jaanuar 1953 8 aastat, 3 kuud ja 25 päeva Otto Tiefi valitsus
- Gustav Suits.jpg Gustav Suits

(1883 – 1956) (ei astunud ametisse)

12. jaanuar 1953 23. mai 1956 3 aastat, 4 kuud ja 11 päeva Johannes Sikkari valitsus
- Elmar Järvesoo

(1909 – 1994)

1. märts 1964 8. märts 1971 7 aastat ja 7 päeva Tõnis Kindi valitsus
- Edgar Valter Saks

(1910 – 1984)

8. märts 1971 11. aprill 1984 13 aastat,  1 kuu ja 3 päeva Heinrich Marga valitsus
- Johan Ungerson

(1910 – 1991)

11. aprill 1984 20. november 1991 7 aastat, 7 kuud ja 9 päeva Heinrich Marga valitsus

Enno Penno valitsus

- Ivar Paljak

(1931 – 2021)

(kohusetäitja)

23. jaanuar 1992 15. september 1992 7 kuud ja 23 päeva Enno Penno valitsus

Eesti NSV[muuda | muuda lähteteksti]

Pilt Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Ametiaja pikkus
Haridusminister
1 Johannes Semper, 1930.jpg Johannes Semper

(1892 – 1970)

21. juuni 1940 25. august 1940 2 kuud ja 4 päeva
Hariduse rahvakomissar
2 Nigol Andresen.jpg Nigol Andresen

(1899 – 1985)

25. august 1940 20. juuni 1944 3 aastat, 9 kuud ja 26 päeva
3 Jüri Nuut 1928.jpg Jüri Nuut

(1892 – 1952)

20. juuni 1944 25. märts 1946 1 aasta, 9 kuud ja 5 päeva
Haridusminister
(3) Jüri Nuut 1928.jpg Jüri Nuut

(1892 – 1952)

25. märts 1946 29. juuni 1946 3 kuud ja 4 päeva
4 Arnold Raud

(1901 – 1962)

29. juuni 1946 22. august 1950 4 aastat,  1 kuu ja 24 päeva
5 Leonid Lentsman

(1912 – 1996)

22. august 1950 1. märts 1951 6 kuud ja 7 päeva
6 Voldemar Oja

(1894– 1989)

16. märts 1951 1. november 1958 7 aastat, 7 kuud ja 16 päeva
7 Arnold Green

(1920 – 2011)

1. november 1958 24. veebruar 1960 1 aasta, 3 kuud ja 23 päeva
8 Ferdinand Eisen

(1914 – 2000)

18. aprill 1960 22. juuli 1980 20 aastat, 3 kuud ja 4 päeva
9 Elsa Gretškina

(1932 – 2014)

22. juuli 1980 1. august 1988 8 aastat ja 10 päeva
Hariduskomitee esimees
10 Väino Rajangu

(s. 1945)

1. august 1988 28. detsember 1989 1 aasta, 4 kuud ja 27 päeva

1989–[muuda | muuda lähteteksti]

Pilt Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Ametiaja pikkus Partei Valitsus
Haridusminister
24 Rein Loik firmajuht 99.jpg Rein Loik

(s. 1950)

28. detsember 1989 21. oktoober 1992 2 aastat, 9 kuud ja 23 päeva parteitu Edgar Savisaare valitsus

Tiit Vähi esimene valitsus

25 RE Paul-Eerik Rummo.jpg Paul-Eerik Rummo

(s. 1942)

21. oktoober 1992 31. jaanuar 1993 3 kuud ja 10 päeva Eesti Liberaaldemokraatlik Partei Mart Laari esimene valitsus
Kultuuri- ja haridusminister
(25) RE Paul-Eerik Rummo.jpg Paul-Eerik Rummo

(s. 1942)

1. veebruar 1993 21. juuni 1994 1 aasta, 4 kuud ja 20 päeva Eesti Liberaaldemokraatlik Partei Mart Laari esimene valitsus
26 Peeter Olesk.jpg Peeter Olesk

(1953 – 2021)

21. juuni 1994 17. aprill 1995 9 kuud ja 27 päeva Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei Mart Laari esimene valitsus

Andres Tarandi valitsus

27 SDE Peeter Kreitzberg.jpg Peeter Kreitzberg

(1948 – 2011)

17. aprill 1995 6. november 1995 6 kuud ja 20 päeva Eesti Keskerakond Tiit Vähi teine valitsus
28 Jaak Aaviksoo.jpg Jaak Aaviksoo

(s. 1954)

6. november 1995 31. detsember 1995  1 kuu ja 25 päeva parteitu Tiit Vähi kolmas valitsus
Haridusminister
(28) Jaak Aaviksoo.jpg Jaak Aaviksoo

(s. 1954)

1. jaanuar 1996 30. november 1996 10 kuud ja 29 päeva parteitu Tiit Vähi kolmas valitsus
29 Rein Loik firmajuht 99.jpg Rein Loik

(s. 1950)

30. november 1996 17. märts 1997 3 kuud ja 15 päeva parteitu Tiit Vähi kolmas valitsus
30 Mait Klaassen 2010-2.jpg Mait Klaassen

(s. 1955)

17. märts 1997 25. märts 1999 2 aastat ja 8 päeva parteitu,

alates 1998 Koonderakond

Mart Siimanni valitsus
31 IRL Tõnis Lukas.jpg Tõnis Lukas

(s. 1962)

25. märts 1999 28. jaanuar 2002 2 aastat, 10 kuud ja 3 päeva Isamaaliit Mart Laari teine valitsus
32 KE Mailis Reps.jpg Mailis Rand

(s. 1975)

28. jaanuar 2002 31. detsember 2002 11 kuud ja 3 päeva Eesti Keskerakond Siim Kallase valitsus
Haridus- ja teadusminister
(32) KE Mailis Reps.jpg Mailis Rand

(s. 1975)

1. jaanuar 2003 10. aprill 2003 3 kuud ja 9 päeva Eesti Keskerakond Siim Kallase valitsus
33 Toivo Maimets.jpg Toivo Maimets

(s. 1957)

10. aprill 2003 13. aprill 2005 2 aastat ja 3 päeva Res Publica Juhan Partsi valitsus
34 KE Mailis Reps.jpg Mailis Reps

(s. 1975)

13. aprill 2005 5. aprill 2007 1 aasta, 11 kuud ja 23 päeva Eesti Keskerakond Andrus Ansipi esimene valitsus
35 IRL Tõnis Lukas.jpg Tõnis Lukas

(s. 1962)

5. aprill 2007 6. aprill 2011 4 aastat ja 1 päev Isamaa ja Res Publica Liit Andrus Ansipi teine valitsus
36 Jaak Aaviksoo.jpg Jaak Aaviksoo

(s. 1954)

6. aprill 2011 26. märts 2014 2 aastat, 11 kuud ja 20 päeva Isamaa ja Res Publica Liit Andrus Ansipi kolmas valitsus
37 Jevgeni Ossinovski.jpg Jevgeni Ossinovski

(s. 1986)

26. märts 2014 9. aprill 2015 1 aasta ja 14 päeva Sotsiaaldemokraatlik Erakond Taavi Rõivase esimene valitsus
38 Jürgen Ligi.jpg Jürgen Ligi

(s. 1959)

9. aprill 2015 12. september 2016 1 aasta, 5 kuud ja 3 päeva Eesti Reformierakond Taavi Rõivase teine valitsus
39 RK Maris Lauri.jpg Maris Lauri

(s. 1966)

12. september 2016 23. november 2016 2 kuud ja 11 päeva Eesti Reformierakond Taavi Rõivase teine valitsus
40 Mailis Reps 2017-05-25 (cropped).jpg Mailis Reps

(s. 1975)

23. november 2016 21. november 2020 3 aastat, 11 kuud ja 29 päeva Eesti Keskerakond Jüri Ratase esimene valitsus

Jüri Ratase teine valitsus

41 Jaak Aab (crop).jpg Jaak Aab

(s. 1960)

25. november 2020 26. jaanuar 2021 2 kuud ja 1 päev Eesti Keskerakond Jüri Ratase teine valitsus
42 Liina Kersna (crop).jpg Liina Kersna

(s. 1980)

26. jaanuar 2021 Ametis 11 kuud ja 30 päeva Eesti Reformierakond Kaja Kallase valitsus

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]