Rakvere: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: no:Rakvere
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: vi:Rakvere
110. rida: 110. rida:
[[fi:Rakvere]]
[[fi:Rakvere]]
[[sv:Rakvere]]
[[sv:Rakvere]]
[[vi:Rakvere]]
[[uk:Раквере]]
[[uk:Раквере]]
[[vo:Rakvere]]
[[vo:Rakvere]]

Redaktsioon: 26. oktoober 2010, kell 05:47

Rakvere

Pindala 10,64 km²
Elanikke 16 965 (01.09.2008)

EHAK-i kood 0663[1] Muuda Vikiandmetes
Koordinaadid 59° 21′ N, 26° 22′ E
Rakvere (Eesti)
Rakvere
Kaart

Rakvere linn (ajalooline nimi Tarvanpää; saksa keeles Wesenberg, vene Rakovor) on Lääne-Viru maakonna haldus-, majandus- ja kultuurikeskus.

Rakvere linnajaod: Kesklinn, Kondivalu, Lilleoru, Moonaküla, Palermo, Piira, Paemurru, Pagusoo, Roodevälja, Tammikualuse.

Linna pindalast moodustab 153 ha linnale kuuluv metsamaa.

Rakvere asub Põhja-Eestis Pandivere kõrgustiku põhjajalamil 20 km kaugusel Soome lahest.

Linna läbib Tallinna–Narva raudtee, linnast põhja poole jääb Tallinn–Narva maantee. Rakverest saab alguse Rakvere–Pärnu maantee. Kaugus Tallinnast on 98 km, Narvast 114 km, Tartust 126 km ja Peterburist 274 km.

Rakvere linn paikneb Eesti tingimustes kontinentaalse ja merelise kliima mõjupiirkonnas. Aasta keskmine sademete hulk on 750 mm ja lumikatte keskmine paksus 30–40 cm. Aasta keskmine õhutemperatuur on 4,5 °C, püsivad külmad algavad detsembris ja kestavad 80–90 päeva.

Rakvere ordulinnus

Rakvere kõige tähtsam vaatamisväärsus on mõjuvad ordulinnuse varemed.

Rakvere on linn alates 12. juunist 1302, kui ta sai Erik Menvedilt Lübecki linnaõiguse.

Sport

Rakveres on kaasaegne staadion ning 20. mail 2004. aastal avatud kaasaegne ja avamise hetkel Eesti suuruselt teine spordihall. Staadioni kõrval asub ka kergejõustikumaneež ja osalise katusega pealtvaatajate tribüün. Spordihallis on peale spordivõistluste võimalik korraldada ka messe, laatu ja kontserte.

Linna lõunaosas asuvas Palermo metsas on avatud tervisespordirada, kus talvel on ka suusarajad.

Edukaim korvpalliklubi on G4S Eesti korvpalli meistriliigas mängiv BC Rakvere Tarvas, edukaim võrkpalliklubi on Schenker Liigas osalev Võrkpalliklubi Rivaal / Rakvere Grossi Toidukaubad ning edukaim jalgpalliklubi on Eesti jalgpalli esiliigas mängiv Rakvere FC Flora.

Loodus

Linna läbib Soolikaoja.

Linna edelaosas asub Rakvere tammiku maastikukaitseala.

Haridus

Lääne-Viru maakonna keskusena on Rakveres arenenud koolide võrgustik, kus omandavad haridust enam kui 5500 last ja noort.

Rakveres tegutseb 8 kooli, neist 6 munitsipaalkooli — Rakvere Gümnaasium, Rakvere Reaalgümnaasium, Rakvere Vene Gümnaasium, Rakvere Linna Algkool, Rakvere Ametikool ja Rakvere Põhikool. Samuti tegutseb 2 erakooli — Rakvere Eragümnaasium ja Rakvere Lille Kool (toimetulekukool). Täiskasvanud saavad põhi- ja keskharidust omandada Rakvere Õhtukeskkoolis. Kõrgharidust annavad Tallinna Ülikooli Rakvere Kolledž ja Mainori Kõrgkooli Rakvere Õppekeskus. Linnas tegutseb muusikakool ja spordikool ning hulgaliselt huvikoole.

Ettevõtlus

Rakvere tööstussõlm hõlmab lisaks linna territooriumile ka Näpi küla ja Sõmeru alevikku. Töötleva tööstuse alal tegutsevate ettevõtete toodangu müük oli 2006. a u 3,0 miljardit krooni.Tähtsaimad on kohalikul toormel baseeruvad tööstusharud: toiduainete- ja puidutööstus. Toiduainete tööstuse toodangu müük oli u 1,5 mld krooni, sh Rakvere Lihakombinaat realiseeris 2006. a toodangut u 1,3 mld krooni eest. Sae- ja puidutööstus müüs toodangut u 0,9 mld krooni (suuremad ettevõtted AS JELD-WEN uksetehas ja AS-i Stora Enso Timber Näpi saeveski).

Nõrgalt on arenenud metalli-masina-aparaadi tööstus — toodangu müük 2006. a vaid u 0,1 mld krooni eest.

Rakvere külje all Roodevälja külas asub Eesti suurim lihatööstus, AS Rakvere Lihakombinaat,mis on Rakvere Lihakombinaat Grupp'i emaettevõte. Ettevõttes on edukalt ühendatud uus tehnoloogia nii seakasvatuses (as EKSEKO) kui lihatoodete valmistamises. Rakvere Lihakombinaadi toodanguks on liha ja lihast valmistoodete — keeduvorstide, viinerite, sardellide-grillvorstide, suitsutussaaduste, poolsuitsuvorstide, pihvide jm tootmine ja müük. Tooraineks kasutatakse sea-, veise- ja linnuliha. Grupi teised tootmisüksused paiknevad Viiratsi vallas ja Riias.

Vaata ka

Kirjandus

  • Rakvere õudsemad päevad. Uus Eesti, 2.–10. jaanuar 1936, nr. 2–9.

Välislingid