Jack Szostak

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Jack W. Szostak)
Jack Szostak
Sündinud 9. november 1952
London, Inglismaa
Teadlaskarjäär
Tegevusalad geneetika, biokeemia
Töökohad Harvardi meditsiinikool
Tunnustus Nobeli meditsiiniauhind (2009)

Jack William Szostak (sündinud 9. novembril 1952) [1] on Kanada-Ameerika [2] bioloog, Nobeli auhinna laureaat ja Harvardi meditsiinikooli geneetikaprofessor.[viide?]

Szostak on andnud märkimisväärse panuse geneetika valdkonda. Tema saavutus[viide?] aitas teadlastel kaardistada geenide asukohta imetajatel ja töötada välja tehnikaid geenidega manipuleerimiseks[viide?]. Tema uurimistulemused selles valdkonnas on olulised ka Inimese Genoomi Projekti jaoks. Koos Elizabeth Blackburni ja Carol Greideriga sai ta 2009. aastal Nobeli füsioloogia- või meditsiiniauhinna selle avastamise eest, kuidas telomeerid kromosoome kaitsevad.

Haridus ja noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Szostak kasvas üles Montréalis ja Ottawas. Kuigi Szostak ei oska poola keelt, teatas ta nädalalehele Wprost antud intervjuus, et mäletab oma Poola juuri. [3] Ta õppis Riverdale'i keskkoolis (Quebeci provintsis) ja lõpetas selle 15-aastaselt teadlaste preemiaga. [4] 19-aastaselt lõpetas ta McGilli Ülikoolis rakubioloogia eriala bakalaureusekraadiga. Ta sai doktorikraadi biokeemias Cornelli Ülikoolis. Seejärel asus ta tööle Harvardi meditsiinikoolis ning hakkas looma oma laborit Sidney Farberi vähiinstituudis. 1984. aastal värbas Howard Goodman ta Massachusettsi üldhaiglasse ja molekulaarbioloogia osakonda. Harvardi meditsiinikooli professoriks sai ta 1988. aastal.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Szostak oli abielus Terri-Lynn McCormickiga ja tal on kaks poega. [5] Tal on kaks õde: Carolyn Szostak ja Kathy Hysen. [6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Jack William Szostak. Bookrags.com. 02.11.2010. Vaadatud 24.12.2015.
  2. "The 2009 Nobel Prize in Physiology or Medicine - Press Release". Nobelprize.org. 05.10.2009. Vaadatud 24.12.2015.
  3. I want to get to know first steps of evolution - Interview with Jack Szostak (in Polish) "Moi pradziadowie wyemigrowali z Polski do USA. Ja urodziłem się w Londynie, a potem mieszkałem w Kanadzie. Niestety, nie mówię po polsku, ale chętnie przyznaje się do swoich polskich korzeni"( English translation: "My grandparents emigrated from Poland to the U.S.A. i was born in London, and then lived in Canada. Unfortunately, I do not speak Polish, but I eagerly confess to my Polish roots")
  4. "Jack W. Szostak - Biographical". The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009. Nobel Media. Vaadatud 12.01.2017.
  5. http://onthecoattailsofgiants.blogspot.co.uk Blog written by Szostak's wife describing their experience visiting Sweden to receive his Nobel Prize. vaadatud, 29.12.2017.
  6. http://yourlifemoments.ca/sitepages/obituary.asp?oid=992205 Obituary of Szostak's mother, with family details.