Nadine Gordimer

Allikas: Vikipeedia
Nadine Gordimer
Nadine Gordimer Göteborgi raamatumessil, 24. september 2010. Foto: Bengt Oberger
Sünniaeg 20. november 1923
Springs (Lõuna-Aafrika Liit)
Surmaaeg 13. juuli 2014 (90-aastaselt)
Johannesburg
Alma mater
Amet kirjanik, romaanikirjanik, lühijuttude kirjutaja
Lapsed Oriane
Autasud Nobeli kirjandusauhind, Bookeri auhind
Nadine Gordimer, David Grossman

Nadine Gordimer (20. november 1923 Springs13. juuli 2014 Johannesburg) oli Lõuna-Aafrika Vabariigi kirjanik, Nobeli kirjandusauhinna (1991) ja Bookeri auhinna (1974) laureaat.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Nadine sündis söekaevanduslinnas Springsis, mis asub Johannesburgi lähedal, Isidore ja Nan Gordimeri peres. Tema vanemad olid juudid; isa oli emigreerunud Leedust ja ema Londonist.

Hariduse sai ta katoliiklikust konvendikoolist. Seejärel õppis ta aasta Witwatersrandi Ülikoolis, kus kraadiõpe jäi pooleli. 1960. ja 1970. aastail õpetas ta mitmes Ameerika ülikoolis. Ta sekkus ka avalikult Lõuna-Aafrika poliitikasse, nõudes apartheidipoliitikast loobumist. Suur osa tema loomingust põhinebki moraalsetel ja psühholoogilistel rassipingetel, mis olid tema kodumaal levinud.

Tema esimene avaldatud teos oli lühijutt lastele, "The Quest for Seen Gold", mis ilmus 1937. aastal Children's Sunday Expressis.

Tema esimene lühijuttude raamat "Face to Face" avaldati 1949. aastal.

Tema esimene romaan, "The Lying Days", ilmus 1953. aastal.

Aastal 1954 abiellus Nadine kõrge reputatsiooniga kunstikaupleja Reinhold Cassireriga, kes asutas ettevõtte South African Sotheby's, hiljem asutas Reinhold oma galerii ja juhtis seda. Paaril sündis 1955. aastal poeg Hugo.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]