Põldrõigas

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Raphanus raphanistrum)
Põldrõigas

Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Õistaimed Magnoliophyta
Klass Kaheidulehelised Magnoliopsida
Selts Kapsalaadsed Brassicales
Sugukond Ristõielised Brassicaceae
Perekond Rõigas Raphanus
Liik Põldrõigas
Binaarne nimetus
Raphanus raphanistrum
L.
Õite ja viljadega taim

Põldrõigas (Raphanus raphanistrum) on õistaim, mis kuulub ristõieliste sugukonda. Arvatakse, et harilik redis pärineb põldrõikast.

Looduslikult esineb põldrõigast Lääne-Aasias ja Euroopas ning osaliselt ka Põhja-Aafrikas. Ta on levinud enamikus maailmajagudes ning paljudes kohtades, näiteks Austraalias, on võetud arvele kui invasiivne liik. Ta levib kiiresti ning kasvab sageli teeäärtes või mujal, kus maapind on tihenenud.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Põldrõigas on Eestis tavaline umbrohi[1], kes kasvab ühe- või kaheaastase taimena. Tal on üksik peajuur, mis sarnaneb redise omaga, kuid mitte samal määral paksenenud.

Lehed on piklik-elliptilised, juurekaelalt sulgjalt lõhestunud, varrel olevad lehed on lühemad ja terveservalised.

Vars on karvakestega, harunev ning kasvab 20–80 cm pikkuseks.

Õied sarnanevad merikapsa omadega (merikapsas kasvab Ameerikas samal alal, kuid tema vars on peenem ning vars ja lehed ei ole sukulentsed). Õiel on neli kroonlehte, 3–4 cm, värvus varieerub valgest lillakani (valkjaskollane violetsete soontega), harva heleoranžist kollaseni, sageli värvivarjunditega ühel kroonlehel. Tupplehed püstised, õiekrooni ligi hoidvad. Õitseb Eestis juunist oktoobrini, Inglismaal maist septembrini, Ameerikas juunist augustini[2].

Vili on lülikõder – kuni 8 omavahel ühenduses olevat kambrikest, igaühes 1 ümar või ovaalne seeme.

Taksonoomia[muuda | muuda lähteteksti]

Esimesena mainis seda taime Rootsi botaanik Carl von Linné teoses "Species plantarum" lk-l 669 aastal 1753.[3][4][5]

Sellel on 3 teadaolevat alamliiki:

  • Raphanus raphanistrum subsp. landra (Moretti ex DC.) Bonnier & Layens
  • Raphanus raphanistrum subsp. rostratus (DC.) Thell.
  • Raphanus raphanistrum subsp. sativus (L.) Domin[4]

Sageli aetakse teda segi valge sinepiga.

Põldrõika kollaseõieline vorm
Wild Radish in Behbahan
Põldrõigas Behbahanis

Taim levib Põhja-Aafrika parasvöötmepiirkondades, Euroopas ja osas Lääne-Aasiast.[5]

Levila[muuda | muuda lähteteksti]

Põldrõigast leidub Põhja-Aafrikas, Makaroneesias, Madeira saartel, Kanaari saartel, Alžeerias, Egiptuses, Liibüas, Marokos ja Tuneesias. Lääne-Aasias leidub teda Kaukaasias, Armeenias, Aserbaidžaanis, Küprosel, Gruusias, Iraanis, Iraagis, Iisraelis, Jordaanias, Liibanonis, Süürias ja Türgis. Ida-Euroopas Valgevenes,, Moldovas ja Ukrainas. Kesk-Euroopas kasvab ta Austrias, Belgias, Tšehhi Vabariigis, Saksamaal, Ungaris, Hollandis, Poolas, Slovakkias ja Šveitsis, Põhja-Euroopas Taanis, Eestis Soomes, Iirimaal, Leedus, Lätis, Norras, Rootsis ja Suurbritannias, Kagu-Euroopas Albaanias, Bosnias ja Hertsegoviinas, Bulgaarias, Horvaatias, Kreekas, Itaalias, Montenegros, Põhja-Makedoonias, Rumeenias, Serbias ja Sloveenias, Edela-Euroopas Prantsusmaal, Portugalis ja Hispaanias.[5]

Ökoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Põldrõika kõder

Taim on külmakindel ja isegi kõvad külmad katkestavad õitsemise ainult ajutiselt.

Austraalias peetakse teda paljudes piirkondades invasiivseks liigiks.[6] Kanadas on ta naturaliseerunud liik ja ristub mõnikord hariliku redisega. Ta on osutunud vastupidavaks mitmele herbitsiidile.[7][8] USA kaguosas on levinud kahvatukollane vorm ning mõnikord võtab see põllud täielikult üle isegi talvel. Taim on märkimisväärne õietolmu ja nektari allikas mitmesugustele tolmeldajatele, eriti mesilastele varakevade alguses.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eesti taimede määraja. Toimetaja Malle Leht. Tartu, EPMÜ ZBI, Eesti Loodusfoto, 1999. Lk 131
  2. [/eseis.ut.ee/efloora/TBA-loodus/species/7776.html "Raphanus raphanistrum L. - põldrõigas"]. KeyToNature. 2010. Vaadatud juuni 2019. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |vaadatud= (juhend); kontrolli parameetri |url= väärtust (juhend)
  3. "Brassicaceae Raphanus raphanistrum L." ipni.org. Vaadatud 8.11.2017.
  4. 4,0 4,1 "Raphanus raphanistrum L. is an accepted name". 23 March 2012. plantlist.org. Originaali arhiivikoopia seisuga 20.02.2023. Vaadatud 8.11.2017.
  5. 5,0 5,1 5,2 "Taxon: Raphanus raphanistrum L." ars-grin.gov. Vaadatud 8.11.2017.
  6. Peltzer, Sally. "Wild radish". Western Australia Department of Agriculture and Food. Vaadatud 10.11.2015.
  7. "Wild radish". Department of Primary Industries and Regional Development. 21 February 2019. Vaadatud juuni 2019. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |vaadatud= (juhend)
  8. Warwick, Suzanne I.; Francis, Ardath (3. veebruar 2005). "The biology of Canadian weeds. 132. Raphanus raphanistrum. L." Eastern Cereal and Oilseed Research Centre. Vaadatud 8.11.2017.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]