Nirvaana

Allikas: Vikipeedia

Nirvaana (sanskriti keeles nirvāṇa ‘vaibumine, kustumine’; paali keeles nibbāna;[1] tiibeti keeles mya ngan las ’das pa; hiina keeles 涅槃 niepan; jaapani keeles nehan) on budismis, hinduismis ja teistes india õpetustes täielik rahulolu ja vabanemine, teadvuse kõrgeim seisund, kui ollakse lõplikult lahkunud sündide ringkäigust ehk sansaarast. Budismis mõistetakse sansaaras kinni hoidvate tegurite all eelkõige meeleplekke, mis põhjustavad tegusid ja nende tagajärgi ning pidevat sündimist olemasolu valdkondades.

Buddha õpetuse kohaselt võib nirvaanasse jõuda virgumise ehk valgustumise kaudu. Hinduismis käsitletakse nirvaanat ühinemisena ülima jumalaga ja nirvaana sünonüümiks on mokša ehk vabanemine, kuhu võib jõuda ka jooga või askeesi kaudu.

'Nirvaana' oma sõna-sõnalises tähenduses ("ära puhutud") on ka tänapäeval kasutusel tavalise õlilambi või küünla leegi ära puhumisel, mil öeldakse, et selle leek "nirvaanastus" ehk "läks nirvaanasse". Indias võidakse öelda kuuma toidu kohta: "Ootame, kuni riis läheb nirvaanasse."[2] Nirvaana seostubki eelkõige haihtumise ja jahtumisega ning sellele vastanduvad tule ja kuumusega seotud mõisted.[3]

Nirvaanat iseloomustab ka mõiste ‘ülemaine’ (sanskriti keeles lokottara), kuna selles ei ole midagi maisele (sanskriti keeles laukika) olemasolule omast. Ühe etümoloogia kohaselt tähendavatki nirvaana sõna-sõnalt "mitte olemist".[4]

Erinevad nirvaanad[muuda | muuda lähteteksti]

Tehakse vahet kaht tüüpi nirvaana vahel. Esimest tüüpi on jäägiga nirvaana (sanskriti keeles sopadhiśeṣa), mis iseloomustab teadvuse kõrgeimasse seisundisse jõudnud isikut, kes ometi jätkab olemasolu sansaaras.

Teist tüüpi on jäägitu nirvaana (sanskriti keeles nirupadhiśeṣa) ehk täielik nirvaana (sanskriti keeles parinirvāṇa), parinirvaana, millesse eluajal nirvaanasse jõudnud olend (näiteks buddha) jõuab lõplikult maisest elust lahkudes.

Kõrgeima taseme bodhisattvad jõuavad teadvuseseisundisse, kus nad on võimelised minema nirvaanasse, kuid jäävad kaastunde tõttu sansaarasse, et tegutseda kõikide olendite hüvanguks.

Mahajaanas, eriti madhjamaka koolkonnas, väidetakse, et ülima tõe seisukohalt ei ole nirvaanal ja sansaaral vahet.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Sõna-sõnalt "ära puhutud", nagu õlilambi leek. – Richard Gombrich, Theravada Buddhism: A Social History from Ancient Benāres to Modern Colombo. Routledge.
  2. Goldstein, Joseph (2002), One Dharma: The Emerging Western Buddhism, HarperCollins, p. 158.
  3. Vrd Tulejutlus.
  4. Anthony Markwell. Vipassana day 8 afternoon lecture, 38:00
Käesolevas artiklis on kasutatud "Ida mõtteloo leksikoni" materjale.