Astmeskirik

Allikas: Vikipeedia
Astmeskirik
Joonis Eggenfeldeni Pühade Nikolause ja Stephanuse kirikust, milles põhja- ja lõunakülgedesse lisatud madalamad kabelilöövid muudavad kavatise viielööviliseks
Kesklöövi kõrgem sein Eggenfeldenis

Astmeskirik ehk astmikkirik (saksa keeles Stufenhalle, Staffelkirche) on hilisgooti kodakiriku tüüp, mille kesklööv on veidi kõrgem kui külglöövid, valgmik puudub ja kõiki lööve katab ühine kõrge viilkatus[1].

Võrdlus teiste kirikutüüpidega[muuda | muuda lähteteksti]

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Prantsusmaal Poitou romaanikas ilmub kõrgendatud kesklööviga ruumitüüp juba 11. sajandil, kusjuures kesklöövi katab seal silindervõlv, aga külglööve ristvõlvid. 1150. aastal valminud Poitiers' Notre-Dame-la-Grande on iseloomuliku näitena külglöövidest kõrgema kesklööviga[2].

15. sajandil ehitati eelkõige Frankimaal paljud kihelkonnakirikud astmeskirikutena. Ehitustüüp oli levinud mujalgi Kesk-Euroopas ja ka paljud Taani kihelkonnakirikud on seda tüüpi. Suured astmeskirikud on Ingolstadti toomkirik, Püha Stefanuse toomkirik Viinis ja Königsbergi toomkirik endisel Ida-Preisimaal. Lisatud kabelilöövid andsid mõnikord tulemuseks väliselt viieklöövilise kiriku, nagu on Eggenfeldeni kirik. Ka Prantsusmaa kõrggootikas leidus astmeskirikuid, nagu Poitiers' katedraal.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kunstileksikon. Eesti Klassikakirjastus, 2001
  2. Staffelhalle. - de-academic.com