Józef Rotblat

Allikas: Vikipeedia
Josef Rotblat (1944)

Józef Rotblat (4. november 1908 Varssavi31. august 2005 London) oli Poolas sündinud juudi päritolu füüsik, Nobeli rahuauhinna laureaat.

Tal oli kuus õde-venda, kellest kaks surid päris pisikesena. Ta sündis jõukas peres: tema isal Zygmuntil oli üle Poola tuntud tõllavabrik, lisaks kuulusid talle maavaldused ja ta aretas hobuseid. Jõukus lõppes Esimese maailmasõja puhkedes, kui piirid suleti ja Venemaa valitsus rekvireeris hobused. Lõpuks vanemad laostusid.

Pärast maailmasõja lõppu töötas Rotblat elektrikuna ja õppis füüsikat. Ta lõpetas Poola Vabaülikooli 1932 magistrikraadiga ja Varssavi ülikooli 1938 füüsikadoktorina. Ta töötas Varssavi Teadusliku Ühingu radioloogialabori kaastöölisena ja sai 1937 Poola Vabaülikooli aatomifüüsikainstituudi assistendiks.

Selle aja paiku abiellus ta Tola Gryniga, kellega tutvus 1930. Gryn õppis kirjandust.

Poolas korraldas ta eksperimente, millega tõestas, et tuumalõhustumise käigus vabaneb neutroneid. 1939. aasta algul ennustas ta, et suur hulk tuumi võib lõhustuda väga lühikese aja jooksul ja et selle käigus vabaneb märkimisväärne kogus energiat. Ta arvutas välja, et see protsess nõuab vähem kui mikrosekundi ja kujutab endast järelikult plahvatust.

James Chadwick, kes pälvis 1935 Nobeli füüsikaauhinna neutroni avastamise eest, kutsus Rotblati 1939 enda juurde Liverpooli ülikooli. Ta rajas sinna tsüklotroniks nimetatavat osakeste kiirendit, et uurida elementaarosakeste reaktsioone ja käitumist. Rotblat soovis sellise ka Varssavisse ehitada ja sellepärast võttis ettepaneku vastu. Kuid Inglismaale sõitis ta üksi, sest tal polnud raha, et naist kaasa võtta. Chadwick maksis talle poole suuremat palka.

Sama aasta suvel sõitis Rotblat Poola tagasi, et Tola endaga kaasa Inglismaale viia. Kuid kui augusti lõpus saabus lahkumise aeg, Tola haigestus ega saanud sõita. Ta pidi pärast tervenemist Józefile järele sõitma, aga vahepeal puhkes Teine maailmasõda ja Saksamaa okupeeris Poola. Piirid suleti ja Tola jäi lõksu. Józefi pingutused teda kolmandate riikide kaudu välismaale viia ei kandnud vilja ja holokausti ajal jäi Tola kadunuks. Józef Rotblat ei abiellunud enam kunagi.

Juba Poolas taipas Rotblat, et tuumareaktsiooni saab kasutada tuumapommi loomiseks. Esialgu ta ei soovinud selles suunas edasi töötada, aga kuuldes, et Saksamaa uurib samuti võimalust tuumapomm luua, otsustas ta jätkata. Tema hinnangul oli ainus võimalus vältida tuumasõda juhul, kui Saksamaa saab endale tuumarelva, valmistada see ka Suurbritannia jaoks, ja ta jätkas seetõttu koos Chadwickiga tööd pommi kallal.

1944. aasta algul ühendasid Suurbritannia ja USA tuumateadlased oma jõud Manhattani projektis. Üldiselt nõuti, et selleks peavad kõik projekti osalised olema kas USA või Suurbritannia kodakondsed. Rotblat keeldus kodakondsust vahetamast ja talle tehti erand.

Rotblat oli šokeeritud, kui ta sama aasta märtsis kuulis projekti juhti, USA kindralmajorit Leslie Grovesi ütlemas: "Muidugi, tegelik põhjus pommi valmistamiseks on Nõukogude Liidu allutamine." Ta ei soovinud teadust kasutada niisuguse hirmutava relva loomiseks ja aasta lõpul, kui oli selge, et Saksamaa ei suuda tuumarelva valmistada, palus ta luba projektist lahkuda. Ta oli ainus, kes lahkus Manhattani projektist eetiliste kaalutluste tõttu enne pommi valmimist, ehkki pärast tuumapommide viskamist Jaapanile 1945. aasta augustis tegi seda veel mõni.

Ameeriklased kahtlustasid, et Rotblat on potentsiaalne spioon, kes soovib põgeneda pärast sõja lõppu Poola kaudu NSV Liitu ja oma teadmised nõukogude teadlastele edasi anda. Fabritseeritud süüdistuste tõttu ei lubatud tal USA-sse tagasi pöörduda enne 1964. aastat.

Rotblat uskus, et teadlased peavad alati arvestama oma teadustöö tagajärgedega. Tema sõnul lasub teadlastel moraalne vastutus ja selle tõttu peaksid kõik teadlased andma mingi sedasorti vande, nagu arstidel on Hippokratese vanne. Temast sai seetõttu tuumarelvastuse võidujooksu vastu ja pingelõdvenduse eest võitlemise liider. 1957 korraldas ta esimese Pugwashi konverentsi ja jätkas tööd selles võrgustikus kuni surmani. Esialgu nägi Suurbritannia valitsus pingelõdvendust ohtliku poliitika ja järeleandmisena NSV Liidu ees, sest Rotblat propageeris suhete loomist sotsialismimaade teadlastega.

Pugwashi konverentside presidendina esitas Rotblat 19882004 igal aastal Nobeli rahuauhinnale kandideerima Iisraeli tuumatehniku Mordechai Vanunu, kes oli Suurbritannia ajakirjandusele paljastanud Iisraeli tuumaprogrammi ulatuse ja mõistetud seetõttu Iisraelis 18 aastaks vangi, sealhulgas 11 aastaks üksikvangistusse.

1960. aastatel valitsus leebus ja andis 1965. aastal Rotblatile Briti impeeriumi ordu komandöri tiitli. 1998 löödi ta rüütliks: ta pälvis Püha Miikaeli ja Püha Jüri ordeni suurrüütli risti.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]