Wangari Maathai

Allikas: Vikipeedia
Wangari Maathai (2001)

Wangari Muta Maathai (1. aprill 1940 Ihithe, Nyeri ringkond25. september 2011 Nairobi) oli Keenia keskkonna- ja ühiskonnaaktivist, Nobeli rahuauhinna laureaat (2004).

Ta kuulus Keenia suurima rahva kikujude hulka.

Maathai asutas 1987. aastal Keenia Mazingira Roheliste Partei. Ta oli ülemaailmse puude istutamise ja kasvatamise üks tulisemaid eestvedajaid.

2003. aasta jaanuarist kuni 2005. aasta novembrini oli ta president Mwai Kibaki valitsuses keskkonna- ja loodusvarade abiminister.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ta sai hea hariduse kloostrikoolis ning õppis USA-s ja Saksamaal bioloogiat. Aastal 1971 sai ta esimese Keenia päritolu naisena doktorikraadi (Nairobi Ülikoolist). Samal aastal sai temast selle ülikooli esimene veterinaaranatoomia professor.

Aastal 1977 kutsus ta ellu rohelise vöö liikumise, milles osalejad rajasid paljudes Aafrika maades puukoole ja istutasid puid kaitseks erosiooni eest.

Temast sai Keenia naisliikumise käilakuju. Ta oli 1981–1987 organisatsiooni National Council of Women in Kenya president ja hiljemgi selle eestseisuse liige.

Maathaid, kes vastustas president Daniel arap Moid, vangistati ja piinati 1990ndatel korduvalt. Ka Amnesty International astus korduvalt tema vastu välja.

Aastal 1997 kandideeris Waathai edutult parlamendiliikmeks ja presidendiks. Aastal 2002 valiti ta Rahvusliku Vikerkaarekoalitsiooni kandidaadina Keenia parlamenti. Uus Keenia president Mwai Kibaki nimetas Maathai keskkonnakaitse aseministriks.

Waathai tegeles ka globaalse soojenemise ja kliimaõigluse probleemidega. Ta oli Rooma Klubi liige.

Ta suri emakavähi opereerimisel tekkinud tüsistustesse.

Wangari Maathai järgi on saanud nime Keenias elav haruldane kiil Maathai pikkjalg (Notogomphus maathaiae).

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

  • The Green Belt Movement, 1988
  • Replenishing the Earth, 2010

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Wangaril sündisid lapsed Waweru, Wanjira ja Muta.

1980. aastal laskis abikaasa end temast lahutada, sest naine olevat "liiga haritud, liiga tugev, liiga edukas, liiga isepäine ja liiga raskesti kontrollitav".