Venemaa eestlased: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
46. rida: 46. rida:


===Eesti kommunistide organisatsioonid===
===Eesti kommunistide organisatsioonid===
Eesti sotsiaaldemokraatlik ja seejärel bolševistlik liikumine oli oma moodustumisest saadik tõmbekeskuse VSDTP Peterburi organisatsiooni mõju all ja iseseisev Eestimaa kommunistliku partei organisatsioon puudus, kuni 1920. aastani, mil pärast [[Eesti Vabadussõda|Eesti Vabadussõja]] lõppu moodustati iseseisev illegaalne [[Eestimaa Kommunistlik Partei]] Eestis. Kuni 1920. aastani tegutsesid Eesti kommunistid VK(b)P ja ÜK(b)P sektsioonidena piirkondlike parteiorganisatsioonide koosseisus ja organisatsioonide juhtorganiks oli VK(b)P ja [[ÜK(b)P Eesti Osakondade Keskkomitee]].
Eesti sotsiaaldemokraatlik ja seejärel bolševistlik liikumine oli oma moodustumisest saadik tõmbekeskuse VSDTP Peterburi organisatsiooni mõju all ja iseseisev Eestimaa kommunistliku partei organisatsioon puudus, kuni 1920. aastani, mil pärast [[Eesti Vabadussõda|Eesti Vabadussõja]] lõppu moodustati iseseisev illegaalne [[Eestimaa Kommunistlik Partei]] Eestis. Kuni 1920. aastani tegutsesid Eesti kommunistid VK(b)P ja ÜK(b)P sektsioonidena piirkondlike parteiorganisatsioonide koosseisus ja organisatsioonide juhtorganiks oli [[VK(b)P Eesti Osakondade Keskkomitee]].
;1918-1920
* '''Venemaa Kommunistliku (bolševike) Partei KK''' Eesti Osakondade (sektsioonide) Keskkomitee;
**[[VK(b)P Petrogradi kubermangukomitee]] [[VK(b)P Petrogradi kubermangukomitee Eesti sektsioon|Eesti sektsioon]];
***VK(b)P Petrogradi kubermangukomitee Eesti sektsioon|Eesti sektsiooni kirjastus, mis andis Petrogradis välja ajalehte [[Edasi (ajaleht, 1917)|Edasi]]
**[[VK(b)P KK|VK(b)P KK]] [[VK(b)P KK Siberi büroo|Siberi büroo]] juures asuv Eesti sektsioon (''Эстонская секция при Сиббюро ЦК РКП(б)''), (''Эстонская секция Омского губкома РКП(б)'');
*'''[[EKP KK]]''' [[Eestimaa Kommunistliku Partei KK Venemaa Büroo|Venemaa büroo]] ehk Välismaa Büroo, Petrogradis. VB ülesanne oli sidepidamine Eestis illegaalselt tegutsevate kommunistidega, kaadri ettevalmistamine illegaalseks tööks Eestis ja kommunistliku kirjanduse väljaandmine (ajaleht [[Edasi (Leningradi ajaleht)|Edasi]]).


==Eesti Vabadussõda==
==Eesti Vabadussõda==

Redaktsioon: 13. aprill 2012, kell 10:55

Venemaa keisririik 1886. aasta piirides

Artikkel Eestlased Venemaal annab ülevaate kahe naaberriigi, Eesti ja Venemaa, vahel toimunud elanikkonna rahumeelsest ja ka sunnitud ümberasumisest ja eestimaalaste (väliseestlaste) tegevusest Venemaal ja Nõukogude Liidus läbi aegade.

Ajalooliste sidemete alguseks võib lugeda Venemaa territooriumil esmaste riiklike moodustustiste tekkimist: Pihkva vürstiriik, Novgorodi vabariik ja Kiievi-Vene suurvürstiriik ja eesti alade ühendamist Rooma paavstile alluvate piiskoppide ja paavstile formaalselt alluva Mõõgavendade ordu poolt 13. sajandil.

"Keisri ihuarsti dr. Philipp Karelli portree", Johann Köler 1886
Johann Köler – autoportree (1859)
Jaani kirik XX sajandi alguses

Eestlased Peterburis

Eestimaaga piirneva Peterburi piirkonnaga, kui suurlinna ja kultuurikeskusega olid eestlastele eriti tihedad sidemed. Pärisorjuse tõttu puudus eestlastel võimalus lahkuda iseseisvalt elukohtadest enne 1816. aasta talurahvaseadust. Üldjuhul Peterburis lihttöid (kutsarid ja teenrid ja majateenijated) tegevate eestlaste kõrval on silmapaistvamad eesti päritoluga isikud, patriootlikud haritlased: Philipp Karell, Johann Köler, Friedrich Nikolai Russow, kellest 1850. aastate lõpul tekkis nn. Rahvasõprade ehk Peterburi patriootide ring, tänu kellele jõudis 1862 Peterburi naasnud ja rühma liidriks tõusnud Johann Köleri eestvedamisel Eesti talurahva hulgas tekkinud sotsiaalmajanduslik liikumine oma palvekirjadega ka Venemaa keisri ette.

Massilise Peterburi koloonia organiseerumise alguseks võib pidada esimese eestlaste organisatsiooni Püha Johannese ehk Peterburi Jaani koguduse rajamist 1839. aastal. Enne oma kiriku ehitamist kasutas eesti kogudus Kolomna linnaosas Dronjannõi põiktänavas (Дровянный переулок) asunud hoonet kirikuhoonena. 1844. avati pastor Cornelius Laalandi eestvõttel 4-klassilise eesti algkool ja ehitati kogudusele aastatel 1859/1860 Peterburi Jaani kirik, mis kujunes eestlaste identiteedi põhiliseks aluseks Peterburis. Kiriku eesti koguduse arv oli ca 24 000.

Peterburi eestlaste ca 5000 pealisena loendatud koloonia hakkas vähehaaval kasvama 1860.-ndatel ja kasv hoogustus järgnevatel aastakümnetel seoses Venemaa ja eelkõige Peterburi tööstusliku arenguga (Balti raudtee ehitamisega Peterburini ja linnas tööstuse arenguga, mis vajas töölisi (Putilovi tehas, Peterburi Balti laevatehas[1](ru),Uus Admiraliteedi laevatehas[2] jne)).

Pärast keiser Aleksander III poolt Läänemere provintsides alustatud venestamist omandasid eestlased tänu ministeeriumikoolides omandatud vene keele oskusele võimaluse jätkata haridusteed kõigis Venemaa kõrgkoolides, kuid suurem arv eesti üliõpilasi jätkas siiski õpinguid eestilähedases Peterburis. Eestlaste õppimise ja järgneva erialase töö leidmine oli piiratud saksa valitseva rüütelkonna poolt. Eesti ülipilaste poolt asutati ärkamisajal Peterburi Eesti Üliõpilaste Selts (1880) ja eesti kogukonna poolt Eesti Heategev Selts (1880), Karskusselts "Ustavus, Peterburi spordiselts "Kalev", hiljem ka eestikeelne ajaleht Peterburi Teataja (1909).

Rahvaloenduse andmetel elas Peterburis 1890. aastal 7431 ja 1897. aastal 12238 eestlast, 1884. aastal kuulus Jaani kogudusse ca 11000 liiget, kuid nende hulka kuulusid ka perifeersete asunduste elanikud. 22. augustil 1884. aasta “Eesti Postimehe” andmetel elas Peterburis koguni 45-50000, ja teistel andmetel elas seal ca 50000 eestlast ka 1908 ja 1917 aastal. Võib arvata et suur osa eestlasi elas Peterburis end arvele võtmata, kusjuures eestlaste arv kasvas põhiliselt 20. sajandi alguses. Enne I maailmasõda pidi eestlasi seal olema oluliselt üle 50000 elaniku[3][4].

1894. aastal tekkis Peterburi Kolomna linnaossa ka eestikeelne õigeusu kogudus, mille eesotsas oli preester Paul Kulbusch, kellele ehitati 1903–1904 Püha Issidori Kirik.

Peterburis tegutsesid 20. sajandi alguses eesti haritlased: Peeter Hellat, Arthur Lossmann, Ludvig Puusepp, August Timus, Amandus Adamson, Hans Kuusik, August Vallner, Ottomar Maddison.

1926. aasta rahvaloenduse ajal asus Petrogradi oblastis - (Luga rajoonis, Oranienbaumi rajoonis, Jamburgi rajoonis, kus oli ligi 130 kolhoosi u 22 000 eesti rahvusest elanikku[5].


Parema elu ja töö otsinguil ning maapuuduse tõttu (1/3 talurahvast oli maata) rändasid eestlased massiliselt välja Ameerikasse ja Venemaa sisekubermangudesse ning Siberisse, kuhu aktiivne ümberasumine algas pärast 1861. aasta Stolõpini reforme.

1917. aastal elas väljaspool Eestit viiendik eestlastest (250 000), neist Petrogradis 50 000; 40% kõrgharidusega eestlastest töötas Venemaal. Venemaa Siberi osas elas ligi 40 000 eestlast, kes olid sinna asunud nii Stolõpini reformide käigus uute maade asustamise, kui ka Venemaa Keisririigi karistuspoliitika tulemusena, mille käigus oli saadetud Siberi kubermangudesse halduskorras ning kriminaalkuritegude eest asumisele[6].

 Pikemalt artiklis Eesti külad Venemaal
 Pikemalt artiklis Eestlased Krimmis

Eestimaa ühendamine ja autonoomianõuded

 Pikemalt artiklis Eestlaste demonstratsioon Petrogradis

Eestlased Venemaa revolutsioonides ja kodusõjas

Eesti kommunistid emigratsioonis

 Pikemalt artiklis Eesti kommunistliku liikumise ajalugu

Eesti kommunistide organisatsioonid

Eesti sotsiaaldemokraatlik ja seejärel bolševistlik liikumine oli oma moodustumisest saadik tõmbekeskuse VSDTP Peterburi organisatsiooni mõju all ja iseseisev Eestimaa kommunistliku partei organisatsioon puudus, kuni 1920. aastani, mil pärast Eesti Vabadussõja lõppu moodustati iseseisev illegaalne Eestimaa Kommunistlik Partei Eestis. Kuni 1920. aastani tegutsesid Eesti kommunistid VK(b)P ja ÜK(b)P sektsioonidena piirkondlike parteiorganisatsioonide koosseisus ja organisatsioonide juhtorganiks oli VK(b)P Eesti Osakondade Keskkomitee.

Eesti Vabadussõda

 Pikemalt artiklis Eesti Vabadussõda

Eesti punaste kütivägede osalus Vene kodusõjas

 Pikemalt artiklis Eesti kütiväed

Opteerumine Venemaalt

Pärast Eesti Vabadussõda Nõukogude Venemaa ja Eesti Vabariigi vahel sõlmitud Tartu rahulepingu sõlmimist ning kodakondsuse valikut puudutava kokkuleppe alusel said Eestisse opteerumise ehk Eesti kodakondsuse valimise võimaluse varem Venemaa Keisririiki rännanud ning Esimese maailmasõja ning Vene kodusõja ajal Venemaale sattunud eestimaa päritoluga elanikud. Aastatel 1920 –1923 opteerus Eestisse ligi 40 000 inimest (37578-1920. aastal - 14909, 1921. aastal - 15866, 1922. aastal - 5380 ja 1923. aastal - 1423 inimest[9])

Kontrolli-opteerimiskomisjoni osakond töötas Petrogradis 1922. aasta sügiseni.

Repressioonid rahvusvähemuste vastu

1937-1938 toimunud NSV Liidu nomenklatuuri vastu suunatud repressioonide kõrgpunktis, võeti teiste vähemusrahvuste vastu suunatud direktiivide seas ka NKVD direktiiv repressioonide kohta NSV Liidus elavate eestlaste vastu

  • 14. detsembril 1937. "Eesti liinis" mõisteti süüdi 9735 ja neist maha lasti 7998 inimest[10].
  • 24. juunil 1938 NSV Liidu Kaitse Rahvakomissariaadi määrus kõigi mittevene päritolu (sakslased, eestlased, lätlased, leedulased, soomlased, rumeenlased, korealased jt.) sõjaväelaste vallandamiseks armeest.

1941. aasta juuniküüditamine

 Pikemalt artiklis juuniküüditamine

Venemaa eestlased Eesti NSV-s

 Pikemalt artiklis juunipööre
 Pikemalt artiklis Venemaa eestlased, jeestlased

Venemaa eestlased Teises maailmasõjas

1941. aasta lõpus vallutasid saksa väed II maailmasõja käigus Narva taguse Leningradi oblasti ning viisid seal asuvate eestlaste, soomlaste ja teiste soome-ugri rahvaste registreerimise ja moodustati Julgeolekupolitsei ja SD registreerimiskomisjon Ingerimaal[19], kus võisid end ümberasumiseks Eestisse arvele võtta eesti ja ingeri soost elanikud. Detsembrist 1941 kuni märtsini 1942 registreeriti kokku 81 218 inimest, neist: eestlasi 12 590 ja soomlasi (ingerlast) 65 241, kellest enamik evakueerus Eestisse nende jaoks ajutiselt sisse seatud Paldiski-Klooga-Põllküla piirkonna karantiinilaagrisse ja ingerlased sealt hiljem Paldiski sadama kaudu Soome. Kuid pärast II maailmasõja lõppu nõudis NSV Liit lahkunute "repatreerimist" ning 1944. ja 1945. aastal ligi oli Soome sunnitud 57 000 inimest saatma tagasi Nõukogude Liitu.

1949. aasta märtsiküüditamine

 Pikemalt artiklis märtsiküüditamine

Eestlased Venemaal XXI sajandil

Kirjandus

  • Jüri Meomuttel: Eesti asunikud laialises Wene riigis. Tartu: Postimees, 1900, Andmed ESTERis
  • August Nigol: Eesti asundused ja asupaigad Wenemaal. Tartu: Eesti Kirjastuse-Ühisuse "Postimehe" trükk, 1918
  • llmar Arens: Eestluse tekkest Peipsi taga ning ta hävitamisest kommunistliku režiimi ajal 1917-1941. / Eesti riik ja rahvas Teises Maailmasõjas 6. Stockholm, EMP, 1958
  • Маамяги, Виктор Андреевич:. Эстонские поселенцы в СССР : (1917-1940 годы)., Таллинн : Ээсти раамат, 1976
  • Viktor Maamägi: Uut elu ehitamas : Eesti vähemusrahvus NSV Liidus (1917-1940)., Tallinn : Eesti Raamat, 1980
  • Маамяги, В.А.: "Эстонцы в СССР 1917-1940 гг." Москва : Наука, 1990. ISBN 5020100331

Välislingid

Viited

  1. Балтийский завод
  2. Новое Адмиралтейство
  3. Eestlastest elanikkond 19.sajandi lõpul
  4. Эстонцы-лютеране в России
  5. Мы сражались плечом к плечу
  6. ОПТАЦИОННАЯ КАМПАНИЯ И ЭВАКУАЦИЯ ГРАЖДАН ПРИБАЛТИЙСКИХ ГОСУДАРСТВ НА ИСТОРИЧЕСКУЮ РОДИНУ В НАЧАЛЕ 1920-Х ГОДОВИ.В. Лоткин
  7. Революции профессионал
  8. История Запорожья
  9. Маамяги В.А. Эстонские поселенцы в СССР (1917-1940 гг.) / В.А. Маамяги. - Таллин, 1977. - С.211.
  10. [1]
  11. Aрно-Тоомас Пихлак: «Наконец 23 апреля 1958 года я высвободился из сетей КГБ, в которых находился 16 лет и 10 месяцев – с 14-летнего возраста»
  12. СПИСОК ГРАЖДАН, РАССТРЕЛЯННЫХ В НОЯБРЕ 1937 ГОДА В ЛЕНИНГРАДЕ И ВПОСЛЕДСТВИИ РЕАБИЛИТИРОВАННЫХ
  13. Л. ЗАКОВСКИЙ — О некоторых методах и приемах иностранных разведывательных органов и их троцкистско-бухаринской агентуры — Троцкисты и правые—шпионско-диверсионная агентура фашизма
  14. СПИСОК ГРАЖДАН, РАССТРЕЛЯННЫХ В НОЯБРЕ 1937 ГОДА В ЛЕНИНГРАДЕ И ВПОСЛЕДСТВИИ РЕАБИЛИТИРОВАННЫХ
  15. Антон Гансович Ведру (парт, псевдоним Рауд), член ЦК Компартии Эстонии, член КПСС с 1917 года, делегат 3-х первых съездов КПЭ
  16. Aadu Must, Eestlased ja suur terror, Postimees, 1.03.2008
  17. Raimu Hanson, Stalinlik veretöö: Leningradis piinles enne surma mitu tuhat eestlast, Postimees, Arvamus, 9.01.2012
  18. [http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/edgar-savisaar-malestas-nkvd-veresauna-ohvreid.d?id=34446437 Edgar Savisaar mälestas NKVD veresauna ohvreid, www.DELFI.ee, 31. oktoober 2010
  19. Tiit Noormets, Eestlaste ja teiste rahvusvähemuste ümberasustamine Loode-Venemaalt Saksa okupatsiooni ajal 1942–1943