The Fame

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel pajatab Lady Gaga muusikakonservist, teiste tähenduste kohta vaata Fame

The Fame
Lady Gaga stuudioalbum
Välja antud 19. august 2008
Salvestatud 2008. aastal Ameerika Ühendriikides
Stiil popmuusika, elektrooniline, tantsumuusika
Pikkus 59:35
Plaadifirma Universal, Interscope, Cherrytree, Streamline, Kon Live
Produtsent Vincent Herbert, Rob Fusari, Bilal Hajii, Martin Kierszenbaum, KNS Productions, RedOne, Space Cowboy
Professionaalsed arvustused
  • Allmusic 4.5/54.5/54.5/54.5/54.5/5[1]
  • BBC Online (Positiivne)[2]
  • The Boston Globe (Positiivne)[3]
  • Entertainment Weekly (B-) [4]
  • The Guardian 3/53/53/53/5 stars3/5 stars [5]
  • Houston Chronicle 2/42/42/4 stars2/4 stars [6]
  • The Phoenix 3/43/43/43/4 stars [7]
  • PopMatters 7/107/107/107/107/107/107/107/10 stars7/10 stars7/10 stars [8]
  • Slant Magazine 2.5/52.5/52.5/52.5/5 stars2.5/5 stars [9]
  • Washington Post 3.5/53.5/53.5/53.5/53.5/5 stars [10]
Lady Gaga kronoloogia
"The Fame"
(2008)
"The Fame Monster"
(2009)
Singlid albumilt "The Fame"
  1. "Just Dance"
    Välja antud: 8. aprill 2008
  2. "Poker Face"
    Välja antud: 23. september 2008
  3. "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)"
    Välja antud: 13. detsember 2008
  4. "LoveGame"
    Välja antud: 24. märts 2009
  5. "Paparazzi"
    Välja antud: 6. juuli 2009

"The Fame" (eesti keeles 'kuulsus') on ameerika laulja Lady Gaga debüütalbum, mille andis 19. augustil 2008 välja Interscope Records.

Albumil olevate laulude põhiteemaks on see, kuidas igaüks saab tunda end kuulsana. Laulud on inspireeritud Gaga armastusest kuulsuse vastu üldiselt ning räägivad rikaste ja kuulsate elustiili intriigidest.

Muusikaliselt on album inspireeritud 1980. aastate sündipopist, mis on sulandatud kokku tänapäeva tantsumuusikaga. Albumit koostades töötas Gaga erinevate produtsentidega, nendest kõige enam RedOne'i, Martin Kierszenbaumi ja Rob Fusariga.

Album kogus enamasti positiivseid arvustusi, milles kriitikud kommenteerisid Gaga suutlikkust leida väga häid ja meeldejäävaid meloodilisi lahendusi ning võrdlesid tema vokaalset võimekust selliste artistidega nagu näiteks Gwen Stefani. Album tõusis edetabelite tippu sellistes riikides nagu Suurbritannia, Kanada ja Iirimaa. Ameerika Ühendriikide edetabelis "Billboard 200" saavutas album 4. koha ja jõudis tippu Billboardi elektroonilise muusika albumite edetabelis. Lady Gaga debüütalbumit on maailmas ostetud üle kaheksa miljoni eksemplari.

Albumi kaks esimest singlit "Just Dance" ja "Poker Face" olid rahvusvahelised hitid. "Just Dance" jõudis edetabelite tippu rohkem kui kuues riigis, sh edetabelisse "Billboard Hot 100" Ameerika Ühendriikides. "Poker Face" vallutas edetabelid peaaegu kõigil maailma põhilistel muusikaturgudel. Albumilt avaldati veel singlid "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)", "LoveGame" ja "Paparazzi". Gaga reklaamis oma albumit esinedes oma lugudega sadu kordi, sealhulgas tema esimene turnee "The Fame Ball", kus ta oli peaesineja.

2. detsembril 2009 esitati "The Fame" parima elektroonilise muusika/tantsumuusika albumi ja aasta albumi kategooriate nominendiks 52. Grammy auhindadele.

Kirjutamine ja areng[muuda | muuda lähteteksti]

Rääkides albumi pealkirjast ja kontseptsioonist, põhjendas Gaga: ""The Fame" on sellest, kuidas igaüks saab tunda end kuulsana. [...] Popkultuur on kunst. See ei tee sind lahedaks, kui sa vihkad popkultuuri, seega ma võtsin selle omaks ja te kuulete sellest terves albumis. Aga see on jagatav kuulsus. Ma tahan kutsuda teid kõiki peole. Ma tahan, et inimesed saaksid osa sellest elustiilist."[11]

Intervjuus Briti MTV-le märkis Gaga, et ta on töötanud selle albumi kallal kaks ja pool aastat. Ning pool albumist valmis 2008. aasta jaanuari esimesel nädalal. Lisaks sõnade kirjutamisele on Gaga töötanud koos RedOne'iga ka viiside ja süntesaatoritausta kallal.

Gaga sõnul on albumi esimene singel "Just Dance" rõõmuküllane laul, mis läheb eelkõige peale inimestele, kes läbivad parajasti elus raskeid aegu.

Laul "LoveGame" oli inspireeritud ühes ööklubis tekkinud seksuaalsest ihast võõra mehe vastu, kellele ta ütles "I wanna ride on your disco stick" ("Ma tahan ratsutada su diskopulgal"). Ta kirjutas laulu selle situatsiooni põhjal valmis nelja minutiga.[12]

Laulule "Paparazzi" vastab mitu tähendust või tagamõtet. Oma intervjuus about.com'ile väitis Gaga, et see laul on inspireeritud tema katsumustest ja näljast kuulsuse ning armastuse vastu. Tegu on armastuslauluga, mis räägib meedia ahvatlemisest ja küsib, kas keegi saab omada korraga kuulsust ja armastust.

"Poker Face" oli inspireeritud Gaga poiss-sõpradest, kes nautisid hasartmänge ning lisaks rääkis tema isiklikest biseksuaalsusest tulenevatest kogemustest; mehega vahekorras olles tekkinud fantaasiatest naiste vastu. "Boys, Boys, Boys" oli inspireeritud sarnase nimega Motley Crue laulust "Girls, Girls, Girls". Gaga põhjendas seda, et tahtis luua loost naiste versiooni, mis meeldiks ka rokkaritele. "Beautiful, Dirty, Rich" võttis kokku tema eneseleidmise aja; elu New Yorgi kaguosas, narkootikumid ja peod. "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)" rääkis lahkuminemisest ning kellegi uue leidmisest. "Brown Eyes" oli inspireeritud bändist Queen. Gaga sõnul on selle näol tegemist kõige enam haavatanud sisuga laul terves albumis.

Oma intervjuus MTV-ga, püüdis Gaga rohkem selgeks teha selle, mis on albumi idee, mis teda inspireeris ja millised visioonid tal olid seoses albumiga. Ta uskus, et kõige tähtsam asi, mis puudub kaasaegses popmuusikas on kombinatsioon artisti visuaalsest kuvandist ja muusikast. Gaga, kes toob oma esinemistesse alati palju teatraalsust, lootis et inimesed märkavad tema esinemiskunsti, mida ta püüdis taas rahva ette tuua selle albumiga.

Tulemused edetabelites[muuda | muuda lähteteksti]

Gaga esitamas "Just Dance'i" turneel "The Fame Ball Tour"

Ameerika Ühendriikide edetabelis "Billboard 200" debüteeris album 15. novembril 2008 24 000 müüdud eksemplariga 17. kohal. Pärast pikka kõikumist edetabelis tõusis album 7. märtsil 2009 kümnendale kohale. Kõrgeim koht, mis "The Fame" selles edetabelis saavutanud on, on neljas koht. Lisaks jõudis album "Billboardi" elektroonilise muusika albumite edetabeli tippu. Esikohal oli "The Fame" kokku üle 40 nädala. 7. mail 2009 andis Ameerika Plaaditööstuse Assotsiatsiooni albumile plaatinaplaadi tiitli. Ameerika Ühendriikides on "The Fame'i" müüdud umbes kaks miljonit eksemplari. Kanadas jõudis album müüginumbritega edetabelite tippu ning on Kanada Plaaditööstuse Assotsiatsioonilt saanud kolmekordse plaatinaplaadi tiitli.

Uus-Meremaal debüteeris album kuuendal kohal, jõudis edetabelite tippu ja sai kahekordseks plaatinaplaadiks. Kolmekordse plaatinaplaadi tiitliga autasustas plaati Austraalia Plaaditööstuse Assotsiatsioon. "The Fame" debüteeris Suurbritannias kolmandal kohal. Pärast kümmet nädalat esikümnes saavutas album esikoha, lükates tipust Ronan Keatingu albumi "Songs for My Mother". "The Fame" oli müüduim album neli nädalat järjest. Iirimaal album debüteeris edetabelites kaheksandal kohal ning oma viiendal nädalal vallutas edetabelite tipud ning hoidis oma positsiooni kaks nädalat järjest. "The Fame" jõudis Euroopa Top 100 albumite edetabelis ja Austria albumimüügi edetabelis neljandale kohale. Album oli 20 müüduima albumi hulgas Belgias, Tšehhis, Taanis, Soomes, Saksamaal, Kreekas, Ungaris, Itaalias, Hollandis, Norras, Poolas, Venemaal ja Šveitsis. Üle maailma on albumit müüdud rohkem kui kaheksa miljonit eksemplari.

Singlid[muuda | muuda lähteteksti]

Lady Gaga esitamas "Poker Face'i" turneel "The Fame Ball Tour"

"Just Dance" anti digitaalselt albumi esiksinglina välja 17. juunil 2008. Laul kriitikutelt palju positiivset vastukaja klubihümniliku natuuri ja süntesaatori-popi eest. Singlile sai omaks suur edu, vallutades edetabelite tippe Ameerika Ühendriikides, Austraalias, Kanadas, Iirimaal, Hollandis ja Suurbritannias. Laul nomineeriti parima tantsuloo kategoorias Grammy auhinnale, kuid kaotas selle Daft Punkile ja nende laulule "Harder, Better, Faster, Stronger".

"Poker Face" oli albumi teine singel. Ka selle võtsid kriitikud väga hästi vastu. Enamasti kiitsid kriitikuid laulu robootilist olemust ja head refrääni. Laulule sai osaks tunduvalt suurem edu kui eelmisele singlile. "Poker Face" vallutas edetabelite tipud peaaegu kõigis riikides, kus see välja anti. Singlist sai Gaga teine esikohasingel edetabelis "Billboard Hot 100". 2. detsembril 2009 sai "Poker Face" Grammy auhinna nominatsiooni aasta laulu, aasta salvestise ja parima tantsuloo kategooriates.

"Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)" oli albumi kolmas singel Austraalias, Uus-Meremaal, Rootsis ja Taanis ja neljas Prantsusmaal. Laulust kirjutati väga erinevaid arvustusi. Mõned kriitikud võrdlesid seda 1990. aastate europop'iga, mil teised aga kritiseerisid seda albumi peohõngu rikkumises ning väitsid, et on seega tegemist albumi häbiplekiga. Singel ebaõnnestus jätkamast eelneva kahe edu Austraalias ja Uus-Meremaal, saavutades vastavalt 15. ja 9. koha. Rootsis saavutas singel teise ja Prantsusmaal seitsmenda koha.

"LoveGame" anti välja albumi kolmanda singlina Ameerika Ühendriikides, Kanadas ja veel mõningates Euroopa riikides. See oli albumi neljas singel Austraalias, Uus-Meremaal ja Suurbritannias. Kriitikud kiitsid laulu meeldejääva viisi ja tempo eest. Laul jõudis edetabelites esikümnesse Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Austraalias ja paljudes teistes riikides.

"Paparazzi" oli albumi kolmas singel Suurbritannias ja Iirimaal ja viies singel mujal maailmas. Singel vallutas Austraalia, Kanada, Iirimaa ja Suurbritannia edetabeleid juba enne kui see oli ametlikult singlina välja antud. "Paparazzit" kiitsid kriitikud rõõmsameelse, klubisõbraliku olemuse eest ning väitsid, et tegemist on albumi kõige meeldejäävama looga.

Lugude nimekiri[muuda | muuda lähteteksti]

Jrk Pealkiri Sõnad ja viis Pikkus
1 "Just Dance"
(feat. Colby O'Donis)
Lady Gaga, RedOne, Aliaune Thiam 4:04
2 "LoveGame" Lady Gaga, RedOne 3:33
3 "Paparazzi" Lady Gaga, Rob Fusari 3:28
4 "Beautiful, Dirty, Rich" Lady Gaga, Fusari 2:54
5 "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)" Lady Gaga, Martin Kierszenbaum 2:56
6 "Poker Face" Lady Gaga, RedOne 3:59
7 "The Fame" Lady Gaga, Kierszenbaum 3:44
8 "Money Honey" Lady Gaga, RedOne, Bilal Hajii 3:08
9 "Again Again" Lady Gaga, Fusari 3:06
10 "Boys Boys Boys" Lady Gaga, RedOne 3:22
11 "Brown Eyes" Lady Gaga, Fusari 4:05
12 "Summerboy" Lady Gaga, Brian Kierulf, Josh Schwartz 4:16
13 "I Like It Rough"
(Kanada iTunes, Mehhiko, Austraalia
ja mõnede Euroopa riikide boonuslugu)
Lady Gaga, Kierszenbaum 3:24

Kohad edetabelites ja tiitlid[muuda | muuda lähteteksti]

Edetabelid[muuda | muuda lähteteksti]

Edetabel (2008/2009) Parim
koht
 Austraalia albumiedetabel[13] 3.
 Austria albumiedetabel[13] 1.
 Belgia albumiedetabel ( Flandria Flandria)[13] 4.
 Belgia albumiedetabel ( Valloonia Valloonia)[14] 8.
 Kanada albumiedetabel[15] 1.
 Tšehhi albumiedetabel[16] 2.
 Taani albumiedetabel[13] 2.
Holland Hollandi albumiedetabel[13] 12.
Euroopa albumiedetabel[17] 1.
 Soome albumiedetabel[13] 3.
 Prantsusmaa albumiedetabel[13] 15.
 Saksamaa albumiedetabel[13] 2.
 Ungari albumiedetabel[18] 3.
 Iirimaa albumiedetabel[13] 1.
 Itaalia albumiedetabel[19] 13.
Jaapan Jaapani albumiedetabel[20] 6.
 Mehhiko albumiedetabel[14] 2.
 Uus-Meremaa albumiedetabel[13] 2.
 Norra albumiedetabel[13] 4.
 Poola albumiedetabel[13] 6.
Portugal Portugali albumiedetabel[13] 12.
 Hispaania albumiedetabel[13] 18.
 Rootsi albumiedetabel[13] 15.
Šveits Šveitsi albumiedetabel[13] 2.
 Suurbritannia albumiedetabel[13] 1.
 USA Billboard 200[21] 4.
 USA Billboardi elektroonilise ja tantsumuusika albumid[21] 1.

Tiitlid[muuda | muuda lähteteksti]

Riik Tiitel
 Austraalia 3× plaatina[22]
 Austria plaatina[23]
 Belgia plaatina[24]
 Brasiilia kuld
 Kanada 3× plaatina
 Taani plaatina[25]
Euroopa plaatina[26]
 Soome kuld[27]
 Prantsusmaa plaatina
 Saksamaa plaatina[28]
 Ungari kuld
 Jaapan plaatina
 Uus-Meremaa 2× plaatina
 Poola plaatina[29]
 Venemaa plaatina[30]
 Šveits plaatina[31]
 Ameerika Ühendriigid plaatina[32]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Stephen Thomas Erlewine. "allmusic ((( The Fame > Overview )))". allmusic.com (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. Talia Kraines. "Lady Gaga The Fame Review". BBC Music (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  3. Sarah Rodman. "Lady Gaga". The Boston Globe online (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  4. Mikael Wood (22. oktoober 2008). "The Fame (2008)". Entertainment Weekly (inglise keeles). Originaali arhiivikoopia seisuga 1. august 2014. Vaadatud 29. detsembril 2009.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  5. Alexis Petridis (9. jaanuar 2009). "Lady Gaga: The Fame". The Guardian (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  6. Joey Guerra (7. november 2008). "Bringing real dance music to the masses". Chron.com (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  7. Daniel Brockman (22. oktoober 2008). "Lady Gaga". The Boston Phoenix (inglise keeles). {{netiviide}}: eiran teksti "The Fame" (juhend)CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  8. Ewan Sawdey (20. jaanuar 2009). "Lady Gaga: The Fame". PopMatters.com (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  9. Sal Cinquemani (25. oktoober 2008). "Lady Gaga: The Fame". Slant Magazine (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  10. Catherine P. Lewis (september 2008). "Lady GaGa". Washington Post (inglise keeles). Originaali arhiivikoopia seisuga 3. september 2010. Vaadatud 29. detsembril 2009.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  11. "Lady Gaga: Bio" (inglise keeles). Originaali arhiivikoopia seisuga 3. veebruar 2009. Vaadatud 29. detsembril 2009.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  12. Austin Scaggs (19. veebruar 2009). "Q&A: Lady Gaga". The Rolling Stones (inglise keeles). Originaali arhiivikoopia seisuga 17. aprill 2012. Vaadatud 29. detsembril 2009.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  13. 13,00 13,01 13,02 13,03 13,04 13,05 13,06 13,07 13,08 13,09 13,10 13,11 13,12 13,13 13,14 13,15 13,16 "Lady GaGa – The Fame – Music Charts" (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  14. 14,0 14,1 "ultratop.be – Lady Gaga – The Fame" (prantsuse keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  15. "Lady GaGa's 'Fame' rises to No. 1" (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  16. "TOP50 Prodejní" (tšehhi keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  17. "Lady GaGa Scores Euro Chart Double". Billboard Magazine (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  18. "Hungarian Albums Chart". Originaali arhiivikoopia seisuga 9. august 2013. Vaadatud 29. detsembril 2009.
  19. "Classifica settimanale dal 14-09-2009 al 20-09-2009" (itaalia keeles). Originaali arhiivikoopia seisuga 20. september 2011. Vaadatud 29. detsembril 2009.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  20. "Japanese Oricon Top 30 Albums" (jaapani keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  21. 21,0 21,1 "allmusic ((( The Fame > Charts & Awards > Billboard Albums )))" (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  22. "ARIA Charts" (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  23. "IFPI Austria – Gold & Platin Datenbank" (saksa keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  24. "Gold and Platinum – Albums −2009" (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  25. "Danske Album Top-40 – Uge 42 – 2009" (taani keeles). Originaali arhiivikoopia seisuga 26. veebruar 2012. Vaadatud 29. detsembril 2009.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  26. "European Certification" (inglise keeles). Originaali arhiivikoopia seisuga 30. jaanuar 2010. Vaadatud 29. detsembril 2009.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  27. "Finnish Certification" (inglise keeles). Originaali arhiivikoopia seisuga 9. märts 2012. Vaadatud 29. detsembril 2009.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  28. "IFPI Germany – Gold & Platin Datenbank" (saksa keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  29. "Polish Society of the Phonographic Industry – Platinum albums".[alaline kõdulink]
  30. "Gold and Platinum Albums in Russia – 2008". Originaali arhiivikoopia seisuga 16. veebruar 2009. Vaadatud 29. detsembril 2009.
  31. "Swiss Certifications – Awards 2009".
  32. "Lady Gaga – The Fame – RIAA certification".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]