Inglise keel

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on keelest; õppeaine kohta vaata artiklit Inglise keel (õppeaine)

inglise keel (English)
Kokku kõnelejaid Emakeelena 309–400 miljonit [1]
Kokku 0,5–1,8 miljardit [2]
Keelesugulus indoeuroopa keeled
 germaani keeled
  läänegermaani keeled
    inglise keel
Ametlik staatus
Ametlik keel 53 riigis ja paljudes rahvusvahelistes organisatsioonides
Keelekoodid
ISO 639-1 en
ISO 639-2 eng
Keele leviala
██ Esmane ametlik keel
██ Teisene ametlik keel
Inglise keele räägitavus Euroopa Liidus

Inglise keel (English) on indoeuroopa keelkonda kuuluv läänegermaani keel, mis kujunes välja anglosakside valitsemise ajal Inglismaal. Seda räägib 380 miljonit inimest emakeelena ja umbes 600 miljonit esimese võõrkeelena. Ligikaudu 2 miljardit inimest maailmas valdab inglise keelt vähemalt elementaarse suhtlemise tasandil.

Inglise keel on ametliku keelena kasutusel Suurbritannias, Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Austraalias, Uus-Meremaal ja Lõuna-Aafrika Vabariigis. Briti Rahvaste Ühenduse riikides kasutatakse seda ametliku või tähtsuselt teise keelena.

Inglise keel kuulub läänegermaani anglo-friisi alamrühma. Tema lähimad sugulased on šoti keel ja Põhja-Hollandis räägitav friisi keel. Mõned keeleteadlased ei pea šoti keelt eraldi keeleks, vaid inglise keele murdeks.

Veel on inglise keele lähedased sugulased ülejäänud läänegermaani keeled, mis ei kuulu anglo-friisi rühma: alamsaksa, hollandi, afrikaani ja ülemsaksa keel. Kuid inglise ja šoti keel on arenenud neist isoleeritult ja sellepärast neist tugevalt lahknenud.

Vanainglise keel (Old English) tekkis pärast läänegermaani hõimude (anglite, sakside jt) asumist Britanniasse, seega pärast 5.–6. sajandit. 12.14. sajandil sai inglise keel suuri mõjutusi prantsuse keelest: (laenati sõnu, grammatika muutus lihtsamaks).

Nüüdisaegne kirjakeel on kujunenud 14. sajandist alates, kui vanainglise keel arenes keskinglise keeleks (Middle English). Selle enam-vähem muutumatuna püsinud õigekirjutus kajastab 15.16. sajandi hääldust.

Umbes 16. sajandil algul arenes keskinglise keel uusinglise keeleks, mis püsib tänapäevani.

Inglise keelel on hulgaliselt häälduse ja ka sõnavara poolest erinevaid dialekte ja muid alamkeeli. Inglismaa eri krahvkondades kõneldakse murrakuid, mis võivad teise kandi inimestele olla arusaamatud. Samuti kõneldakse maailmas kümneid inglise keele kreoolkeeli.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Inglise keel. Ethnologue.com, Kasutatud 25.07.2009 (inglise)
  2. World-Wide English. EHistLing, Kasutatud 25.07.2009 (inglise)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Artikleid
  • Michael D. Gordin: "Absolute English" Aeon, 4. veebruar 2015 (kuidas inglise keelest sai teaduses ainuvalitsev keel)