Daft Punk

Allikas: Vikipeedia
Daft Punk
Daft Punk 2010. aastal filmi "Tron: Pärand" esilinastusel. Vasakul Thomas Bangalter ja paremal Guy-Manuel de Homem-Christo
Daft Punk 2010. aastal filmi "Tron: Pärand" esilinastusel. Vasakul Thomas Bangalter ja paremal Guy-Manuel de Homem-Christo
Päritolu Pariis, Prantsusmaa
Stiilid French house[1], elektrooniline muusika[2], tantsumuusika[3], diskomuusika[2]
Tegev 1993–2021
Plaadifirma Daft Life, Columbia, Virgin, Soma
Seotud esitajad Darlin', Stardust, Together, Le Knight Club
Veebileht daftpunk.com
Koosseis
Guy-Manuel de Homem-Christo
Thomas Bangalter

Daft Punk oli prantsuse elektroonilise muusika ansambel, mis oli tegev aastatel 1993–2021.[4] Selle moodustasid Guy-Manuel de Homem-Christo ja Thomas Bangalter. Nende muusika on segu acid house'ist, pop-, rokkmuusikast ja hiphopist.

Ansambli tuntumate singlite sekka kuuluvad näiteks "One More Time", "Digital Love", "Harder, Better, Faster, Stronger" ja "Get Lucky". Ansambel on välja andnud neli stuudioalbumit ja kaks kontsertalbumit ning teinud muusika filmile "Tron: Pärand". Daft Punk on tuntud eriliste esinemiskostüümide poolest.

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Daft Punki kontserdi lõpustseen (2007)

Guy ja Thomase esimene muusikaline projekt oli indie-bänd Darling.

1993. aastal avaldasid nad debüütsingli "The New Wave" plaadiettevõttes Soma. Lugu võeti hästi vastu. Seejärel ilmus singel "Da Funk" (video autor Spike Jonze), mida müüdi üle maailma 30 000 eksemplari.

1996. aasta septembris sõlmisid nad lepingu Virgin Recordsiga. Bangalter ise rääkis sellest hiljem sedamoodi: «Paljud plaadifirmad pakkusid meile lepingut. Nad tulid igalt poolt, kuid meie otsustasime oodata – osalt sellepärast, et me ei tahtnud kaotada kontrolli selle üle, mida me oleme teinud. Me lükkasime tagasi palju plaadiettevõtteid. Me ei olnud huvitatud rahast, nii et me lükkasime tagasi need firmad, mis soovisid kontrollida rohkemat kui me soovisime ära anda. Tegelikult me oleme Virginile rohkem nagu partnerid.»

Bändi välimus on aja jooksul muutunud. Esialgu kandsid nad oma välimuse varjamiseks tavaliselt maske. Mitmel videol on nad asendatud animatsiooniga või on nende näod hägustatud. Hilisematel videotel, samuti avalikel esinemistel, intervjuudel ja promofotode tegemisel on nad üles astunud futuristlike robotitena.

2001. aasta mais rääkis Bangalter sellest ise niimoodi: «Me ei hakanud robotiteks omal soovil. Meie stuudios oli õnnetus. Me töötasime oma sämpleriga ja 9. septembril 1999 täpselt kell 9.09 see plahvatas. Kui me teadvuse tagasi saime, siis avastasime, et oleme muutunud robotiteks.» Ent hiljem, 2006. aasta juulis rääkis Bangalter, et sellised kostüümid valiti algul tagasihoidlikkusest. Seejärel nad avastasid, et vaatajatele oli see huvitav. «See oli nagu idee tavalisest inimesest mingit sorti supervõimega.» Kuid nad ise ei tunne end oma kostüümides üldsegi teistmoodi kui tavaliselt. Bangalteri sõnul läheb mask küll väga palavaks, aga pärast nõnda pikaajalist kandmist on ta sellega juba harjunud.

Filmimise ajal ja muudel promoüritustel on duo üritanud oma nägusid varjata. Nad on andnud intervjuusid nii, et nende selg on kaamera poole pööratud. 2006. aasta oktoobris andsid nad televisioonis intervjuu, nii et mõlemal oli ümber pea must riidetükk.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Daft Punk on olnud 8 korda nomineeritud Grammyle ja neist võitnud kaks Grammyt. Parima tantsusalvestise auhinnale kandideeris ta neli korda: 1998 lauluga "Da Funk", 1999 lauluga "Around the World", 2002 lauluga "One More Time" ja 2007 lauluga "Harder Better Faster Stronger (Alive 2007)". Neist võitis ta viimasega. 2002 kandideeris ta looga "Short Circuit" popinstrumentaalesituse kategoorias, 2006 albumiga "Human After All" elektroonilise tantsualbumi kategoorias, 2007 albumiga "Alive 2007" samuti elektroonilise tantsualbumi kategoorias (ja võitis) ning 2012 lauluga "Tron: Legacy" visuaalse meedia taustasalvestise kategoorias.

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Daft Punki diskograafia
Daft Punki kontsert (2007)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Scott Sayare (26. jaanuar 2012). "Electro Music Ambassador's French Touch". The New York Times (inglise keeles). Vaadatud 28. detsember 2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. 2,0 2,1 "Daft Punk Bio". Rolling Stone (inglise keeles). Vaadatud 28. detsember 2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  3. Kerri Mason (10. mai 2013). "Daft Punk: How the Pioneering Dance Duo Conjured 'Random Access Memories'". Billboard (inglise keeles). Vaadatud 28. detsember 2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  4. "Daft Punk lõpetab tegevuse" ERR menu, 22. veebruar 2021

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]