Eesti Vabaduse Risti III liigi kavaleride loend

Allikas: Vikipeedia

Siin on loetletud tsiviilteenete eest antud Eesti Vabariigi Vabaduse Risti III liigi 1. 2. ja 3. järgu kavalerid:

III liigi 1. järgu kavalerid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Eesti Vabaduse Risti III liigi 1. järku anti välja 111 korral:

Jrk. Aasta Nimi Eluaastad Märkused Riik / Interwiki
1 27. veeb. 1920 Jaan Poska 1866–1920 Eesti rahudelegatsiooni esimees
2 14. mai 1920 Carl Enckell 1876–1959 Välisminister Soome Carl Enckell
3 26. juuli 1920 James Young T. Simpson Välisministri nõuandja Suurbritannia
4 13. okt. 1920 Rudolf Holsti 1881–1945 Dr. Soome Rudolf Holsti
5 14. dets. 1920 Rafael Erich 1879–1946 Peaminister Soome Rafael Erich
6 14. dets. 1920 Jüri Jaakson 1870–1942 Kohtuminister
7 14. dets. 1920 Konstantin Konik 1873–1936 Tervishoiu Peavalitsuse juh.
8 14. dets. 1920 Juhan Kukk 1885–1942 Rahaminister
9 14. dets. 1920 Nikolai Köstner 1880–1942 Kaubandus- ja tööstusminister
10 14. dets. 1920 Karl Friedrich Luts 1883–1942 Endine haridusminister
11 14. dets. 1920 August Peet 1881–... Endine siseminister
12 14. dets. 1920 Konstantin Päts 1874–1956 Pea- ja sõjaminister
13 14. dets. 1920 Jaan Raamot 1873–1927 Endine Põllutöö- ja toitlusminister
14 14. dets. 1920 August Rei 1886–1963 Asutava Kogu esimees riikides
15 14. dets. 1920 Kaarlo Juho Ståhlberg 1865–1952 President Soome
16 14. dets. 1920 Otto Strandman 1875–1941 Välisminister
17 14. dets. 1920 Eduard Säkk 1875–1943 Teedeminister
18 14. dets. 1920 Jaan Tõnisson 1868–1952 Peaminister
19 14. dets. 1920 Jüri Vilms 1889–1918 Päästekomitee liige
20 20. dets. 1920 Oskar Kallas 1868–1946 EV saadik Soomes, dr.
21 20. dets. 1920 Ants Piip 1884–1942 EV diplomaatiline es. Londonis
22 20. dets. 1920 Karl Robert Pusta 1883–1964 EV saadik Pariisis ja Brüsselis
23 19. okt. 1922 Ewan E. Young 1878–1946 Komissionäär-minister USA
24 1. nov. 1922 Sir Ernest Wilton 1870–1952 Saadik Eestis Suurbritannia Sir Ernest Colville Collins Wilton
25 18. veeb. 1925 Johan Laidoner 1884–1953 Sõjavägede ülemjuhataja
26 20. veeb. 1925 Rūdolfs Bangerskis 1878–1958 Kindral Läti Rūdolfs Bangerskis
27 20. veeb. 1925 Jānis Čakste 1859–1927 President Läti Jānis Čakste
28 20. veeb. 1925 Sir Eric Drummond 1876–1951 Rahvaste Liidu peasekretär Suurbritannia Eric Drummond, 16th Earl of Perth
29 20. veeb. 1925 Ringolds Kalnings 1873–1922 Rahaminister Läti
30 20. veeb. 1925 Zigfrīds Anna Meierovics 1887–1925 Välisminister Läti Zigfrīds Anna Meierovics
31 20. veeb. 1925 Jānis Seskis 1877–1943 Saadik Eestis Läti Jānis Seskis
32 20. veeb. 1925 Kārlis Ulmanis 1877–1942 Peaminister Läti
33 17. aprill 1925 John Duncan Gregory 1877–1951 Välisministri abi Suurbritannia John Duncan Gregory
34 29. aprill 1925 Parun Adachi Mineichirō 1869–1934 Suursaadik, Rahvaste Liidu delegaat Jaapan Adachi Mineichirō
35 29. aprill 1925 Don Marcelo Torcuato de Alvear 1868–1942 President Argentiina Marcelo Torcuato de Alvear
36 29. aprill 1925 Stanley Baldwin 1867–1947 Peaminister Suurbritannia Stanley Baldwin
37 29. aprill 1925 Arthur Balfour 1848–1930 Välisminister Suurbritannia Arthur Balfour
38 29. aprill 1925 Aristide Briand 1862–1932 Pea- ja välisminister Prantsusmaa
39 29. aprill 1925 Krahv Robert Cecil 1864–1958 Esindaja Rahvaste Liidus Suurbritannia Robert Cecil
40 29. aprill 1925 João Pinheiro Chagas 1863–1925 Saadik Pariisis, Rahvaste Liidu delegaat Portugal João Pinheiro Chagas
41 29. aprill 1925 Sir Austen Chamberlain 1863–1937 Välisminister Suurbritannia Austen Chamberlain
42 29. aprill 1925 Georges Clemenceau 1841–1929 Peaminister Prantsusmaa Georges Clemenceau
43 29. aprill 1925 Frederick W.B. Coleman 1874–1947 Saadik Eestis USA
44 29. aprill 1925 Sir Philip Lloyd-Greame 1884–1972 Kaubandusminister Suurbritannia Philip Lloyd-Greame
45 29. aprill 1925 Agostino Depretis Saadik Eestis Itaalia
46 29. aprill 1925 Wacław Tadeusz Dobrzyński 1886–1962 Saadik Poola
47 29. aprill 1925 Gaston Doumergue 1863–1937 President Prantsusmaa Gaston Doumergue
48 29. aprill 1925 Krahv Carl August Ehrensvärd 1858–1944 Admiral Rootsi Carl August Ehrensvärd
49 29. aprill 1925 Eero Erkko 1860–1927 Kaubandusminister. Soome Eero Erkko
50 29. aprill 1925 Herbert Fisher 1865–1940 Haridusminister Suurbritannia Herbert Fisher
51 29. aprill 1925 Pietro Gasparri 1852–1934 Kardinal, riigisekretär Itaalia Pietro Gasparri
52 29. aprill 1925 André Gilbert Esimene saadik Eestis Prantsusmaa
53 29. aprill 1925 Władysław Grabski 1874–1938 Peaminister Poola Władysław Grabski
54 29. aprill 1925 Gustav V 1858–1950 Kuningas Rootsi
55 29. aprill 1925 Stanisław Haller 1872–1940 Kindral Poola Stanisław Haller
56 29. aprill 1925 Charles Hardinge 1858–1944 Välisminister Suurbritannia Charles Hardinge
57 29. aprill 1925 Édouard Herriot 1872–1957 Peaminister Prantsusmaa Édouard Herriot
58 29. aprill 1925 André Honnorat 1868–1950 Prantsuse-Eesti komitee abiesimees Prantsusmaa André Honnorat
59 29. aprill 1925 Miklós Horthy 1868–1957 Admiral, riigihoidja Ungari
60 29. aprill 1925 Paul Hymans 1865–1941 Välisminister Belgia Paul Hymans
61 29. aprill 1925 Karl Gustaf Idman 1885–1961 Välisminister Soome Gustaf Idman
62 29. aprill 1925 Krahv Ishii Kikujiro 1866–1945 Suursaadik, Rahvaste Liidu delegaat Jaapan Ishii Kikujiro
63 29. aprill 1925 Henry de Jouvenel 1876–1935 Senaator, suursaadik, minister Prantsusmaa Henry de Jouvenel
64 29. aprill 1925 Kyösti Kallio 1873–1940 Peaminister Soome
65 29. aprill 1925 Jules A. Laroche Välisministri poliitiline direktor Prantsusmaa
66 29. aprill 1925 David Lloyd George 1863–1945 Peaminister Suurbritannia David Lloyd George
67 29. aprill 1925 Lauri Malmberg 1888–1948 Kindralmajor, Kaitsejõudude ülem Soome Lauri Malmberg
68 29. aprill 1925 Alexandre Millerand 1859–1943 Senaator Prantsusmaa Alexandre Millerand
69 29. aprill 1925 Benito Mussolini 1883–1945 Peaminister Itaalia
70 29. aprill 1925 Paul Painlevé 1863–1933 Peaminister Prantsusmaa Paul Painlevé
71 29. aprill 1925 Comte Emmanuel de Peretti de la Rocca 1870–1958 Suursaadik Prantsusmaa
72 29. aprill 1925 Józef Piłsudski 1867–1935 Marssal Poola Józef Piłsudski
73 29. aprill 1925 Raymond Poincaré 1860–1934 Senaator Prantsusmaa Raymond Poincaré
74 29. aprill 1925 Hjalmar J. Procopé 1889–1954 Välisminister Soome Hjalmar J. Procopé
75 29. aprill 1925 Nawanagari maharadža Shri Sir Vilhaji K. S. Ranjitsinhji 1872–1933 Rahvaste Liidu delegaat Suurbritannia (India) K. S. Ranjitsinhji
76 29. aprill 1925 Maciej Rataj 1884–1940 Seimi marssal Poola Maciej Rataj
77 29. aprill 1925 Erkki Reijonen 1869–1940 Saadik Eestis, magister Soome Erkki Reijonen
78 29. aprill 1925 Lauri Kristian Relander 1883–1942 President Soome
79 29. aprill 1925 Antonio José Restrepo 1855–1933 Kolonel Colombia Antonio José Restrepo
80 29. aprill 1925 Carlo Schanzer 1865–1953 Välisminister Itaalia Carlo Schanzer
81 29. aprill 1925 Eemil Nestor Setälä 1864–1935 Välisminister Soome E. N. Setälä
82 29. aprill 1925 Carlo Sforza 1872–1952 Välisminister Itaalia Carlo Sforza
83 29. aprill 1925 Władysław Sikorski 1881–1943 Kindral Poola Władysław Sikorski
84 29. aprill 1925 Aleksander Skrzyński 1882–1931 Välisminister Poola Aleksander Skrzyński
85 29. aprill 1925 Augusto Stranieri Saadik Eestis Itaalia
86 29. aprill 1925 Aleksandras Stulginskis 1885–1969 President Leedu Aleksandras Stulginskis
87 29. aprill 1925 Albert Thomas 1878–1932 Rahvaste Liidu tööbüroo dir. Prantsusmaa Albert Thomas
88 29. aprill 1925 Stanisław Thugutt 1873–1941 Poola Stanisław Thugutt
89 29. aprill 1925 Tommaso Tittoni 1855–1931 Pea- ja välisminister Itaalia Tommaso Tittoni
90 29. aprill 1925 Wojciech Trąmpczyński 1860–1953 Seimi marssal Poola Wojciech Trąmpczyński
91 29. aprill 1925 Antti Tulenheimo 1879–1952 Peaminister Soome Antti Tulenheimo
92 29. aprill 1925 Ulf Torsten Undén 1877–1962 Saadik Rootsi
93 29. aprill 1925 Sir John Charles Tudor Vaughan 1870–1929 Saadik Eestis Suurbritannia
94 29. aprill 1925 Louis Mathieu de Vienne Saadik Prantsusmaa
95 29. aprill 1925 Vittorio Emanuele III 1869–1947 Kuningas Itaalia
96 29. aprill 1925 Stanisław Wojciechowski 1869–1953 President Poola Stanisław Wojciechowski
97 20. mai 1925 Flemming E. H. A. de Lerche Saadik Eestis Taani
98 17. juuni 1925 Pierre de Fouquières 1868–1960 Protokolliülem, minister Prantsusmaa
99 17. juuni 1925 Philippe Joseph Louis Berthelot 1866–1934 Välisministri peasekretär, saadik Prantsusmaa Philippe Berthelot
100 17. juuni 1925 Vicount William Bridgeman 1864–1935 Mereminister Suurbritannia William Bridgeman
101 17. juuni 1925 Giuseppe Dei Marchesi Cavriani Minister Itaalia
102 17. juuni 1925 Salvatore Contarini 1867–1945 Riigi minister, alaline välisministri abi Itaalia Salvatore Contarini
103 17. juuni 1925 Parun Ronald McNeill 1861–1934 Suurbritannia Ronald McNeill
104 17. juuni 1925 Henry Franklin-Bouillon 1870–1937 Minister Prantsusmaa Henry Franklin-Bouillon
105 17. juuni 1925 John Hanbury-Williams 1859–1946 Diplomaatlise korpuse marssal Suurbritannia John Hanbury-Williams
111 17. juuni 1925 Parun Esme Howard 1863–1939 Suursaadik, Pariisi rahukongressi Balti riikide komisjoni esimees Suurbritannia Esme Howard
107 17. juuni 1925 Georges Reynald 1866–1937 Prantsuse-Eesti komitee esimees Prantsusmaa Georges Reynald
108 17. juuni 1925 Daniel Serruys 1875–1950 Prantsusmaa Daniel Serruys
109 17. juuni 1925 M. Seydoux Välisministri poliitilise direktori abi, minister Prantsusmaa
110 17. juuni 1925 Parun William Tyrrell 1866–1947 Välisministri abi Suurbritannia William Tyrrell
111 17. juuni 1925 Leon Wasilewski 1870–1936 Välisminister Poola Leon Wasilewski

III liigi 2. järgu kavalerid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Eesti Vabaduse Risti III liigi 2. järku anti välja 41 korral:

Jrk. Aasta Nimi Eluaastad Märkused Riik / Interwiki
1 26. märts 1920 Lancelot Alan Smythies Mereväekapten Suurbritannia
2 10. aug. 1920 Heinrich Nikolai Bauer 1874–1927 EPR peaval. abiesim.
3 10. aug. 1920 Hans Leesment 1873–1944 Sanitaar-kindralmajor
4 14. dets. 1920 Voldemar Päts 1878–1958 Haridustegelane
5 20. dets. 1920 Mihkel Martna 1860–1934 Asutava Kogu liige
6 20. dets. 1920 Karl Menning 1874–1941 EV esindaja Skandinaaviamaades
7 20. dets. 1920 Julius Seljamaa 1883–1936 Asutava Kogu liige
8 20. dets. 1920 Eduard Reinhold Virgo 1878–1938 Välisministri abi
9 16. dets. 1924 Johan Unt 1876–1930 Tallinna garnisoni ülem, kindralmajor
10 20. veeb. 1925 Hermanis Albats 1879–1942 Välisministri abi Läti Hermanis Albats
11 20. veeb. 1925 Paul Joseph Mantoux 1877–1956 Rahvaste Liidu peasekretär Eric Drummondi abi Prantsusmaa Paul Mantoux
12 29. aprill 1925 Carl Aejmelaeus-Äimä 1882– Kolonel Soome Carl Bror Emil (Kalle) Aejmelaeus-Äimä
13 29. aprill 1925 Pontus Artti 1878–1936 Välisministri abi Soome Pontus Artti
14 29. aprill 1925 Jonas Aukštuolis 1885–1949 Saadik Eestis Läti Jonas Aukštuolis
15 29. aprill 1925 Franciszek Charwat 1881– Diplomaatiline asjur Eestis Poola Franciszek Charwat
16 29. aprill 1925 Auguste Gauvain 1861–1931 Prantsuse-Eesti komitee liige Prantsusmaa Auguste Gauvain
17 29. aprill 1925 Baronet Sir Park Coff 1871–1939 Suurbritannia Park Coff
18 29. aprill 1925 Perry Gordon Suurbritannia
19 29. aprill 1925 J. Gregory Suurbritannia
20 29. aprill 1925 Montgomery Grove Peakonsul Suurbritannia
21 29. aprill 1925 Patrick Hannon 1874–1963 Parlamendi liige Suurbritannia Patrick Hannon
22 29. aprill 1925 Jens Christian Johansen 1868–1929 Kindralkonsul Tallinnas Taani
23 29. aprill 1925 Mihály Jungerth-Arnóthy 1883–1957 Diplomaatiline asjur Eestis Ungari
24 29. aprill 1925 Lauri Kettunen 1885–1963 Prof., dr. Phil. Soome Lauri Kettunen
25 29. aprill 1925 Reginald Wildig Allen Leeper 1888–1968 Saatkonna 1. sekretär Suurbritannia Reginald Leeper
26 29. aprill 1925 Peter I. Leslie Konsul Eestis Suurbritannia
27 29. aprill 1925 Juliusz Łukasiewicz Suursaadik Poola Juliusz Łukasiewicz
28 29. aprill 1925 Samuel Eliot Morison 1887–1976 Pariisi rahukongressi aruandja Eesti küsimusis USA Samuel Eliot Morison
29 29. aprill 1925 A. Murttoa Prof. Soome
30 29. aprill 1925 Władysław Neumann Diplomaatiline asjur Eestis, saadik Poola
31 29. aprill 1925 Krahv Henryk Stefan Étienne Przeździecki Poola
32 29. aprill 1925 Monsignor Enrico Pucci Itaalia (Vatikan)
33 29. aprill 1925 Carl Fredrik Wilhelm Riben 1868–1950 Kontradmiral Rootsi Fredrik Riben
34 29. aprill 1925 Borden Turner Kolonel Suurbritannia
35 29. aprill 1925 White Diplomaatiline asjur USA
36 29. aprill 1925 H. Williams Suurbritannia
37 29. aprill 1925 Parun Gustav Wrede Soome
38 29. aprill 1925 Vabahärra Aarno Yrjö-Koskinen 1885–1951 Soome Aarno Yrjö-Koskinen
39 20. mai 1925 Vilis Holcmanis 1889–1941 Kohtuminister Läti
40 20. mai 1925 Olaf Nykopp Soome
41 17. juuni 1925 Albert Geouffre de Lapradelle Prof. Prantsusmaa Albert Geouffre de Lapradelle

III liigi 3. järgu kavalerid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Eesti Vabaduse Risti III liigi 3. järku anti välja 35 korral:

Jrk. Aasta Nimi Eluaastad Märkused Riik / Interwiki
1 19. okt. 1922 Durrell L. Noyes USA
2 4. dets. 1924 Rudolf Kaptein Veltveebel
3 4. dets. 1924 Albert Pesur Leitnant
4 10. dets. 1924 August Keng
5 10. dets. 1924 Alfred Klemmer Vanem allohvitser
6 10. dets. 1924 Hermann Rossländer Kolonelleitnant
7 22. dets. 1924 Rudolf Aaman Veltveebel
8 22. dets. 1924 Richard Brücker Kapral
9 22. dets. 1924 August Schaurup Veltveebel
10 18. veeb. 1925 Villem Adisso
11 18. veeb. 1925 Viktor Berg
12 18. veeb. 1925 Harald Alfred Micael Dampf 1876–1951 Kapten
13 18. veeb. 1925 Aleksander Golubjev
14 18. veeb. 1925 Teodor Holm
15 18. veeb. 1925 Edmund Hühn
16 18. veeb. 1925 Jakob Jürgens
17 18. veeb. 1925 Peeter Kask Loots
18 18. veeb. 1925 Tõnis Lossmann 1869–
19 18. veeb. 1925 Villem Maripuu
20 18. veeb. 1925 August Pokkatz
21 18. veeb. 1925 Juhan Rautsma 1887–1942
22 18. veeb. 1925 Aleksander Riik
23 18. veeb. 1925 Leonhard Stamm Nooremleitnant
24 29. aprill 1925 E. H. Carr Suurbritannia
25 29. aprill 1925 M. L. G. O. Janke Mereväekapten Rootsi
26 29. aprill 1925 Antonio E. Mantecon Peakonsul Argentiina
27 29. aprill 1925 Harold B. Quarton 1888–1981 Konsul USA
28 29. aprill 1925 Trevor W. Swett Sõjaväeline esindaja Eestis USA
29 20. mai 1925 Olaf Andreas Hedman Konsul Eestis Rootsi
30 20. mai 1925 Eduards Kuplais Kolonelleitnant Läti
31 20. mai 1925 Michel Édouard Loius Nicaise Konsul Belgia
32 20. mai 1925 Mikels Zanders Presidendi sekretär Läti
33 20. mai 1925 Valdemārs Zieverts Saatkonna sekretär Eestis Läti
34 17. juuni 1925 Ronald Forbes Meiklejohn 1875–1949 Kolonel Suurbritannia
35 17. juuni 1925 Szumlakowski Saatkonna nõunik, saadik Poola

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]