Eesti Vabaduse Risti I liigi kavaleride loend

Allikas: Vikipeedia

Eesti Vabaduse Risti I liigi kavaleride loend on loetletu sõjateenete eest antud Eesti Vabariigi Vabaduse Risti I liigi 1. 2. ja 3. järgu kavaleridest.

Eesti Vabadusrist

I liigi 1. järgu kavalerid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Eesti Vabaduse Risti I liigi 1. järku anti välja 43 korral:

Jrk. Aasta Nimi Eluaastad Märkused Riik
1 5. august 1919 Verdun'i linn Prantsusmaa Prantsusmaa
2 23. veeb. 1920 Johan Laidoner 1884–1953 Eesti Sõjavägede Ülemjuhataja, kindralmajor, hiljem kindral Eesti Eesti
3 23. veeb. 1920 Andres Larka 1879–1942 Sõjaministri abi ja Sõjaväe Ringkonna ülem, Kindralmajor Eesti Eesti
4 23. veeb. 1920 Karl Parts 1886–1941 Soomusrongide Diviisi ülem, Kolonel(polkovnik) Eesti Eesti
5 23. veeb. 1920 Johan Pitka 1872–1944 Merejõudude juhataj, Kontradmiral(aseadmiral) Eesti Eesti
6 23. veeb. 1920 Ernst Põdder 1879–1932 3. Diviisi ülem, kindralmajor Eesti Eesti
7 23. veeb. 1920 Viktor Puskar 1889–1943 2. Diviisi ülem, Kolonel(polkovnik) Eesti Eesti
8 23. veeb. 1920 Konstantin Päts 1874–1956 endine sõja- ja peaminister Eesti Eesti
9 23. veeb. 1920 Rudolf Reimann 1884–1946 Sõjaväe Varustuse Valitsuse ülem, Kolonel(polkovnik) hiljem Kindralmajor Eesti Eesti
10 23. veeb. 1920 Jaan Soots 1880–1942 Sõjavägede Ülemjuhata Staabi ülem, kindralstaabi kindralmajor Eesti Eesti
11 23. veeb. 1920 Aleksander Tõnisson 1875–1941 1. Diviisi ülem, kindralstaabi kindralmajor Eesti Eesti
12 26. märts 1920 Edwyn Alexander-Sinclair 1865–1945 Admiral Suurbritannia Suurbritannia
13 26. märts 1920 Sir Walter Cowan 1871–1956 Admiral Suurbritannia Suurbritannia
14 26. märts 1920 Martin Ekström 1887–1954 Kolonel, Soome vabatahtlike juht Soome Soome, Rootsi Rootsi
15 26. märts 1920 John Allyne Gade 1875–1955 Sõjaväeline ja diplomaatiline esindaja Balti riikides USA USA
16 26. märts 1920 Sir Hubert Gough 1870–1963 Kindralleitnant Suurbritannia Suurbritannia
17 26. märts 1920 Sir Richard Haking 1862–1945 Kindral Suurbritannia Suurbritannia
18 26. märts 1920 Hans Kalm 1889–1981 Kolonel, Soome vabatahtlike juht Eesti Eesti
19 26. märts 1920 Frank Graham Marsh 1875–1957 Brigaadikindral Suurbritannia Suurbritannia
20 26. märts 1920 Arthur J. Turner Brigaadikindral Suurbritannia Suurbritannia
21 26. märts 1920 Martin Wetzer 1868–1954 Kindralmajor Soome Soome
22 14. mai 1920 Dr. Harri Holma 1886–1944 Soome Soome
23 14. mai 1920 Santeri Ivalo 1866–1937 Eesti Avitamise Peakomitee aseesimees Soome Soome
24 14. mai 1920 Oskari Wilho Louhivuori 1884–1953 Eesti Avitamise Peakomitee esimees Soome Soome
25 19. aug. 1921 Jānis Balodis 1881–1965 Kindral Läti Läti
26 25. jaanuar 1922 Itaalia Tundmatu Sõdur Itaalia Itaalia
27 25. jaan. 1922 Prantsusmaa Tundmatu Sõdur Prantsusmaa Prantsusmaa
28 25. jaan. 1922 Suurbritannia Tundmatu Sõdur Suurbritannia Suurbritannia
29 2. juuni 1922 Józef Piłsudski 1867–1935 Marssal Poola Poola
30 26. aprill 1925 David Beatty 1871–1936 Suurbritannia Suurbritannia
31 29. aprill 1925 Albert I 1875–1934 Belglaste kuningas Belgia Belgia
32 29. aprill 1925 Frederick Lambart 1865–1946 Feldmarssal Suurbritannia Suurbritannia
33 29. aprill 1925 Christian X 1870–1947 Taani kuningas Taani Taani
34 29. aprill 1925 Sir Winston Churchill 1874–1965 Sõjaminister Suurbritannia Suurbritannia
35 29. aprill 1925 Marie-Eugène Debeney 1864–1943 Kindral Prantsusmaa Prantsusmaa
36 29. aprill 1925 Veneto hertsog Armando Diaz 1861–1928 Marssal Itaalia Itaalia
37 29. aprill 1925 Ferdinand Foch 1851–1929 Marssal Itaalia Itaalia
38 29. aprill 1925 Sir Sidney Fremantle 1867–1958 Admiral Suurbritannia Suurbritannia
39 29. aprill 1925 Douglas Haig 1861–1928 Feldmarssal Suurbritannia Suurbritannia
40 29. aprill 1925 Philippe Pétain 1856–1951 Marssal Prantsusmaa Prantsusmaa
41 29. aprill 1925 Rosslyn Wemyss 1864–1933 Suuradmiral Suurbritannia Suurbritannia
42 29. aprill 1925 Maxime Weygand 1867–1965 Kindral Prantsusmaa Prantsusmaa
43 29. aprill 1925 George V 1865–1936 Suurbritannia ja Iirimaa Ühendkuningriigi kuningas Suurbritannia Suurbritannia

I liigi 2. järgu kavalerid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Eesti Vabaduse Risti I liigi 2. järku anti välja 136 korral:

Jrk. Aasta Nimi Eluaastad Märkused Riik
1 1920 R. G. Dawley Kolonelleitnant USA USA
2 1920 John C. Groome Kolonel USA USA
3 1920 John C. Miller Kapral USA USA
4 1920 Kazimierz Porębski 1872–1933 viitseadmiral Poola Poola
5 1920 B. Bay Powers Major USA USA
6 21. veeb. 1920 F.C. Kenower 1889–1943 Kapten USA USA
7 23. veeb. 1920 Paul Lill 1882–1942 Sõjavägede Ülemjuhataja Staabi Korraldusvalitsuse ülem, kindralstaabi polkovnik, hiljem Sõjaminister Eesti Eesti
8 23. veeb. 1920 Arthur Lossmann 1877–1972 Sõjaväe Tervishoiu Valitsuse ülem, Sanitaar-kindralmajor(Dr. Med.) Eesti Eesti
9 23. veeb. 1920 Jaan Rink 1886–1927 Sõjavägede Ülemjuhataja Staabi Kindralstaabi Valitsuse ülem, Kolonel(kindralstaabi polkovnik) Eesti Eesti
10 11. märts 1920 Peeter Kann 1882–1943 Kolonel Eesti Eesti
11 11. märts 1920 Johan Unt 1876–1930 Kindralmajor Eesti Eesti
12 11. märts 1920 Hendrik Vahtramäe 1886–1941 Kolonel Eesti Eesti
13 26. märts 1920 Augustus Agar 1890–1968 Kaptenleitnant Suurbritannia Suurbritannia
14 26. märts 1920 Vabahärra K. von Alfthan Dr., ülemarst Soome Soome
15 26. märts 1920 A. J. W. Bavin Major Suurbritannia Suurbritannia
16 26. märts 1920 Richard Gustav Borgelin 1887–1966 Kolonelleitnant, Taani vabatahtlike juht Taani Taani, Eesti Eesti
17 26. märts 1920 Colin Boumphrey Kapten Suurbritannia Suurbritannia
18 26. märts 1920 Claude Congreve Dobson 1885–1940 Mereväekapten Suurbritannia Suurbritannia
19 26. märts 1920 David Grahame Donald 1891–1976 Major Suurbritannia Suurbritannia
20 26. märts 1920 Martin Dunbar-Nasmith 1883–1965 Viitseadmiral Suurbritannia Suurbritannia
21 26. märts 1920 Albert William Fletcher Kapten Suurbritannia Suurbritannia
22 26. märts 1920 Hjalmar Göös 1868–1939 Kolonelleitnant Soome Soome
23 26. märts 1920 Iver de Hemmer Gudme 1893– Kolonelleitnant, Taani vabatahtlike juht Taani Taani
24 26. märts 1920 Lionel De la More Herepath Kolonel Suurbritannia Suurbritannia
25 26. märts 1920 Johannes Herm 1893–1926 Mereväekapten Eesti Eesti
26 26. märts 1920 Max Kennedy Horton 1883–1951 Kontradmiral Suurbritannia Suurbritannia
27 26. märts 1920 R. Hurstel Kolonelleitnant Prantsusmaa Prantsusmaa
28 26. märts 1920 Jūlijs Jansons Kolonel Läti Läti
29 26. märts 1920 Lauri Kallioinen Dr. Soome Soome
30 26. märts 1920 Eduārds Kalninš Kindral Läti Läti
31 26. märts 1920 M. Komatsubara Kõrgema Sõjakooli dipl. Jaapan Jaapan
32 26. märts 1920 Arthur Lindberg Kolonel Soome Soome
33 26. märts 1920 P. A. Mac Gregor Kolonelleitnant Suurbritannia Suurbritannia
34 26. märts 1920 Mihkel Ostrov Eesti Eesti
35 26. märts 1920 Arthur Clunie Randall 1896–1927(?) Kapten Suurbritannia Suurbritannia
36 26. märts 1920 Allen Campbell Robinson Kapten USA USA
37 26. märts 1920 Dr. Edward W. Ryan 1883–1923 Kolonelleitnant USA USA
38 26. märts 1920 J. Scobell Kolonelleitnant Suurbritannia Suurbritannia
39 26. märts 1920 N. H. C. Sherbrooke Kolonelleitnant Suurbritannia Suurbritannia
40 26. märts 1920 Jorģis Zemitāns 1873–1928 Kolonel Läti Läti
41 26. märts 1920 Samuel G. Tallents Volinik Balti riikides Suurbritannia Suurbritannia
42 26. märts 1920 Bertram S. Thesiger Admiral Suurbritannia Suurbritannia
43 26. märts 1920 Thomas M. Williams Kapten Suurbritannia Suurbritannia
44 26. märts 1920 W. C. Wilson Kolonelleitnant Suurbritannia Suurbritannia
45 26. märts 1920 Richard Woodhouse Suurbritannia Suurbritannia
46 12. mai 1920 Herbert Brede 1888–1942 Kolonel Eesti Eesti
47 12. mai 1920 Georg Kirschbaum 1892–1942 Kolonelleitnant Eesti Eesti
48 14. mai 1920 Santeri Alkio 1862–1930 Maapäeva liige Soome Soome
49 14. mai 1920 Alexander Frey 1877–1945 Dr. Soome Soome
50 14. mai 1920 Gunilla Giers Soome Soome
51 14. mai 1920 August Reinhold Hedberg 1862–1922 Pastor Soome Soome
52 14. mai 1920 Mauri Honkajuuri 1882–1948 Dir. Soome Soome
53 14. mai 1920 Eirik Hornborg 1879–1965 Soome Soome
54 14. mai 1920 Antti Juutilainen 1882–1951 Soome Soome
55 14. mai 1920 Toivo T. Kaila 1884–1961 Dr. Soome Soome
56 14. mai 1920 Kyösti Kallio 1873–1940 President Soome Soome
57 14. mai 1920 Toivo Kaukoranta 1888–1968 Mag. phil. Soome Soome
58 14. mai 1920 Lauri Kettunen 1885–1963 Tartu Ülikooli Professor Soome Soome
59 14. mai 1920 W. A. Lavonius 1891–1976 Major Soome Soome
60 14. mai 1920 K. A. Paloheimo 1862–1949 Dr. Soome Soome
61 14. mai 1920 V. Peltonen Leitnant Soome Soome
62 14. mai 1920 Aleksander Perret Soome Soome
63 14. mai 1920 Heikki Ritavuori 1880–1922 Minister Soome Soome
64 14. mai 1920 Einar Runeberg Dr. Soome Soome
65 14. mai 1920 Yrjö Ruutu 1887–1956 Dr. phil. Soome Soome
66 14. mai 1920 Gunnar Sarva 1879–1952 Dr. Soome Soome
67 14. mai 1920 Ludvig August Schvind Kolonel Soome Soome
68 14. mai 1920 R. Sopanen Mag. Soome Soome
69 14. mai 1920 Seth Edvin Vichmann Dr. Soome Soome
70 14. mai 1920 G. Y. Vinter Dr. Soome Soome
71 14. mai 1920 Vabahärra Gustav Wrede Soome Soome
72 18. mai 1920 Parun Peter Eugen Arthur von Buxhoeveden 1882–1964 Kolonel Eesti Eesti
73 18. mai 1920 Otto Heinze 1877–1968 Kindralmajor Eesti Eesti
74 18. mai 1920 Robert Karunga Kolonelleitnant Eesti Eesti
75 18. mai 1920 Nikolai Reek 1890–1942 Kindralmajor Eesti Eesti
76 18. mai 1920 Tõnis Rotberg 1882–1953 Kindralmajor Eesti Eesti
77 18. mai 1920 Theodor Rõuk 1891–1940 Kapten Eesti Eesti
78 18. mai 1920 Peeter Ruus Veterinaarkolonel Eesti Eesti
79 18. mai 1920 Aleksander Seiman 1886–1941 Kolonel Eesti Eesti
80 18. mai 1920 Leopold Tõnson 1878–1935 Kapten Eesti Eesti
81 1. juuni 1920 Ernst Branders Kapten Soome Soome
82 25. aug. 1920 Herbert Hold Sanitaarkapten Eesti Eesti
83 25. aug. 1920 Martin Jervan 1891–1942 Sanitaarkolonel Eesti Eesti
84 25. aug. 1920 Aleksander Kask Eesti Eesti
85 25. aug. 1920 Oskar Liik 1886–1938 Sanitaarkolonel Eesti Eesti
86 25. aug. 1920 Juhan Müllerson 1870–1942 2. Tartu sõjaväe haigla ülemarst Eesti Eesti
87 25. aug. 1920 Aleksander Paldrok 1871–1944 Sanitaar-kindralmajor Eesti Eesti
88 25. aug. 1920 Eduard Ferdinand Pihlak 1888–1944 Sanitaarkapten Eesti Eesti
89 25. aug. 1920 Johannes Poopuu 1886–1929 Kolonelleitnant Eesti Eesti
90 25. aug. 1920 Gustav-Oskar Reimann 1883–1941 Sanitaarkapten Eesti Eesti
91 25. aug. 1920 Hans Silbermann 1886–1960 Sanitaarkolonel Eesti Eesti
92 25. aug. 1920 Werner Zoege von Manteuffel 1857–1926 Sanitaar-kindralmajor Eesti Eesti
93 13. okt. 1920 Hugo-Eduard Kauler 1893–1942 Kolonel Eesti Eesti
94 13. okt. 1920 Viktor Liivak 1. Diviisi staabiülem (polkovnik) Kolonel Eesti Eesti
95 13. okt. 1920 Siegfried Pinding 1877–1931 Kolonel Eesti Eesti
96 13. okt. 1920 Aleksander-Voldemar Pulk 1886–1941 Kolonel Eesti Eesti
97 13. okt. 1920 Johan Schmidt 1885–1931 Kolonelleitnant Eesti Eesti
98 13. okt. 1920 Konstantin von Weiss 1877 - 1959 Kolonel Eesti Eesti
99 13. okt. 1920 Georg Vestel 1882–1933 Kolonel Eesti Eesti
100 13. okt. 1920 Hereward White Kapten USA USA
101 14. dets. 1920 Otto Sternbeck 1884–1941 Kolonel Eesti Eesti
102 17. dets. 1920 Eduard-Alfred Kubbo 1887–1941 Kolonel Eesti Eesti
103 17. dets. 1920 Ants Kurvits 1887–1943 Kindralmajor Eesti Eesti
104 17. dets. 1920 Oskar Luiga 1894–1941 Kolonelleitnant Eesti Eesti
105 17. dets. 1920 Victor Mutt 1886–1942 Kolonel Eesti Eesti
106 19. aug. 1921 Krišjānis Berķis 1884–1942 Kindral Läti Läti
107 19. aug. 1921 Jānis Miglavs Kolonel Läti Läti
108 2. nov. 1921 Georg Feofanov 1876–1944 Kolonel Eesti Eesti
109 2. nov. 1921 Arnold Johannes Hinnom 1896–1989 Eesti Eesti
110 2. nov. 1921 Villem Marder 1882– Kolonel Eesti Eesti
111 2. nov. 1921 Johannes Orasmaa 1890–1943 Kindralmajor Eesti Eesti
112 2. nov. 1921 Paul Tanilas 1876–1941 Sanitaarkolonel Eesti Eesti
113 7. aprill 1922 Anton Irv 1886–1919 Kapten Eesti Eesti
114 7. aprill 1922 Julius Kuperjanov 1894–1919 Leitnant Eesti Eesti
115 2. juuni 1922 Józef Dowbor-Muśnicki 1867–1937 Kindral Poola Poola
116 2. juuni 1922 Józef Haller 1873–1960 Kindral Poola Poola
117 2. juuni 1922 Tadeusz Rozwadowski 1866–1928 Kindral Poola Poola
118 2. juuni 1922 Władysław Sikorski 1881–1943 Poola Poola
119 2. juuni 1922 Kazimierz Sosnkowski 1896–1989 Kindral Poola Poola
120 2. juuni 1922 Stanisław Szeptycki 1867–1950 Kindral Poola Poola
121 25. mai 1923 Kaarlo Edward Kivekäs 1866–1940 Kindralmajor Soome Soome
122 15. aug. 1923 Konstantiy Ablamowicz Major Poola Poola
123 15. aug. 1923 Viktors Hassmanis Kolonelleitnant Läti Läti
124 29. jaan. 1924 Stanisław Prus-Bogusławski Rittmeister Poola Poola
125 18. veeb. 1925 Jaan Unt 1894–1974 Kolonelleitnant Eesti Eesti
126 20. veeb. 1925 Mārtiņš Hartmanis 1892–1941 Kindral Läti Läti
127 20. veeb. 1925 Eduards Laimiņš Kolonel Läti Läti
128 20. veeb. 1925 Martinš Penikis Kindral Läti Läti
129 20. veeb. 1925 Pēteris Radziņš 1880–1930 Kindral Läti Läti
130 20. veeb. 1925 Kārlis Ramats 1867–1950 Kolonel Läti Läti
131 20. veeb. 1925 Jēkabs Rūdolfs Ruškevics 1883–1942 Kolonel Läti Läti
132 9. märts 1925 Edmund Kessler 1880–1930 Brigaadikindral Poola Poola
133 29. aprill 1925 Alfred Burt 1875–1949 Brigaadikindral Suurbritannia Suurbritannia
134 4. mai 1925 Michał Bajer Kolonel Poola Poola
135 4. mai 1925 Tadeusz Kutrzeba 1886–1947 Kõrgema Sõjakooli dipl, kolonel Poola Poola
136 4. mai 1925 Edward Rydz-Śmigły 1886–1941 Poola Poola

I liigi 3. järgu kavalerid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Vabadusrist I-3.jpg

Eesti Vabaduse Risti I liigi 3. järku anti välja 583 korral, mis jagunesid riikide vahel järgnevalt:

Eestlastest kavalerid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Eestlastest kavalere oli 339 (Loend ei ole täielik)

Ohvitserid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Allohvitserid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Sõdurid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Kaitseväeametnikud[muuda | redigeeri lähteteksti]

Meditsiinitegelased[muuda | redigeeri lähteteksti]

Eraisikud[muuda | redigeeri lähteteksti]

Välisriikide kavalerid[muuda | redigeeri lähteteksti]

  • 45 Suurbritannia:
    • Viitseadmiral Wion de Malpas Egerton, mereväekapten James Wolfe-Murray
    • Kolonelleitnant J. S. N. Fitsgerald
    • Majorid: T. C. FitzHugh, A. H. Seagrim, Robert B. Goodden, Humphrey W. C. Lloyd
    • Kaptenid: A. T. Caird, H. M. P. Hewitt, G. C. Pearson, J. de B. Shaw, Claude-Scudamore Emery
    • Kaptenleitnant: Gordon Charles Steele
    • Vanemleitnandid: John Christian Boldero, Lionel James Booth, Frank T. Brade, William Hamilton Bremner, Ronald Hunter-Blair, Russell Hamilton McBean, Laurence Egerton Scott Napier, insener Francis B. Yates
    • Leitnandid: P. J. Batch, Lionel James Booth, Eric Breverton, Luis James Chandler, A. L. Dare, James McGr Fairweather, Osmann Cyril H. Giddy, Frank Clifford Jenner, Alexander Lees, A. Miller, W. Ross, E. G. Saunders, V. G. Trend, William S. J. Walne, Frederick Arthur Whippey, Charles Swatridge
    • Nooremleitnandid: Edvard Ronald Bodley, Francis Walter Howard, Norman Eyre Morley, Edgar Robert Sindall, Thomas R. G. Usborne, Robert Leslie Wright
    • Mitšman: Richard Nigel Onslow Marshall ning Walter A. S. Collins ja Anatole Derjuguine.
  • 27 USA: Ameerika Punane Risti liikmed:
    • Major J. V. Malcolm
    • Kaptenid: Franklin, Jay F. Browne, Loy Wesley Henderson, George Pollatts, Harry C. Rindge, Lewis R. Tryon, J. Atwood Whitaker, Wilbur F. Howell, Archie McCallister, John R. Ranson
    • Leitnandid: A. A. Granstedt, John Thors, Rosser Bridwell, Lee D. Butler, David Caz, Roy K. Hockensmith, W. Kay, Raoul de Lassus, B. G. Rogers, Willard G. Smith, Marcel R. Voyes, Clifford A. Blanton, George W. Winfield, William Hunter, Hugo R. Norbeck
    • Kapral S. P. Massey

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]