Samasooliste abielu

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Samasooliste abielu on abielu kahe samast soost inimese vahel. Mõiste abieluvõrdsus viitab olukorrale, kus seadus kohaldab abielu võrdselt nii samasoolistele kui erisoolistele paaridele. Samasooliste abielust räägitakse juhul, kui samasoolistele paaridele on antud seadusandluses erisooliste abielupaaridega võrdsed õigused. Mitmes riigis on samasooliste paaride registreeritud kooselu küll seadustega reglementeeritud, kuid sellele ei laiendata abielu mõistet ning kõiki sellest tulenevaid õigusi. Juriidilises mõttes on sel juhul tegemist samasooliste kooselu ehk tsiviilpartnerlusega.

2018. aasta seisuga on samasooliste abielu õiguslikult tunnustatud (üleriigiliselt või osades piirkondades) järgmistes riikides: Ameerika Ühendriigid,[nb 1] Argentina, Austraalia, Belgia, Brasiilia, Colombia, Hispaania, Holland,[nb 2] Iirimaa, Island, Kanada, Luksemburg, Lõuna-Aafrika Vabariik, Malta, Mehhiko,[nb 3] Norra, Prantsusmaa, Portugal, Rootsi, Saksamaa, Soome, Suurbritannia,[nb 4] Taani, Uruguay ja Uus-Meremaa[nb 5]. Armeenia, Eesti ja Iisrael tunnustavad samasooliste paaride välisriikides sõlmitud abielusid, ehkki neis riikides endis neid sõlmida ei saa.[1][2][3] Samasooliste abielu läbiviimist ja tunnustamist on lähiajal oodata Austrias, Costa Rical ja Taiwanil.[nb 6][4] 9. jaanuaril 2018 avaldas Ameerika Inimõiguste Kohus märgilise otsuse, milles toetas samasooliste abielu seadustamist. Eeldatakse, et see aitab kaasa abielu seadustamisele Ameerika kontinendil.[5]

Samasooliste abielu seadustamine on toimunud riigiti erinevalt: selleks on muudetud abiellumisega seotud seadusandlust, kohtud on langetanud põhiseadusele tugineva võrdse kohtlemise otsuse ning on korraldatud rahvahääletusi. Samasooliste abielu tunnustamist on peetud poliitiliseks, sotsiaalseks ja religioosseks küsimuseks, hõlmates inim- ja kodanikuõigusi. Olulisemad samasooliste abielu toetajad on inim- ja kodanikuõiguste organisatsioonid ning meditsiini- ja teaduskogukonnad. Juhtivamad samasooliste abielu vastased on religioossed rühmitused. Mitmed religioossed kogukonnad üle terve maailma toetavad samasooliste abielu, samas kui peamised religioonid seisavad sellele vastu. Küsitlused arenenud demokraatlikes riikides on näidanud pidevalt kasvavat toetust samasooliste abielule.[6][7][8]

Teaduslikud uuringud näitavad, et abielu suurendab samasooliste paaride finantsilist, psühholoogilist ja füüsilist heaolu. Samuti seda, et samasooliste paaride lapsed saavad kasu sellest, et nende vanemad on seaduslikult tunnustatud ühenduses, mida toetavad ühiskonna institutsioonid.[9][10][11][12][13][14] Uurimustöö sotsiaalteadustes osutab sellele, et geide ja lesbide kõrvalejätmine abielus institutsioonist toob endaga kaasa homoseksuaalsete inimeste häbimärgistamise ja nende vastase avaliku diskrimineerimise.[15] Samuti lükkavad uurimistulemused ümber arvamuse, et tsivilisatsioon või elujõulised ühiskonna korraldused sõltuvad abielust kui eksklusiivsest heteroseksuaalsest institutsioonist.[16] Samasooliste abielu reguleerib samasooliste paaride suhteid riigiga sarnaselt nagu teeb seda erissooliste abielu. Sinna hulka võivad kuuluda erinevate riigi poolt pakutavate teenuste võimaldamine ning finantsilised kohustused riigi ees. Abielu annab samasoolistele paaridele õiguslikud tagatised nagu näiteks pärandamise ja haiglates lähedaste külastamise õiguse.[17]

Vastuseis samasooliste abielule rajaneb uskumisel, et homoseksuaalsus on ebaloomulik ja ebanormaale. Kardetakse, et samasooliste paaride tunnustamine propageerib ühiskonnas homoseksuaalsust. Samuti usutakse, et lastel on parem, kui neid kasvatavad erisoolised paarid. Need väited ei ühildu teadusega, mis on näidanud, et homoseksuaalsus on loomulik ja normaalne inimese seksuaalsus, et seksuaalset sättumust ei saa valida ega mõjutada ning et samasooliste paaride lapsed tulevad vastassooliste paaride lastega võrreldes sama hästi toime.[18][19][20][21][22][23][24][25][26]

Eestis ei saa samasoolised paarid abielusid sõlmida. Ehkki Eesti Perekonnaseaduse järgi on abielu tühine, kui "abielus on samast soost isikud",[27] tunnustab Eesti välismaal sõlmitud samasooliste paaride abielusid.[28] Samasoolistel paaridel on Eestis võimalik omavahelisi suhteid õiguslikult reguleerida kooseluseaduses sätestatud korras kooselulepingu kaudu.

Samasooliste abielu ja kooselu tunnustamine maailma riikides:
██ Samasooliste abielu sõlmimine võimalik
██ Tunnustatakse teistes jurisdiktsioonides sõlmitud samasooliste abielusid
██ Valitsus või kohus on teada andnud samasooliste abielu legaliseerimise kavast
██ Tsiviilpartnerlus/samasooliste registreeritud kooselu
██ Valitsus või kohus on teada andnud tsiviilpartnerluse legaliseerimise kavast
██ Samasooliste registreerimata kooselu
██ Samasooliste abielu ega kooselu ei tunnustata

ringid = üksikjuhtumid

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Märkused[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Samasooliste abielu on seaduslik kõigis 50 osariigis, samuti Washingtonis ning kõikides riigi territooriumides välja arvatud Ameerika Samoal. Osad hõimupiirkonnad tunnustavad samasooliste abielu.
  2. Samasooliste abielu on seaduslik Hollandis. Samasooliste abielu tunnustatakse Arubal, Curaçaol ja Sint Maartenil.
  3. Samasooliste abielu on seaduslik Mehhiko pealinnas México's ja järgmistes osariikides: Baja California, Campeche, Chiapas, Chihuahua, Coahuila, Colima, Jalisco, Michoacán, Morelos, Nayarit, Puebla ja Quintana Roo. Samuti osades Querétaro osariigi omavalitsustes. Neis piirkondades sõlmitud abielu tunnustatakse üleriigiliselt.
  4. Samasooliste abielu on seaduslik Inglismaal, Walesis ja Šotimaal. Samuti järgmistel Suurbritannia meretagustel aladel ja Briti krooni sõltkondades: Akrotiri ja Dhekelia, Bermuda, Briti Antarktika ala, Briti India ookeani ala, Falklandi saared, Gibraltar, Guernsey, Lõuna-Georgia ja Lõuna-Sandwichi saared, Man, Pitcairn ja Saint Helena. Põhja-Iirimaal ei ole samasooliste abielu seaduslik.
  5. Samasooliste abielu on seaduslik Uus-Meremaal. See ei ole aga seaduslik Tokelau'l, Cooki saartel ja Niue'l.
  6. Taiwani, Austria ja Costa Rica konstitutsioonikohtute otsused maist 2017, detsembrist 2017 ja augustist 2018 andsid vastavate riikide seadusandjatele ooteaja, mille jooksul nad peavad vastavad reformid seaduses ellu viima (Austrial jaanuariks 2019, Taiwanil maiks 2019 ja Costa Rical veebruariks 2020). Ooteaja lõpus muutub samasooliste abielu neis riikides automaatselt seaduslikuks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Aeyal Gross. "Why Gay Marriage Isn't Coming to Israel Any Time Soon". Haaretz, 30. juuni 2015. Kasutatud 18. juuni 2017.
  2. Liisu Lass, Marju Kaasik. "Notar kooseluseadusest: kohtupraktika peab täitma poliitikute jäetud lüngad". ERR, 25. jaanuar 2017. Kasutatud 18. juuni 2017. Tsitaat: “"Eesti riik aktsepteerib nüüd välisriigis sõlmitud samasooliste abielusid, aga Eesti riik ise ei sõlmi neid abielusid," ütles siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas.”
  3. "Same-sex marriages registered abroad are valid in Armenia". Panarmenian Network, 3. juuli 2017. Kasutatud 13. juuli 2017.
  4. "Taiwan Court Rules Same Sex Marriage Legal in Asia First". NBC News. 24. mai 2017. Vaadatud 10. august 2018. "Gay marriage in Austria approved by Constitutional Court". Deutsche Welle. 5. detsember 2017. Vaadatud 10. august 2018.  Chinchilla, Sofía (9. august 2018). "Sala IV da 18 meses para que entre en vigencia el matrimonio homosexual". La Nación. Vaadatud 10. august 2018. 
  5. "Inter-American Court endorses same-sex marriage". Yahoo News, 9. jaanuar 2018. Kasutatud 10. jaanuar 2018.
  6. "U.S. Support for Gay Marriage Edges to New High". Gallup, 15.05.2017. Kasutatud 3.07.2018.
  7. Germán Lodol, Margarita Corral. "Support for Same‐Sex Marriage in Latin America". Americas Barometer Insights, 2010. Kasutatud 3.07.2018.
  8. "Growing public support for marriage equality". Australian Marriage Equality, 2016. Kasutatud 3.07.2018.
  9. "Resolution on Sexual Orientation and Marriage". 2004. Vaadatud 18. juuni 2017. 
  10. American Sociological Association. "American Sociological Association Member Resolution on Proposed U.S. Constitutional Amendment Regarding Marriage". Vaadatud 18. juuni 2017. 
  11. "Brief of the American Psychological Association, The California Psychological Association, the American Psychiatric Association, and the American Association for Marriage and Family Therapy as amici curiae in support of plaintiff-appellees – Appeal from United States District Court for the Northern District of California Civil Case No. 09-CV-2292 VRW (Honorable Vaughn R. Walker)". UNITED STATES COURT OF APPEALS. 25. oktoober 2010. Vaadatud 18. juuni 2017. 
  12. "Marriage of Same-Sex Couples  – 2006 Position Statement". Canadian Psychological Association. Vaadatud 18. juuni 2017. 
  13. "The effects of marriage, civil union, and domestic partnership laws on the health and well-being of children". Pediatrics 118 (1): 349–64. Juuli 2006. PMID 16818585. doi:10.1542/peds.2006-1279. 
  14. "The effects of marriage, civil union, and domestic partnership laws on the health and well-being of children". Pediatrics 118 (1): 349–64. Juuli 2006. PMID 16818585. doi:10.1542/peds.2006-1279. 
  15. "Brief of Amici Curiae American Anthropological Association et al., supporting plaintiffs-appellees and urging affirmance – Appeal from United States District Court for the Northern District of California Civil Case No. 09-CV-2292 VRW (Honorable Vaughn R. Walker)". Vaadatud 18. mai 2017. 
  16. American Anthropological Association. "Statement on Marriage and the Family". 2004. Kasutatud 18. juuni 2017.
  17. Wallace Swan. Handbook of Gay, Lesbian, Bisexual, and Transgender Administration and Policy. 2004. Lk 13.
  18. Coghlan, Andy (16.06.2008). "Gay brains structured like those of the opposite sex". New Scientist. Vaadatud 24.07.2018. 
  19. Soh, Debra (25.04.2017). "Cross-Cultural Evidence for the Genetics of Homosexuality". Scientific American. Vaadatud 24.07.2018. 
  20. Mary Ann Lamanna; Agnes Riedmann; Susan D Stewart (2014). Marriages, Families, and Relationships: Making Choices in a Diverse Society. Cengage Learning. p. 82. ISBN 1305176898. Vaadatud 24.07.2018. 
  21. Frankowski BL; American Academy of Pediatrics Committee on Adolescence (Juuni 2004). "Sexual orientation and adolescents". Pediatrics 113 (6): 1827–32. PMID 15173519. doi:10.1542/peds.113.6.1827. 
  22. "Statement on Marriage and the Family". American Anthropological Association. Vaadatud 24.07.2018. 
  23. "The APA reaffirms support for same-sex marriage". San Diego Gay and Lesbian News. 11.08.2010. Vaadatud 24.07.2018. 
  24. "The Effects of Marriage, Civil Union, and Domestic Partnership Laws on the Health and Well-being of Children". American Academy of Pediatrics. Vaadatud 24.07.2018. 
  25. Davis, Annie (22.10.2017). "Children raised by same-sex parents do as well as their peers, study shows". The Guardian. Vaadatud 24.07.2018. 
  26. Bever, Lindsey (7.07.2014). "Children of same-sex couples are happier and healthier than peers, research shows". The Washington Post. Vaadatud 24.07.2018. 
  27. Perekonnaseadus (PKS), § 10. Abielu tühisus. Vaadatud 18. juuni 2017.
  28. Liisu Lass, Marju Kaasik. "Notar kooseluseadusest: kohtupraktika peab täitma poliitikute jäetud lüngad". ERR, 25. jaanuar 2017. Kasutatud 18. juuni 2017. Tsitaat: “"Eesti riik aktsepteerib nüüd välisriigis sõlmitud samasooliste abielusid, aga Eesti riik ise ei sõlmi neid abielusid," ütles siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas.”