Samasooliste abielu

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Samasooliste abielu on abielu kahe samast soost inimese vahel. Mõiste abieluvõrdsus viitab olukorrale, kus seadus kohaldab abielu võrdselt nii samasoolistele kui erisoolistele paaridele.

Samasooliste abielust räägitakse juhul, kui samasoolistele paaridele on antud seadusandluses erisooliste abielupaaridega võrdsed õigused. Paljudes riikides on samasooliste paaride registreeritud kooselu küll seadustes reglementeeritud, kuid sellele ei laiendata abielu mõistet ja kõiki sellest tulenevaid õigusi. Sel juhul on juriidilises mõttes tegemist samasooliste kooselu ehk tsiviilpartnerlusega.

Samasoolised paarid ilma õigusliku tunnustuseta muutusid 20. sajandi lõpus üha tavalisemaks. 2001. aastal võttis Holland esimese riigina vastu seaduse, mis lubas samast soost isikutel omavahel abielluda. Seisuga 9. detsember 2017 on samasooliste abielu õiguslikult tunnustatud (üleriigiliselt või osades piirkondades) järgmistes riikides: Ameerika Ühendriigid,[nb 1] Argentina, Austraalia, Belgia, Brasiilia, Colombia, Hispaania, Holland,[nb 2] Iirimaa, Island, Kanada, Luksemburg, Lõuna-Aafrika Vabariik, Malta, Mehhiko,[nb 3] Norra, Prantsusmaa, Portugal, Rootsi, Saksamaa, Soome, Suurbritannia,[nb 4] Taani, Uruguay ja Uus-Meremaa[nb 5]. Tõenäoliselt seadustatakse samasooliste abielu varsti Taiwanis ja Austrias, lähtudes riikide konstitutsioonikohtu 2017. aasta otsustest.[1][2] 9. jaanuarli 2018 avaldas Ameerika Inimõiguste Kohus märgilise otsuse, milles toetas samasooliste abielu seadustamist. Otsus peaks kaasa aitama abielu seadustamisele Ameerika kontinendil.[3] Küsitlused näitavad samasooliste abielude õigusliku tunnustamise toetuse kasvu Ameerikas[4][5] ja enamustes Euroopa riikides. 2017. aasta seisuga on Lõuna-Aafrika Vabariik ainukene Aafrika riik, mis tunnustab samasooliste abielu. Mitte üheski Aasia riigis ei ole võimalik sõlmida samasooliste abielu. Iisrael ja Armeenia küll tunnustavad välisriikides sõlmitud samasoolisi abielusid, aga ei sõlmi neid ise.[6][7]

Samasooliste abielu seadustesse sisse toomine on toimunud riikides erinevalt: on muudetud abiellumisega seotud seadusandlust, kohtud on teinud põhiseadusel tugineva võrdse kohtlemise otsuse ning on korraldatud rahvahääletusi. Samasooliste paaride abielu tunnustamine on poliitiline ja sotsiaalne küsimus, millesse on osades riikides hõlmatud ka religioon. Paljudes kohtades vaieldakse selle üle, kas samasoolistele suhetele peaks võimaldama abielu või sellega sarnast seisundit (tsiviilpartnerlus).[8][9][10] Samasooliste abielu reguleerib samasooliste paaride suhteid riigiga sarnaselt nagu teeb seda vastassooliste abielu. Sinna hulka võivad kuuluda erinevate riigi poolt pakutavate teenuste võimaldamine ning finantsilised kohustused riigi ees. Abielu annab samasoolistele paaridele õiguslikud tagatised nagu näiteks pärandamise ja haiglates lähedaste külastamise õiguse.[11] Mitmed religioossed kogukonnad üle terve maailma toetavad samasooliste abielu, samas kui paljud peamised religioonid seisavad sellele vastu. Samasooliste paaride abielu vastased väidavad, et abielu lubamine samast soost isikute vahel vähendaks religioosseid vabadusi,[12] õõnestaks laste õigust kasvada oma bioloogilise ema ja isa juures[13] ning murendaks abielu institutsiooni ennast.[14]

Osad analüütikud väidavad, et abielu suurendab inimeste finantsilist, psühholoogilist ja füüsilist heaolu. Samuti seda, et nii samasooliste vanemate lapsed kui nende hooldajad saavad kasu seaduslikult tunnustatud ühendusest, mida toetavad ühiskonna institutsioonid.[15][16][17][18][19] Ameerika teaduslike ühenduste järgi toob geide ja lesbide eraldi välja valimine nendena, kelle suhtes on abielu mitteõigustatud, endaga kaasa nende häbimärgistamise ja kutsub esile nende vastase avaliku diskrimineerimise.[20] Ameerika Antropoloogia Ühenduse järgi ei toeta sotsiaalteaduslik teadustöö vaadet, et tsivilisatsioon või elujõulised ühiskonnakorraldused sõltuvad abielust kui eksklusiivsest heteroseksuaalsest institutsioonist.[21]

Eestis ei saa samasoolised paarid abielusid sõlmida. Ehkki Eesti Perekonnaseaduse järgi on abielu tühine, kui "abielus on samast soost isikud",[22] tunnustab Eesti välismaal sõlmitud samasooliste paaride abielusid.[23] Samasoolistel paaridel on Eestis võimalik omavahelisi suhteid õiguslikult reguleerida muuhulgas kooseluseaduses sätestatud korras kooselulepingu kaudu.

Samasooliste abielu ja kooselu tunnustamine maailma riikides:
██ Samasooliste abielu sõlmimine võimalik
██ Tunnustatakse teistes jurisdiktsioonides sõlmitud samasooliste abielusid
██ Valitsus või kohus on teada andnud samasooliste abielu legaliseerimise kavast
██ Tsiviilpartnerlus/samasooliste registreeritud kooselu
██ Valitsus või kohus on teada andnud tsiviilpartnerluse legaliseerimise kavast
██ Samasooliste registreerimata kooselu
██ Samasooliste abielu ega kooselu ei tunnustata

ringid = üksikjuhtumid

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Märkused[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Samasooliste abielu on seaduslik kõigis 50 osariigis, samuti Washingtonis ning kõikides riigi territooriumides välja arvatud Ameerika Samoal. Osades hõimupiirkondades ei ole samasooliste abielu seaduslik.
  2. Samasooliste abielu on seaduslik Hollandis. Samasoolist abielu tunnustatakse Arubal, Curaçaol ja Sint Maartenil.
  3. Samasooliste abielu on seaduslik Mehhiko pealinnas México's ja järgmistes osariikides: Baja California, CampecheChiapasChihuahua, CoahuilaColimaJaliscoMichoacánMorelosNayarit, Puebla ja Quintana Roo. Samuti osades Querétaro osariigi omavalitsustes.
  4. Samasooliste abielu on seaduslik InglismaalWalesis ja Šotimaal. Samuti järgmistel Suurbritannia meretagustel aladel ja Briti krooni sõltkondades: Akrotiri ja DhekeliaBermudaBriti Antarktika alaBriti India ookeani alaFalklandi saared, GibraltarGuernseyLõuna-Georgia ja Lõuna-Sandwichi saared, ManPitcairn ja Saint HelenaPõhja-Iirimaal ei ole samasooliste abielu seaduslik.
  5. Samasooliste abielu on seaduslik Uus-Meremaal. See ei ole aga seaduslik Tokelau'l, Cooki saartel ja Niue'l.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Taiwan's top court rules in favour of same-sex marriage". BBC News.
  2. "Gay marriage in Austria approved by Constitutional Court". Deutsche Welle, 5. november 2017. Kasutatud 5. november 2017.
  3. "Inter-American Court endorses same-sex marriage". Yahoo News, 9. jaanuar 2018. Kasutatud 10. jaanuar 2018.
  4. Frank Newport. "For First Time, Majority of Americans Favor Legal Gay Marriage". Gallup, 20. mai 2011. Kasutatud 18. juuni 2017.
  5. Margarita Corral. "Support for Same‐Sex Marriage in Latin America". Latin American Public Opinion Project, 2010. Kasutatud 18. juuni 2017.
  6. Aeyal Gross. "Why Gay Marriage Isn't Coming to Israel Any Time Soon". Haaretz, 30. juuni 2015. Kasutatud 18. juuni 2017.
  7. "Same-sex marriages registered abroad are valid in Armenia". Panarmenian Network, 3. juuli 2017. Kasutatud 13. juuli 2017.
  8. Pamela K. Taylor. "Marriage: Both Civil and Religious". onfaith. Kasutatud 18. juuni 2017.
  9. Smith, Susan K. (30. juuli 2009). "Marriage a Civil Right, not Sacred Rite". The Washington Post. Vaadatud 18. juuni 2017. 
  10. "Decision in Perry v. Schwarzenegger". Vaadatud 18. juuni 2017. 
  11. Handbook of Gay, Lesbian, Bisexual, and Transgender Administration and Policy — Page 13, Wallace Swan – 2004
  12. Messner, Thomas (29. juuli 2011). "Same-Sex Marriage and Threats to Religious Freedom: How Nondiscrimination Laws Factor In". The Heritage Foundation. Vaadatud 1. oktoober 2017. 
  13. Marcus, Caroline (14. august 2017). "Gay marriage activists are pushing many like me to ‘No’ column". The Daily Telegraph. Vaadatud 1. oktoober 2017. 
  14. Cline, Austin (16. juuli 2017). "Common Arguments Against Gay Marriage". Vaadatud 1. oktoober 2017. 
  15. "Resolution on Sexual Orientation and Marriage". 2004. Vaadatud 18. juuni 2017. 
  16. American Sociological Association. "American Sociological Association Member Resolution on Proposed U.S. Constitutional Amendment Regarding Marriage". Vaadatud 18. juuni 2017. 
  17. "Brief of the American Psychological Association, The California Psychological Association, the American Psychiatric Association, and the American Association for Marriage and Family Therapy as amici curiae in support of plaintiff-appellees – Appeal from United States District Court for the Northern District of California Civil Case No. 09-CV-2292 VRW (Honorable Vaughn R. Walker)". UNITED STATES COURT OF APPEALS. 25. oktoober 2010. Vaadatud 18. juuni 2017. 
  18. "Marriage of Same-Sex Couples  – 2006 Position Statement". Canadian Psychological Association. Vaadatud 18. juuni 2017. 
  19. "The effects of marriage, civil union, and domestic partnership laws on the health and well-being of children". Pediatrics 118 (1): 349–64. Juuli 2006. PMID 16818585. doi:10.1542/peds.2006-1279. 
  20. "Brief of Amici Curiae American Anthropological Association et al., supporting plaintiffs-appellees and urging affirmance – Appeal from United States District Court for the Northern District of California Civil Case No. 09-CV-2292 VRW (Honorable Vaughn R. Walker)". Vaadatud 18. mai 2017. 
  21. American Anthropological Association. "Statement on Marriage and the Family". 2004. Kasutatud 18. juuni 2017.
  22. Perekonnaseadus (PKS), § 10. Abielu tühisus. Vaadatud 18. juuni 2017.
  23. Liisu Lass, Marju Kaasik. "Notar kooseluseadusest: kohtupraktika peab täitma poliitikute jäetud lüngad". ERR, 25. jaanuar 2017. Kasutatud 18. juuni 2017. Tsitaat: “"Eesti riik aktsepteerib nüüd välisriigis sõlmitud samasooliste abielusid, aga Eesti riik ise ei sõlmi neid abielusid," ütles siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas.”