Kasutaja:Lulu/suanmokkh

Allikas: Vikipeedia
Wat Suan Mokkh (Tai)
Wat Suan Mokkh
Wat Suan Mokkh
Wat Suan Mokkh (Tai)

Wat Suan Mokkh Phalaram[1][2] (tai keeles วัดสวนโมกขพลาราม, "vabanemise aed") on budistlik klooster ehk vihaara Lõuna-Tais, Surat Thani provintsis, Chaiya ringkonnas.

Suan Mokkhi asutas 1932. aastal Buddhadasa Bhikkhu.

Suan Mokkh on üks tuntumaid ja austatumaid kloostreid Lõuna-Tais ja mujalgi. Paljude Tai kloostrite praegused juhid on seal viibinud Buddhadasa Bhikkhu õpilastena.

Retriidikeskused[muuda | muuda lähteteksti]

Suan Mokkhi kui peakloostriga on seotud Bangkokis asuv haruklooster Buddhadasa Indapanno Archives (Suan Mokkh Bangkok)[3], peakloostrist paar km idas asuv retriidikeskus International Dharma Hermitage[4] ja selle ümbruse eraklad (Dhamma Mata naistele ja Don Kiem Dhamma Hermitage[5] meestele) ning Samui saarel asuv retriidikeskus Dipabhāvan Meditation Center.[6].

Suan Mokkh International[muuda | muuda lähteteksti]

Peakloostrist paar km idas asuva retriidikeskuse Suan Mokkh International ehk International Dharma Hermitage, taipäraselt "Nanachat"[7], asutas 1993. aastal Buddhadasa Bhikkhu eesmärgiga pakkuda välismaalastele võimalust õppida ja praktiseerida Buddha õpetust. Retriidikeskusse kuulub viis meditatsioonihalli, neli majutushoonet kuni 240 osavõtjale, söökla jm rajatisi, muuhulgas looduslikke kuumaveeallikaid.

Praegusel ajal toimub seal igakuiselt üks ingliskeelne 10-päevane vaikimise retriit välismaalastele ning üks 7-päevane retriit tai inimestele. Lisaks neile võib toimuda veel mitmesuguseid üritusi.

Retriidikeskuse läheduses on kaks eraklat, Dhamma Mata nunnadele ja naistele ning Don Kiem[8] munkadele ja meestele, kus on võimalik pikemalt peatuda ja süvenenult praktiseerida.

Dipabhāvan Meditation Center[muuda | muuda lähteteksti]

Samui saarel asuva Dipabhavani retriidikeskuse[9] asutas 2004. aastal Ajahn Poh, praegune Suan Mokkhi kloostriülem. Selle eesmärk on pakkuda välismaalastele võimalust õppida ja praktiseerida Buddha õpetust.

Praegusel ajal toimub seal igakuiselt kaks ingliskeelset 7-päevast vaikimise retriiti ja üks venekeelne. Lisaks neile toimub retriite ja muid üritusi tai inimestele.

Pildigalerii[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]