Kaitsepühakute loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Kaitsepühakute loend loetleb kaitsepühakuid.


Kaitsepühaku nimi Organisatsioon Amet ja huvigrupp Linn Riik Kirikud Eestis Mälestuspäev
Aleksandria Katariina kõik rattaga töötavad käsitöölised, ammed
üliõpilased, noored tüdrukud, filosoofid
preestrid ja raamatukoguhoidjad
Kadrina kirik
Püha Katariina klooster
25. november
kadripäev
Andreas Kuldvillaku ordu kaevurid, vanapiigad Venemaa
Šotimaa
Ahhaia
Reomäe kirik, Äksi kirik
Sangaste kirik, Pilistvere kirik
30. november
andresepäev
Anna kaevurid
Antonius Paduast näljaste, vaeste, väikeste koduloomade, lõikuse ja kadunud asjade patroon Brasiilia
Portugal
13. juuni
Bartolomeus soola- ja juustukaupmehed, nahatöötlejad 24. august
pärtlipäev / lauritsapäev
Birgitta Birgitiinide ordu Euroopa, eurooplased Pirita klooster
Clemens meremehed, kalurid, majakavahid
marmoritöötlejad, kiviraidurid
Cornelius koduloomad ja kari
Eliisabet laualõikajad Pärnu Eliisabeti kirik 5. november
Gabriel postitöötajad, telefoni- ja telegraafitöötajad
Henrik (Uppsala piiskop) Soome
Hieronymus raamatukoguhoidjad ja tõlkijad
Johannes teoloogid, kirjanikud ja
kõik raamatute tegemisega seotud inimesed
Johannes Damaskusest apteekrid, ikoonimaalijate (idakirikus)
idast tulnud teoloogiaõppijad
Johannes Nepomukist sillaehitajate kaitsepühak Böömimaa
Joosep puusepad, isad, töölised
sotsiaalse õiguse eest võitlejad ja surijad
Naatsaret 1. mai ja ka 19. märts
joosepipäev
Juliana sünnitajad ja nakkushaiged
Laatsarus haiged, eriti pidali- ja katkutõbised, ka sõjaohvrid
Lucia pimedad ning silmahaiged
Luukas arstid, klaasipuhujad, klaasijad
lihunikud, kunstnikud, skulptorid, raamatuköitjad
18. oktoober
luukapäev
Maarja Magdaleena patukahetsejad, kahetsevad prostituudid,
naisjuuksurid, elu üle järelemõtlejad
Koeru kirik
Kärla kirik
Maarja-Magdaleena kirik
Rapla kirik
Ruhnu Püha Magdaleena kirik
22. juuli (läänekirikus)
4. mai (idakirikus)
Markus kirjutajad, notarid, müürsepad, ehitustöölised
korvi- ja vaibapunujad, klaassepad ja klaasimaalijad
klaasikunstnikud, notarid ja vangid
25. aprill
markusepäev
ussikuningapäev
Matteus maksu- ja tolliametnike, pankurite
arveametnike ja raamatupidajate, turvamehed
21. september
madisepäev
Neitsi Maarja Saksa ordu
Liivi ordu
Eestimaa
Liivimaa
Maarjamaa
Patrick Iirimaa
Paulus Saint Pauli katedraal Londonis telgivalmistajad ja sadulsepad
Pius X esimesed armulaualised, esperantistid
palverändurid
Peetrus paavstlus ja kirik, kalurid, Peeter I Peterburi 22. veebruar, 29. juuni
peeterpaavlipäev (ühine Paulusega)
Püha Agnes aednike, kihlatute ja neitsite kaitsepühak 21. jaanuar
Püha Antonius Padova Antoniuse kabel
Püha Appolloonia Aleksandriast hambaarstide patroon 9. veebruar
luuvalupäev
Püha Augustinus teoloogid 28. august
Püha Barbara surijate, tuletõrjujate eestkostja;
kaevurid, arhitektid ja ehitajad, suurtükiväelased
relvameistritele ning teistele, kes töötavad relvade või
lõhkeainega, vangid, meremehed
isikud keda ähvardab surm ilma sakramendita
4. detsember
barbapäev
Püha Benedictus Püha Benedictuse ordu 21. märts
pendipäev
Püha Blasius koduloomade kaitsja 11. veebruar
ulasepäev
Püha Cecilia luuletajate, lauljate, muusikute ja muusika kaitsepühak 22. november
Püha Christophus
Püha Christopher
reisi-, rännumehed, õhus reisijad
Püha David Wales
Püha Dionysius, Denis Prantsusmaa Puhja Püha Dionysiuse kirik 21. (22.) aprill
Püha Dorothea lillemüüjate kaitsepühak 6. veebruar
Püha Franciscus Frantsisklaste ordu loomad
Püha Genevieve Pariis
Püha Geminianus Modena
Püha Hubertus kütid, jahimehed ja jahipidamine 3. november
Püha Jaakobus palverändurid, lihttöölised Hispaania Pärnu-Jaagupi kirik
Püha kirik
Roosa kirik
Tapa kirik
Viru-Jaagupi kirik
25. juuli
jaagupipäev
Püha Jüri Püha Jüri ordu sõjamehed, rüütlid ning talupojad
talusulased, pütsepad, turvisevalmistajad, sadulsepad
Eestis karja, põldude ja eriti hobuste kaitsja
Moskva
Võru
Gruusia
Inglismaa
Portugal
Jüri kirik
Laiuse Püha Jüri kirik
23. aprill
jüripäev
Püha Kosmas ja Püha Damianos meditsiini ja kirurgia ning Medicite suguvõsa kaitsepühakud
Püha Laurentius Lundi toomkirik Rootsis
El Escorial Hispaanias
vaesed ja tuletõrjujad Kuressaare Laurentiuse kirik
Kuusalu kirik
Pühalepa kirik
10. august
lauritsapäev
Püha Lucia pimedate ja silmahaiguste käes kannatavate inimeste kaitsepühak Sitsiilia 13. detsember
luutsinapäev
Püha Margareeta Antiookiast naiste (eriti rasedate), ammede ja talurahva pühak Karuse kirik 13. juuli
maretapäev
(karusepäev)
Püha Martin kerjused, Prantsusmaa kuningas Käina kirik
Martna kirik
Türi kirik
Valjala kirik
Vändra kirik
Rannu kirik
11. november
mardipäev
Püha Mauritius Mustpeade vennaskond Haljala Püha Mauritiuse kirik
Püha Miikael haiged (Früügias) ja sõdalased
Püha Nikolaus meremehed, rändurid, väikesed lapsed Venemaa Lääne-Nigula kirik
Saha kabel
Pärnu Nikolai kirik
Tallinna Niguliste kirik
Viru-Nigula kirik
6. detsember (talvine)
9. mai (kevadine)
nigulapäev
Püha Olav Olevi gild reisivad ja rändavad kaupmehed ja linnaelanikud Tallinna Oleviste kirik
Vormsi kirik
Püha Rochus katkuhaiged Aarschot
Püha Sebastian(us) ammukütide sportlased
sõdurid ja politseinikud
Püha Stephanus diakonid
Püha Ursula õppeasutuste patroon ning õpetatavad nunnad ja mungad 21. oktoober
Püha Victor Tallinn
Verbania
Püha Vitus tantsijate, näitlejate, komödiantide, koerte patroon 15. juuni
viidipäev ehk
viitusepäev
28. juuni idakirikus
Ristija Johannes teed, hobuseravitsejad ja -rautajad, rätsepad Meeksi kirik
Harju-Jaani kirik
Uskmatu Toomas ehitajad, arhitektid, pimedad surmapäev 21. detsember
toomapäev
Tessaloonika vaga Theodora Thessaloniki

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]